Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Auguszta napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendég



Képek a galériából

Soproni evangélikus templom oltára
Korona
Fórum

Oldalak: [1] 2345...Utolsó
206. hozzászólás
Létrehozva: 2015-11-04 23:38
Ili
Hozzászólások: 729



Mai Erdélyi ajánlat



Gombafasírt spenóttal


Ősszel lehet szedni a lila pereszkét. Fasírtot készítettem belőle.



Hozzavalók:


Két marék lila pereszke, 1 tojás, 2 főtt krumpli, 1 piroshagyma, prézli, só, bors, 2 cikk fokhagyma



Körítéshez: két marék friss spenót, fokhagyma, só, tejföl, 1 evőkanál liszt



Elkészítése:


forró vízbe dobom a gombákat, majd leszűröm és ledarálom. A krumplit pürésítem és a gombához adom. megfűszerezem, hozzáadom a tojást, ha szükség prézlivel megszórom és jól összegyúrom. Kis pogácsákat formázok a masszából, forró olajban kisütöm.



A spenótot is forró, sós vízbe dobom, leszűröm és apróra vagdalom. A lisztet kevés olajon megfuttatom, hozzáadom a tejfölt, a spenótot és fűszerezem, ha szükség. pár percig hagyom puggogni, majd tejföllel tálalom.

205. hozzászólás
Létrehozva: 2015-11-04 23:36
Ili
Hozzászólások: 729

Viharsarki húsgombócleves


20080715706119474.jpg







Hozzávalók



  • 3 db répa (sárga), 

  • 2 db répa (fehér), 

  • 1 db zeller (gumó), 

  • 1 fej hagyma, 

  • 4 evőkanál olaj, 

  • 4 evőkanál cukor, 

  • 1 evőkanál majoranna, 

  • ételízesítő, 

  • só, 

  • mustár, 

  • 1 evőkanál liszt, 

  • 3 dl tejföl, 

  • 30 dkg darált hús, 

  • egy marék rizs, 

  • 1 db tojás, 

  • bors, 

  • pirosarany, 

  • 2 gerezd fokhagyma, 

  • 1 csokor petrezselyem



A zöldséget sajtreszelőn (vagy erre alkalmas gépen) hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük.

Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítőporral félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majorannával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjül, sózzuk.



Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, pirosaranyat, borsot és 4-5 centis gombócokat hengergetünk.



Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk a fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócokat.



Tálalásnál megtejfölözzük a tetejét. Olyannak kell lennie, mint a narancsvörösben és aranyban úszó naplemente, amelyet pici fehér bárányfelhők pöttyöznek, a majoranna pedig egy sereg apró madárként pöttyözi hozzá az eget!!!


204. hozzászólás
Létrehozva: 2015-11-04 23:35
Ili
Hozzászólások: 729


Mai Erdélyi ajánlat



Almás, sajtos virslisaláta


Ezt a salátát már több, mint 20 éve készítem, már azt sem tudom, hol olvastam a receptet. Azt nem állítom, hogy ezzel nyertem el annó Életem Párja szívét, de tény, hogy Ő is, a lányok is szeretik, sosem tudok annyit készíteni belőle, hogy 2 napon belül ne fogyjon el. Lehet csak úgy, minden nélkül kanalazni (villázni) híradó nézése közben, de tízóraira is szívesen viszik a lányok az iskolába. Annak ellenére, hogy van benne hagyma, nem árad fogyasztójából a hagymaszag akkor sem, ha napközben eszi.



Hozzávalók:


4 alma (Goldennel szeretjük a legjobban), 4 pár virsli, 1-2 fej salotta, vagy 1 piros hagyma, 10-15 dkg füstölt sajt, 4-5 ek (házi) majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 kk magos mustár, 1 mk méz, kevés friss citromlé, frissen őrölt bors



A hagymát meghámozom és nagyon apróra vágom. Az almát lereszelem a reszelő nagylyukú oldalán, a virslit karikára, a füstölt sajtot apró kockákra vágom. A majonézt összekeverem a sűrű tejföllel, a magos mustárral, tekerek bele borsot és ízesítem kevés mézzel és citromlével. Akkor jó, ha se nem édes, se nem savanyú. Beleszórom a nagyon apróra vágott hagymát (így egyenletesebben keveredik a többi hozzávalóval) és az egészet ráöntöm a korábban felvagdalt alapanyagokra. Alapos keverés és legalább egy óra pihenés a hűtőben, de a több, még jobb, ha este készítem, másnapra érnek igazán össze az ízek. Sózni nem szoktam, valahogy nem hiányzik belőle :-)

203. hozzászólás
Létrehozva: 2015-01-16 01:27
Marika
Hozzászólások: 213

Mákos süti karácsonyra


Meggyes-mákos krémes

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 ek porcukor, 1 tojás sárga

A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 citrom héja, 1,5 - 2 dl forró tej, 3 ek lekvár, 1 üveg meggybefőtt

A habhoz: 3,5 dl tejszín, a befőtt leve, 5 dkg darált mák


Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és fóliába csomaglova 1 órára hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a mákot a cukorral és a citromhéjjal összekavarjuk és leöntjük forró tejjel majd félretesszük pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a hűtőből kivesszük, vékonyra nyújtjuk, és kivajazott tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk villával és 4 percet sütjük, majd a sütőből kivéve megkenjük vékonyan lekvárral, elsimítjuk rajta a máktölteléket és 15 percig tovább sütjük. Amikor megsült a sütemény kivesszük és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt megszórjuk meggyel és kemény habbá verjük a tejszínt. Amikor már kemény a hab beleöntjük a meggybefőtt levét (vékony sugárban) és folyamatosan a habverő segítségével még keményebbre verjük. Végül belekeverjük a darált mákot, majd a sütemény tetejére kenjük és néhány órát hűtőben pihentetjük.


202. hozzászólás
Létrehozva: 2015-01-16 01:26
Marika
Hozzászólások: 213

Sajttal töltött rántott hús sütőben sütve


Finom és gyorsan elkészíthető husi. A kétféle sajt íze egyszerűen csodálatos! Puha husi, krémes töltelék, ennél jobbat el sem lehet képzelni.


Hozzávalók:



  • 60 dkg csirkemell

  • 10 dkg gorgonzola

  • 5 dkg parmezán

  • só, bors


A panírhoz:



  • 2 evőkanál liszt

  • 2 tojás

  • 3 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítése:


A csirkemellet nagy szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk őket. Sózzuk és borsozzuk. A gorgonzolát és a reszelt parmezánt jól összekeverjük, minden hússzeletre kenünk egy kicsit belőle és ezt követően kettőbe hajtjuk. Majd vastagon bepanírozzuk. Ezt követően kivajazott tepsibe tesszük és a tetejét átkenjük olívaolajjal, majd 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél érdemes megfordítani a húsokat, hogy egyenletesen süljenek.


200. hozzászólás
Létrehozva: 2015-01-16 01:20
Ili
Hozzászólások: 729
Apró omlettek, gyorsan és egyszerűen.








Apró omlettek, gyorsan és egyszerűen.



- nem találtam részletes leírást -

199. hozzászólás
Létrehozva: 2015-01-16 01:19
Ili
Hozzászólások: 729


Mai Erdélyi ajánlat



Székelykáposzta sertéskörömmel


Hozzávalók:


4 darab sertésköröm, 2 evőkanál zsír, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, 60 dkg vágott savanyú káposzta, 1 kis üveg lecsó, zöld kapor

Habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl



Elkészítése:


A sertéskörmöket megtisztítom és kuktában előfőzöm.

A hagymákat apróra vágom és a zsíron megdinsztelem, megszórom 1 kávéskanál pirospaprikával. Ezután a sertésköröm levével felengedem, hozzáadom a megtört, felaprózott fokhagymát, 1 kávéskanál őrölt köménymagot, kevés sót, és a sertéskörmöket. Összerotyogtatom. Ezután a körmöket kiszedem egy másik edénybe majd a pörkölt alapot 1 kis üveg eltett lecsóval vagy zöldpaprikával, paradicsommal ízesítem és még egyszer felforralom.



Az így készített körömpörkölt alapba belerakom a kicsavart savanyú káposztát és jól összekeverem. Kevés meleg vízzel felengedem és mérsékelt tűzön puhára párolom. Amikor a káposzta puhára főtt, a tejfölből és lisztből habarást készítek, és ráöntöm. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakom.



Tejföllel tálalom és zöld kaporral megszórom.

198. hozzászólás
Létrehozva: 2013-01-28 22:15
Marika
Hozzászólások: 213
Almás töltött csirke

Hozzávalók: 1 nagy csirke, 1 kg savanykás alma, 10 dkg vaj, 1 evőkanál citromlé, 3 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, késhegynyi borsmenta, kevés cukor, só, őrölt fehér bors.



Elkészítés: Az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A kívül-belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsöljük és annyi almát teszünk bele, amennyi belefér. A nyílást összetűzzük, majd a csirkét egy nagy tűzálló tálba tesszük. A csirke köré rakjuk a megmaradt almát. Megsózzuk kivül is a csirkét, rászórjuk a fűszereket, rácsöpögtetjük a citromlevet, a vajat borsónyi darabkákban a csirkére vágjuk. Előmelegített sütőben, gyakori locsolgatás mellett, puhára sütjük. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés cukorral megszórjuk, a csirkére rákenünk a pecsenyeléből s mindkét felét pirosra pirítjuk. A köret a sült alma és párolt rizs.

197. hozzászólás
Létrehozva: 2012-11-25 10:57
erzsi01
Hozzászólások: 1
Elozmény: ( Ili @ 2012-10-10 19:49)

Nagymama barack sütemény


Tészta:


30 dkg cukor,

25 dkg Rama,

2 tojássárgája,

2 dl tej,

75 dkg liszt,

2 csomag sütőpor


A cukrot a Rámával, a tojások sárgájával és a tejjel fél óra hosszáig keverjük gőz felett, majd utána jól összedolgozzuk a liszttel és a sütőporral.


Dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából és kissé meglapítva tepsibe tesszük, majd megsütjük.


A megsült golyókat sütés után kivájjuk középen.



Töltelék:

4 dl tej,

15 dkg darált dió,

25 dkg kristálycukor,

½ dl rum

kivájt tészta


A tölteléket összekeverjük és beletöltjük a kivájt golyókba.


Az így elkészült félbarackokat a krémes felénél összeragasztjuk.


A kerek barackokat megkenjük narancsaromás, ételszínezékes tojásfehérjével, majd végső lépésként kristálycukorba hempergetjük a mázas süteményt.


Díszítésként a barackok illesztékébe zöld marcipánleveleket is tehetünk.

196. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-13 01:51
Linda
Hozzászólások: 197

Zöldbabfőzelék palóc módra


Hozzávalók



  • 1 kg vajbab

  • 50 dkg burgonya

  • 2-3 babérlevél

  • 3 gerezd fokhagyma

  • őrölt bors

  • őrölt paprika

  • 1/2 dl olaj

  • kb. 5 dkg liszt

  • 3 dl tejföl

  • kb. 1 csapott evőkanál cukor

  • ízlés szerint ecet

  • 1 csokor kapor



Elkészítés:


A babot két végén lecsípem, darabolom, a burgonyát kockázom. A babot felteszem annyi vízben amennyi ellepi, sóval, babérral ízesítve kb. 15 percig főzöm, majd beleadom a burgonyát is, együtt főzöm puhulásig.



Közben az olajjal és liszttel világosbarna rántást készítek (fele teljes kiőrlésű volt), beledinsztelem a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, belekeverem a tejfölt és kb. 3 dl vízzel simára keverem (nem lesz csomós, és nem kell kétszer kikeverni), folyamatosan kevergetve a főzelékhez adom. Újraforrásig kevergetem, pár percig takarékon főzöm, közben ízesítem sóval, cukorral, borssal, ecettel, aprított kaporral.



Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk, sertéspörkölt, fasírt, sülthús.

195. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-13 01:45
Linda
Hozzászólások: 197

Rozmaringos báránysült


Hozzávalók:



  • 1,2 kg tejes báránycomb

  • 6-7 dkg kolozsvári szalonna

  • 5+2 gerezd fokhagyma

  • 1 nagy vöröshagyma

  • 2 lucullus paradicsom

  • 1 nagy zöldpaprika

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 1 dl olívaolaj

  • őrölt bors

  • őrölt pirospaprika

  • rozmaring



Elkészítés:


A szalonnát és 5 gerezd fokhagymát feldaraboltam. A sót, a borsot és a pirospaprikát szárazon összekevertem. Keskeny, hosszú pengéjű késsel a húsba ferdén sűrűn beszúrtam, előbb a fűszerkeverékből, majd 1-1 darabka szalonnát és fokhagymát nyomkodtam a vágatokba. A maradék fűszerkeverékkel kívül is bedörzsöltem a húst, egy-egy darabka rozmaringot dugdostam a vágatokba, a hűtőben pihentettem egy éjszakát.



Másnap sütőtálba daraboltam a vöröshagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, a combot ráfektettem, kb. 1 dl felhevített olajjal meglocsoltam, 1 dl bort öntöttem alá. Kevés aprított rozmaringot és 2 gerezd fokhagymát szórtam a zöldségekre.



Fóliával letakartam, előmelegített 200 fokos sütőben toltam. Kb. 15 perc múlva a hőfokot 180 fokra visszavettem, így sütöttem kb. 1 bő órát. A húsba szúrva puhának találtam, és fedetlen sütöttem-pirítottam tovább, közben egyszer megfordítottam, és többször saját levével locsolgattam, ameddig pirosra sült.



A sütés után fólia alatt kb. 20 percig pihentettem, majd tálaltam.



A körethez kb. 1,3 kg zöldséget (cukkini, sárgarépa, lila hagyma, gomba, kápia paprika) daraboltam, felhevített olajon, a répával kezdve kevergetve a zöldségeket megsütöttem, a sütés végén sóval, rozmaringgal, borssal, kevés ételízesítővel és petrezselyemmel ízesítettem. Közben pár szem burgonyát is sütöttem a körethez.



A hús sütése után visszamaradt pecsenye levét az alatta lévő zöldségekkel együtt kis edénybe öntöttem. Kb. 1 bő evőkanál paradicsompürét adtam hozzá, kevés vízzel összeforraltam, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítettem, pár percig lassan főztem, majd fémszűrőn átpasszíroztam. A felesleges zsiradékot eltávolítottam a tetejéről, tálalásnál a mártást a húshoz és a zöldségkörethez kínáltam.


194. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-13 01:39
Linda
Hozzászólások: 197

Tárkonyos palócleves


Hozzávalók



  • 40 dkg sertéslapocka

  • 50 dkg zöldbab

  • 30 dkg burgonya

  • 20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen

  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom

  • 1 vöröshagyma

  • 1/2 dl olaj

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 2 babérlevél

  • tárkony

  • őrölt bors

  • majoránna

  • csipet kömény

  • őrölt paprika

  • 1 csokor petrezselyem


  • 2-3 dl tejföl

  • 1 evőkanál liszt

  • pár csepp ecet


Elkészítés:


A húst kisebb kockára darabolom, a finomra aprított vöröshagymával és fokhagymával, a zöldpaprikával és paradicsommal, őrölt paprikával szokásos módon pörköltet készítek rövid lével, párolom, ízesítem sóval, borssal, babérral, tárkonnyal.



A zöldbabot, zöldségeket darabolom, a burgonyát kockázom. Amikor a hús félpuha, hozzáadom a babot, a zöldségekkel, felengedem kb. 1,5 liter vízzel, ízesítem a fenti fűszerekkel. Kb. 15 perc múlva a burgonyát is belefőzöm, teljes puhulásig főzöm.



A tejfölt kikeverem a liszttel ,behabarom a levest. Amikor újra forr, 1 tojásból nokedlit, vagy egy kis maréknyi apró száraztésztát főzök bele.

A főzés végén aprított friss petrezselyemmel bőven megszórom, és pár csepp ecettel pikánsra ízesítem.

193. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-10 19:49
Ili
Hozzászólások: 729

Nagymama barack sütemény


Tészta:


30 dkg cukor,

25 dkg Rama,

2 tojássárgája,

2 dl tej,

75 dkg liszt,

2 csomag sütőpor


A cukrot a Rámával, a tojások sárgájával és a tejjel fél óra hosszáig keverjük gőz felett, majd utána jól összedolgozzuk a liszttel és a sütőporral.


Dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából és kissé meglapítva tepsibe tesszük, majd megsütjük.


A megsült golyókat sütés után kivájjuk középen.



Töltelék:

4 dl tej,

15 dkg darált dió,

25 dkg kristálycukor,

½ dl rum

kivájt tészta


A tölteléket összekeverjük és beletöltjük a kivájt golyókba.


Az így elkészült félbarackokat a krémes felénél összeragasztjuk.


A kerek barackokat megkenjük narancsaromás, ételszínezékes tojásfehérjével, majd végső lépésként kristálycukorba hempergetjük a mázas süteményt.


Díszítésként a barackok illesztékébe zöld marcipánleveleket is tehetünk.

192. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-09 01:00
Ati
Hozzászólások: 160

Dinnye süti Erzsikének!



Hozzávalók:


50 dkg darált háztartási keksz

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

1 csk vaníliás cukor

1 cs csokis tortadara

1 üvegcse piros ételfesték

1 üvegcse zöld mandulaaroma

kevés tej


Elkészítése:


A margarint felolvasztjuk. A kekszport elkeverjük az olvasztott margarinnal a vaníliás és a porcukorral. A tésztát kétfelé vesszük 2/3 – 1/3 arányban.


A 2/3 részbe belekeverjük a piros ételfestéket, és beleszórjuk a barna tortadarát, majd a kisebb adagba a zöld ételfestéket keverjük.


A pirosból kis golyókat formálunk, majd a zöld tésztából egy adagot a tenyerünkbe veszünk, ellapítjuk, majd a pirosat bevonjuk vele. Folpack fóliával letakarva a hűtőbe tesszük pár órára.



Félbe és negyedekbe, nyolcba vágva kialakulnak a dinnyeszeletek.


Attól függ mekkora golyókat csinálsz.


191. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-05 14:41
Ati
Hozzászólások: 160

Túrótöltelékes almás palacsinta


Hozzávalók



  • Tésztához

    1 db tojás

    fél liter tej

    5 dkg langyos Rama

    4 dkg cukor

    csipet só

    30 dkg liszt

    1 db szép nagy alma lereszelve



  • Töltelékhez

    2 db tojássárgája

    4 dkg cukor

    5 dkg Rama

    30 dkg túró

    fél citrom reszelt héja

    1 dl tejföl

    2 db tojás kemény habja






Elkészítés




1.A tészta hozzávalóit összekeverjük, negyed órát állni hagyjuk.



2.Közben a tölteléket elkészítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a Ramával krémesre keverjük, a többi hozzávalót hozzáadagoljuk.



3.A palacsintákat kisütjük és megtöltjük, majd porcukorral meghintjük.
190. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-04 19:08
Marika
Hozzászólások: 213

Pozsonyi kocka


Hozzávalók:



  • 50 dkg négytojásos nagykockatészta (fodros nagykocka is jó, sőt durumbúzatésztából sem lehet rossz)

  • kiskanálnyi só

  • 1 evőkanál olaj

  • 10 dkg vaj

  • 5 tojás (szétválasztva)

  • kristálycukor

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 2,5 dl 20%-os tejföl

  • 1 nagy citrom reszelt héja

  • 15-25 dkg darált mák

  • 2 evőkanál mazsola (kihagyható)

  • 35-50 dkg nem folyós baracklekvár

  • A tepsi kenéséhez:

  • vaj

  • 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa

  • A tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor


Elkészítés:


Teletöltök egy ötliteres fazekat vízzel, amibe kiskanálnyi sót teszek - meg egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta –, és felforralom. A forrásban lévő vízbe öntöm a tésztát, és megfőzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem, alaposan lecsöpögtetem, majd letakarva félreteszem.



Nagy keverőtálba dobom a puhácska vajat. Robotgéppel (habverővel) 2-3 percig keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját (a fehérjét egy másik tálba öntöm), amivel újabb 2-3 percig keverem, majd beleszórok 8 evőkanál kristálycukrot, és az egészet krémesre kavarom.. Beleöntöm a tejfölt, a citromhéjat, majd a biztonság kedvéért újra lecsöpögtetett tésztát. Jól elkeverem.



Ezután a gondosan elmosott habverővel kemény habot verek a tojásfehérjékből (amikor habosodni kezd, beleszórom a vaníliás cukrot is), majd óvatosan a krémes tésztatömegbe forgatom.



A sütőt 190 fokra előmelegítem. A 35x25 cm körüli tepsit (vagy jénait) gazdagon kikenem vajjal, egyenletesen megszórom zsömlemorzsával, majd a tészta egyharmadát villával elsimítom rajta (célszerű háromfelé kiadagolni a tésztát, nehogy elfogyjon a végére) :). Most vastagon (vagy vékonyabban, ki hogy szereti) a tésztára szórom a kristálycukorral édesített mákot és a mazsolát, majd betakarom újabb egyharmad rész tésztával. Erre kenem a – szintén nem kispályásan adagolt – lekvárt, amit a maradék egyharmadnyi tésztával fedek be.



A sütő középső sínére tolva, 190 fokon (3-4-es fokozaton) 65-80 perc alatt készre sütöm. Ha felül szépen megpirult, szemre is ropogós a tészta, kiveszem. Aki nem szeret ropogtatni, korábban is kiveheti, csak előtte kóstolja meg.



Kockára vágva, vaníliás porcukorral gazdagon megszórva, melegen vagy hidegen tálalom.

189. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-04 18:11
Marika
Hozzászólások: 213

Háromszoros élvezet


Hozzávalók



  • Krém

    2 csomag habfixáló

    0,5 l tejszín

    kocka alakú háztartási keksz

    rum

    kávé

    10 dkg tejcsoki

    25 dkg porcukor

    25 dkg Rama

    6 dl tej

    2 csomag vaníliás puding

    7 tojássárgája

    csokireszelék



  • Tészta

    1 csomag sütőpor

    4 evőkanál liszt

    15 dkg darált dió

    20 dkg cukor

    7 tojásfehérje






Elkészítés




1.A tojásfehérjét habbá verjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a piskótához hasonlóan.



2.A krémhez a tojássárgát a pudinggal és a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a porcukorral habosított Ramával.



3.A krém felébe belekeverjük a felolvasztott tejcsokit. A kekszet rummal ízesített kávéba áztatjuk.



4.Az összeállításnál a sorrend: tészta, vaníliás krém, rumos-kávés keksz, tejcsokis krém.



5.A tetejére tesszük a tejszínhabot, és étcsokit reszelünk rá. Hűtőben dermesztjük egy kicsit, és vízbe mártott késsel szeleteljük.

188. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-04 18:04
Marika
Hozzászólások: 213

Vasvári krémes tekercs


Hozzávalók



  • A krémhez

    5 cl rum

    35 dkg meggybefőtt

    10 dkg mogyoró

    10 dkg kristálycukor

    20 dkg Rama

    10 dkg kakaó

    10 dkg porcukor

    2 dl tej

    10 dkg mazsola



  • A tésztához

    12 dkg liszt

    12 dkg porcukor

    6 tojás






Elkészítés




1.Kikent és lisztezett tepsiben 6 tojásból közepesen meleg sütőben piskótalapot sütök. Lisztezett deszkára borítom.



2.A krémhez a tejet a cukorral és a kakaóval folytonos keverés közben forrásig hevítem. Ezután lehűtöm, majd hozzáadom a Ramát, az egészet habosra keverem. A kristálycukorból karamellt készítek, s az apróra vagdalt mogyoróval szép pirosra pirítom.



3.Közben egy tányért kikenek Ramával és beleöntöm a mogyorós karamellcukrot, ha kihűlt, összevagdalom.



4.A kakaókrém egyharmadát félreteszem, kétharmadában elkeverem az összevagdalt mogyorókaramellt, a kimagozott meggyet és a rumba áztatott mazsolát.



5.Ezt a krémet egyenletesen elsimítom a piskótatésztán, majd szorosan feltekerem. A félretett krémmel a tekercset kívül is megkenem, egy villával megcsíkozom.
187. hozzászólás
Létrehozva: 2012-10-02 23:16
Ili
Hozzászólások: 729
Káposztás pogácsa

Nagyon káposztás, jó borsos, frissen mennyei vendégváró, jó kis pálinkakísérő vagy sörkorcsolya.



Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tk cukor, 3 tojás (ebből egy a kenéshez), 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, vagy (kacsa)zsír, 1 közepes fej fehér káposzta, 3 ek étolaj (vagy 1 ek kacsazsír), só, frissen őrölt bors



A káposztát lereszelem, besózom, fél órát állni hagyom, majd kicsavarva, az olajon vagy kacsazsíron, a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinsztelem. A végén bőkezűen megborsozom, hagyom kihűlni.

Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejbe és a liszttel, 2 tojással és vajjal, vagy zsírral lágy tésztát gyúrok, amit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtok, egyenletesen rákenem a káposztát és összehajtogatom. Fél óra pihentetés után újra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tojással megkenem és 160 fokos sütőben megsütöm.



Szabó Istvánné receptje, Izsákról

186. hozzászólás
Létrehozva: 2012-09-30 22:47
Linda
Hozzászólások: 197
Almaecet



Hozzávalók: 1 kg felszeletelt alma, 2 dl méz,
1-2 szál kapor, tárkony, csombor.

Elkészítés:Az almát a többi hozzávalóval együtt egy ötliteres üvegbe tesszük. Annyi langyos vizet öntünk rá, hogy maradjon egy tenyérnyi hely benne. Ruhával lefedve meleg helyen állni hagyjuk, amíg vastag hártay (ecetágy) keletkezik a tetején. Ezt egy kanállal megmozgatjuk hogy leszálljon az üveg fenekére. Ekkor hűvös, sötét helyre állítjuk az üveget. 6-8 hét múlva egy cső segítségével leszívjuk az ecetet. Újra szeletelt almát és mézet teszünk bele, majd felengedjük langyos vízzel.
185. hozzászólás
Létrehozva: 2012-09-25 00:14
Marika
Hozzászólások: 213
Barack


Hozzávalók:


25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 tojás, 60 dkg liszt, pici só, pici szódapor.


A töltelékhez:


25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 kanál kakaó, rum.



Elkészítés:


A tésztához valókat összegyúrjuk, kis kerek gombócokat formálunk, úgy rakjuk a tepsibe, hogy az alja lapos legyen, s megsütjük.


Mikor kihűlt a tészta, a közepét kivájjuk.


A töltelékhez valókat a kivájt masszával összekavarjuk, s ezzel töltjük meg a gombócokat, de úgy, hogy minden kettőt összeragasztunk.


Az egyik felét piros ételszínezékbe vagy málnaszörpbe mártjuk, a másikat meg sárgába.


Örökzöldet szúrunk bele.


184. hozzászólás
Létrehozva: 2012-09-25 00:13
Marika
Hozzászólások: 213

Intelligens krémes avagy Sült madártej


Hozzávalók



  • 8 tojás

  • 15 dkg cukor

  • vaníliás cukor

  • 15 dkg olvasztott Rama

  • 9 púpos ek liszt

  • 1 l tej

  • mandula a tetejére
    elkészítés



    1. Egy nagyobb edényben a tojások sárgáját a cukorral, az ízlés szerinti mennyiségű vaníliás cukorral habosra keverjük.

    2. Hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tejet.

    3. Apránként belekeverjük a lisztet, aztán óvatosan a tojások fehérjéből vert kemény habot.

    4. Kikent tepsibe öntjük a masszát, a tetejére kis darabokra vágott mandulát szórunk és HIDEG sütőben (azaz nem kell előmelegíteni a sütőt!) 150 fokon kb. 1 órán át sütjük.

183. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-27 00:37
Ili
Hozzászólások: 729
Krumpligombócos leves


Ez kétféleképpen készül nálunk.


Az egyiknél
egy pirospaprikás hagymalevest készítek és abba főzöm bele a gombócokat.

A másik variáció ami most nagyon megy nálunk az paradicsomos.

Üvegesre dinsztelek 2 nagy fej vöröshagymát. (nagyon nagyok legyenek, vagy sok)

Öntök rá 1 bögre vizet, sót, pirospaprikát és őrölt borsot keveset. Lefedem és addig főzöm amíg puha lesz benne a hagyma.

Felöntöm 2 liter házi paradicsomlével és egy fél liter vízzel (mert az üvegeket ki kell öblíteni valamivel:), lassú tűzön tovább főzöm.

KB. egy másfél literes lábasban kockára vágott krumplit főzök sós vízben jó puhára, hogy sima pürét lehessen készíteni belőle.

A megtört krumplit tejszínnel 2 db tojással kikeverem és annyi lisztet teszek csak bele hogy jó sűrű tésztát kapjak.

Evőkanállal gombócokat formázok és a forrásba levő levesbe rakom. 10percig főzöm kb. fel is jönnek a tetejére ennyi idő alatt. Keverni nem szoktam csak megmozgatni, igaz nekem nem szokott leragadni.

Félre veszem és fedőt teszek rá tálalásig mert a gőzben is puhul még.
182. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-27 00:26
Ili
Hozzászólások: 729
Palacsinta sajtos dinsztelt lila-káposztával

Én a palacsinta tésztát házi-tejjel, vízzel és szódabikarbónával készítem.

Cukrot csak egy fél evőkanállal teszek bele.

Töltelék:

Ledinsztelem a gyalult lila-káposztát kevés zsiradékon, só és kevés őrölt bors kerül bele ízlés szerint. Roppanósra hagyom és reszelt sajtot keverek bele. Fedő alatt hagyom amíg be nem töltöm.

A palacsintákat azonnal töltöm ahogy sütöm még forrón. A töltelékből sokat teszek a palacsintákra éppen hogy össze tudjam tekerni és egy kicsit meg lapítom kézzel. Melegen és hidegen is nagyon szeretjük. Melegítve is de ez ritkán fordul elő.

Természetesen lehet hússal is gazdagítani, de az már nem fogyókúrás:)

Teljesen más íze van mint ha fehér káposztával készülne.

Fehérkáposztát akkor használok ha belereszelem a tésztába és úgy sütöm, de akkor tejfölös sajttal töltjük meg.

Jó étvágyat!
181. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-10 21:28
Ili
Hozzászólások: 729
Farsangi fánk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz



Elkészítés:A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral.

180. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-06 22:12
Linda
Hozzászólások: 197

Juhtúrós, kapros csöröge fánk



Hozzávalók:

3 tojás sárgája

50 g vaj

350 g liszt

150 g juhtúró

1 tk cukor

2 tk konyak

1 ek vágott kapor

0.5 tk só



Minden hozzávalót alaposan összegyúrtam, majd egy órán át pihentettem. A tésztából kisgyerek ökölnyi gombócokat téptem, átgyúrtam, majd úgy 15 centi széles és 30 centi hosszú darabokra nyújtottam. Nekem ez nagyjából 2 mm vastag lett. Pizzavágóval/derelyevágóval felszabdaltam, bevagdostam, áthúztam az egyik csücskét a lyukon és forró olajban szép aranybarnára sütöttem.



Nagyszemű sóval meghintve, esetleg enyhén sós, borsos tejföllel mártogatva... soha rosszabb ebédem ne legyen!

179. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-06 21:46
Linda
Hozzászólások: 197


Itt a farsang!


Csöröge fánk


Hozzávalók:



50 dkg liszt

5 tojássárgája

15 dkg vaj

17,5 dkg porcukor

1 dl tej

1 citrom héja

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só




Elkészítés:

Tegye a lisztet egy munkalapra és dolgozza bele a meglágyított vajat, a tojássárgákat, a porcukrot, a tejet, a citromhéjat, a sót és a szódabikarbónát.


Alaposan dolgozza össze a hozzávalókat. Egy sodrófával nyújtsa ki a tésztát. Vágja csíkokra és tekerjen belőlük kis fodrokat.


Süsse ki olajban és itassa le a zsiradékot.


Szórja meg porcukorral vagy fahéjas cukorral.


Finom lekvárba mártogatva is.

178. hozzászólás
Létrehozva: 2012-01-04 19:02
Ili
Hozzászólások: 729
Pratikák, ötletek: Marcipán készítés házilag


A marcipán igen gyakran használt, mutatós díszítő elem, főleg tortákon, de bármilyen egyéb süteményen is. Sikere abban rejlik, hogy különböző formákat lehet kialakítani belőle, csak némi fantázia és kreativitás szükséges hozzá. A háziasszonyok otthon is próbálkozhatnak a marcipán készítésével és formázásával, melyhez az alábbiakban szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Aki szeretne marcipánt készíteni szüksége lesz mandulabélre, porcukorra és vízre. Kb. 30 dkg mandulabelet hámozzunk meg. Ezt úgy a legkönnyebb, ha pár percre forró vízbe áztatjuk, utána már könnyedén lejön a héja. A meghámozott mandulát szárítsuk legalább egy napig, majd daráljuk le.

A felét dolgozzuk össze kb. 20 dkg porcukorral. 20 dkg cukrot vízzel főzzünk össze sziruppá, majd ha kihűlt, keverjük össze a cukros mandulával és kész is a marcipán. Ezt lehet színezni ételfestékkel, vagy egyéb természetes anyaggal. Ízesíteni lehet dióval, különféle aromákkal, vagy amivel szeretnénk. Ha aromával ízesítjük, akkor nincs szükség külön ételfestékre, csak abban az esetben, ha színtelen aromát használunk, de az ízharmóniára minden esetben ügyeljünk.
A marcipánt porcukor helyett szörppel is összedolgozhatjuk úgy, hogy a szörpös szirupot öntjük a darált mandulára, ebben az esetben sem kell külön színezőanyagot használni. Ha ezt az elkészítést választjuk, azonkívül, hogy különlegesen kellemes ízű marcipánunk lesz, az állaga is selymesebb, mint a vízzel készült marcipáné, viszont hátránya, hogy nem sokáig tárolható, max. 1 hónapig a hűtőben. Ha kevesebb a cukrot teszünk a marcipánba, jobban tudjuk majd formázni.
177. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-28 23:57
Ati
Hozzászólások: 160


Kávélikőr


Hozzávalók:



  • kb. 2 l-hez:

  • 6 evőkanál azonnal oldódó (instant) kávé

  • 1 kg cukor

  • 1 rúd vanília

  • Fél liter 96 fokos alkohol


Elkészítés:


A kávét 1 l vízzel leforrázzuk, hozzáadunk 1 kg cukrot, a vaníliarudat, és szirupot főzünk belőle, majd lehűtjük. Amikor a szirup kihűlt, hozzáöntjük az alkoholt és jól összekeverjük. Ezután szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Egy hónapig érleljük, közben többször felrázzuk, és csak ezután fogyasztjuk.

176. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-28 23:51
Ati
Hozzászólások: 160

Narancslikőr





Hozzávalók:



  • 5 dl liter 96%-os alkohol

  • 6-7 vastag héjú narancs héja

  • 5 dl víz

  • 50 dkg kristálycukor


Elkészítés:


Egy üvegbe beleöntöm az alkoholt. Amikor narancsot eszünk, krumplihámozóval belehámozom nagyon vékonyan a narancs héját, ha már mind a 6-7 narancs héja benne van, még hagyom állni kb. 1 hétig. Meg kell nézni, elszíneződött-e már az alkohol. Ekkor leszűröm, a vízből és a cukorból szirupot főzök, hagyom kihűlni, majd elegyítem a narancsos alkohollal. Először zavaros, hagyni kell legalább 1 éjszakát állni. Üvegekbe szűröm, finom, elegáns ital. Szép üvegben ideális ajándék.




Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép