Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendég



Képek a galériából

Magányos angyalka (A)
Fórum

Oldalak: 1 [2] 345...Utolsó
175. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-28 22:03
Linda
Hozzászólások: 197

Sült pulyka fahéjas sült almával



Hozzávalók:



  • 1 kg pulyka felsőcomb /ki mit szeret/

  • 10-15 dkg füstölt szalonna

  • 3-4 közepes méretű vöröshagyma

  • zsír vagy olaj

  • baromfi fűszerkeverék

  • fokhagyma vagy fokhagyma granulátum ízlés szerint

  • személyenként 2 db közepes alma

  • porcukor

  • fahéj


Elkészítés:


A megtisztított pulykahúst a fűszerkeverékkel beszórom (sózni nem kell, mert a fűszerkeverék sós), és kizsírozott vagy olajozott tepsibe teszem.


A füstölt szalonnát vékonyan felszeletelem, és a hús tetejét megrakom vele.


A megtisztított vöröshagymákat félbe vagy négybe vágom, és a hús köré rakom.


Rádarabolok 6-8 gerezd fokhagymát (vagy megszórom a fokhagyma granulátummal).


Kevés vizet, esetleg fehérbort öntök alá, és alufóliával letakarva sütőben puhára sütöm.


Ha a hús már megpuhult, leveszem a fóliát, és megpirítom a hús tetejét.


Az almákat megmosom, kettévágom, kiveszem a magházat.


A porcukrot fahéjjal összekeverem, belemártom az alma vágott felét, tepsibe teszem.


A maradék cukorral még az alma üres küzepét megtöltöm.


Forró sütőben 15-20 perc alatt puhára sütöm.


A megsült húst tálra teszem, körberakom a sült almával, hagymával, szalonnával, és sült burgonyával tálalom.


Megjegyzés:



Nálunk a családban mindenki nagyon szereti, akár karácsonyi ételnek is megfelelő. A fűszerezést lehet variálni ízlés szerint, ki hogyan szereti. Szerintem érdemes kipróbálni.

174. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-25 01:54
Ili
Hozzászólások: 729

Kandírozott narancshéj


Hozzávalók:



  • szép vastaghéjú narancsok

  • cukor


Elkészítés:


A narancsok (vagy citromok) héját nagyon alaposan letisztítjuk. Szárazra töröljük, és éles késsel levágjuk a héjukat, majd 1-2 mm-es hosszú csíkokra tovább szeleteljük.



Egy kisebb edénybe 1 dl vizet és 15 dkg cukrot teszünk, majd bele a narancshéjat, forraljuk lassú tűzön 1 órát fedő alatt.



Ezen idő alatt a narancshéj megpuhul, a kesernyés ízét elveszti.



Leszűrjük, papírtörlőn megszárítjuk, és kristálycukorban megforgatjuk.



Felhasználható: süteményekhez, krémekhez, kisebb zárható befőttes üvegben a hűtőben tárolandó!


Megjegyzés:



Gyümölcskenyérhez, oroszkrémtortához, díszítésre vagy csokiba mártva nagyon egyszerűen elkészíthető. A boltban 80 dkg 900 Ft, ezt mi otthon olcsón elkészíthetjük. Kb. 10 dkg lesz 2-3 db narancsból.

173. hozzászólás
Létrehozva: 2011-11-01 22:20
Marika
Hozzászólások: 213
Finom almástészta

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 3 tojássárgája, 2-3 kanál porcukor, 1 dl tejföl, pici só, 1 sütőpor. A töltelékhez: 2 kg alma, 25 dkg cukor, fahéj, 1 citrom héja.

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral és a margarinnal. Utána hozzágyúrjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a cukrot, sót. Könnyen nyújtható tésztát kapunk, 2 cipóra osztjuk és a cipókat nagyobb tepsiméretre kinyújtjuk.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük és megcukrozzuk, hogy levet engedjen. Kicsavarjuk kézzel és a tésztára rakjuk. Meghintjük fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. A másik lapot rátesszük és az almalével megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és megsütjük. Nagyon finom almástészta lesz, melegen szenzációs.
172. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-22 23:15
Ati
Hozzászólások: 160
Káposztasavanyítás télire

Október közepén már be lehet szerezni a vékonyhéjú szárhegyi káposztát és házilag meg lehet savanyítani, mert nagyon egészséges, sok benne a C vitamin. Így karácsonyra megérik.

Hozzávalók: Egy kisebb műanyag hordóhoz-kb.60 literes: 16-20 kisebb fej káposzta, jódozatlan durva só, száraz kapor és csombor, 3-4 szál friss torma, 1 birsalma.

Elkészítése: A hordó aljára rakjuk a kaprot és a csombort, valamint a fele tormát, birsalmát. A káposztafejek torzsáját kivágjuk és megtöltjük sóval. Berakjuk a hordóba a fejeket torzsával felfele, Ha megtelt a hordó, egy napig hagyjuk lezárva majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére még rátesszük a maradék tormát, 2 tiszta faléccel és egy tiszta kővel lenyomatjuk a káposztákat, hogy ne érjenek ki a sós vízből. Utána sózhatjuk a levet még 2 marékkal.
Időnként meg kell keverni a levet a hordóban. Ha kisebb a hordó, akkor döntögetjük. Ha nagy a hordó lehúzzuk a levet és visszatöltjük egy slaggal.
Körülbelül három hétig tart az erjedés, de karácsonyig biztosan megérnek a káposzták. Utána főzhetünk belőle töltött káposztát, székelykáposztát vagy felvágjuk és sültekhez savanyúságként tálalhatjuk.
171. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-18 20:52
Ili
Hozzászólások: 729


Tudtátok, hogy ha egy éjszakára sós vízbe áztatjátok az egész diót, másnap, amikor feltöritek, egyben marad a dióbél?



Ha szeretitek a diót, ez is nagyon fog ízleni.


Próbáld ki milyen a dió és csokoládé párosítása.




170. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-15 01:26
Linda
Hozzászólások: 197


Karfiolos csirkecomb


Hozzávalók:


5 db egész csirkecomb

1 fej karfiol

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

4 db paradicsom

2 db zöldpaprika

1 db húsleveskocka

40 dkg gomba

1 evőkanál liszt

4 dl tejföl



bors

1 evőkanál fűszerpaprika

1 evőkanál étolaj





Elkészítés:


A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk az olajon, majd fehéredésig sütjük rajta a húsokat.



A combokat tepsibe rakjuk, a visszamaradt hagymás-szalonnás szaftba tesszük a 8 felé vágott paradicsomot, a kis csíkokra vágott zöldpaprikát, a felaprított gombát, a húsleveskockát, sót, borsot, fűszerpaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Összeforraljuk és ráöntjük a húsokra.



A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és betakarjuk vele a húsokat, enyhén megsózzuk, majd alufóliával letakarva kb. 90 percig sütőben pároljuk.



Tálaláskor egy nagyobb hőálló edényt

körberakunk a karfiollal, közepére szedjük a combokat.



A tejfölt simára keverjük a liszttel és a tepsiben visszamaradt szafttal, majd összefőzzük, végül rákanalazzuk a karfiolra és a húsokra.



Kifőtt penne tésztával kínáljuk.

169. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-13 15:48
Ili
Hozzászólások: 729

Egyszerű, gyors süti-ötlet, egy időben nagyon szerettük,sokszor készítettük.



Máklepény


Hozzávalók:


3 egész tojás,


25 dkg cukor,


1/4 l tej,


20 dkg darált mák,


25 dkg liszt,


1 cs sütőpor,


citromhéj



A tojásokat a tej felével és a cukorral jól elkeverjük,hozzáadjuk a mákot, a sütőporral elvegyített lisztet, felhígítjuk a maradék tejjel, jól kikeverjük.


Zsírozott (margarinnal szoktam) lisztezett tepsibe tesszük és lassan sütjük.

Ha kihűlt , vaníliás cukorral meghintjük.

A tetejét cukormázzal is bevonhatjuk.

168. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-02 23:11
Ati
Hozzászólások: 160
Káposztás pogácsa



Nagyon káposztás, jó borsos, frissen mennyei vendégváró, jó kis pálinkakísérő vagy sörkorcsolya.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tk cukor, 3 tojás (ebből egy a kenéshez), 1 dl fehérbor, 30 dkg vaj, vagy (kacsa)zsír, 1 közepes fej fehér káposzta, 3 ek étolaj (vagy 1 ek kacsazsír), só, frissen őrölt bors

A káposztát lereszelem, besózom, fél órát állni hagyom, majd kicsavarva, az olajon vagy kacsazsíron, a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinsztelem. A végén bőkezűen megborsozom, hagyom kihűlni.


Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejbe és a liszttel, 2 tojással és vajjal, vagy zsírral lágy tésztát gyúrok, amit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtok, egyenletesen rákenem a káposztát és összehajtogatom. Fél óra pihentetés után újra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tojással megkenem és 160 fokos sütőben megsütöm.



Én házilag sütött sertészsírt teszek bele.

167. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-09 01:04
Ati
Hozzászólások: 160


Virslis - Tojásos töltött palacsinat


Hozzávalók:



  • A palacsintához:

  • 1 db tojás

  • 2 dl tej

  • 20 dkg liszt

  • 2 evőkanál étolaj

  • 1 mokkáskanálnyi cukor


  • szódavíz

  • A töltelékhez:

  • 1 db főtt tojás

  • 2 db virsli

  • mustár

  • majonéz

  • 3 evőkanál tejföl


  • 5 dkg sajt

  • petrezselyemzöld

  • A panírozáshoz és a sütéshez:

  • liszt

  • 2 db tojás

  • zsemlemorzsa

  • olaj


Elkészítés:


A palacsintához való anyagokat simára keverjük és kisütjük. Kb. 8 palacsintánk lesz.

A főtt tojást, a virslit, a sajtot és a petrezselyemzöldet felaprózzuk. Ezután összekeverjük a mustárral, a majonézzel, a csipetnyi sóval és a tejföllel.

E masszából 1-1 púpozott evőkanállal rakunk a palacsinták közepére, majd két oldalukat behajtjuk és feltekerjük.

Végül lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban megsütjük. Salátával kitűnő előétel.

166. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-09 00:59
Ati
Hozzászólások: 160


Borász pecsenyéje


Hozzávalók:



  • 60 dkg sertésszűz


  • mustár

  • 3 evőkanál olaj

  • 2 evőkanál vaj

  • 2 dl must vagy fehérbor

  • 1 fürt muskotályos szőlő

  • bors


Elkészítés:


A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük, és legalább 1 órát pihentetjük.

Serpenyőben felforrósítunk kevés olajat, amiben a hússzeletek minden oldalát megpirítjuk, aláöntjük a mustot /bort/, fedővel letakarjuk, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, gyakran forgatva és locsolgatva. Végül hozzáadjuk a szőlőszemeket és a vajat.

Vajas burgonyával, párolt zöldséggel, pirított burgonyával tálaljuk a hússzeleteket, a pecsenyelével gazdagon meglocsolva, szőlővel, esetleg körtével díszítve.

165. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-09 00:55
Ati
Hozzászólások: 160


Erdélyi túróstészta


Hozzávalók:



  • 30 dkg erdélyi szalonna

  • 30 dkg orsótészta (másmilyennel is finom)

  • 25 dkg túró

  • 1 pohár tejföl



Elkészítés:


A tésztát sós vízben kifőzzük.

A szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb edényben zsírjára sütjük, s amíg forró, belekeverjük a leszűrt tésztát.

A túrót a tejföllel összevegyítjük, kicsit megsózzuk, és óvatosan összekeverjük a szalonnás tésztával, s máris tálaljuk.

164. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-09 00:52
Ati
Hozzászólások: 160


Bögrés szőlőlepény


Hozzávalók:


12 szelethez:



  • 1 kg vegyes szőlő

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 4 tojás

  • 1 bögre cukor (1 bögre = kb. 2 dl)

  • 1 bögre tejszín

  • 1 bögre darált dió

  • 1 bögre liszt

  • 1 bögre tej

  • 1 teáskanál vaj a formához

  • 2 evőkanál porcukor

  • Egyéb: kb. 24 cm átmérőjű sütőforma


Elkészítés:


A szőlőt megmossuk, leszárítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.

1. A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a tejszínnel. Apránként, kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, a darált diót és a tejet. A tésztát kb. 20 percre hűtőbe, tesszük.
2. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a sütőformát, beleöntjük a tésztát, és elosztjuk rajta a szőlőszemeket. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Melegen megszórjuk porcukorral.
3. Amikor langyosra hűlt, szeleteljük és kínáljuk.
163. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-31 00:33
Marika
Hozzászólások: 213
Szilváslepény

Vasárnap délelőtt, szokásos kép a szüleim házában: készül az ebéd, éppen terítünk, megszólal a telefon, az ismert szöveggel: „gyere a kerítéshez!” …Édesanyám kimegy, átveszi a kerítésnél a tál süteményt és pár perc múlva, minden szülői intelmet figyelmen kívül hagyva (ebéd előtt édességet nem eszünk!), már falatozzuk is Kati néni isteni, még langyos szilváslepényét :-)
Annyira jó volt, hogy elkértem a receptet.

Hozzávalók:2 tojás,10 dkg vaj, fél dl olaj, 5 dkg cukor, 15 g friss élesztő, 40 dkg liszt, 4 dl tej,
csipet só

Langyos, cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a liszthez, adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját, a lágy vajat, 2-3 ek olajat és a cukrot, majd keverjük össze annyi tejjel, hogy lágy, nokedli tészta állagú legyen. A tojásfehérjéket csipet sóval verjük habbá és dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk legalább fél órát kelni, öntsük bele kiolajozott tepsibe, majd lisztbe mártott kanál hátával lapogassuk szét, hogy a tészta kitöltse a tepsit. Rakjuk ki megmosott, kimagozott gyümölccsel, szórjuk meg a gyümölcsöt kevés cukorral (és fahéjjal) és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. Porcukrozva tálaljuk.

Nem tudom, milyen lehet, ha kihűl, mert a mi kóstolónk nem érte meg…
162. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-29 15:13
Linda
Hozzászólások: 197
Lángos





Hozzávalók:
Fél kg liszt,
1 cs élesztőpor,
1 csapott tk. só,
4 dl langyos víz,
1.5 – 2 liter napraforgóolaj a kisütéshez.



Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom. Egy kendővel fedem le és meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadalabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engegem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.



Tejföllel, sajttal, fokhagymával szeretjük! Friss Salátával sem kutya!

Gyors, olcsó, finom. Jó étvágyat!
161. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-29 01:08
Ili
Hozzászólások: 729
Töltött káposzta friss káposztából



Hozzávalók: 2-3 fej káposzta, 1,5 kg darált sertéshús(borjúhús is jó), a húsból egy pár darabot, tojásnagyságút meghagyunk, 1 fej hagyma, kis darab füstölt szalonna vagy sonka, 2 dl rizs, só, bors, paprika, 1 tojás,1 kötés friss kapor.
A káposztáknak kivágjuk a torzsáját és fővő vízben megpuhítjuk .Levágjuk a leveleket és megtöltjük a darált hús, dinsztelt hagyma, vágott szalonna, tojás, rizs, fűszer keverékkel. Egy-egy levelet húsdarabbal töltünk.
Lerakjuk vegyesen, rétegesen egy érclábasba ,megszórjuk a vagdalt kaporral, felöntjük vízzel és kb. 2 órát főzzük lassan. Savanyíthatjuk paradicsomlével vagy citromlével, de anélkül is finom.

159. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-22 15:44
Keresztény Magyarország
Hozzászólások: 3028



Magyarország Tortája ősi magyar kölesből készül,
tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve,
ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje!
Végy a tésztaalaphoz lenmagpelyhet, mandulalisztet, túrót, tojást,
keverd jól össze, majd a 180 fokos sütőben süsd be!

A kihűlt tejes kölest keverd tejszínhabbal,
ízesítsd darabos kecskeméti sárgabarackkal!
Töltsd be a formába, a tetejét borítsd a kisült köles piskótával!
Hűtés után díszítsd valódi kecskeméti ízes öntettel és barackkal!



Kecskeméti barackos kölestorta
Magyarország Tortája 2011

Receptúra
1 db 12 szeletes Zila tortaformára



































































































































































Főzés



290 g




hántolt köles



5 g






1100 ml




tej



260 g




kristálycukor



1 db




vaníliarúd kikapart belseje



60 g




vaj



1 db




citrom reszelt héja






Sütés



960 g




kölesalap



3 db




egész tojás



30 g




mandulaliszt



70 g




lenmagpehely vagy őrölt lenmag



60 g




áttört túró






Betöltés



100 g




darabolt sárgabarackkonzerv



50 g




sárgabarack koncentrátum



150 g




felvert tejszínhab



100 g




lefőzött zselatin



(1 l forrásban lévő vízhez
160 g zselatinpor arányában)






Díszítés



300 g




házi sárgabaracklekvár



40 g




étcsokoládé



150 g




felezett sárgabarackkonzerv



20 g




g natúr zselé






Öntet



350 g




fagyasztott sárgabarack



100 g




kristálycukor



10 g




pektin





Elkészítés


A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró kölesalaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 ^(o)C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.


Betöltés


A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.


Díszítés


A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hidegzselével.


158. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-14 23:28
Marika
Hozzászólások: 213
Kalotaszegi zelleres almaleves



Hozzávalók: 10 alma, csapott evőkanál cukor, fél citrom, 2 liter víz, 2 zellerlevél, 2 tojás, ½ dl tejföl, csipetnyi só, késhegynyi ételízesítő

Elkészítés: A meghámozott almát kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, sózzuk és vigyázva, hogy ne menjen szét, roppanósra főzzük. Miután megfőtt, 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, elkeverjük tejföllel és a tojássárgájával, majd beleeresztjük a levesbe. Tálalásnál citromlével, cukorral ízesítjük. Legvégül tesszük bele a zellerleveleket.

157. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-08 00:15
Jakab
Hozzászólások: 171

Napi egy pohár vörösbor és 11 évvel tovább élsz





Napi két deci vörösbor nem csak kulináris élvezetet jelent, és oldja a stresszt, de az immunrendszert is védi. A mértékletes, de rendszeres borfogyasztásnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora lesz, a várható élettartam pedig 11 évvel megnő.

A mértékletes, de rendszeres vörösborfogyasztás legfontosabb egészségvédő hatása, hogy segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezt a francia paradoxon is bizonyítja: bár a franciák sok telített zsírsavat fogyasztanak, és keveset mozognak, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása Franciaországban mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A szakemberek szerint ennek oka a rendszeres, minőségi borfogyasztásban keresendő. Az ajánlott napi mennyiség férfiaknál 2-3 deci, a nőknél pedig kicsit kevesebb, 1-2 deciliter.

A szőlőben nagy mennyiségben találhatóak olyan anyagok, amik jótékonyan hatnak az egész szervezet működésére. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán pedig a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. A szőlő több összetevője jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, a szőlőmagolaj pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét. A gyümölcsben található savak segítik a gyomorban az emésztést, és stimulálják a hasnyálmirigy működését is.


Egy jó vörös csodákat tesz.



A vörösbor alapvetően egészségesebb a fehérbornál, vörösek gyártási folyamatában ugyanis felhasználják a szőlő héját és a magokat is. Ennek köszönhetően sokszorosan nagyobb mennyiségben található meg benne a polifenol nevű antioxidáns. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, így megelőzik az érelmeszesedést. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

Még a vírusok ellen is hatásos lehet
A polifenoloknak ezen felül gyulladásgátló hatásuk is van, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpesz vírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A polifenolok rákmegelőző hatásukról is ismertek, mert gátolják a rosszindulatú daganatok kialakulását. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, ás fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából. A vörösborban megtalálható rezveratrol, szintén rákmegelőző hatása mellett, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, a cukorbetegség megjelenését, sőt az idős kori idegrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti.

Borban oldódik a feszültség
A legújabb vizsgálatok a jó hangulatért felelős szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban, emellett a vörös nedű köztudottan nyugtat, oldja a stresszt is. Egy zaklatott, fárasztó nap utánelég elkortyolni egy kis pohárral, hogy gyorsan jöjjön az álom.

Az fent említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség, vagy a szőlőt nem látott italok fogyasztása nemhogy kedvező, hanem káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

156. hozzászólás
Létrehozva: 2011-06-17 00:37
Linda
Hozzászólások: 197
Epres túrótorta

Hozzávalók: 1 csomag (250 g) teljes kiőrlésű kakaós keksz, 150 g vaj, 2 dl tejszín, 125 g túró,1 tk zselatin, nádcukor vagy méz, ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja, 1 tk vanília esszencia, 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé, negyed kiló eper, néhány szem natúr pisztácia

Elkészítés: A kekszeket összetöröm: erősebb nylonzacskóba teszem és a húsklopfolóval megdolgozom (nem baj, ha nem lisztszerű morzsa lesz belőle). A vajat felolvasztom és összedolgozom a kekszmorzsával, a masszát egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom egy kanál, vagy kezem segítségével.
Megmosom az epret, leszárazom és vállrészben egyenesre vágom. Fél cm vastagon felszeletelem és a szeletekkel körberakom a tortaforma belső falát.
A túrót villával összetöröm, ízlés szerint édesítem, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília esszenciát.
A zselatint elkeverem kevés vízben, forrásig melegítem és félreteszem kicsit hűlni, majd a túróhoz adva elkeverem, végül összeforgatom az egészet a kemény habbá felvert tejszínnel. A tortaformába várakozó kekszalapra simítom és pár órára a hűtőbe teszem.
Legalább 2 óra elteltével vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, lágyítom egy kevés szűz dióolajjal (vagy sima, napraforgó olajjal) – ettől krémesebb lesz a máz – majd rácsurgatom a már megdermedt túrótortára. Újabb órányi hűtés után előveszem a konyhai gázpisztolyom és gyorsan körbemelegítem vele a torta oldalát, így az könnyen és „balesetmentesen” leválasztható (gázpisztoly hiányában akár egy gyertyával is körbemelegíthető, vagy meleg késsel, egyszerűen körbevágom a tortaforma belső falánál és elválasztom tőle) . Tányérra csúsztatom a tortát, tetejét natúr pisztáciával és eperrel díszítem. Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni
155. hozzászólás
Létrehozva: 2011-06-03 00:48
Ili
Hozzászólások: 729

Kaporszósz


Krumpli-hús-kaporszósz A krumplit héjában megfőzöm. A csirkemellet kevés olajon megsütöm. A kaporszósz úgy készül, hogy egy kevés olajon megsütök egy fél, apróra vágott hagymát, majd kevés liszttel megszórom, picit megpirítom, majd víz és tej keverékével felengedem. Beleszórom az apróra vágott kaprot és 1-2 percig folyamatos keverés mellett főzöm. Ízesítem sóval, cukorral és citromlével. Szerintem nagyon finom!

154. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-31 23:54
Marika
Hozzászólások: 213

Lecsós rakott hús


Hozzávalók: 60 dkg sertéshús (comb), 3 fej hagyma, 5 nagy paprika, ½ kg paradicsom, ¼ kg rizs, 1-2 cikk fokhagyma, 2 dl húslé, só, bors

Három fej hagymát apró kockákra vágunk, olajban üvegesre pároljuk, rátesszük a karikára vágott paprikát és a hámozott, négybe vágott paradicsomokat. Fűszerezzük sóval, borssal. A sertéshúst kockára vágjuk, fűszerezzük, olajon megpirítjuk, majd felöntjük 2 dl húslével és puhára pároljuk. A rizst kevés ételízesítős vízben megfőzzük. Tepsiben egymásra rétegezzük a rizst, húst és a lecsót, amíg el nem fogy. Sütőbe rakjuk és melegítjük, míg az ízek összeérnek.


153. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-28 00:00
Linda
Hozzászólások: 197

Mandulás kocka


Hozzávalók a tésztához: 100 gr keserű főzőcsoki, 250 gr margarin, 5 tojás, 300 gr cukor, 250 gr liszt, 1 sütőpor, késhegynyi fahéj
A tészta tetejére: 100 gr főzőcsoki, 1 dl tej, 200 gr tejkaramell
Elkészítés: A vajat a csokival megolvasszuk gőz fölött és kihűtjük. A tojásokat a cukorral kikavarjuk, a vajas masszát hozzakeverjük majd a liszt, sütőpor, fahéj keverékét is hozzaadjuk. Kivajazott tepsiben megsütjük.
Tetejére: A mandulaforgácsot serpenyőben megpirítjuk. A karamellát a tejjel felolvasztjuk gőz fölött és összekeverjük a mandulával. Ráöntjük a tészta tetejére még melegen. 100 gr tejcsokit és 100 ml tejet felolvasztunk és ezzel is meglocsoljuk a tésztát.
152. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-25 01:23
Ili
Hozzászólások: 729

Rántott tök kapormártásban



Hozzávalók: 1 fiatal spárgatök, 4-5 evőkanál liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 2 csokor zöld kapor, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 15 dkg vaj, 5 dl húslé, 1 citrom leve, 1 kávéskanál cukor.
A tököt mossuk le, töröljük meg és ha fiatal, hámozás nélkül vágjuk egyforma kisujjnyi vastagságú szeletekre. Papírszalvétán itassuk le, majd mártogassuk lisztbe, a sóval, borssal fűszerezett felvert tojásba, legvégül a zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranyszínűre. A tányér aljába merjünk a kapormártásból, erre tegyük rá a rántott tökkarikákat. Kapor zölddel, citrommal díszítjük. Hidegen is, melegen is finom nyári eledel.


Kapormártás: Készítsünk világos rántást vajból és lisztből, adjunk hozzá két csomag apróra vágott kaprot, és öntsük fel húslével, lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni, közben ízesítsük sóval, cukorral végül citromlével.


A tejfölt legutoljára keverjük bele!

151. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-20 00:57
Marika
Hozzászólások: 213

Gomba pásztor módra


Hozzávalók: 35-40 dkg nagy fejű csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró, petrezselyemzöld.
A gombafejeket tönk nélkül alaposan mossuk meg, szárítsuk tiszta konyharuhán. A szalonnát vágjuk nagyon vékonyra és apróra, süssük ropogósra, csöpögtessük le a zsírját, aztán keverjük össze a juhtúróval. Töltsük meg a gombafejeket a túróval, rendezzük el a gáztűzhely rostélyán (alufóliára téve) és süssük meg. Kerti partikon izzó szén fölött készítsük el - enyhén füstös íze adja meg különleges ízét.
150. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-19 15:33
Jakab
Hozzászólások: 171

Körözött juhtúróból



Hozzávalók: ¼ kg juhtúró, ¼ kg vaj, l dl sör, mustár, törött köménymag, só, pirospaprika.


A juhtúrót és a vajat alaposan összekeverjük, ízesítjük mustárral, őrölt köménnyel, paprikával, sóval, majd kevés sört adunk hozzá, hogy megkeményedjen a keverékünk. Tálkába rakjuk és behűtjük. Zöldhagyma, hónapos retek és fekete kenyér illik hozzá.


Hidegtálra szervírozva közepes nagyságú hosszú fajta paprikába tömködjük és éles késsel nagyobb karikákra vágjuk. Mutatós és finom.

149. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-16 23:58
Ati
Hozzászólások: 160

Egresleves


Hozzávalók: 40 dkg egres, 15 dkg cukor, 3-4 szem szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

Elkészítés: Az egresszemek mindkét végét lecsipkedjük, alaposan megmossuk, 1l vízben a cukorral és a szegfűszeggel együtt felforraljuk. Amikor a bogyók megrepednek, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük és még egyszer átforraljuk. Tálalás előtt jól behűtjük. Tálalhatjuk melegen is, de jobb, ha néhány órán át pihentetjük a levest, így a savanykás bogyókat kellemesen átjárja az édes lé.
148. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-12 23:33
Ili
Hozzászólások: 729

Erdélyi rakott tojás



Hozzávalók: 4 kemény, 2 nyers tojás, 1 dl tejföl, 4 zsemle (vagy kenyérszelet a héjától megszabadítva), 2 fej vöröshagyma, só, bors, zsemlemorzsa, liszt.

Elkészítés: a hagymát karikára vágjuk, lisztbe forgatjuk, kisütjük (mint a hagymás rostélyosnál). Zsírozott jénaiba a szeletekre vágott zsemlét (kenyeret), a sült hagymát, a főtt tojáskarikákat rétegezzük, közben sózzuk, borsozzuk, felülre zsemle kerüljön! Meglocsoljuk a sülthagyma zsírjával, ráöntjük a tojással elkevert tejfelt . 15-20 percig sütjük közepes sütőben.


Savanyúsággal tálaljuk. Melegen, hidegen egyaránt jó.


Smiciapának ajánlom!

147. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-07 17:07
Linda
Hozzászólások: 197

Csángó rostélyos


Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 1 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis fej zeller, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, levescsont, 2 dkg liszt, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl víz, 1 kockacukor, 10 dkg zsír.

Elkészítés: A hússzeleteket kiverem, sózom és forró zsírban hirtelen megsütöm. A zsírba beleteszem a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát a csontot és a cukrot és mindezt világossárgára sütöm. Megszórom liszttel, pár percig barnítom, vizet és bort öntök rá, majd végül hozzáadom a paradicsompürét. Visszahelyezem a húst és puhára párolom. Tálalás előtt a besűrűsödött mártást szitán áttöröm és a húsra öntöm. A tetejére sült szalonnaszeleteket teszek.
146. hozzászólás
Létrehozva: 2011-05-03 01:14
Marika
Hozzászólások: 213

Salátafőzelék



Hozzávalók: 3 fej saláta, 1 evőkanál vaj vagy zsír, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 kávéskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, e kanál ecet, csipetnyi cukor

Elkészítés: A salátát hideg vízben megmossuk, pár percig langyos vízben áztatjuk, majd négyfelé vágjuk és lecsorgatjuk a vizet. Laskára vágjuk. Beleforgatjuk 1 evőkanál forró vajba, ráhintjük a petrezselyemzöldet és két evőkanál vizet. Lefödjük és 10 percig pároljuk. A lisztet elkeverjük a tejföllel, ecettel, cukorral, ráöntjük a salátára, 5 percig főzzük majd azonnal tálaljuk.



Én szoktam úgy is készíteni mint e kelkáposzta főzeléket! Burgonyával, őrölt köménnyel.

145. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-20 21:13
Ili
Hozzászólások: 729

A NYERTES RECEPT!


HÚSVÉTI KÁPOSZTA - ahogy máskor soha -



- ezt a receptet én még a nagymamámtól vettem át!


Húsvétra, sonka és egyéb füstölt finomság főzésekor visszamaradt


főzőlében készül.


2 kg savanyú káposztát - én egy vízből ki szoktam mosni,


Annyi sonkalében teszem fel főni ami ellepje.


Ha valaki nagyon húsos szájú lehet főzni benne oldalast,


vagy a dagadó soványabb részéből.


Ha szükséges, utána öntök a sonkaléből - ha puhára főtt


a húst kiveszem, hogy ne törjem össze, mivel ezt a


káposztát én berántom!!


3-4 evőkanál lisztet, kis zsíron zsemleszínűre pirítok,


1-2 evőkanál pirospaprika - és berántom vele a káposztát.


Arra ügyeljünk, hogy ne sűrűsödjön be nagyon a rántástól,


mert az nem guszta. Összeforralom, tálalásnál


tejföllel tesezm az asztalra - és a benne megfőtt húsokat


feldarabolom a káposzta mellé.


Azért írtam, hogy ha valaki nagyon húsos, főzhet bele külön,


mivel mi a megfőtt füstölt húst - sonkát - szeletelve mellé


fogyasztjuk. Én nagyon ritkán főzök bele külön húst!


Lehet, hogy kicsit bizarr a rántás miatt, de ez a hagyomány szerinti


eledelünk, elmaradhatatlan húsvétkor.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép