16 felhasználó online
0 tag, 16 vendég
|
Fórum
|
207. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-12 14:42 | |
|
|
csillag
|
Nekem is az első, illetve második metforminos hónapban fogant a babám. én ránézek arra gyógyszerre és terhes leszek. :-)))) a második terhességemnél orvosilag igazoltan nem volt peteérésem, és a hőgörbém alapján sem. :-)
én a metformin témában laikushoz képest elég profi vagyok, 10 év orvosi félrekezelés után. :-(
nekem csak az a problémám,hogy ezt a gyógyszert ugye életem végéig szedni kell, mert az IR a diabetesz előstádiuma) és a szövődmények megelőzése végett. Mozgás, diéta sokszor nem elég. Szerintem legfontosabb a mozgás, utána a diéta és a gyógyszer. Szóval nem csak a teherbeesés miatt kell szedni, hanem a szervezeted egyensúlya miatt. De ettől még nem lesz teljesen normális és kiszámítható a ciklusod, legalábbis egy ideig nem, az egyház szerint meg a fogamzásgátlás bűn, egyszerűen nem térnek ki a szabálytalan ciklusú nőkre, pedig azért akad szép számmal. kérdeztem már papot is, de nem tudott válaszolni senki érdemben. |
|
206. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-12 12:55 | |
|
|
Manó
|
A hőmérőzéssel kapcsolatban egy kis érdekesség. Az egyik pcos sorstársal leveleztem a nyáron. Elment orvoshoz, és az orvos felírta neki a Merckformint.
Már 4 hónapja nem volt ciklusa. Kezdettől fogva csinálta a diétát, és mozgott is.
Két hónap Merckformin szedése után megfogant a kisbabája, úgy, hogy előtte nem volt ciklusa.
Mivel a Merckformin nem hozta meg a ciklusát orvosa Norcolutot akart adni, hogy meghozza azt, de előtte elküldte Béta HCG-re. A vérerdmény babát mutatott.
Így nem kellett beszedni a Norcolutot.
A hőgörbéje szerint nem várt babát.
Mivel a pcos betegség egy sokarcú "boszorkány", ezért fontos, hogy kellően odafigyeljünk rá.
Ezért fontos a sorstársi közösségek létrejötte.
|
|
205. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-12 12:28 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( csillag @ 2009-12-11 14:19) |
| Nem igaz, hogy nem lehet terhesen metformint szedni. B kategoriás gyógyszer. ez azt jelenti, hogy állatkísérletekben, a normál adag többszörösét adva sem találtak elváltozást az utodoban. én mind a két terhességem alatt szedtem (elsőnél 3 hónapig, a másodiknál végig), és gyönyörű egészséges babáim vannak. szoptatás alatt is szedhető (www.lactation.org)
ez szerintem nem csak, hogy szedhető, hanem fontos a gyerek egészsége védelmében (magas vcszint káros, az immunrendszerem is sokkal jobb volt, nem betegeskedtem.)
meg tudod, ha valaki mondjuk 3-4 gyerek szül, az szoptatással együtt legalább 6-8 év kihagyas lenne a gyógyszerrel. ez már az anya egészsége miatt is fontos erre figyelni.
Manó! azt hiszem te elég jó szakértő vagy az ilyen kérdésekben.
(bocs az offért) engem az érdekelne, hogy szerintetek az egyház mit tanít a pcosok családtervezéséről (nálam legalábbis nem működik a hőmérőzés)? azt gondolom, ilyen kategória nincs külön, de úgy értem, akinél nem működik a természetes módszer.
|
Kedves Csillag!
Nagyon jó, hogy kiírtad a metformin szedését a terhesség alatt.
Ebben sok orvos nem ért egyet.De!
"Van néhány tanulmány, amely azt igazolja, hogy a metformin szedése a terhesség folyamán csökkenti a vetélés kockázatát.
A magzatra gyakorolt hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek, de úgy tűnik, hogy a megszületett "metformin bébik"-akik édesanyja végig szedte a gyógyszert a születésig-teljesen egészségesek".
Forrás www.pco-szindroma.hu Gyakori kérdések
Nem vagyok szakértő, csak igyekszek informálódni, mert ebben a betegségben szenvedek.
Ezzel kapcsolatban úgy tudom, hogy még nincs egyházi álláspont, legalábbis ami a pcosok családtervezését illeti.
Egy nem régen ismert betegségről van szó, melyben az orvosok között sincs egyetértés.
A hőmérőzés nem lehet az egyetlen megoldás egy pcos nő esetében, ezért fontos a folyamatos orvosi ellenőrzés, amikor vérvétellel megnézik a hormonok változását, illetve ultrahanggal is ellenőrzik a petefészkek állapotát.
A természetes családtervezés úgy tudom, hogy az egészséges embereknek ajánlatos, a pcos nők közül sokan vannak olyanok akiknek 1-akár 8 évig is nincs ciklusuk, de olyan is van akinek 60 vagy 80 naponta jött meg. Ezért kell szedni a Merckformint vagy annak valamely más változatát (orovos dönti el!), hogy elérjük a rendszeres ciklust, de még akkor sem biztos, hogy úgy fog alakulni a hőgörbe minden pcos nőnél, mint egészséges társaiknál.
Nem tudom, hogy jól értettem-e kérdésed. |
|
204. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-11 14:19 | |
|
|
csillag
|
Nem igaz, hogy nem lehet terhesen metformint szedni. B kategoriás gyógyszer. ez azt jelenti, hogy állatkísérletekben, a normál adag többszörösét adva sem találtak elváltozást az utodoban. én mind a két terhességem alatt szedtem (elsőnél 3 hónapig, a másodiknál végig), és gyönyörű egészséges babáim vannak. szoptatás alatt is szedhető (www.lactation.org)
ez szerintem nem csak, hogy szedhető, hanem fontos a gyerek egészsége védelmében (magas vcszint káros, az immunrendszerem is sokkal jobb volt, nem betegeskedtem.)
meg tudod, ha valaki mondjuk 3-4 gyerek szül, az szoptatással együtt legalább 6-8 év kihagyas lenne a gyógyszerrel. ez már az anya egészsége miatt is fontos erre figyelni.
Manó! azt hiszem te elég jó szakértő vagy az ilyen kérdésekben.
(bocs az offért) engem az érdekelne, hogy szerintetek az egyház mit tanít a pcosok családtervezéséről (nálam legalábbis nem működik a hőmérőzés)? azt gondolom, ilyen kategória nincs külön, de úgy értem, akinél nem működik a természetes módszer.
|
|
203. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 23:05 | |
|
|
Lotti
|
Kedves Manó, minden hozzászólás elküldése előtt jelöld ki az egész szöveget, CTRL+C gombokat nyomd le egyszerre, ezzel egy másolatot készíthetsz, ha elszáll az írásod, akkor az üressé vált mezőbe klikkelj az egérrel, majd CTRL+V gombok megnyomásával beilleszthetded a már megírt szöveget.
Remélem, segítettem! |
|
202. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 22:57 | |
|
|
Manó
|
Kedves Lotti!
Köszönöm hozzászólásod. Ezt bemásoltad? Ha igen, akkor, hogy sikerült, nekem egy idő után kilép a fórumból és kezdhetem az egészet újra beírni.
Neugega!
Igen, igazad van, egyelőre csak a pcos volt ismertetve.
Szeretettel várok a fórumra olyan házaspárokat is akik az örökbefogadásban látták a megoldást, valamint figyelmetekbe szeretnék ajánlani egy könyvet, én a napokban olvastam el.
Tima Renáta Gyermekáldásra várva. Kairosz kiadó 2008. A könyvben olvashattok Bíró László püspök atya, Dr. Harsányi Pál Ottó OFM erkölcsteológus hozzászólását is, valamint házaspárok történeteibe is betekintést nyerhetünk. |
|
201. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 22:44 | |
|
|
Lotti
|
Régen írtam már, de most találtam egy cikket A meddőség lelki okai címmel, hasznos dolgokat olvastam benne.
"Orvosi definíció szerint meddőségről akkor beszélünk, ha két év rendszeres és védekezés nélküli házasélet után nem következik be a terhesség. Arra a kérdésre, hogy a meddőség betegség-e nehéz válaszolni.
Betegség vagy állapot?
Egyrészt a rendszeres és sok orvosi beavatkozás miatt tekinthető lenne betegségnek, másrészt, ilyenkor nem egy ember, hanem egy emberpár tekintendő betegnek. Sokszor külön-külön a férfinak és a nőnek is lehetne gyermeke, csak együtt nem sikerül nekik. Ha egyértelműen orvosilag meg is állapítható, hogy melyiküknél van az a rendellenesség, ami miatt nem következik be a teherbeesés, nem biztos, hogy az orvosi kezelés az ő gyógyítására irányul.
Akár betegségnek nevezzük, akár állapotnak, problémának, tény, hogy az érintettek, s az érintettek családja, környezete is igyekszik ezt nagyon diszkréten, vagy titokban tartani. A gyermekáldás elmaradásának okára, az esetleges meddőségre az ezzel kapcsolatos kezelésekre rákérdezni tapintatlanság.
A titkolandó betegségek viszont stigmatizálnak, s a szégyen vagy a fogyatékosság érzése társul hozzá. Ez igaz a meddőségre is, sokszor a bűntudat, a szégyen, kisebbrendűségi érzés elemei bukkannak föl a meddő párok tagjaiban. Maga a meddő szó eredménytelent, fölöslegeset, haszontalant jelent, s valóban a meddőséggel küszködők gyakran számolnak be üresség, értelmetlenség, haszontalanság érzésről is. A női létet semmi sem érinti olyan fájdalmasan, mint a meddőség, amely egy életre szóló keserűség forrása lehet. Ráadásul a társadalom is valamilyen formában megbélyegzi a gyermektelen nőket.
Ezért aztán a nők mindent megtesznek azért, hogy gyermekük lehessen. Hosszú, akár évtizedekig tartó orvosi beavatkozások sorát csinálják végig, s mielőtt végleg felhagynának az újabb és újabb procedúrákkal, még ott motoszkál bennük a kérdés: Vajon mindent megtettem? Vajon nem fogom okolni magamat öreg koromban amiatt, hogy nem tettem meg mindent, hogy abbahagytam a kezelések végeláthatatlan sorát?"
A meddőség okai
A meddőségnek számos organikus, nőgyógyászati, illetve immunológia oka lehet, amely magyarázhatja a gyermekáldás elmaradását. Az orvosi szemlélet szerint, a meddőségnek valamilyen rendellenesség az oka, amit meg kell gyógyítani. Ha a kezelések ellenére sem következik be a terhesség, akkor az orvostudomány mai állása szerint ez az úgynevezett tisztázatlan eredetű meddőség, amibe bele kell törődni.
Mégis gyakran hallunk olyan esetekről, amikor sokévi meddőség kezelés után a pár beletörődvén a megmásíthatatlanba, örökbe fogad egy gyermeket, majd hirtelen az asszony teherbe esik. Hogyan lehetséges ez? Milyen egyéb okai lehetnek a meddőségnek a nőgyógyászati okokon kívül?
Ha másképpen gondolkozunk, s nem azt a kérdést tesszük föl, hogy mi a meddőség oka, hanem azt, hogy mi lehet a meddőség értelme, jelentése egy- egy esetben akkor talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.
A meddőség evolúciós értelme
Ha egy egyénnek olyan rosszak a körülményei, hogy menekülni kényszerül, vagy nincs mit ennie, akkor nem lenne túl bölcs dolog utódokat világra hozni, mert ezzel mind az anya mind az utódok fokozott veszélynek lennének kitéve. Az emberi szervezet elég bölcs, s ilyen körülmények között a szaporodási képességet gátolja. Az erősen fogyókúrázók és az anorexia nervosában szenvedők menstruációja elmarad. Az alultápláltság ugyanis azt jelenti az agy számára: " ez egy olyan táplálékhiányos helyzet, hogy most nem szabad gyermeket szülni".
Háború és természeti katasztrófa idején sok nő havi ciklusa megszűnik. Ilyenkor az emberi agy érzékeli a veszélyhelyzetet, s ezért blokkolja a reprodukciót. Hasonlóan a fokozott edzés, azt jelenti az agy számára, hogy most vészhelyzet van, menekülni kell, tehát nem szabad szülni. Nem csak a fizikai megerőltetés, de a lelki megerőltetés, a stressz is ugyanezzel a jelentéssel bír, hiszen az agy nem ismeri a különbséget a biológiai és a lelki stressz között. Ennek oka hormonális szabályozásban keresendő.
A hormonális szabályozás
Az emberi hormonális működés legfőbb szabályozó szerve az agyban található hipotalamusz-hipofízis egység. Stressz esetén a hipotalamuszból a kortikotropin felszabadító hormon (CRH) választódik ki, mely gátolja a szaporodást. Így ha stresszt élünk át, ezzel mintegy a veszélyes környezetet jelezzük az agyunknak, ami a CRH hormonon keresztül megvéd minket attól, túlterheljük szervezetünket egy esetleges terhességgel. Az éhezés, az alacsony vércukorszinten keresztül szintén megnöveli a stresszhormonok mennyiségét, s hasonlóan a szaporodást gátolja. CRH-t a terhes méh is termel, ez azonban ellentétes hatású, a hipotalamusz CRH termelését gátolja, azaz védi a terhességet, később pedig egy meghatározott CRH szint elérése az, ami beindítja a szülést.
Krónikus stresszben, szorongásos állapotokban, s depresszióban a vér hipotalamikus CRH szintje nagyon magas. Ez a magyarázata annak, hogy depresszió illetve szorongásos állapotokban miért gyakoribb a meddőség, és a koraszülés. Meddőség esetén teljesen gátlódik a szaporodás, koraszülés esetén a terhes méh által termelt CRH nem tudja visszaszorítani a magas hipotalamikus CRH-t, s a két CRH együttes hatásaként létrejön a vetélés. A gyermekkori pszichotraumák, bántalmazások, elhanyagolások élethossziglan megemelhetik a vér CRH szintjét, s ezzel előidézhetik a terhesség negatív kimenetelét.
Mindezek fényében érthetőbbé válik, hogy a meddőség kezelésére adott hormonkészítmények miért nem hatnak némely esetben. A szervezet küzdelme a terhesség bekövetkezte ellen gyakran erősebb, mint a kezelések.
Olykor a depresszió vagy szorongás az, ami meggátolja a terhességet, máskor a depresszió később alakul ki a meddőség elleni kezelés következtében, az ekkor átélt félelmek, szégyen, bűntudat következtében, s rontja a további kezelések esélyeit.
Depresszió, szorongás
Az emberi lélek bonyolult és érzékeny. A tudat alatt elfojtott félelmek akár a szüléstől, akár a szülőszereppel járó felelősségtől, egyaránt meddőséget okozhatnak. A párkapcsolatban való bizalom hiánya, szintén meddőséghez vezethet. Kora gyermekkorban a szülőkhöz való kötődés elégtelen volta, az érzelmileg hideg szülő- gyermek viszony, a korai gyermekkori traumák , szeretett személy elvesztése, haláleset, rossz házasság, egy eltévesztett életpálya, egyéb kudarcok, tartós érzelmi megterhelés egyaránt okozhat olyan depressziós illetve szorongásos állapotokat, melyek meddőséggel járnak.
Ezek az állapotok pszichoterápiával jól kezelhetők, s ezzel a teherbe esés esélye is jelentősen nő.
dr. Kovács Dóra" |
|
200. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 22:21 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( Neugega @ 2009-12-02 13:26) |
| Kedves Timi!
Több fórumon is eszmét cseréltem már, de sehol nem volt követelmény bemutatkozni, így itt sem teszem. Ha ebben valami sértő van, elnézést kérek.
Mivel számomra egyértelművé vált, hogy egy hölgyhöz intézem a mondandómat, tiszteletem jeléül magázódva írtam, de legyen, úgy, ahogy te írtál, tegeződve,
keresztény hitünkben testvérek vagyunk.
Az utóbbi hozzászólásaid dühből íródtak, úgy érzem. Meg vagyok győződve róla, hogy senki nem akart bántani téged. Csupán előfordulhat, hogy másképp látnak
dolgokat, mint ahogyan te látod. Bulimiát nem említettem, nem tudom, hogy hogyan került elő ez a betegség. Azzal magam is tisztában vagyok, hogy a PCOS egy teljesen más betegséget jelent, és nem is kérdőjelezem meg, hogy ilyen létezik.
Ami a torkosságot illeti, nos, nem vagyok teológus, mint ahogyan te írtad
magadról, ám a hitemet a mindennapokban is gyakorló keresztény vagyok, és még több évtizeddel ezelőtt úgy tanultam, hogy a torkosság bizony az, amit te leírtál a csokoládéfalásról. Ha nem így van, akkor évtizedekig tévhitben éltem, kérlek magyarázd el nekem, mint teológus, hogy mi a torkosság.
Fáradtság ellen a gyerekeimnek is azt szoktam javasolni, hogy csokoládé, kávé, energiaital helyett igyanak zöld teát, mert az valóban hat, és egészséges.
A leadott kilókkal kapcsolatban elismerésem! Ha valaki közel 30 kilogrammot le tud fogyni, az nagyon kitartó! Épp ezért lehetne biztató a sorstársaid
és más túlsúlyos ember számára, ha nem manipulált, hanem valódi képeket láthatnának rólad, hús-vér emberről, hogy milyen átalakuláson mentél át.
Amit nem igazán értek, az a "megfogant kisbabák". Neked mégis sikerült? Mert ez így értendő, és akkor szívből gratulálok!
Ezt a fórumot a címe alapján a meddőség keresztény megoldásainak ismertetése miatt indítottad. Végig olvasva viszont egyre inkább úgy láttam, hogy a fórum
elsősorban a PCOS betegség és a saját problémáid ismertetése, vagyis aki nem ezzel a betegséggel küzd, annak nem igazán nyújt segítséget.
Olyannyira kíváncsivá tettél, hogy megvettem a könyved, és elolvastam. Vegyes érzelmekkel tettem le. Egyrészt azért, mert a gyermek utáni vágyat valóban meg tudom érteni, több gyermekes apaként különösen. Ne hidd, hogy akinek van gyermeke, az nem tudja, hogy miért küzdesz, az tudja csak igazán. Ezt is írtad itt a fórumon, de szerintem igenis a nagymama és az anya mélyen átérezheti azt a fájdalmat, ami a gyermek utáni vágyból fakad. Ám amire kíváncsi lennék, hogy a férjed hogyan viseli ezt a helyzetet? A betegséged, a küzdelmet, és azt, hogy ilyen nyíltan írsz olyan intim problémákról, amik őt is érintik, mint a hímivarsejtek vizsgálata, vagy olyan lelki folyamatok, amik igazán csak kettőtökre tartoznak. Ezzel a könyvvel tulajdonképpen megszűnt a magánélet, és közprédává vált. Nem veszélyes ez? |
Szia!
Fogalmam sincs, hogy tudtad megírni azt a hosszú hozzászólást. Nekem az előbb minden elszállt, így most tényleg röviden reagálok, remélem ez legalább lementődik.
Férjem megkérdeztem, és idézném a válaszát.
"Ha saját küzdelmünket bemutatva ezáltal tudunk másoknak segíteni, akkor miért ne tegyük."
A megfogant kisbabák alatt nem a sajátot értettem, nekünk nincs.
De a fórum hozzászólásai között is találsz olyant aki könyvem nyomán elhagyva az édességeket, kisbabát vár. Kérdéseidre biztosan ő is szívesen válaszol.
|
|
199. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 21:50 | |
|
|
zazy74
|
Neugega tájékozott, józan és éleslátó. Egyetértek a megállapításaival. Timea segítségre szorul, de úgy látszik, a büszkesége nem képes a jó tanácsok fogadására. :( |
|
198. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 13:38 | |
|
|
Neugega
|
A fórumot olvasgatva találtam egy mondatot Vivek-től, amit nagyon érdekesnek találtam:
"A Metformint a terhesség első 3 hónapjában kell szedni, mert ha nem elmegy a baba."
Kérem szépen, hölgyeim, várandós kismama nem szedhet semmilyen vércukorszint csökkentő gyógyszert, kizárólag inzulin injekciót kaphat, mert a tablettáknak magzatkárosító hatása van!!! A feleségem minden terhessége alatt diabétesszel küzdött, és nem kaphatott tablettákat, kapszulákat, több elismert szakemberrel konzultáltunk, de csak a tű jöhetett szóba, nem kerülhette el. |
|
197. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-12-02 13:26 | |
|
|
Neugega
|
Kedves Timi!
Több fórumon is eszmét cseréltem már, de sehol nem volt követelmény bemutatkozni, így itt sem teszem. Ha ebben valami sértő van, elnézést kérek.
Mivel számomra egyértelművé vált, hogy egy hölgyhöz intézem a mondandómat, tiszteletem jeléül magázódva írtam, de legyen, úgy, ahogy te írtál, tegeződve,
keresztény hitünkben testvérek vagyunk.
Az utóbbi hozzászólásaid dühből íródtak, úgy érzem. Meg vagyok győződve róla, hogy senki nem akart bántani téged. Csupán előfordulhat, hogy másképp látnak
dolgokat, mint ahogyan te látod. Bulimiát nem említettem, nem tudom, hogy hogyan került elő ez a betegség. Azzal magam is tisztában vagyok, hogy a PCOS egy teljesen más betegséget jelent, és nem is kérdőjelezem meg, hogy ilyen létezik.
Ami a torkosságot illeti, nos, nem vagyok teológus, mint ahogyan te írtad
magadról, ám a hitemet a mindennapokban is gyakorló keresztény vagyok, és még több évtizeddel ezelőtt úgy tanultam, hogy a torkosság bizony az, amit te leírtál a csokoládéfalásról. Ha nem így van, akkor évtizedekig tévhitben éltem, kérlek magyarázd el nekem, mint teológus, hogy mi a torkosság.
Fáradtság ellen a gyerekeimnek is azt szoktam javasolni, hogy csokoládé, kávé, energiaital helyett igyanak zöld teát, mert az valóban hat, és egészséges.
A leadott kilókkal kapcsolatban elismerésem! Ha valaki közel 30 kilogrammot le tud fogyni, az nagyon kitartó! Épp ezért lehetne biztató a sorstársaid
és más túlsúlyos ember számára, ha nem manipulált, hanem valódi képeket láthatnának rólad, hús-vér emberről, hogy milyen átalakuláson mentél át.
Amit nem igazán értek, az a "megfogant kisbabák". Neked mégis sikerült? Mert ez így értendő, és akkor szívből gratulálok!
Ezt a fórumot a címe alapján a meddőség keresztény megoldásainak ismertetése miatt indítottad. Végig olvasva viszont egyre inkább úgy láttam, hogy a fórum
elsősorban a PCOS betegség és a saját problémáid ismertetése, vagyis aki nem ezzel a betegséggel küzd, annak nem igazán nyújt segítséget.
Olyannyira kíváncsivá tettél, hogy megvettem a könyved, és elolvastam. Vegyes érzelmekkel tettem le. Egyrészt azért, mert a gyermek utáni vágyat valóban meg tudom érteni, több gyermekes apaként különösen. Ne hidd, hogy akinek van gyermeke, az nem tudja, hogy miért küzdesz, az tudja csak igazán. Ezt is írtad itt a fórumon, de szerintem igenis a nagymama és az anya mélyen átérezheti azt a fájdalmat, ami a gyermek utáni vágyból fakad. Ám amire kíváncsi lennék, hogy a férjed hogyan viseli ezt a helyzetet? A betegséged, a küzdelmet, és azt, hogy ilyen nyíltan írsz olyan intim problémákról, amik őt is érintik, mint a hímivarsejtek vizsgálata, vagy olyan lelki folyamatok, amik igazán csak kettőtökre tartoznak. Ezzel a könyvvel tulajdonképpen megszűnt a magánélet, és közprédává vált. Nem veszélyes ez? |
|
196. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-28 07:54 | |
|
|
Manó
|
Kedves Sorstársak(pcos)!
Ha már kezedben a diagnózis, hogy pcos beteg vagy, és megkaptad orvosodtól, hogy mennyi szénhidrátot ehetsz egy nap, akkor keresd fel a www.pcos-szindroma.hu weboldalt.
Itt önsegítő körök szerveződnek az ország különböző pontjain.
OLyan nők, akiknek hozzád hasolnóan nem jött a baba, de a helyes étrendet megtanulva áldott állapotba kerültek.
Sok jó ötletet(receptek) kaphatsz tőlük. Nem mindenki édesség- vagy cukorfüggő, van akinek a fehér liszttel készült termékeről volt nehéz lemondani.
De olyan is van, akinek a lemondás könnyen ment. Tudod, ki mennyit vétett.
A mindennapi döntés a te kezedben van. Mi sem tudunk helyetted dönteni. Te döntöd el, hogy akarod ezt az életmódot vagy sem.
A gyógyszer amit felírnak neked az inzulinrezisztenciára, nem csodaszer, életmódváltás, mozgás és diéta nélkül nem szabadulsz meg cisztáidtól, nem javul meg a menstruációd, nem lesz peteérésed.
Ha már eldöntötted, hogy változtatsz, ne akard meggyőzni szüleid, nagymamád, barátaid, hogy ők is változzanak.
Anyukád, nagymamád lehet, hogy már nem fog megváltozni.( bár soha nem lehet tudni).
Bármennyire szeretnek téged, ők éveken keresztül amit megszoktak, úgyis az lesz nekik jó.
Szeretnek, de nem tudják átérezni, a gyermek utáni mély vágyad, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nekik van gyermekük, neked meg nincs.
Szóval nem kell, hogy ők másképpen főzzenek. Te tiszteletbe tartod szokásaik, cserébe megkéred, hogy tartsák tiszteledbe a te döntésed.
Ha következetesen csinálod, ezt el is fogod érni, persze nem azonnal.
Én 20 kg minusz után értem el, hogy komolyan vegyék szüleim amit én csinálok.
Ettől ők még nem változtak meg, de nem is akarnak engem meggyőzni az ellenkezőjéről.
Még férjem sem győzködtem. Egy idő után ő döntötte el, hogy ő is azt akarja enni amit én, csak neki tegyek több krumplit a tányérjára stb.
Jövő májusban lesz két éve, hogy ezt csinálom, jelenleg 27 kg minusznál tartok, de ez nem egyszerre ment le.
Nem fogok feltenni képet magamról, sem a 27 kg-val több állapotról, sem a mostaniról, sem arról, ha tovább fogyok.
Nem kivánlak meggyőzni semmiről. Ne azért, tedd, mert én mondtam, írtam. Ha tenni akarod, akkor magadért, és kisbabádért tedd.
A mindennapokban neked kell csinálni a diétát, nem állok melletted amikor vásárolsz, sem én sem a többi lány. Neked kell tudnod, hogy akarod, kipróbálod vagy sem.
Én akkor is folytatni fogom, ha körülöttem mindenkinek lesz gyermeke, csak nekem nem.
A másik ember tiszteletben tartása a legfontosabb ezt ne felejtsd el!
|
|
195. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-27 22:13 | |
|
|
zazy74
|
| Elozmény: ( Manó @ 2009-11-25 12:31) |
| Kedves Fogalmam sincs, hogy hogyan hívnak!
Ismeretlenül tényleg könnyű kritizálni.
Nem vagyok sem pszichológus, sem pszichiáter. Az tény, hogy kerestem Magyarországon annak idején ilyen szakembert, aki foglalkozik a cukorfüggőség problémájával. ( nem gyümölcscukor, hanem a fehér kémiai cukor-függőséggel, a másikra tényleg szüksége van az agynak, a sejteknek), de a különböző szakemberek hozzád hasonlóan azt mondták, hogy ilyen betegség nem létezik.
Nos, nem voltam torkos, hogy a te szavaiddal éljek, és bulimiás sem.
Inkább mondhatni, hogy az édesség a szorongás feloldását jelentette.
Én pl nem ettem chipszeket, sőt egy idő után nem ittam üdítő italokat sem, de a mindennapi csokit, édességet nem tudtam elfelejteni. Ha szomorú voltam azért, ha boldog, akkor azért.
Pont úgy mint egy alkoholista, vagy egy nikotin függő. Érdekes módon, ezt az itteni szakemberek nem tartották kórosnak.
Akkor elkezdtem angol irodalmakat olvasni, mert egy erdélyi pszichiáter hallott erről a függőségről, és ő ajánlott iyen oldalakat.
Sok van belőlük, te is szemezgethesz.
Vele sikerüt erről a kérdésről beszélni, aztán mivel vallásos volt, ajánlott olyan lelkiségi könyvet, ami tényleg közelebb vitt a megoldáshoz.
Lehet rá mondani, hogy nem létezik, homokba dughatjuk a fejünket, de attól a probléma ott van.
De ha a cukor vagy bármilyen függőségen felül kerekedünk, akkor már nem az irányítja életünk, hanem mi magunk.
Kezdetben a pcos betegségről is kevés orvos beszélt, ma meg egyre többen igyekeznek informálódni. Lehet, hogy többet kellene forgatni a külföldi szakirodalmat, és nem megelégedni az egyetemen tanultakkal?
Tanulni nem szégyen, az ember holtáig tanul, hol ezt, hol azt.
|
Kedves Tomi, vagy Manó, vagy Timi?!
Csak annyi, hogy olyan, mint cukorfüggőség n e m létezik. És ez nem egyéni vélemény, ebben az orvosi szakma egyetért. Ne csapd be magad. |
|
194. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-27 21:57 | |
|
|
zazy74
|
| Elozmény: ( Manó @ 2009-11-25 12:55) |
| Igazából tiszta szívből örülök nektek.
Pont a minap gondolkodtam el azon, hogy biztos, hogy jól csinálom én ezt, nem csinálok valamit rosszul?
Hiányoltam a támadásokat. Ahogy Zsuzsa fogalmazott nagy volt az egyetértést.
De örülök, hogy megjelentetek, mert így megnyugodtam.
Túl szép volt eddig minden. A megfogant kisbabák, a leadott kilók, a jó véreredmények. Minden olyan tökéletesnek, olyan hihetetlennek tűnt.
Így legalább a való élet részesének érzem magam. |
Írásaid metakommunikációs elemzése sokatmondó. A segítségem múltkori felajánlása teljesen őszinte volt. Magadba kell tekintened, de magad nehezen oldod meg a problémádat. És persze nem segítesz semmit, ha másról rosszat feltételezel, másra vetíted a hibáidat, és így már nyugodtan gyűlölheted azokat. Az ilyesféle hozzáállás sajnos kicsi infantilis. |
|
193. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-26 23:58 | |
|
|
Marika
|
Gyötrelem és szorongás lesz a része minden embernek, aki rosszat cselekszik...(Róm 2,9)
Ma kaptam egy levelet, amelyben valaki türelmetlenül jelezte, hogy fél éve nem oldottam meg problémáját (amit ő egy életen keresztül idézett elő magának). E levél olvasása során töményen éreztem, hogy a gyakorlatban mennyire képtelenek vagyunk elismerni a saját hibáinkat, és mennyire a másikat akarjuk felelőssé tenni a legkisebb ügyben is. Ezért feleljünk az Isten színe előtt az alábbi kérdésekre: Elismerem-e, hogy hitem és életem nem fedik egymást? Abba tudom-e hagyni hibáim szépítgetését, a magyarázkodást, a mentegetőzést, a felelősség áthárítását? Kész vagyok-e Isten jogos ítéletét elfogadni? Minden gyötrelmünk és szorongásunk arra utal, hogy Isten akarata ellenében a rosszat gondoljuk és tesszük. Ezért nincs mentségünk!
Ennek meglátása az egyetlen út a Krisztusban közölt kegyelem felé.
(Steinbach József) |
|
192. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-25 12:55 | |
|
|
Manó
|
Igazából tiszta szívből örülök nektek.
Pont a minap gondolkodtam el azon, hogy biztos, hogy jól csinálom én ezt, nem csinálok valamit rosszul?
Hiányoltam a támadásokat. Ahogy Zsuzsa fogalmazott nagy volt az egyetértést.
De örülök, hogy megjelentetek, mert így megnyugodtam.
Túl szép volt eddig minden. A megfogant kisbabák, a leadott kilók, a jó véreredmények. Minden olyan tökéletesnek, olyan hihetetlennek tűnt.
Így legalább a való élet részesének érzem magam. |
|
191. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-25 12:31 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( Neugega @ 2009-11-25 11:51) |
| Ej-ha! Kedves Manó, vagy Tímea! Sajnos ezen az aprócska bélyegképen nem látszik a neve! A könyv címe sem. Én is kíváncsi lettem volna az írásai alapján a valódi Manóra, Tímeára, vagy arra, aki írta ezt a rengeteg információt.
Szabad legyen megjegyeznem továbbá, hogy egy pszichológus nem kizárólag depressziós embereken segíthet.
Amiért konkrétan írni kezdtem, az a következő. Úgy látom, itt komoly téveszmék keringnek a cukorról, és annak hatásairól, illetve a cukorfüggőségről. Nem szabad elfelejteni, hogy a cukor a szervezet számára elengedhetetlenül fontos. Többféle hatást fejt ki agyunkra, mivel egyszerre több ingerület-továbbító anyag termelését serkenti: növeli a szerotoninszintet, ami által depresszió ellenes hatást gyakorol. Ugyanakkor fokozza a dopamin nevű anyag termelődését is, amely motiváltságunkat fokozza, és segíti az testi energiák mobilizálását, valamint különféle, endorfinok néven ismert agyi hormon termelődését is serkenti, amelyek szintén a hangulatot, a megelégedettséget segítik elő, továbbá fájdalomcsillapító hatást is gyakorolnak. A cukor rövidtávon szorongásoldó hatású is. A cukor és a szénhidrátok megvonása a szervezettől az egészség megromlásához, betegségek kialakulásához vezet. Az egészséges étrendhez minden tápanyagra szüksége van a szervezetünknek. Ezt a Stevia nevű növény semmiképpen nem pótolja! A fehérített cukrot valóban tanácsos elkerülni, ám a természetes gyümölcscukrot és biomézet mértékkel használva sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében.
Ami a cukorfüggőséget illeti, hivatalosan ilyen orvosi diagnózis nem létezik! Ezt régen torkosságnak nevezték, amely a hét főbűn egyike. Az ember gyarló, és kényelmesebb orvosi szakszavaknak tűnő kifejezések mögé bújni, mintsem vállalni, hogy torkos vagyok, és nem ismerem a mértékletesség határait. Ez mind a Sátán műve, megveregeti az ember vállát, hogy te nem torkos vagy, hanem beteg. Nem vagy lusta, csak most pihenned kell, mert megérdemled. Holott egészséges életmóddal, mozgással mértékletességgel, és a lelket is építő böjtöléssel (nem fogyókúra vagy orvosi diéta) ez mind elkerülhető. Ám ha valaki mégis szereti kikanalazni a cukortartót, annak ajánlom figyelmébe az alábbi magas krómtartalmú élelmiszereket, amik nagymértékben segítik a cukor anyagcseréjét: nagyanyáink kedvence a sörélesztő, amelyet mára elfelejtettünk, továbbá a diófélék, kagyló, szárított datolya, körte, gomba, paradicsom, brokkoli, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonák, tojássárgája stb.
A fent említett egészséges étrend és mértékletesség, a testi-lelki egyensúly a gyermekáldáshoz is hozzásegíti a párokat. De mindennél fontosabb elfogadni: legyen meg a Te akaratod! |
Kedves Fogalmam sincs, hogy hogyan hívnak!
Ismeretlenül tényleg könnyű kritizálni.
Nem vagyok sem pszichológus, sem pszichiáter. Az tény, hogy kerestem Magyarországon annak idején ilyen szakembert, aki foglalkozik a cukorfüggőség problémájával. ( nem gyümölcscukor, hanem a fehér kémiai cukor-függőséggel, a másikra tényleg szüksége van az agynak, a sejteknek), de a különböző szakemberek hozzád hasonlóan azt mondták, hogy ilyen betegség nem létezik.
Nos, nem voltam torkos, hogy a te szavaiddal éljek, és bulimiás sem.
Inkább mondhatni, hogy az édesség a szorongás feloldását jelentette.
Én pl nem ettem chipszeket, sőt egy idő után nem ittam üdítő italokat sem, de a mindennapi csokit, édességet nem tudtam elfelejteni. Ha szomorú voltam azért, ha boldog, akkor azért.
Pont úgy mint egy alkoholista, vagy egy nikotin függő. Érdekes módon, ezt az itteni szakemberek nem tartották kórosnak.
Akkor elkezdtem angol irodalmakat olvasni, mert egy erdélyi pszichiáter hallott erről a függőségről, és ő ajánlott iyen oldalakat.
Sok van belőlük, te is szemezgethesz.
Vele sikerüt erről a kérdésről beszélni, aztán mivel vallásos volt, ajánlott olyan lelkiségi könyvet, ami tényleg közelebb vitt a megoldáshoz.
Lehet rá mondani, hogy nem létezik, homokba dughatjuk a fejünket, de attól a probléma ott van.
De ha a cukor vagy bármilyen függőségen felül kerekedünk, akkor már nem az irányítja életünk, hanem mi magunk.
Kezdetben a pcos betegségről is kevés orvos beszélt, ma meg egyre többen igyekeznek informálódni. Lehet, hogy többet kellene forgatni a külföldi szakirodalmat, és nem megelégedni az egyetemen tanultakkal?
Tanulni nem szégyen, az ember holtáig tanul, hol ezt, hol azt.
|
|
190. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-25 11:51 | |
|
|
Neugega
|
Ej-ha! Kedves Manó, vagy Tímea! Sajnos ezen az aprócska bélyegképen nem látszik a neve! A könyv címe sem. Én is kíváncsi lettem volna az írásai alapján a valódi Manóra, Tímeára, vagy arra, aki írta ezt a rengeteg információt.
Szabad legyen megjegyeznem továbbá, hogy egy pszichológus nem kizárólag depressziós embereken segíthet.
Amiért konkrétan írni kezdtem, az a következő. Úgy látom, itt komoly téveszmék keringnek a cukorról, és annak hatásairól, illetve a cukorfüggőségről. Nem szabad elfelejteni, hogy a cukor a szervezet számára elengedhetetlenül fontos. Többféle hatást fejt ki agyunkra, mivel egyszerre több ingerület-továbbító anyag termelését serkenti: növeli a szerotoninszintet, ami által depresszió ellenes hatást gyakorol. Ugyanakkor fokozza a dopamin nevű anyag termelődését is, amely motiváltságunkat fokozza, és segíti az testi energiák mobilizálását, valamint különféle, endorfinok néven ismert agyi hormon termelődését is serkenti, amelyek szintén a hangulatot, a megelégedettséget segítik elő, továbbá fájdalomcsillapító hatást is gyakorolnak. A cukor rövidtávon szorongásoldó hatású is. A cukor és a szénhidrátok megvonása a szervezettől az egészség megromlásához, betegségek kialakulásához vezet. Az egészséges étrendhez minden tápanyagra szüksége van a szervezetünknek. Ezt a Stevia nevű növény semmiképpen nem pótolja! A fehérített cukrot valóban tanácsos elkerülni, ám a természetes gyümölcscukrot és biomézet mértékkel használva sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében.
Ami a cukorfüggőséget illeti, hivatalosan ilyen orvosi diagnózis nem létezik! Ezt régen torkosságnak nevezték, amely a hét főbűn egyike. Az ember gyarló, és kényelmesebb orvosi szakszavaknak tűnő kifejezések mögé bújni, mintsem vállalni, hogy torkos vagyok, és nem ismerem a mértékletesség határait. Ez mind a Sátán műve, megveregeti az ember vállát, hogy te nem torkos vagy, hanem beteg. Nem vagy lusta, csak most pihenned kell, mert megérdemled. Holott egészséges életmóddal, mozgással mértékletességgel, és a lelket is építő böjtöléssel (nem fogyókúra vagy orvosi diéta) ez mind elkerülhető. Ám ha valaki mégis szereti kikanalazni a cukortartót, annak ajánlom figyelmébe az alábbi magas krómtartalmú élelmiszereket, amik nagymértékben segítik a cukor anyagcseréjét: nagyanyáink kedvence a sörélesztő, amelyet mára elfelejtettünk, továbbá a diófélék, kagyló, szárított datolya, körte, gomba, paradicsom, brokkoli, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonák, tojássárgája stb.
A fent említett egészséges étrend és mértékletesség, a testi-lelki egyensúly a gyermekáldáshoz is hozzásegíti a párokat. De mindennél fontosabb elfogadni: legyen meg a Te akaratod! |
|
189. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-25 11:22 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( zazy74 @ 2009-11-25 10:07) |
| Kedves Manó, (nagybetűvel)
dr. Zanay Zsuzsanna Anna vagyok, így is regisztráltam. Amit zokon vettél tőlem, valódi neved neked is hiányzik, valamint egy fórumon én vállalom a valódi arcképem is.
Valójában ilyesféle sértődésre számítottam, de a konkrét kérdésemre nem kaptam formális választ. Persze bennfoglalt módon válasz volt mindaz, amit írtál. Klinikai pszichológusként szívesen beszélgetnék veled a problémádról, lehet, hogy segíteni tudok. |
Kedves Zsuzsanna!
Azt, hogy milyen néven regisztráltál, nos azt csak a moderátor látja, az pedig nem én vagyok.
A nevem meg rajta van a könyvem borítóján. János Tímea Lombikból születtem volna
A borítót kitettem, az arcképem nem, valószínűleg azért, mert nem akartam.
Nem tudom, hogy milyen problémáról szeretnél beszélgetni velem.
E-mail címem: eutheos@upc.hu Itt megteheted.
De előjáróban szeretném közölni veled, hogy nem vagyok depressziós, életvidám, homort és az élet napos oldalát szerető ember vagyok.
A cukorról való leszokásban pedig Anselm Grün-Meinrad Dufner Mélyből forrásozó lelkiség Bencés Kiadó Pannonhalma, 2005 segített.
Lehet, hogy ismered a könyvet, de ha nem, akkor, figyelmedbe ajánlom.
Tettem ki belőle idézetet a lelki táplálék fórumra.
|
|
188. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-25 10:07 | |
|
|
zazy74
|
| Elozmény: ( Manó @ 2009-11-24 20:14) |
| Kedves zazy!
Így szólítalak, mivel valódi neved nem ismerem.
Ezoterikusnak tartod a cukor-függőség elleni küzdést?
Én úgy gondolom, hogy a cukor-függés nem függ sem vallástól, sem bármi egyébtől.
Nekem, teológusként nehéz volt beismerni mind önmagam mind más előtt, hogy ilyen függőségem volt, de ehhez az is hozzájárult, hogy tökéletességet vártam el én is magamtól és mástól is, mert bennünk keresztényekben kialakult az, hogyha valaki pap, vagy hittanár, vagy teológus, akkor annak hihetetlenül jónak kell lennie, nem szabad hibáznia.
Nos, nehéz volt szembenézni magammal, hogy én nem vagyok jó, nem vagyok tökéletes, hogy hibázok akár itt a fórumon is, mert kihagyok betűket, mert figyelmetlen vagyok, vagy kapkodok.
De nem az a fontos, hogy tökéletesek legyünk, hanem, hogy beismerjük hibáinkat, és tegyük őket jóvá.
Amikor kicsi gyerek voltam, akkor még azt tanultam, hogy ha elvégzem a szentgyónásom, megbánom bűnöm, akkor tegyem jóvá.
Sajnos mire felnőtt lettem, addigra, csak az elégtétel elvégzése maradt, és igenis kellett ez a betegség, hogy szembe nézzek önmagammal, hibáimmal, és azokat úgy tegyem jóvá, hogy másoknak segítek, hogy ők ne legyenek pcos betegek vagy cukorbetegek, vagy ha azok, akkor elmondom a nehézségeimet, hogy ne érezzék, hogy egyedül vannak, csak ők küzdenek a cukorfüggőséggel.
Ami pedig a hasonló gondolkodást illeti, nos, nem tudom, hogy te kersztény vagy-e vagy sem, de a gyanusítgatásod, hogy a fórumon szereplő két másik személlyel azonos lennék, felveti bennem a kérdést, hogy nem magadból indulsz-e ki.
Azt, hogy a többiek reagálnak-e a képtelen felvetésedre, majd ők eldöntik. Részemről lezártnak tekintem a kérdést. Tudod, akinek nem inge nem veszi magára. |
Kedves Manó, (nagybetűvel)
dr. Zanay Zsuzsanna Anna vagyok, így is regisztráltam. Amit zokon vettél tőlem, valódi neved neked is hiányzik, valamint egy fórumon én vállalom a valódi arcképem is.
Valójában ilyesféle sértődésre számítottam, de a konkrét kérdésemre nem kaptam formális választ. Persze bennfoglalt módon válasz volt mindaz, amit írtál. Klinikai pszichológusként szívesen beszélgetnék veled a problémádról, lehet, hogy segíteni tudok. |
|
187. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 20:14 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( zazy74 @ 2009-11-24 16:06) |
| Érdekel ez a téma. Figyelmesen végigolvastam az eddigieket, lenne egy kérdésem. Lehet, hogy valamit rosszul értettem, de a cukorban hol, milyen formában van az a bizonyos "életerő", ja és milyen eljárással vonják ki? Szerintem ez erősen ezoterikus elmélet, ami egy keresztény oldalra nem való. |
Kedves zazy!
Így szólítalak, mivel valódi neved nem ismerem.
Ezoterikusnak tartod a cukor-függőség elleni küzdést?
Én úgy gondolom, hogy a cukor-függés nem függ sem vallástól, sem bármi egyébtől.
Nekem, teológusként nehéz volt beismerni mind önmagam mind más előtt, hogy ilyen függőségem volt, de ehhez az is hozzájárult, hogy tökéletességet vártam el én is magamtól és mástól is, mert bennünk keresztényekben kialakult az, hogyha valaki pap, vagy hittanár, vagy teológus, akkor annak hihetetlenül jónak kell lennie, nem szabad hibáznia.
Nos, nehéz volt szembenézni magammal, hogy én nem vagyok jó, nem vagyok tökéletes, hogy hibázok akár itt a fórumon is, mert kihagyok betűket, mert figyelmetlen vagyok, vagy kapkodok.
De nem az a fontos, hogy tökéletesek legyünk, hanem, hogy beismerjük hibáinkat, és tegyük őket jóvá.
Amikor kicsi gyerek voltam, akkor még azt tanultam, hogy ha elvégzem a szentgyónásom, megbánom bűnöm, akkor tegyem jóvá.
Sajnos mire felnőtt lettem, addigra, csak az elégtétel elvégzése maradt, és igenis kellett ez a betegség, hogy szembe nézzek önmagammal, hibáimmal, és azokat úgy tegyem jóvá, hogy másoknak segítek, hogy ők ne legyenek pcos betegek vagy cukorbetegek, vagy ha azok, akkor elmondom a nehézségeimet, hogy ne érezzék, hogy egyedül vannak, csak ők küzdenek a cukorfüggőséggel.
Ami pedig a hasonló gondolkodást illeti, nos, nem tudom, hogy te kersztény vagy-e vagy sem, de a gyanusítgatásod, hogy a fórumon szereplő két másik személlyel azonos lennék, felveti bennem a kérdést, hogy nem magadból indulsz-e ki.
Azt, hogy a többiek reagálnak-e a képtelen felvetésedre, majd ők eldöntik. Részemről lezártnak tekintem a kérdést. Tudod, akinek nem inge nem veszi magára. |
|
186. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 16:12 | |
|
|
zazy74
|
Bocsánatot kérek, de van egy olyan érzésem, hogy Fruzsi, Tomi, meg Manó, olyan jól megértik egymást, mintha egy és ugyanaz a személy volnának?? |
|
185. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 16:06 | |
|
|
zazy74
|
Érdekel ez a téma. Figyelmesen végigolvastam az eddigieket, lenne egy kérdésem. Lehet, hogy valamit rosszul értettem, de a cukorban hol, milyen formában van az a bizonyos "életerő", ja és milyen eljárással vonják ki? Szerintem ez erősen ezoterikus elmélet, ami egy keresztény oldalra nem való. |
|
184. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 15:49 | |
|
|
Manó
|
Találtam a www.starkl.hu-n, valamint a www.sieberz.hu-n. cserepes stiviát.
Áprilistól-októberig kint lehet, de télire a benti tárolását meg kell oldani.
Cserépben is eltartható, nem kell feltétlenül máshová kiültetni.
Majd nyáron beszámolok róla, mennyire vált be. |
|
183. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 14:10 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( Manó @ 2009-11-24 13:58) |
| Kedves Fruzsi!
Hozzád hasonlóan én is vártam a választ, de mivel nem jött, ezért most én válaszolok a kérdésedre.
Hol olvashatsz többet a témáról:
Katolikus Egyház Katekizmusában a 6 dik parancsolattal összefüggésben a Gyermekáldás címszó alatt 2373-2379 ig. Ez nem oldalszám.
De figyelmedbe ajánlom a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiumát is. Ezt az interneten is megtalálod. Írd be a keresőbe a fent említett négy szót, és akkor megtalálod. Ott a 499. pont alatt olvashatsz az inszeminációról is.
Tény, hogy én nem foglalkoztam az inszeminációval könyvemben, és nincs is egységes álláspont az inszeminációt illetően.
Vannak erkölcsteológus akik elfogadhatónak tartják, mások meg nem.
Férjem azt mondta, hogy számára az is elfogadhatatlan, mert arra ösztönzi az orvosokat, hogy ne foglalkozzanak a férfi infertilitás kérdésével, hanem a könnyebbik megoldást ajánlják, és ha a férfivel van gond, akkor insemiációra vagy lombikra küldik a nőt, ahelyett, hogy kiderítenék a valódi okot.
Ha a jogi oldaláról szeretnél olvasni, akkor figyelmedbe ajánlom: Navratyil Zoltán Az asszisztált reprodukciós eljárások a jogi szabályozás tükrében-különös tekintettel az in vitro embrió helyzetére. Ez interneten megtalálható.
Tomi! Neked meg ajánlom elolvasásra Bellovits Orsolya A férfi nemzőképtelenség hátterében meghúzódó kromoszóma elváltozások és polifizmusok dolgozatot. Ez szintén megtalálható az interneten. Főként az azoospermiára tér ki.
|
Ha egy férfinek a spermatogenézise nem jó, akkor a laboratóriumi diagnozison az alábbiak közül feltüntetik:
normozoospermia
oligozospermia
asthenozoospermia
teratozoospermia
azoospermia
cryptozoospermia
Ezek különféle kombinációban is megjelenhetnek a beteg leletein.
A már korábban említett dolgozatban olvashattok arról, hogy ezek az idegen kifejezések mit jelentenek.
Ha bármi gond van, ne hagyjuk szó nélkül. Kérdezzünk rá, hogy mi okozza.
Majd kérjük meg, hogy keressék meg a probléma okát.
Ha találok más magyar szakirodalmat mindenképpen megosztom veletek.
|
|
182. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 13:58 | |
|
|
Manó
|
Kedves Fruzsi!
Hozzád hasonlóan én is vártam a választ, de mivel nem jött, ezért most én válaszolok a kérdésedre.
Hol olvashatsz többet a témáról:
Katolikus Egyház Katekizmusában a 6 dik parancsolattal összefüggésben a Gyermekáldás címszó alatt 2373-2379 ig. Ez nem oldalszám.
De figyelmedbe ajánlom a Katolikus Egyház Katekizmusának Kompendiumát is. Ezt az interneten is megtalálod. Írd be a keresőbe a fent említett négy szót, és akkor megtalálod. Ott a 499. pont alatt olvashatsz az inszeminációról is.
Tény, hogy én nem foglalkoztam az inszeminációval könyvemben, és nincs is egységes álláspont az inszeminációt illetően.
Vannak erkölcsteológus akik elfogadhatónak tartják, mások meg nem.
Férjem azt mondta, hogy számára az is elfogadhatatlan, mert arra ösztönzi az orvosokat, hogy ne foglalkozzanak a férfi infertilitás kérdésével, hanem a könnyebbik megoldást ajánlják, és ha a férfivel van gond, akkor insemiációra vagy lombikra küldik a nőt, ahelyett, hogy kiderítenék a valódi okot.
Ha a jogi oldaláról szeretnél olvasni, akkor figyelmedbe ajánlom: Navratyil Zoltán Az asszisztált reprodukciós eljárások a jogi szabályozás tükrében-különös tekintettel az in vitro embrió helyzetére. Ez interneten megtalálható.
Tomi! Neked meg ajánlom elolvasásra Bellovits Orsolya A férfi nemzőképtelenség hátterében meghúzódó kromoszóma elváltozások és polifizmusok dolgozatot. Ez szintén megtalálható az interneten. Főként az azoospermiára tér ki.
|
|
181. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-24 13:22 | |
|
|
Manó
|
| Elozmény: ( Tomi @ 2009-11-17 14:43) |
| Üdvözlök mindenkit!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
Férfiként nehéz volt szembesülni azzal, hogy spontán nem lehet gyermekünk. Velem van a gond.
Tudnátok olyan orvost ajánlani, aki nem lombikra akar küldeni, hanem meg akarja keresni a férfi meddőség okát.
A férfiak kihez fordulhatnak?
Köszönöm válaszotok. |
Kedves Tomi!
Nem tudom, hogy hová valósi vagy, de én is tudok ajánlani debrecenben egy magánrendelőt. Ha rámész a www.mensmentis.hu-ra és ott a Debrecen lapra, ott be tudsz jelentkezni férfi meddőség vizsgálatra.
Itt dr. Tűű László endokrinológus-belgyógyász nézi a férfi hormonértékeket, valamint nézik a férfi inzulin-rezisztenciát.
Ha esetleg jellemző rád a hasrahízás, akkor, feltétlenül keresd fel.
Lesz andrológus is, de ha jól tudom csak januártól lehet majd menni oda.
Budapesten még keresünk andrológust, mert mindenki nem tud Debrecenbe menni. |
|
180. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-17 17:37 | |
|
|
Ili
|
FÉRFIGYÓGYÁSZAT
Debreceni Nagyerdei Urológiai Centrum
http://www.ferfigyogyaszat.hu
Rendelés helye:
Debrecen, Termál Gyógyfürdő földszint
Rendelési idő:
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök 17-19 óra között bejelentkezés alapján
Bejelentkezés, ill. információ:
09-15 óra között tudunk telefonokat fogadni!
Tel: 06-52-511-767; 06-30-9638-017
E-mail (csak bejelentkezésre):
drszucs@jaguar.dote.hu |
|
179. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-17 14:43 | |
|
|
Tomi
|
Üdvözlök mindenkit!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
Férfiként nehéz volt szembesülni azzal, hogy spontán nem lehet gyermekünk. Velem van a gond.
Tudnátok olyan orvost ajánlani, aki nem lombikra akar küldeni, hanem meg akarja keresni a férfi meddőség okát.
A férfiak kihez fordulhatnak?
Köszönöm válaszotok. |
|
178. hozzászólás
|
| Létrehozva: 2009-11-15 12:42 | |
|
|
Fruzsi
|
| Elozmény: ( Ili @ 2009-11-15 12:16) |
| Kedves Fruzsi!
Én nem azt mondtam, hogy a - Lombik - nem mesterséges megtermékenyítés! Ezt azért tisztázzuk.
Én ezt írtam
"Mesterséges megtermékenyítés
Ketté kell választania - Mesterséges megtermékenyítést - és a - Lombikot -.
A kettő nem ugyan az. Míg az egyiket elfogadhatják a keresztény HÁZASPÁROK a - Lombikot - Nem."
Mesterséges megtermékenyítés (inszemináció) alatt azt értve hogy egy - HÁZASPÁR - akiknek lehetne gyermekük, de olyan törés van például a pete vezetékben vagy kevés a spermaszám, vagy lassú, akkor az anya érett petesejtjét méhen belül megtermékenyítik az apa ivarsejtjeivel. Ez egy helyen egyazon pillanatban történik mert egyébként nem lenne értelme a rövid élettartam miatt.
A - Lombik - azért lombik mert nem a méhben történik a megtermékenyítés hanem azon kívül és az manipulálható. Míg az előző nem.
Isten Áldásával Ili |
Kedves Ili!
Köszönöm válaszod.
Az előbb azért reagáltam rá, mert nem tetted hozzá, hogy az inszeminációt érted alatta.
Köszönöm, hogy ezt leírtad. Meg tudnád jelőlni a forrást is, ahonnan ezt vetted.
Szeretnék erről többet olvasni.
Ezen a fórumon az 58. hozzászólásnál olvastam, hogy "A művi megtermékenyítés fogalom-meghatározásban évtizedes zavar mutatkozik hazánkban."
Hogyan igazodjon el egy egyszerű ember ebben a kérdésben, ha a magyar nyelv az inszeminációra is és a lombikra is a mesterséges megtermékenyítés kifejezést használja.
Meg kellene különböztetni, hogy mikor melyikről beszélünk, mert a lombik is mesterséges megtermékenyítés, ha jól tudom. |
|
Hirdetés
|