Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendég



Képek a galériából

Angyalka
Útmenti feszület  (A)
Fórum

Oldalak: Első...34 [5] 67
84. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-23 00:10
Marika
Hozzászólások: 213



Bodzaszörp (Hársfavirágból is nagyon finom)

Hozzávalók: 5-6 szép nagy rovarmentes bodzavirág. Eső után kell szedni. 2,5 l víz 3 citrom vékonyan lehámozott héja, 3 citrom apróra vágott fehér részektől mentes belseje (nem baj, ha mag is belemegy), 1,5 kg kristálycukor.

Elkészítés: A fentieket egy 5 literes üvegbe tenni, és letakarva, néhányszor naponta megkeverve 2 napig állni hagyni. Azután jól felforralni, leszűrni és üvegekbe rakni, légmentesen lezárni, és száraz dunsztban hagyni kihűlni. Ez jó sokáig eláll. Ha nem akarsz ennyit pepecselni, és van jó nagy hűtőd, akkor abban is tárolhatod egy jó darabig, és nem kell dunsztolni. A bodzát meg is lehet szárítani. Télen a szárítmányt le kell forrázni, citrom héjával együtt, még lehet mazsolát is beletenni és 10 perc múlva iható a tea, vagy ha kihűlt, akkor szörp lesz belőle, természetesen cukorral, vagy mézzel.
83. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-21 15:07
Böbe
Hozzászólások: 38
Boszorkánypogácsa

Hozzávalók:

10 dkg dió,
1 citrom,
25 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
5 tojás sárgája,
45 dkg finomliszt,
1 tojás fehérje,
10 dkg baracklekvár.

Elkészítése:

A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.
82. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-21 15:04
Böbe
Hozzászólások: 38
Borsos falusi pogácsa

25 dkg durván darabolt szalonnatepertőt
10 dkg zsírral,
35 dkg liszttel,
1 egész tojással,
1/4 kg lágy passzírozott krumpli-péppel,
1 egész sütőporral,
késhegynyi borssal,
sóval
szükség szerint kevés tejföllel összegyúrunk

Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk és tetejét tojással megkenve, gyengén borssal megszórjuk. Szép barnára sütjük.
81. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-21 15:02
Böbe
Hozzászólások: 38
Aranypogácsa

20 dkg lisztet,
1 cs. V.-sütőport,
2 tojás sárgáját,
kávéskanálnyi sót,
és szükségszerinti tejfölt

Összegyúrunk lágyan gyúrható tésztává. Ezt nyújtjuk olyan nagyságúra, hogy az 1 órával előbb elkészített és pihentetett vajastésztát belecsomagolhassuk. A vajastésztát 15 dkg lisztnek 25 dkg vajjal történt eldolgozásával készítettük...

Az összetett tésztát négy-ötször nyújtjuk és hajtogatjuk, míg legvégül ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrva, tojással megkenjük. Vajazott tepsiben forró sütőbe téve, szép sárgára sütjük.
80. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-20 01:15
Ili
Hozzászólások: 729


Rakott padlizsán (Viki módra)

Hozzávalók

-3 nagyobb padlizsán

- 1 bögre rizs

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- paradicsompüré

- bazsalikom

- só, bors

- tejföl, reszelt sajt

Elkészítése

Padlizsánt karikára vágom, megsózom, a levét leitatom róla, megborsozom.
Közben megfőzöm külön a rizst.

Serpenyőben a padlizsánt elősütöm nagyon kicsi olajon.

Szósz:

Hagymát megdinsztelem, rá a paradicsomot, fokhagymát, bazsalikomot-bőven-, só, bors, pici cukor.

Tepsibe: 1 réteg padlizsán, rá a rizst, rá a szószt, másik réteg padlizsán, tejföl, sajt. -> sütőbe összesütjük!

( Cukkíni-val is finom!)
79. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-13 00:41
Linda
Hozzászólások: 197



Töltött édeskáposzta paradicsommal

Hozzávalók:

1 kg darált kövérkés sertéshús (1 kg marhahús is lehet, de ez esetben 15 dkg szalonnával)
2 ½ dl rizs
1 fej hagyma
só, bors, paprika
1 csokor csombor
1 csokor zöld kapor
1 l paradicsomlé
1 nagyobb édes káposzta

A káposzta közepét kifúrjuk éles késsel, majd forró vízbe tesszük, hogy levelei puhuljanak. Villával óvatosan kinyitogatjuk és leszedjük a káposztaleveleket, vastag ereiket levágjuk. A rizst megmossuk, elkeverjük a darált sertés- vagy szalonnás marhahússal, hozzáadjuk a megpirított, apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és egy deciliter paradicsomlével összedolgozzuk. Töltsük meg vele a káposztaleveleket, majd a maradékot vágjuk laskára. Egy nagy fazék aljába rakjunk egy sor zöld káposztalevelet, rá a vagdalt apró káposztát, erre egy sor tölteléket, néhány szelet finom húsos szalonnát, tegyünk a sorok közé pár szál kaprot, csombort, 1-2 paradicsomszeletet, majd folytassuk a rétegezést, míg minden alapanyag elfogy. A tetejére újra apró káposzta kerüljön. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje a fazék tartalmát, majd a tetejére 1 l paradicsomlevet töltsünk. Lassú tűzön főzzük puhára. Hagyjuk lefedve, amíg kihűl, hogy a finom aromák el ne illanjanak. Tejföllel tálaljuk e pikáns nyári étket!
78. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-30 15:43
Marika
Hozzászólások: 213


Murokfőzelék (sárgarépa-főzelék)

Hozzávalók:

1 kg murok (azaz sárgarépa),
2 cikk fokhagyma összezúzva,
1,5 dl tej ,
1 dl tejföl,
3-4 evőkanál cukor,
2 evőkanál liszt,
petrezselyemzöld.

A murkot apróra vágjuk. Olajat hevítünk, megszórjuk cukorral, kissé megpirítjuk, majd hozzákeverjük a murkot, fokhagymát, megsózzuk és puhára pároljuk. Habarást készítünk kevés tejjel és liszttel, a főzelékhez adjuk, majd ízlés szerint darabokban vagy turmixolva tálaljuk tejföllel, zöldpetrezselyemmel.
77. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-15 23:13
Ili
Hozzászólások: 729


Tökkrém kikavarva

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú főzőtök,
1 kávéskanál mustár,
1 dl olaj,
1 fej hagyma,
2 cikk fokhagyma,
só, bors,
1 tojássárgája

Elkészítés:

A tököt megpucoljuk, a magvait eltávolítjuk. Apró kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A hagymát jó apróra vágjuk és kevés olajban üvegesre dinszteljük. Az olajból, mustárból, tojássárgájából majonézt kavarunk. A tököt leszűrjük, jól lecsepegtetjük és mixerrel vagy villával jól összetörjük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a majonézt és az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól kikavarjuk. Kenyérre kenve, friss zöldséggel kínáljuk.


Jó étvágyat!
76. hozzászólás
Létrehozva: 2010-04-16 01:08
Évi
Hozzászólások: 79


Növendékszegy tárkonymártással

Hozzávalók: 70-80 dkg növendékszegy, 2-3 db murok, 1 csokor petrezselyem, ½ csokor ecetes tárkony, 1 kanál liszt, 1 evőkanál olaj, ½ evőkanál margarin, 1 fejhagyma, só, szemes bors, őrölt pirospaprika, ½ kg pityóka

Elkészítés: A növendékszegyet a zöldségekkel együtt puhára pároljuk, és felszeleteljük. A lisztet olajban a margarinnal együtt elkeverjük. Az ecetes tárkonyt apróra vágjuk és belekavarjuk. Sóval és cukorral ízesítjük, tárkonyos ecetet is tehetünk hozzá. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a héjában főtt, kockára vágott pityókát, sóval és borssal ízesítjük. Együtt tálaljuk.
75. hozzászólás
Létrehozva: 2010-04-13 23:04
Linda
Hozzászólások: 197


FEKETE RÓZSA

Hozzávalók:

Tészta:


60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Pici szódabikarbóna
10 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 db tojás
Tej.


Mákos krém:

20 dkg darált mák
20 dkg liszt
25 dkg porcukor
10 dkg vaj.

Vaníliás krém:

2 csomag vaníliás főzős pudingpor
7 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor.


Tetejére:

1 tábla tortabevonó csokoládé (gőz fölött felolvasztjuk, lehet egy kanál étolajat keverni hozzá, szép fényes lesz tőle.)


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, és 5 részre osztjuk. Tepsi hátán 2 lapot megsütünk.

A mákos krém hozzávalóit összedolgozzuk. (Tejben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, mákot, porcukrot.)

A 3 félretett tésztát külön-külön kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, s feltekerjük, mint a bejglit.

A tepsibe a 3 tekercset egymás mellé tesszük és összesütjük. Egyben kiborítjuk.

A vanília pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral kikeverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.


Töltés:

Az alsó lapot megkenjük a vaníliakrém felével, rátesszük a mákos rudakat, majd a maradék vaníliakrémet rákenjük és a másik lapot pedig a tetejére rakjuk. Végül csokimázzal bevonjuk.


Szeletelni a rudakra merőlegesen kell, így lesz szép a rózsa.

Nagyon kiadós, finom, látványos sütemény!
74. hozzászólás
Létrehozva: 2010-03-31 23:51
Böbe
Hozzászólások: 38
Húsvéti kalács

Hozzávalók:


45 dkg liszt,
2 tojás,
10 dkg olvasztott margarin,
10 dkg mazsola,
1 tasak vaníliás cukor,
4 dkg élesztő tejben felfuttatva,
kevés só,
a tetejére durvára vágott dió.

Elkészítés:

A margarin és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan hozzáöntjük az olvasztott margarint és belekeverjük a mazsolát. Duplájára kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót és forró sütőben megsütjük. Tálaláskor közepébe lehet tenni a hímes tojásokat.


Áldott Húsvéti ünnepeket mindenkinek.
73. hozzászólás
Létrehozva: 2010-02-22 13:18
Ili
Hozzászólások: 729
Babsaláta

Hozzávalók:

25 dkg fejtettbab,
3 kemény tojás,
1 fej lila hagyma,
petrezselyem,
borecet,
só, bors,
2 evőkanál olaj,
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

A babot enyhén sós vízben megfőzöm. A 2 evőkanál olajból, ízlés szerinti mennyiségben borecetből sóval, őrölt borssal (kímélőbb a fehér bors) salátalevet készítek. Belekarikázom vékonyra a hagymát, a fokhagymát, és belevágom a petrezselyem levelet. Végül hozzáadom a kihűlt főtt babot. 2-3 óráig hűtőszekrényben hagyom az ízeket összeérni. Tálaláskor negyedekre vágott tojásokkal díszítem.
72. hozzászólás
Létrehozva: 2010-02-08 16:36
Katang
Hozzászólások: 130
Csokoládé torta Katáng módra



Kör alakú tortaformában hagyományos piskótát sütünk 6 tojásból. Hűlni hagyjuk.

1 cs főzős csokoládé pudingot 3 ek kristálycukorral és egy pici tejjel elkeverünk csomómentesre. (Én tiramisu ízűvel csináltam, ettől picit kávés lesz.) Nem az előírás szerinti 5, hanem 3 dl tejet forralunk fel, hozzákeverjük a feloldott pudingport, sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverünk fél üveg csokoládé krémet (olyan, mint a Nutella, csak nem mogyorós), és hűlni hagyjuk.

Egy kocka Rama-t 3 ek kristálycukorral habosra keverünk, majd a kihűlt krémet is hozzáadjuk.

A piskótát három lapra vágjuk, és megkenjük a krémmel, illetve kívül is bevonjuk. A krémből habzsákba teszünk, és rózsákat nyomunk körben a tortára.

1 tábla tejcsokoládét (én a Milkát szeretem használni) a csokoládékrém másik felével gőz felett felolvasztjuk, simára keverjük, és a tortára simítjuk.

Hűtőben hagyjuk kihűlni, tejszínhabbal tálaljuk.
71. hozzászólás
Létrehozva: 2010-01-27 23:31
Marika
Hozzászólások: 213


Darázsfészek

Hozzávalók a tésztához :

0,5 kg liszt,
3 tojássárgája,
3 dkg élesztő,
2 dl tej,
pici só

a töltelékhez:

15 dkg vaj,
15 dkg vaníliás cukor
2 dl cukros,
vaníliás tej.

Elkészítés:

Az élesztőt egy kanál cukorral és 2 dl tejjel megkelesztjük. A lisztből a tojássárgájával, kis sóval és a felkelesztett élesztővel finom tésztát gyúrunk, a deszkán kidolgozzuk és letakarva meleg helyen félórát pihentetjük, majd újnyi vastagra nyújtjuk. A 15 dkg vajat a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, rákenjük a tésztára és felcsavarjuk.Éles késsel 3 cm vastag szeleteket vágunk a rúdból és kivajazott lábasban, egymástól újnyi távolságra felállítjuk a tésztadarabokat. Kelni hagyjuk, míg magasra megnő (kb. másfél óra) és közepes tűznél szép barnapirosra sütjük. Rálocsoljuk a vaníliás, cukros forró tejet és néhány percre visszatesszük a sütőbe, míg a tejet felissza. Tálra borítjuk, vaníliás porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.


Én a töltelékbe ízlés szerint darált diót, mandulát is szoktam keverni.
70. hozzászólás
Létrehozva: 2010-01-20 22:45
Peti
Hozzászólások: 61
Egzotikus csirke

1/2 kg. csirkemell-filét csíkokra vágni, befűszerezni( só, gyömbér, kurkuma, kardamom).

1-2 hagymát és 4-5 gombát felszelni és a kivajazott jénai aljára elosztani, az előfűszerezett húst rátenni és leönteni mustáros 3 dl főzőtejszínnel.

Előmelegített sütőben 1 órán át sütni, majd reszelt sajttal megszórni és még negyedórát sütni.

Ezt a férfiak egyedül is eltudják készíteni ha meg akarják lepni a családot.
69. hozzászólás
Létrehozva: 2010-01-12 10:58
Linda
Hozzászólások: 197
Spenótos nokedli

1kg liszt
4db tojás
50dkg spenót(mirelit)

víz

(tejföl, sajt, sült szalonna, dinsztelt hagyma )

Nokedli tésztát készítünk az alapanyagokból a szokásos módon.

Ízlés szerint szórunk rá a zárójelben lévőkből ki mit szeret.

Nálunk mindenki szereti még az is aki nem eszi a spenótot.

68. hozzászólás
Létrehozva: 2009-10-26 22:44
Ili
Hozzászólások: 729
Almaleves(a világ legegyszerűbb receptje)

Hozzávalók

1 kg alma
1 liter tej
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor
citromlé
kristálycukor
fahéj
szegfűszeg

Elkészítése

Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami szűken ellepi a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük.
Amíg az alma fő, a pudingport és a cukrot csomómentesen elkeverjük a tejben.
A pudingporos tejet az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről.Kevés citromlével ízesíthetjük. Hidegen is, melegen is nagyon finom.

Ugyanezt a levest más, akár vegyes gyümölcsökből is elkészíthetjük.

Két csomag pudinggal finom szósz lesz belőle.
67. hozzászólás
Létrehozva: 2009-10-26 22:36
Ili
Hozzászólások: 729
Almaleves

Hozzávalók

1 kg alma
1 citrom leve
15 dkg cukor
2 db szegfűszeg
1 mk.őrölt fahéj
2 dl tejföl
2 ek. keményítő (vagy 1 ek.liszt)
1 dl tejszín

Elkészítés

Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1,5 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük (kb. 5 perc).
Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A keményítőt (vagy lisztet) a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

Ha házi tejjel készítem nem teszek bele tejfölt csak több tejet.

kb.4 személyre
66. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-30 01:08
Évi
Hozzászólások: 79
Kürtőskalács

Hozzávalók 20-25 darabhoz

50 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
csipet só
3 dl tej
1 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez

Elkészítés

Mérjük ki a hozzávalókat.

1 dl tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 1 dkg kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, és a tojások sárgáját.

Amikor az élesztő felfutott, öntsük a masszához, a maradék langyos tejjel együtt. Kézi dagasztóval az egészet alaposan dagasszuk ki, majd letakarva fél óráig hagyjuk kelni a tésztát.

Amikor legalább a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 0,5 cm-re, majd szabdaljuk ujjnyi vastag csíkokra. Ezután a kürtőskalács-sütőfát olajozzuk meg, és csavarjuk rá a tésztát. Egy kisebb tepsiben forrósítsuk meg az olajat, majd a kalácsokat lassan forgatva pirosra süssük meg.

Az így elkészült kürtőskalácsot vaníliás cukorban, esetleg diós cukorban forgassuk meg, majd húzzuk le a sütőfáról.


Fortélyok

-Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, így gyorsabban megkel a tészta.
-10-15 perc alatt össze lehet állítani a tésztát. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és hólyagos a tészta.
-A képlékeny tésztát akár kézzel is kidagaszthatjuk, így azonban kicsit több időt vesz igénybe.
-Ha nem kapunk kürtőskalács-sütőfát, azt ügyesebb férjek is elkészíthetik. Jó, ha legalább 4-6 sütőfa áll rendelkezésre.
-A kalács csak kicsit érjen a forró olajba, és folyamatosan, lassan tekerjük a sütőfát, hogy mindenütt pirosra süljön a tészta.
-Amikor a tésztát a sütőfára csavarjuk, hagyhatunk 1-2 mm-es rést a csíkok között, sütés közben az úgyis megdagad.
-Ha egyáltalán nem áll rendelkezésünkre kürtőskalács-sütő készlet, a kinyújtott tésztából készíthetünk rózsafánkot, de akár kivajazott tepsibe is simíthatjuk, megszórva friss, vagy fagyasztott gyümölcsökkel. Ez utóbbi esetben 190 ºC-os sütőben süssük aranybarnára, és szeletelve, porcukrozva tálaljuk.
-Érdekesebbé tehetjük a tésztát, ha beledagasztunk 10 dkg darált diót, és
10 dkg finomra reszelt almát.


65. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-23 21:38
Böbe
Hozzászólások: 38
Mandulás-mézes kocka

Hozzávalók

15 dkg finomliszt
1/2 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
6 dkg darált mandula
11 dkg barna-cukor
9 dkg olvasztott vaj
21 dkg darabolt mandula

a töltelékhez

3 tojás, felverve
5,5 dkg barna-cukor
9 dkg méz
10 dkg olvasztott tejcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-osra. Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es sütőformát.
Dolgozzuk össze az átszitált lisztet, a szerecsendiót, a darált mandulát, a cukrot és a vajat, majd nyomkodjuk az előkészített tepsibe.

Süssük 12 percig, amíg kissé megpirul, majd hagyjuk kihűlni.
A sütőt vegyük le 160 °C-osra.

A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a tojást, a cukrot és a mézet, majd adjuk hozzá a tejcsokoládét is. A tölteléket öntsük a tésztaalapra, szórjuk meg a darabolt mandulával, és süssük 40 percig, amíg megszilárdul.

A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Felszeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.

Ezt a süteményt lefedve, hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk.

Nálunk nem mert nagyon finom és addig tart amíg felszeletelem.
64. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-05 11:57
Marika
Hozzászólások: 213
Sacher-torta

Hozzávalók (10-12 személyre)

15 dkg étcsokoládé, feldarabolva
1 evőkanálnyi forró víz
15 dkg vaj, feldarabolva
11 dkg porcukor
3 tojás, szétválasztva
15 dkg finomliszt
2 evőkanálnyi extra porcukor
22 dkg sárgabarackdzsem

A csokoládés krémhez.

12,5 dkg étcsokoládé, feldarabolva
12,5 dkg vaj

Melegítsük elő a sütőt mérsékelten melegre (160-180 Celsius-fokra). Kenjünk ki egy 22 cm-es tortaformát, majd béleljük ki sütőpapírral.

A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött egy tűzálló tálban, és adjuk hozzá a vizet. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Verjük fel a vajat és a porcukrot egy tálban elektromos mixerrel. Adjuk hozzá egyesével a tojássárgáját, és jól keverjük ki.

Öntsük a masszát egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a csokoládés keveréket, majd szórjuk bele a lisztet.

Verjük kemény habbá a tojásfehérjét egy tálban, majd folyamatosan adagoljuk hozzá az extra cukrot, majd ezt óvatosan forgassuk bele a csokoládés keverékbe. Öntsük a keveréket az előkészített formába.

Süssük közepes lángon kb. 30 percig.

Hagyjuk állni a formában 5 percig, majd tegyük sütőrácsra az aljával felfelé, hogy kihűljön.

Vágjuk két lapra a tortát. Az egyik lapot tegyük egy nagyobb tálra.
Melegítsük fel a dzsemet, ha levet eresztene, öntsük le.
A dzsem felével kenjük meg a lapot. Borítsuk be a másik tortalappal, majd kenjük meg ezt is sárgabarackdzsemmel. Hagyjuk állni egy órát szobahőmérsékleten, hogy a dzsem jól beszívódjon a tortába.

A torta oldalát és tetejét kenjük meg a csokoládés krémmel, majd hagyjuk megszilárdulni szobahőmérsékleten.

A csokoládés krém elkészítéséhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat egy kis tálban, gőz fölött. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni addig, amíg kenhetővé válik, közben időnként keverjük meg. Ez akár két óráig is eltarthat.
63. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-05 11:34
Linda
Hozzászólások: 197
Rakott finomság

Hozzávalók (6 személyre)

25 dkg makaróni
2 tojás, könnyedén felverve
6 dkg reszelt parmezán
2 evőkanálnyi zsemlemorzsa

A húsos mártáshoz.

2 evőkanálnyi olívaolaj
2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
75 dkg darált marhahús
40 dkg konzerv-paradicsom, darabolt
9,5 dkg paradicsompüré
1,25 dl marhahúsleves
0,6 dl száraz fehérbor
fél teáskanálnyi őrölt fahéj
1 tojás, könnyedén felverve

A szószhoz.

9 dkg vaj
7,5 dkg finomliszt
8,75 dl tej
8 dkg reszelt parmezán
2 tojássárgája

A húsos mártás elkészítéséhez az olajat melegítsük fel egy nagyobb lábasban, és adjuk hozzá a hagymát. Állandó keverés mellett pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Keverjük hozzá a leszűrt paradicsomot, a paradicsompürét, a marhahúslevest, a bort és a fahéjat. Addig gőzöljük fedő nélkül, amíg besűrűsödik. Hűtsük le, és keverjük hozzá a tojást.

A szósz elkészítéséhez a vajat olvasszuk fel egy közepes lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, addig keverjük, amíg besűrűsödik és gyöngyözni kezd. Folyamatosan adagolva adjuk hozzá a tejet, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik. Keverjük hozzá a sajtot, egy kicsit hűtsük le, majd végül adjuk hozzá a tojássárgáját.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a légkeveréses sütőt 160 °C-ra.
Egy laposabb, 2,5 literes tűzálló tálat kenjünk ki olajjal.

Főzzük meg a tésztát forrásban lévő vízben, majd szűrjük le, és öntsük az előkészített, kikent tálba.
Ezután keverjük össze a tojással és a sajttal, és terítsük szét a tál alján.

Oszlassuk el rajta egyenletesen a húsos mártást, és erre locsoljuk rá a szószt.
A végén szórjuk meg zsemlemorzsával.

Süssük fedő nélkül kb. 1 órán át, vagy amíg a szósz enyhén megpirul.

Tálalás előtt hagyjuk 10 percig pihenni.
62. hozzászólás
Létrehozva: 2009-09-05 11:27
Linda
Hozzászólások: 197
Madártej

Hozzávalók (4 személyre)

1,5 liter tej
6 tojás
15 dkg cukor
liszt
vanília


A tojásfehérjékből 5 dkg cukorral verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre.

Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe.

Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat.

A tálalásig jól hűtsd be.
61. hozzászólás
Létrehozva: 2009-08-23 17:03
Ili
Hozzászólások: 729
Hagyma leves ahogy az én családom szereti!

Egy 4l lábasban meg dinszteltem 5 nagy fej hagymát, 1 nagy pritamin paprikát,
5 db közepes paradicsomot kockára vágva meg sózva. Felöntöttem vízzel és tettem bele egy evő kanál tárkonyt. kb. 40 percig főztem takarékon. Az elfőtt vizet házi tejjel pótoltam és keményítővel krémleves sűrűségűre sűrítettem.
Került bele egy kis fehér bors, 1 evő kanál kapor. 5 perc után kész.

Fejenként egy szelet kenyeret kettévágtam és mindegyikre egy szelet sajtot rásütöttem. (házi kenyér)

Mély tányérba tettem és rászedtem a forró levest, 5 percig hagytam hűlni , így a kenyér megszívta magát a forró levessel.

Jó étvágyat!
60. hozzászólás
Létrehozva: 2009-08-23 16:40
Linda
Hozzászólások: 197
Sport szelet.

Hozzávalók

1 db kocka Rama
15 dkg porcukor
2 dl tej
3 ek. kakaó
1 db rumaroma
50 dkg darált keksz
20 dkg darált dió v.mogyoró v. mandula
1 tábla ét-csoki
4 ek. olaj

Elkészítése

A rama-t takaréklángon felolvasztom. Bele teszem a 15dkg porcukrot és elolvasztom. Hozzáöntöm a 2dl tejet, 3ek. kakaót, rumaromát és elkeverem.
Utána a darált diót és a kekszet és kikeverem a sűrű masszát.(nagyon sűrű lesz) Egy kivajazott (margarin) tepsibe kézzel bele nyomkodom simára.
(nekem van egy kis fahengerem azzal leszoktam jól nyomkodni egyenesre hengerelni)
Az ét-csokit 4ek. olajjal gőz fölött megolvasztom és ráöntöm.
Nem kell elkenni hanem szétcsorgatni hogy mindenhol befedje.
Fél napra hűtőbe kell tenni. Vékony hosszúkás csíkokra vágom az egészet.
59. hozzászólás
Létrehozva: 2009-08-12 17:37
Ili
Hozzászólások: 729
A Tarhonyakészítés. Jucimama tarhonyája

Hozzávalók:
20 + 1 tojás
5 kg Liszt
7 deciliter víz
csipetnyi só de ha nem tesz bele az sem baj.
A só is keményíti a tésztát.

Eszközök:
finom szita a lisztnek.
5 mm-es rosta
4 mm-es rosta
1,5 – 2 mm-es szita vagy csíkszedő

Elkészítése Jucimama szerint.

Először átszitáljuk a lisztet a finom rostán. Ez azért szükséges azért, hogy tiszta és finom lisztet kapjunk a dagasztáshoz.


A dagasztáshoz elkészített edénybe, vajlingba beleütöm a 20 tojást, ehhez hozzáadom a 7 deci vizet, egy kevés sót, és utána az 5 kg lisztet. Ezt Képa masszát nagyon jól ki kell dolgozni. Amikor már úgy látom hogy jól elkészült a tészta akkor még meglocsolom a huszonegyedik tojással azért, hogy jó fénye legyen az átdörgölt tarhonyának.

Amikor már összeállt a tészta dörgölésre akkor elkezdem átdörgölni az 5 mm-es rostán. Ez egy nehezebb folyamat, de gyorsan meglehet tanulni a fortélyát. Amikor már csak olyan darabok maradtak melyek nem túl nagyok de mégsem Képmentek át a rostán azokat külön választjuk még szárítás előtt. Ezekből lesznek a legnagyobb tarhonyák, melyeket később pörköltekhez is használhatunk külön megfőzve.

Ezután jön a tarhonya szárítás. Ha valakinek nagyon sürgős a szárítás, lehetséges a napon is egy rövid időre szárítani, de ez nem ajánlatos mert ha nem vagyunk élég tapasztaltak és nem figyeljük akkor bizony nagyon gyorsan megfehéredik a tarhonya és nem lesz olyan szép sárga főzés után sem. Tehát nagyon kell vigyázni mert ha nem kevergetik – forgatják meg sűrűn a száradó tarhonyát, akkor félő hogy kifehéredik és megkérgesedik és belül nehezebben szárad át.

Ezért legjobb a tarhonyát árnyékos szellős helyen szárítani és nem közvetlen a napon. Pl. egy terasz alatt egy asztalon fehér ruhán kiterítve szárítani több napon át. A legnagyobb tarhonyákat ne keverjük közé, ezeket már külön szárítjuk. Este mindég be kell takarni, hogy ne vegye fel a párát nedvességet. kb. 3-4 nap alatt szárad meg annyira hogy ruhával bélelt karton dobozba dobozkába rakhatjuk. A végeleges tárolás majd csak azután lesz amikor újabb rostán vagy rostákon méretezzük kaliberezzük őket. Tehát először átszitáljuk mind azt a tarhonyát amit először az 5 mm-es rostán átment most a 4 mm-es rostán ami átmegy, így lesz az apróbb tarhonya amit leveseknek szószokhoz stb. használhatunk. Ha még akarunk ettől apróbb tarhonyát is ami már akár gríz nagyságú is akkor (én csíkszedőn szoktam) átszitálni annyit amennyi kell mondjuk a „Kusz – Kusz elkészítésére. Így kaphatunk akár 4 -féle nagyságú tarhonyát. Legjobb ha ruha zacskókban felakasztva tároljuk hűvös és száraz helyen.

A tarhonya a magyar konyhában

Tarhonya - milyen szépen hangzik ez a szó. Nagysága, színe, elnevezése, de felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelő finomságú lisztből, sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, és nagyság szerint osztályozzák. A tarhonya elnevezést már egy 16. sz-i kézzel írott szakácskönyvben is megtaláljuk. A kutatók véleménye különböző az eredetéről. Egyesek oszmán-török eredetű jövevénynek tartják, míg mások a perzsa "tarkhane" megfelelőjét látják benne. Ez eredetileg egy darás levesféle, melyet savanyú tejjel készítenek. A délszláv népeknél melyek hosszú ideig török befolyás alatt éltek-"tarana" néven emlegettek hasonló ételfélét.
Vámbéry Ármin világhírű orientalistánk és jeles közép-ázsiai utazónk és kutatónk, 1862-ben Buharába menet, fehér lisztféleségből, kézzel gyúrt és morzsolt, majd juhzsírban megpörkölt a mi tarhonyánkhoz hasonló- apró száraztésztafélét vitt magával élelmiszertartaléknak. A tarhonya idehaza a 17.-18. századtól lett fokozatosan kedvelt, majd népétel. Az 1800-as évek elejétől először ritkábban, majd egyre gyakrabban jelenik meg a népéleti leírásokban, történetekben, szakácskönyvekben is.
1842-ben J.G. Kohl német utazó" hundert Tage auf Reisen" című munkájában több helyen megemlíti a tarhonyát. Elkészítése az ő leírásában úgy történik, hogy a savanyú tejjel készített tésztát agyagedényekben, tűz fölött szárítják és pirítják. Egész nyáron tartja magát, de száraz helyen két, három évig is eláll. Ha az emberek kimennek a pusztára bőrzsákokban magukkal viszik és a disznóhúshoz vetnek egy marékkal. Ez menti meg a sok hús és a zsíros étel fogyasztóit a csömörtől.
A tarhonyák között napjainkig az egyik legkedveltebb a Tisza menti, közötte is leginkább a szegedi. Népszerűsége az 1879-es nagy árvíz után növekedett rohamosan. Ügyes kezű asszonyok készítették, szállították piacokra vagy a házakhoz. Nyaranta foglalatoskodtak vele, mert a szárító meleg napsütés a legalkalmasabb a tarhonyakészítéshez. A tojáson és a liszten kívül ez a legfontosabb összetevője -vallják máig az idős tarhonyakészítő asszonyok.
A szegedi tarhonya a 20. század első harmadától egyre kedveltebb lett, népétellé vált. Első világháborús adatok szerint akkoriban Szegeden és környékén már pár ezer mázsa tarhonya készült. 1928-ban mennyisége meghaladta a 100 vagonnyit. A harmincas években a tarhonya népszerűsítésére számos akció, különleges, érdekes kezdeményezés született. 1933 augusztusában például a Szegedi Hét keretében Tarhonya- Naggyűlésen népszerűsítették.
A résztvevők elhatározták, hogy iskolákkal, felnőtteket ellátó intézményekkel és a honvédséggel is megkedveltetik a tarhonyát. A propaganda előkészítéséhez sok hasznos tanácsot adott Móra Ferenc is, de különösen felesége, akinek szakácskönyvéről már néhány adással ezelőtt beszéltem. Megjegyzem, hogy a nagygyűlést a korabeli sajtó tréfás élcelődéssel tarhonyakongresszusnak keresztelte el.
És végül a tarhonya nagygyűlés recept gyűjteményének a ma háziasszonyának is tanulságul szolgáló édes különlegessége a "Tarhonya bécsi szelet". A tarhonyát tejben kifőzzük, adunk hozzá egy darabka vajat, késhegynyi vaníliát, egy szeletke citromot és ízlés szerint porcukrot. Ha a tarhonya kb. 20perc multával puhára főtt, edénybe öntjük, hogy lehűljön. Külön edénybe elhelyezünk vaníliát, citromhajat, mazsolát, másfél deka vajat, egy tojássárgáját és kevés porcukrot.
Ezeket jól kikavarjuk, a kihűlt tarhonyával összekeverjük, s ujjnyi vastagságban tepsibe kiöntjük, és téglalap alakokra felvágjuk, ezután bepanírozzuk és a szeleteket forróvajban szép pirosra sütjük. Málnaszörppel vagy csokoládé öntettel tálaljuk. Belőlem hiányzik egy csöppnyi merészség így hát nem vállalkozom a Tarhonya bécsi szelet elkészítésére, de a kísérletező kedvű háziasszonyok feltétlenül próbálják ki.










58. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-21 13:00
Dianka
Hozzászólások: 34
Köszönöm a recepteket!
„Cserébe” írok egy nagyon finom, és egyszerű süti ötletet. (eredeti recept, még nem is magyarul kaptam meg, hanem angolul, én fordítottam… és szerencsére jól:)

Muffin: (Ez a recept nagyjából 30 darabra szól.)
2 nagybögre liszt
1 csésze cukor
1 sütőpor
4 evőkanál olvasztott vaj
1 tojás
1,5 csésze tej

(Ennyiből áll az alap tészta, amit bármivel fel lehet dobni! Én próbáltam már a csokit, kókuszt, mézet, aszalt gyümölcsöt, diót, mandulát… tényleg bármivel lehet ízesíteni, de önmagában is nagyon finom.)

A hozzávalókat csak össze kell keverni és egy muffin sütő formába önteni, megsütni. 20-25 perc a sütési ideje közepes hőfokon.
57. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-21 09:21
Marika
Hozzászólások: 213
Kőrözött liptói

Hozzávalók:

20 dkg juhtúró (lehetőleg ne legyen nagyon csípős, Lehet egy kevés tehéntúróval dúsítani a krémet, ha sok embernek készül, de azért nekem a tisztán juhtúrós az igazi)

10 dkg vaj, éspedig szigorúan vaj, nem margarin

egy csokor zsenge újhagyma

egy mokkáskanálnyi mustár, tényleg elég egy mokkáskanálnyi, nem több, mert elviszi az ízét, pedig nem az a cél

őrölt köménymag, ezt sokan nem szeretik, szerintem mértékkel nagyon kell a kőrözöttbe

pirospaprika, jóféle,

bors, só, de csak akkor, ha tényleg kell

szükség esetén sűrű tejföl

Elkészítés:

Nem túl bonyolult: a hozzávalókat habosra-krémesre keverjük. Először a túrót a vajjal és mustárral, aztán mehetnek hozzá az ízesítők-színesítők, végül pedig eldöntjük, van-e szükség a tejfölre. Legjobban rozskenyérre kenve szeretem, vagy ellenkezőleg: pihekönnyű, ropogós héjú fehér-kenyérre. És a friss zöldséget, paradicsomot, paprikát ne felejtsük le mellőle az asztalról!
56. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-20 21:34
Linda
Hozzászólások: 197
Joghurt torta

Eper, barackot vagy más gyümölcsöt is használhatunk.
Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni a keksznek.



Hozzávalók 12 főre

6 dl gyümölcs joghurt
6 ek cukor
3 ek zselatin
4 dl habtejszín
szögletes háztartási keksz
piskóta korong
gyümölcs
tetejére gyümölcskocsonya
margarin a tortaforma kikenéséhez

Elkészítés

A joghurtot a cukorral meglangyosítjuk, belerakjuk a zselatint és addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik. Ha kész, hagyjuk hűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük, és ha a joghurt már csak kicsit langyos, a tejszínhabot beleforgatjuk.

Egy kapcsos tortaformát margarinnal kikenünk.

Az alját kirakjuk keksszel, majd ráhalmozzuk a massza harmadát. Arra a piskótát tesszük, majd megint egy rész masszát. Arra a gyümölcsöket, majd az utolsó rész masszát és a tetejére megint gyümölcsöket.

Betesszük a hűtőbe, és ha megdermedt, akkor a tetejére kihűlt gyümölcskocsonyát teszünk.

Könnyű nyári édesség, ami télen is elkészíthető.
55. hozzászólás
Létrehozva: 2009-07-17 16:29
Böbe
Hozzászólások: 38
Jókai Babgulyás

Hozzávalók

30 dkg füstölt sertéscsülök
1 kg marhalábszár
50 dkg Gyulai szárazkolbász
30 dkg száraz tarkabab
30 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyem
3 db babérlevél
3 g fekete őrölt-bors
3 dkg édes-nemes fűszerpaprika
4 g őrölt fűszerkömény
2 dkg Erős Pista
5 dkg vöröshagyma
3 dkg petrezselyemzöld
2-3 db zöldpaprika
2-3 db paradicsom vagy
(2 dl lecsó)
5 dkg zsír
6 dkg só
3 dl tejfel

Csipetkéhez

15 dkg liszt
2 db tojás
2 dkg só

A hozzávalókat összegyúrjuk és 3-4 mm-es gömböket csipegünk egy konyharuhára.

Elkészítése

Egy nagy méretű lábasban a finomra vágott hagymát felforrósított zsiradékban pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot (vagy a lecsót), továbbfőzzük a fűszerpaprikát is beleszórjuk, ezzel elkészült a pörkölt alapunk.
Az előkészítette marhalábszárt, amit 2x2 cm-es kockára daraboltunk, hozzáadjuk a szárazbabbal együtt és felöntjük kb. 3 liter vízzel, sóval ízesítjük.
Ha a hús már 3/4-ed részt megfőtt, az 1x1 cm-esre kockázott sárgarépát, petrezselymet, sonkát is adjuk hozzá, a Gyulai kolbászt felkarikázva szintén.
A felsorolt fűszerekkel készre ízesítjük.

Csipetkét beleszórjuk, ezzel még 5-6 percig főzzük.

A 3 dl tejfölhöz kiveszünk a levesből egy keveset, simára keverjük, majd hozzáöntjük, 2-3 percig főzzük ezt követően tálalhatjuk.

A babgulyástól annyiban különbözik, hogy tejfölt és kolbászt adunk hozzá.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép