Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendég



Képek a galériából

Máriapócsi kegytemplom
Korona
Fórum

Oldalak: Első...56 [7]
24. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-12 22:57
Lotti
Hozzászólások: 68
Gyerekkorom kedvenc lakodalmas sütijének receptjét szeretném megosztani veletek, biztosan sokaknak ismerős.

Őszibarack

Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 citrom héja és leve, késhegynyi szódabikarbóna, 2 tojás, 30 - 40 dkg liszt, (formát olvasztott margarinnal jól megkenjük).
Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, fél citrom leve, 30 dkg darált dió, 1 dl rum aroma.
Bevonat: mandula aroma, narancs aroma, durvára darált kristálycukor
Díszítés: kis levelekkel.

A cukrot, zsírt, citrom héjat, szódabikarbónát habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a tojást és annyi lisztet, hogy könnyen legyen nyújtható. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk és dió forma hátuljára borítjuk. Világosra sütjük. A vajat, a porcukrot, a kakaót, a citrom lét habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a diót és a rumot. A krémmel mindkét felet összeragasztjuk. Egyik felét zöldre, másik felét pirosra festjük az aromával. Durvára darált kristálycukorba megforgatjuk.
23. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-04 20:50
Marika
Hozzászólások: 213
Csörögefánk

A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén alakja miatt forgácsfánk. Kiváló recept 30 darabhoz!

Hozzávalók

250 g liszt
150 ml tejföl
2 g porcukor
50 g vaj
3 db tojássárga
1 csipet só

A sütéshez
olaj

A díszítéshez, baracklekvár, porcukor.

Elkészítés

1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - könnyebb, ha az asztalon dolgozzuk ki a tésztát.
3. A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk derelyevágóval, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
4. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
5. Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat.

Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket.

6. A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor.
7. A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.
22. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-02 14:09
Ili
Hozzászólások: 729
Házi sajt

Egy recept amit egy barátnőmtől Andreától kaptam!

Először is házi tej kell hozz á másból nem lehet!
Az hogy milyen tej az ízlés és beszerzés dolga!


Hozzávalók

1. l tej
1. evőkanál só
1. evőkanál 20% ecet

Elkészítés

A tejet felforraljuk egészen hogy emelkedjen.
Hozzáadjuk a sót elkeverjük, utána az ecetet és csak megmozgatjuk.
Szétválik a savótól, óvatosan megkeverjük és hagyjuk kicsit kihűlni.

Egy tésztaszűrőbe konyharuhát terítek és beleöntöm.
Össze kötöm a ruhát és egy kicsit meg nyomkodom, hogy gombóc formája legyen.
Felakasztom egy fél napra csepegni. Tovább nem jó mert beleragadhat a ruhába.
Egy tányéra teszem, úgy hogy a ruha felőli oldala legyen felfele. Ha sikerül szikkadhat, de nálunk erre nincs esély mert általában frissen megesszük.

Próbáljátok ki előbb elkészül mint amennyi idő alatt elolvasod.
21. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-02 10:44
Dianka
Hozzászólások: 34
Császármorzsa

Hozzávalók:
4 dl tej
25 dkg liszt
4 db tojás
10 dkg cukor
8 dkg margarin
5 dkg mazsola
5 dkg vaníliás cukor
reszelt citromhéj


Elkészítés:
A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a cukor felét. Csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Felolvasztunk 5 dkg margarint (mikroban gyorsabb), és belekeverjük a lisztes, tejes, tojásos anyagba. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A maradék margarint (3 dkg) egy tepsiben (jénai is jó) betesszük a sütőbe, és felhevítjük. A tojásfehérjés habot óvatosan, hogy a hab ne törjön meg nagyon, összekeverjük a lisztes, tejes tésztával, beleszórjuk a mazsolát, majd ráöntjük a tepsiben felolvasztott margarinra. Közepes hőmérsékleten (gázon 5-ös fokozaton kb. 30 perc) világos barnára sütjük. Amikor megsült, apróra daraboljuk. Tálaláshoz vaníliás cukorral enyhén megszórjuk, és (hígított) lekvárt csepegtetünk rá.

Nagyon finom!!!! :)
20. hozzászólás
Létrehozva: 2009-02-01 23:07
Lotti
Hozzászólások: 68
Ujházi tyúkhúsleves

Egy étel, amit mindenki ismer és szeret, és szinte mindenki tudja, hogy Ujházi Ede (1844-1915) színművészhez köthető - ez az Ujházi tyúkhúsleves, amiben csak a "tyúk" nem stimmel….

Na de lássuk a történetet! Ujházi főorvos édesapja a színészek orvosa is volt Debrecenben, aki fiát minden előadásra elvitte és megfenyegette: látod fiam, ilyenek a komédiások, minden lehetsz, de ez az egy soha! Így lett belőle színész, a realista színjátszás egyik úttörője. Játszott a kolozsvári Nemzeti Színházban, de 1870-től a pesti Nemzeti színésze lett, ez mellett "mellesleg" 25 évig volt a Színiakadémia tanára is. Bohém társasági ember volt, asztaltársaságok felejthetetlen figurája, pincérek kedvence és amatőr szakács, aki éppen olyan otthonosan mozgott a színpadon, mint a vendéglők konyháiban.
A Gundel étterem elődje, a Wampetics volt a törzshelye és levesének kétféle történetében Krúdy Gyula és Nagy Endre a "bűnösök" Krúdy többször megírta a leves történetét - rá jellemzően többféleképpen. Szerinte Ujházi a Wampeticsben elmesélte, hogy az ő egyik kedvence a tyúkdarabokkal, aprólékokkal, tésztával és megfelelő zöldségekkel párolt leves, amit másnap a főszakács el is készített neki.

A hitelesebb történetet Nagy Endre író, színigazgató így írja le: "Nem sajnálta a fáradtságot, költséget, elutazott szülővárosában, Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniök, amíg belemálltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt".
Nagy Endre leírását erősíti meg Magyar Elek híres Inyesmester szakácskönyve is, melynek 1932-es első kiadásának Ujházi levesében szintén kakas szerepel, sok taréjjal, viszont ő marhafartőt és csontot is főz bele, amiről se Krúdy, se Nagy nem tesz említést - lehet tehát tippelni…

Hozzávalók (8)

1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta (10 dkg)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
2 csipet sáfrány
10 dkg sampinyon gomba
10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
5 dkg cérnametélt
néhány szál petrezselyem

A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat (szemöldökcsipesszel) kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányt. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.
19. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-31 21:11
Ili
Hozzászólások: 729
Almával rakott csirke

Hozzávalók

2 közepes csirkemell,
3 tojás,
40 dkg reszelt sajt
5 alma,
só,bors,
4 dkg vaj

Elkészítés

A csirkemelleket megmossuk, leszedjük a bőrét, és vékony szeletekre vágjuk.
Sózzuk, borsózzuk.Az almákat megmossuk, majd felkarikázzuk.
Felverjük a tojást, beleszórjuk a reszelt sajt felét, és megforgatjuk benne a csirkemelleket.
Kivajazott tűzálló tálba tesszük, 1 sor hússzelet, 1 sor almakarika,és ezt ismételjük.
A tetejére szórjuk a maradék sajtot, és forró sütőben megsütjük.
18. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-31 21:09
Ili
Hozzászólások: 729
Ananászos csirkecomb


Hozzávalók

4 egész csirkecomb
6 karika ananászbefőtt
1 dl befőttlé
2 dl tejszín
5 dkg vaj
2 db paradicsompaprika
citromlé
petrezselyem
fehér bors,só

Elkészítés

A kettévágott combokat, sózzuk, borsozzuk, és alufóliába csomagolva megsütjük.
A kis ananász befőttet és a paprikát vajon enyhén megpároljuk.
Sózzuk, borsozzuk, és hozzá adjuk a befőtt levét, és a tejszínt.
Sűrűre forraljuk, és meghintjük petrezselyemmel.Adhatunk hozzá citromlevet is. Tálaláskor a csirkecombokat tálra tesszük és köré öntjük az ananászragut.
Sült krumplival tálaljuk.
17. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-28 12:50
Marika
Hozzászólások: 213
Böllérleves

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg bekevert kolbászhús
1 egész tojás
1 nagy fej vöröshagyma
4—5 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
2 nagy petrezselyem
3—4 szem burgonya
1 üveg szeletelt gomba
sertésvelő (ízlés szerint)
4 dl tejföl
3—4 evőkanál mustár
babérlevél, só
ételízesítő.

Elkészítés:

A bekevert kolbászhúsból a tojás hozzáadásával apró gombócokat gyúrunk, lisztezett kézzel készítsük, akkor nem ragad. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát megtörjük és egy kevés zsíron megdinszteljük. Felöntjük vízzel és beletesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott zöldségeket, illetve a húsgombócokat, majd sóval, ételízesítővel és babérlevéllel ízesítjük. Ezt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután tesszük a levesbe az apró kockákra vágott burgonyát, a szeletelt gombát és a velőt, végül készre főzzük (kb. 20 perc). A tejfölt összekeverjük a mustárral, a levesbe öntjük és az első forrást megvárva, elzárjuk alatta a gázt.
16. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-28 12:26
Marika
Hozzászólások: 213
Sült karaj gombapörkölttel

Hozzávalók:

5 szelet karaj,
50 dkg gomba,
2 dl tejföl,
10 dkg sajt,
só, bors, majoránna,
paprika, hagyma,
zsiradék

Elkészítés:

A karajt kiverjük, gyengén besózzuk, és megsütjük. Majd félretesszük. A gombából és a hozzávalókból jó gombapörköltet készítünk. A tepsit vékonyan bezsírozzuk vagy margarinozzuk, rárakjuk a hússzeleteket, ráöntjük a pörköltet, majd a tejfölt és a reszelt sajtot, tetejét meghintjük pirospaprikával. Előmelegített sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük.
15. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-21 22:23
Linda
Hozzászólások: 197
Sertéspörkölt juhtúrós, kapros galuskával

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg lapocka,
25 dkg vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
10 dkg zsír,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
1 ek. piros arany
só, köménymag, babérlevél

Galuskához:

50dkg liszt,
2 db tojás,
10 dkg juhtúró,
só,
szárított vagy friss kapor,
olaj

Elkészítés:

A zsírban aranysárgára pirítjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. Mikor zsírjára sült rászórjuk a pirospaprikát, köményt és azonnal felengedjük kevés vízzel.Ismét zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott megmosott, lecsepegtetett húst. Sózzuk, majd időnként kevergetve saját levében pörköljük, állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára pároljuk. (vizet csak szükség szerint, és nagyon keveset adunk hozzá) Majd belerakjuk a felszelt paprikát, (lecsót) a paradicsomot és beletesszük a zúzott fokhagymát, babérlevelet, és a paprikakrémet. Készre főzzük.

Amíg megfő, addig elkészítjük a galuskát:

A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a burgonyanyomón áttört juhtúrót, sót, és a szárított kaprot, majd simára dolgozzuk a liszttel, és kevés vízzel szokásos sűrűségű galuskatésztát készítünk. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és olajon átforrósítjuk.
Tűzforrón tálaljuk az elkészült ételünket, és friss kaporlevéllel díszítjük.
14. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-21 22:06
Linda
Hozzászólások: 197
Töltött fánk


Hozzávalók:
60dkg liszt,
2 evőkanál rum,
2 tojás,
15 dkg cukor,
15 dkg vaj,
2,5 dl tej,
2 dkg élesztő,
csipetnyi só,
olaj a sütéshez,
porcukor a szóráshoz.

Az élesztőt belekeverjük a langyos tejbe, majd meleg helyen 10 percig állni hagyjuk. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős folyadékot, a cukrot, a tojást és a rumot. Lisztezett deszkán rugalmas tésztává gyúrjuk. A vajat robotgéppel habosra verjük, majd jól beledolgozzuk a tésztába. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen fél óráig kelesztjük, vagy amíg a térfogata a duplájára nem nő. A fánktésztát kinyújtjuk, formákat szaggatunk, és két forma közé halmozzuk a lekvárt, majd a széleit összenyomkodjuk. Rátekerhetjük a fakanálra, úgy is kisüthetjük.
13. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-11 22:28
Ili
Hozzászólások: 729
Kedves Lányok- Asszonyok!
Nekem azt csiripelték a madarak, hogy többen is vannak közöttetek akik eredményes tippeket tudnak adni ha valaki felesleges kilóitól akar megszabadulni és nem akar éhezni.
Ajánlom indítsatok egy új fórumot róla. Nekem se ártana....!!! Sőt...
12. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-10 06:53
Manó
Hozzászólások: 173
Gyomorsav túltengésre ajánlom a gyümölcsök fogyasztását natúr krémtúróval, vagy házilag készített kefirrel, vagy félzsíros túróba belekevereve. Leköti a gyomorsavat utána még a savlekötőt is el lehet hagyni.
Kipróbáltam, saját tapasztalat.
PCOS betegek gyümölcsöt és tejterméket diétájukban csak tízóraira és uzsonnára fogyaszthatnak, mert ezek gyorsan felszívódó cukrot tartalmaznak.
11. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-09 22:54
Katang
Hozzászólások: 130
Farsangi szelet

25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát, 1 kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját.
A tésztát tojással kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Csinos mignonokat készíthetünk, ha a kinyújtott tésztából négyszegletes darabokat vágunk, melyekre a töltelékből tojásnagyságú halmokat rakunk.

A tésztadarabok négy sarkát felhajtva összefogjuk és tornyocskákat formálunk, melyekbe sütés előtt hosszúra vágott mandulaszemeket tűzdelünk. A kihűlt kész tornyocskákat cukros , csokoládés mázba mártjuk, szárítjuk és mignon- papírkapszulákba helyezve tálaljuk fel.
10. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-06 19:57
Marika
Hozzászólások: 213
Farsangi részeges csirke

hozzávalók:

1db csirke,
8 dkg vaj,
3 dl fehérbor,
12 dkg füstölt szalonna,
majoránna, őrölt bors és só

A megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával, külső felületét borssal fűszerezzük. Az így előkészített csirkét magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük olvasztott vajjal, továbbá aláöntjük a fehérbort. Sütőben, letakarva pároljuk, szükség szerint pótoljuk az elpárolgott bort. Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket borítunk rá, és ropogósra sütjük.

Ezt nagyon szereti a családom egyszerű elkészíteni és nagyon finom.
Krumpli pürét készítek hozzá, őszibarack kompótot teszek mellé.
9. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-06 19:49
Marika
Hozzászólások: 213
Hájas tészta

A Farsang elkerülhetetlen sütije, akár töltve, vagy csak úgy sósan formázva, de az asztalon a helye!

Hozzávalók:

500 g liszt,
500 g háj,
1 ek. cukor,
2 tojássárgája, ecet, só, (esetleg kevés, savó, vagy tejföl),
lekvár.

Elkészítés:

A hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz, (esetleg savó vagy tejföl) hozzáadásával tésztát készítünk, kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, ezt háromszor megismételjük, sima és dupla hajtásokkal. Végül vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk. Ha lekvár nélkül akarjuk, kisebb négyszögeket vagy alakokat vágunk, ha lekvárral kívánjuk készíteni, akkor nagyobbakat (8 x 8 cm). Megkenjük szilva, meggy vagy málnalekvárral és háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, jó meleg sütőben megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
8. hozzászólás
Létrehozva: 2009-01-04 14:46
Ili
Hozzászólások: 729
Kezdődik a farsang


Farsangi fánk

Hozzávalók
50 dkg liszt,
2 dl tej,
4 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
5 tojássárgája,
6 dkg olvasztott vaj,
olaj a sütéshez,
porcukor a szóráshoz,
lekvár a kínáláshoz

Elkészítés

1. A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük.

2. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!).

3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük.

4. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük.

5. Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.
7. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-30 17:12
Linda
Hozzászólások: 197
Friss gyümölcsökből készült alkoholmentes bólé

Hozzávalók:
2 nagy narancs
4 kockacukor
4 mandarin
2 nagy banán
1 grépfrút
1 citrom
20 dkg porcukor
1 kiskanál konyakaroma
5 dl szénsavas narancslé
1 l szénsavas tonik.

A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bólés tálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét. Rászórjuk a porcukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás előtt beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk.

Természetesen alkohollal is készíthető. Konyakkal és pezsgővel.
6. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-30 17:08
Linda
Hozzászólások: 197
Szilveszteri magos kifli

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 egész tojás
1 pohár tejföl vagy 2,5 dl tej
2 teáskanál cukor, só.

Az élesztőt megfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd belekeverjük a sót. A margarinos liszt közepébe mélyedést formázunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, és összegyúrjuk. Egy órai kelesztés után nyújtjuk.
A kb. 5 mm vastag tésztát először 8 cm-es csíkokra, majd ezeket háromszögekre vágjuk. A háromszögeket, egyik oldaluktól indulva, kifli alakúra föltekerjük. Fém sütőlapon fél órán át kelesztjük, a tetejüket egész tojással megkenjük. Ízlés szerint ízesítjük, és díszítjük napraforgómaggal, dióval, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákszemekkel.

Változatok:
föltekerés előtt a kiflicskékbe tehetünk kedvenc sajtunkból egy vékonyabb rudat, olajos halat vagy virslit.
Az üres kiflikhez készíthetünk különböző krémeket is.
Tejes, májkrémes, padlizsános, tejfölös, túrós változatok között válogathatunk.
Kezdő háziasszonyoknak is merem ajánlani.
5. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-30 15:02
Ili
Hozzászólások: 729
Tepertős pogácsa

"Tíz-tizenöt dkg tepertőt megdarálunk és 30-40 dkg liszttel elmorzsolunk. Zsírral, sóval átdolgozzuk. Egy tojás sárgáját, tejfellel összekevert kevés élesztőt teszünk hozzá. A tészta ne legyen kemény. kinyújtjuk, hajtogatjuk, másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, majd kiszaggatjuk. Pihentetjük, tojássárgájával bekenjük, meleg sütőben sütjük."

Olcsó, gyors és finom.
4. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-30 14:54
Ili
Hozzászólások: 729
Virsli pongyolában

5 pár virsli, 1 csomag (450 g) mélyhűtött leveles tészta, 1 tojás.

A leveles tésztát hagyom kiolvadni, majd kisodrom 1 cm-es vastagságúra és 10 csíkot vágok belőle. A csíkokat átfedéssel rátekerem a virslikre. Kivajazott sütőlemezre teszem őket, tetejüket megkenem sózott, felvert tojással és forró sütőben szép pirosra sütöm.

Nálunk az idén ez lesz a lencseleveshez.(csak háromszoros adag)
3. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-30 14:48
Ili
Hozzászólások: 729
Lencseleves virslivel

20 dkg lencse
15 dkg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
2 ek olaj
3 dkg liszt
jó késhegynyi pirospaprika, só, ecet, 1 babérlevél,
3 pár virsli.

A csipetkéhez
10 deka liszt és egy tojás, valamint pici só.

Előző este beáztatom a kiválogatott lencsét. Másnap 2 liter sós vízben felteszem főni a megtisztított répával, az apróra vágott hagymával és a babérlevéllel együtt.
A lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe, ugyanekkor belekarikázom a virslit is. A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántást készítek és berántom vele a levest.
A csipetke megpuhulásáig (kb 10 perc) főzöm még a levest, ecettel ízesítem, majd tálalom.

Mi szeretjük tejföllel és egy kis erőssel tálaláskor.
2. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-29 18:38
Marika
Hozzászólások: 213
Korhelyleves

Hozzávalók (4-5 személyre)
40 dkg savanyú káposzta
20 dkg füstölt oldalas
20 dkg füstölt kolbász
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 kis fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1-2 babérlevél
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
só, citromlé

Az előkészített savanyú káposztára önts bő 2 liter hideg vizet, tedd bele a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, s főzd puhára. A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával készíts zsemleszínű rántást. A levesből vedd ki a babérlevelet, az oldalast és a kolbászt, s a levet sűrítsd be a rántással. Jól forrald össze, ha kell, még ízesítsd sóval, esetleg citromlével. Tedd bele vissza a kicsontozott és felkockázott oldalast, valamint a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor tejfölt kínálj hozzá.
1. hozzászólás
Létrehozva: 2008-12-29 18:36
Marika
Hozzászólások: 213
A "Keresztény Magyarország"-on különböző nemzetiségű családok élnek. Ugyan azokat az ételeket különböző képen készítjük el. Vannak saját ételeink amit szívesen megosztunk a többiekkel is. Kérlek benneteket írjátok meg a saját receptjeiteket a hétköznapi egyszerűtől az ünnepiig. Az egyszerű, olcsó gyorsan elkészíthető ételektől kezdve.
Sokszor gondolkodunk mit is főzzünk. Itt ha ügyesek vagyunk mindenki találhat ötleteket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép