Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendég



Képek a galériából

Rafaello Santi: Isten létrehozza a Földet
Tintoretto: Szent Pál vértanúsága
Fórum

Oldalak: 12 [3] 45...Utolsó
144. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-20 01:04
Linda
Hozzászólások: 197


Máréfalvi salátás fuszulyka (bab) leves


Hozzávalók: 1/2 kg tarka fuszulyka, azaz bab, 1/2 kg füstölt sonka vagy akármilyen füstölt csont, 1 nagy fejes saláta, 1 csokor friss zöld kapor, 1 dl tejföl, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, só, bors, ecet.

Elkészítés: A füstölt húst és a fuszulykát előző este beáztatjuk. Főzéskor a levét leöntjük, újra megmossuk. Hideg vízbe főni tesszük a sonkát, s ha felforrt, hozzáadjuk a fuszulykát. A fejes salátát alaposan megmossuk, majd kézzel apróra tépkedjük. Ha a fuszulyka megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a salátát és a fél csokor kaprot. Kiemeljük a főtt sonkát, nagyobb darabokra szedjük, úgy tesszük vissza a levesbe. Fokhagymás rántást készítünk, belekavarjuk a levesünkbe, s megszórjuk a maradék apróra vágott kaporral, ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. Ez egy rendkívül finom, gazdag, pikáns leves.

143. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-15 00:36
Marika
Hozzászólások: 213

Berbécstokány




Hozzávalók: 1 kg berbécshús, 2 db hagyma, 2 paradicsom, ½ paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 cikk fokhagyma, 1 dl vörösbor, só, bors.



A húst leforrázzuk, megtisztítjuk a faggyútól, majd vékony, hosszúkás hasábokra vágjuk. A kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, majd sózzuk, borsozzuk. Mikor már majdnem puha, hozzátesszük a lehámozott, összetört paradicsomot és a fél paprikát. Meglocsoljuk kevés vörösborral és puhára főzzük. A tokánybeli hús mindig saját levében, zsírjában készül el, tilos vizet adni hozzá. Ha kész van, hintsük meg apróra vágott petrezselyemzölddel.


Kínáljunk hozzá héjában főtt, négybe vágott burgonyát és ecetes-olajos paprikát.

142. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-14 00:45
Ati
Hozzászólások: 160

Szilvalekváros derelye


Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 2 tojás, 0,5kg liszt, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár.

Elkészítés: A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, a sóval a liszttel. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockára vágjuk, megkenjük szilvalekvárral, és egymásra hajtogatjuk. Forró sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban megpirított prézlibe forgatjuk. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
141. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-12 00:03
Ili
Hozzászólások: 729

Vargabéles



Hozzávalók: 4 réteslap, 2 tojásos gyúrt tészta,


1/2 kg tehéntúrós krém.

Elkészítés: A 1/2 kg tehéntúrót habosra kavarjuk 10 dkg cukorral, tejföllel, 15 dkg mazsolával, kevés reszelt citromhéjjal, 3 tojással és 10 dkg vajjal. Vaníliás cukrot is tehetünk bele.


Hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.


A réteslapokat készen megvásárolhatjuk az üzletekben.


Gyúrt tésztát készítünk 1/4 kg lisztből 2 tojással, egy csipetnyi sóval. Kinyújtjuk, majd vékony szálasra felszabjuk. Kifőzzük. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, rárakunk két sor réteslapot jól megkenegetve olvasztott vajjal, erre ráöntjük az összekevert finommetéltes túrómasszát, majd letakarjuk újabb két rétesréteggel.


Előmelegített sütőbe tesszük és ha a felső réteslap megpirult, levelesedett, kivesszük és meghintjük bőven vaníliás cukorral.


Az ízek varázsát fokozandó vaníliaöntettel tálaljuk!

140. hozzászólás
Létrehozva: 2011-04-05 00:50
Ili
Hozzászólások: 729

Zellerkrém



Hozzávalók: 1 nagy fej zeller, 1 tojás, 1,5 dl olaj, 1 kiskanál mustár, 2-3 kiskanál tejföl, 1-2 cikk fokhagyma, só, fehér bors, 1 mokkás kanál cukor.

Elkészítés: A zellert megmossuk, négybe vágjuk és sós vízben megfőzzük (de ne egészen). Botmixerrel apróra vágjuk. A tojásból, az olajból, cukorból és a mustárból majonézt kavarunk, majd a tejfölt hozzákavarjuk. A zellert sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. Végül a majonézt hozzákeverjük a zellerhez.


Piros paprikával vagy paradicsommal lehet díszíteni.

Mi forró pirítóssal is szeretjük.

139. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-28 00:40
Linda
Hozzászólások: 197

Tejfölös-kolbászos burgonyaleves



Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 60 dkg burgonya, 2 evőkanál étolaj, 2 babérlevél, 1 kiskanál piros fűszerpaprika, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, só, esetleg erős paprika.


Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a lehéjazott, apró kockákra vágott hagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, és kb. 1 liter vizet öntünk hozzá. Beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát , a babérlevelet, sót, esetleg ízlés szerint erős paprikát, és kb. 10 percig lassan főzzük. A kolbász bőrét lehámozzuk, feldaraboljuk, aztán a levesbe tesszük, és folytatjuk a főzést. Amikor a burgonya már majdnem puha, a lisztet a tejfölben simára kikeverjük, a forró levesből hozzámerünk, amivel szintén elkeverjük, majd az egésszel besűrítjük a levest. Még 5-10 percig kíméletesen főzzük, a tetejét tejfölcseppekkel díszítve tálaljuk.



Nyáron friss zöldpaprikát és paradicsomot is teszek bele.

138. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-27 12:43
Ili
Hozzászólások: 729

Ordás palacsinta



Hozzávalók: 0,5 kg liszt,1 tojás, 1 liter tej, mokkáskanál só
Töltelék: 0,5 kg orda (túró), 1 csokor kapor, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Palacsintatésztát készítünk, kisütjük. Az ordát villával széttörjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot ,az apróra vágott kaprot és pépesre kavarjuk .


Ezt a krémet rákenjük, feltekerjük és úgy tálaljuk.



Ha vendégeknek készítem meglehet előre is sütni és kivajazott jénaiba sorba rakni, rétegenként cukros tejföllel megkenni.


Sütőben összemelegítem és kockára vágva tálalom.

137. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-24 00:51
Marika
Hozzászólások: 213

Áfonya(kukujza)leves füstölt hússal


Hozzávalók:
1 kg-os füstölt csülök, 1 liter áfonya, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor petrezselyem zöld.

Elkészítés:
A füstölt csülköt (vagy más füstölt húst) 2 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Amikor megpuhult, az elfőtt vizet pótoljuk, beletesszük az áfonyát. A levest ezután behabarjuk (liszt, só, tej vagy tejföl), és tálalás előtt tojássárgájával dúsítjuk.

136. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-21 21:56
Linda
Hozzászólások: 197

Aludttejes gombóc


Hozzávalók: 1 liter aludttej, 1 marék gríz, 1 tojás, 3-4 evőkanál cukor, zsemlemorzsa.

Elkészítés: Az aludttejet tegyük főni, s ha felfőtt, adagoljunk hozzá annyi grízt (búzadarát), hogy keményedjen meg. Ha kihűlt, keverjünk bele egy egész tojást, 3-4 evőkanál cukrot. Vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat belőle és hempergessük meg forró, pirított cukros zsemlemorzsában.
135. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-09 21:46
Jakab
Hozzászólások: 171

Cibereleves Hamvazószerdára



Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt, zöldkapor.

Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsük savanykásra, szórjunk rá apróra vágott zöldkaprot majd gyenge tűzön melegítsük át. Kockára vágott, piritott kenyérrel tálalhatjuk.


A böjt többi napján is el lehet ám készíteni.

134. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-04 22:11
Ili
Hozzászólások: 729

Rakott túrós laska



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál vaj, 1/4 kg juhtúró, 2 dl tejföl, kevés zsír, só.

Elkészítés: A lisztet a tojásokkal, egy deciliter langyos vízzel, sóval összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk vékonyra, majd hagyjuk kissé szikkadni. Tegyünk 3 liter vizet sóval főni, s ha forr, öntsünk bele kevés olajat és tépkedjük bele nagyobb darabokban a tésztát. Ha megfőtt, szűrjük le, olvasztott vajban hempergessük meg. Egy tepsit kissé zsírozzunk ki, rakjuk le sorba a laskát, túrót, tejfölt, majd ismételjük addig, míg elfogy. A tetejére szalonna darabkákat is rakhatunk.


Én a tésztát előző nap szoktam kinyújtani és hagyom száradni.


Sokkal könnyebb kifőzni és nem ragad össze.

133. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-03 19:34
Ati
Hozzászólások: 160

Almás palacsinta



Hozzávalók: 1/2 kg liszt, kb. 6dl tej, 2 tojás, 2 kanál vaj, 1 evőkanál cukor, kevés só, 2,5 dkg élesztő, 3-4 alma.

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, vékonyka szeletekre vágjuk. Ha a tészta elkészült, belekeverjük az almát. Vízbe mártott kanállal kiszaggatjuk és forró zsiradékban kisütjük. Fordításnál kissé meglapogatjuk a kanál hátával, hogy pogácsaszerű alakzatokat kapjunk.


A hagyományos palacsinta tésztánál sűrűbb tészta kell hozzá.

132. hozzászólás
Létrehozva: 2011-03-02 14:39
Linda
Hozzászólások: 197

Csalánleves



Hozzávalók:


1 kg zsenge csalán levél


2-3 gerezd fokhagyma


2 dl tejföl


2 tojássárgája


15 dkg rizs


2 dkg vaj, vagy margarin


Elkészítés: A csalánt leforrázzuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük a vajjal együtt. Két-három gerezd fokhagymát összezúzunk és a levesbe tesszük a rizzsel együtt. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés ecettel savanyítjuk.


Tálaláskor a tejföllel kevert tojás sárgákra öntjük a levest.


Hidegen, melegen egyaránt pikáns, üdítő hatású étek.

131. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-24 00:36
Ili
Hozzászólások: 729

Erdélyi boros-csülkös káposzta


Hozzávalók: 1 db hátsó füstölt csülök, 1 kg burgonya, 1,5 kg savanyú káposzta, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 5 dl félédes fehérbor, 4 dl tejföl

Elkészítés: A csülköt annyi vízben amennyi ellepi, puhára főzzük. Hidegen felszeleteljük. A burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk. A káposztát ha túl savanyúnak találnánk, kicsit kimossuk, egy réteget lábasba terítünk. Erre krumpli, majd csülök kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból, de a tetejére káposzta kerüljön. A bort ráöntjük, nagy lángon felforraljuk, lefedjük és lassú tűzön kb. másfél óra alatt készre főzzük. Tejföllel meglocsolva adjuk az asztalra.
130. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-23 22:32
Marika
Hozzászólások: 213

Majonézes alma sajttal



Hozzávalók: 1 fej saláta, 600g alma, 150 ml majonéz, 200 g sajt, pár csepp citromlé, a díszítéshez mentalevél és eper, málna

Elkészítés: A salátát leveleire szedjük, és nagyon jól megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra rázzuk.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd egyenletes kockára vágjuk. Keverőtálba rakjuk és ráöntjük a majonézt és a pár csepp citrom lével átkeverjük.


A tejszínes sajtot azonos nagyságú kockákra vágjuk, mint az almát és hozzáadjuk. A nagyobb saláta levelekkel körberakjuk a tányért , a maradék leveleket apróra tépkedjük és az almával, sajttal együtt összekeverjük. Az előkészített saláta levelekre halmozzuk, színes gyümölccsel és menta levéllel díszítve hidegen tálaljuk. Kínálhatjuk grill, hal és sültek mellé köretként is.

129. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-15 00:35
Ili
Hozzászólások: 729

Almás béles



Hozzávalók: A tésztához: 2 dl tejföl, 2 dl zsír, 2 dl cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1/2 csomag élesztő, amennyi lisztet felvesz.


A töltelékhez: 1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj.

Elkészítés:


A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya), és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk.


A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!

128. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-14 23:58
Ati
Hozzászólások: 160

Farkaslaki birsalmás csirke



Hozzávalók: 1 db csirke, olaj, 3 dl csirkehúsleves, 2 dl savanyú bor, 1 evõkanál méz, 4 db birsalma, petrezselyemlevél, szegfűszeg, fahéj, só, bors.

Elkészítés: A csirkét megtisztítom, megmosom, megsózom, hasüregét bedörzsölöm egy kevés borssal, mély tűzálló tálba teszem, tetejét megkenem olajjal, aláöntöm a levest és a sütõben, mérsékelt tűzön, saját levével locsolgatva megsütöm.


Közben a birsalmát megmosom, meghámozom, magházát eltávolítom, cikkekre vágom, 1 pohár savanyú borral ízesített vízbe dobom. Hozzáadom a mézet, a fahéjat, valamint a szegfűszeget és puhára fõzöm. A fõzõlébõl kiemelem a birsalma szeleteket, és alaposan lecsepegtetem.


Személyenként 4 cikket félreteszek, a többit áttöröm villával. A fahéjat és a szegfűszeget kiszedem, a fõzõlevet felforralom, és hozzáadom az áttört birsalmát, sót, és állandóan kevergetve krémszerűre besűrítem.


Amikor a csirke megsült, feldarabolom, köré szedem a birsalmapürét, tetejét a félretett birsalma cikkekkel, petrezselyemlevéllel díszítem, és vajas krumplival tálalom.

127. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-13 22:20
Ili
Hozzászólások: 729

Csatári csirkezúza



Hozzávalók: 60 dkg csirkezúza, 1 kg krumpli, õrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, só, olaj, petrezselyem zöld.

Elkészítés: Az alaposan megtisztított zúzát megmosom, sós vízben puhára fõzöm, majd leszűröm. A krumplit héjában megfõzöm, majd
meghámozom, és karikákra vágom.


Serpenyõben felhevítem az olajat és üvegesre pirítom a megtisztított, apróra vágott hagymát. Beleteszem a zúzott fokhagymát, és a fõtt zúzát.


Sózom, borsozom, rászórom a finomra vágott petrezselyem zöldet és pár percig pirítom. Összekeverem a krumplival, és jól megpirítom.


Forrón tálalom. Kovászos uborkát kínálok hozzá

126. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-11 22:17
Marika
Hozzászólások: 213

Marhalábszár sörben



Hozzávalók:


60 dkg csont nélküli marhalábszár,
5 dkg csí­pős mustár,


2 evőkanál olaj,


20 dkg vöröshagyma,


só, őrölt bors,


fél csokor petrezselyemzöld,


3 gerezd fokhagyma,


1 babérlevél,


2 dl tejföl,


5 dl sör,


1 ág kakukkfű,


2 zsályalevél,

Elkészítés:


A lábszárhúst nagyobb kockákra vágjuk, majd bekenjük a mustárral.


Felheví­tett olajon megfuttatjuk, majd kivesszük és félretesszük.


A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztí­tjuk, felaprí­tjuk, majd a visszamaradt zsi­radékban megpirí­tjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük sörrel.


A babérlevelet, a kakukkfüvet, a zsályát fűszer zacskóba tesszük, majd a hússal együtt a sörös hagymához adjuk.


Készre pároljuk, közben az elpárolgott folyadékot sörrel pótoljuk.


A fűszerzacskót kidobjuk, a húst pedig szűrőkanállal kiszedjük, majd melegen tartjuk.


A mártást beforraljuk, belekeverjük a tejfölt és jól összekeverjük. A húsra öntjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd burgonyafánkkal kí­náljuk.

125. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-06 14:11
Linda
Hozzászólások: 197

Háromszéki palacsinta



Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, tej.

Elkészítés:


A csirkepörköltet kicsontozom, a szaftját pedig kissé besűrítem. Tejfölt keverek hozzá.


A lisztből, tojásból palacsintatésztát készítek, a palacsintákat kisütöm és széles metéltre vágom. Összekeverem a csirkepörkölttel, leöntöm tejföllel és a keveréket kivajazott tűzálló tálba teszem.


A sütőben aranysárgára sütöm.

124. hozzászólás
Létrehozva: 2011-02-01 23:21
Jakab
Hozzászólások: 171

Csirkecomb székely módra


Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 kg hagyma (nem tévedés!), 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 3 dl tejszín, 1 csokor friss tárkonylevél (vagy 1 púpozott mokkáskanál szárított tárkony), 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A burgonyát megmosom és héjában puhára főzöm. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágom, és jól megsózom, majd a felforrósított olajon erős lángon lepirítom és félreteszem. A hagymát megtisztítom, és karikákra vágom, a füstölt szalonnát vékony csíkokra metélem. A főtt, hámozott burgonyát almareszelőn lereszelem és hagyom kihűlni. Ezután hozzákeverek 1 dl tejszínt, sót, szerecsendió-virágot és kiolajozott tűzálló tálba öntöm. Betakarom a hagyma-karika felével, rászórom a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé ráteszem az elősütött csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt hagyma és a füstölt szalonna. A maradék tejszínnel elkeverem a nagyon finomra vagdalt tárkonyt, a borsot, kevés sót teszek bele, és az ételre locsolom. A tálat lefödöm és 40 percre előmelegített, forró sütőbe teszem, majd a födőt levéve pirítom.
123. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-31 23:04
Ili
Hozzászólások: 729

Juhtúrós csirkemell


Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 fej piroshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 10 dkg juhtúró, olaj, 1 dl tejföl, 4 sonkaszelet, 4 szelet húsos szalonna, 1 tojássárga.

Elkészítés: A csirkemelleket kicsontozzuk, szeletekre vágjuk és kicsit kikloffoljuk. Megsózzuk, borsózzuk és minden szeletre rakunk egy szelet hagymát, fokhagymát egy szelet szalonnát meg egy szelet sonkát, felcsavarjuk és megtűzzük fogpiszkálóval, beleszúrunk egy kis szelet fokhagymát. Kevés olajon megpirítjuk majd kevés vízzel megpároljuk. Kiszedjük a melltekercseket és a mártást felengedjük a juhtúró, tejföl és tojássárga keverékével. Ezzel a mártással megöntözzük a tekercseket. Hagymás burgonyával (Smicinek, Krumplival) tálaljuk. Petrezselymes rizzsel is finom
122. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-27 00:14
Ili
Hozzászólások: 729

Almás töltött csirke



Hozzávalók: 1 nagy csirke, 1 kg savanykás alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál citromlé, 3 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipet borsmenta, kevés cukor, só, őrölt fehér bors.

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és gerezdekre vágjuk. A kívül belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsöljük és annyi almát teszünk bele, amennyi belefér. A nyílást összetűzzük, majd a csirkét egy nagy tűzálló tálba tesszük. A csirke köré rakjuk a megmaradt almát, rászórjuk a fűszereket, rácsöpögtetjük a citromlevet, a vajat borsónyi darabkákban a csirke tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben, gyakori locsolgatás mellett, puhára sütjük. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés cukorral megszórjuk, a csirkére rákenünk a pecsenyeléből s mindkét felét pirosra pirítjuk.



A köret a sült alma és párolt rizs.

121. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-24 00:47
Marika
Hozzászólások: 213

Erdélyi galuska


Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 2 db tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl,10 dkg reszelt sajt, só, pirospaprika, kapor
Elkészítés:
A lisztből a tojásokkal,a reszelt sajttal,egy kevés sóval,és annyi vízzel,hogy galuskatésztát kapjunk,tésztát keverünk. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot. Fél órát pihentetjük,majd forró sós vízbe hosszúkás galuskákat szaggatunk. Készre főzzük,kiszedjük a vízből, alaposan leszűrjük.
Közben a szalonnát apró kockára vágjuk, ropogósra sütjük, a pörcöt kiszedjük. A leszűrt galuskát megforgatjuk a szalonnazsírban,és forró tálra öntjük. Pirospaprikával összekevert forró tejföllel meglocsoljuk,a szalonnapörcöt a tetejére szórjuk.
120. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-22 00:58
Ati
Hozzászólások: 160

Sólet



Hozzávalók: 1 kg fehér bab, 1 kg ízlés szerinti füstölt hús, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi libazsír, 3 babérlevél, 1 kanál paprika, só.

Elkészítés: a babot és a húsokat előző este beáztatom. Egy nagy tűzálló edénybe pakolom a babot, a füstölt húst, rá a hagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, valamint a libazsírt. Sót csak szükség esetén teszek bele, ami függ a hús sósságától. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Felforralom és lefedve nagyon lassú tűzön 3-4 órán át főzöm.



Ez történhet kemencében, sütőben, vagy a tűzhely lángján is.



Friss házi kenyérrel nagyon szeretjük. Főtt tojással szoktam díszíteni.

119. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-20 21:15
Ili
Hozzászólások: 729

Áfonyás gombás borjúszelet



Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb, 1 fej hagyma, 25 dkg rókagomba, 2 evőkanál havasi meggy (piros áfonya), só, bors, olaj.
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és olajban megdinszteljük. A borjúcombot szeletekre vágjuk, fűszerezzük és a hagymához adjuk , megforgatjuk az olajban míg fehéres színt kapnak a szeletek. 1 dl vízzel felöntjük és félig megpároljuk. Hozzáadjuk a gombát és az áfonyát. Készre főzzük. Kevés keményítőt elkeverünk vízzel és besűrítjük.



Köretnek rizst szoktam adni hozzá, esetleg rösztit vagy krokettet.

118. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-19 23:56
Marika
Hozzászólások: 213
Mazsolás csirkemájpástétom

Hozzávalók:

30 dkg csirkemáj
5 dkg vaj

frissen őrölt bors
1 ek. mazsola
2 ek. zsályalikőr (eredetileg brandy)
2-3 ek. kacsazsír (eredetileg 10 dkg vaj)

A májat megmostam, hosszában mindet félbevágtam, és egy serpenyőben a megolvasztott vajon kevergetve megpirítottam. Kb. 5 perc alatt elkészül, csak arra kell vigyázni, hogy fröcsög a zsiradék, legyen kéznél egy fedő. Kiszedegettem a szépen megpirult darabokat egy papírtörlőre és hagytam kicsit hűlni őket. Addig a mazsolát beáztattam 2 ek. zsályalikőrbe és felöntöttem annyi forró vízzel, hogy ellepje.
A kihűlt májat a botmixerem keverőpoharába tettem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a leszűrt mazsolát és a kacsazsírt, majd pépesítettem.
117. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-19 23:49
Marika
Hozzászólások: 213

Házi májpástétom


Hozzávalók: 1 egész sertésmáj, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg vaj

Elkészítés:A májat megmossuk, hártyáit eltávolítjuk és apró darabokra vágjuk. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hagymát tisztítunk és vékonyan fölszeleteljük. A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zöldségeket, majd kevés vízzel puhára főzzük. Ezután hozzátesszük a májat. Fontos, hogy ne süssük meg túlságosan, mert megkeményedik és élvezhetetlenné válik. Ha kihűlt, a fenti keveréket húsdarálón ledaráljuk, ha kell, többször is. Ezután sózzuk, borsozzuk, friss vajjal habosítsuk. Néhol főtt, apróra tört tojással, mustárral gazdagítják.
116. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-18 22:53
Ili
Hozzászólások: 729

Májjal töltött karaj


Hozzávalók: 1 kg karaj, 3 db csirkemáj, 10 dkg gomba, só, bors, ételízesítő

Elkészítés: A karajt kicsontozzuk, a közepét átlyukasztjuk. A csirkemájat forró zsírban átforgatjuk, a gombát megpároljuk és fűszerezzük. Ezt a keveréket belenyomkodjuk a karaj közepébe. Fóliában puhára pároljuk, majd kibontva pirosra sütjük. Újjnyi szeletekre vágva tálaljuk.
115. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-16 18:53
Ili
Hozzászólások: 729

Leveles töpörtyűs pogácsa


Hozzávalók: 25 deka darált töpörtyű, 35 deka liszt, 2 tojássárgája, 4-5 evőkanálnyi tejföl, fél deka élesztő, csipet só, törött bors.
Elkészítés:Az apróra darált töpörtyűt törött borssal, 10 deka liszttel összegyúrjuk. A megmaradt 25 deka lisztet a 2 tojássárgájával, a sóval, az élesztővel, és a tejföllel összedolgozzuk úgy, hogy a tészta rétestészta keménységű legyen. Fontos, hogy a tésztát jól kidolgozzuk, majd kinyújtjuk, közepébe tesszük a lisztes töpörtyűt, széleit ráhajtjuk. A töpörtyűs tésztát a leveles-vajastésztához hasonlóan összehajtjuk és 20 percig pihentetjük. A műveletet még kétszer megismételjük, közben 20-20 percig pihentetjük tésztánkat. Ezután kétujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel bevagdossuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztát tepsibe helyezzük, vigyázva, hogy ne legyenek szorosan egymás mellett. A pogácsák tetejét a tojásfehérjével átkenjük, s közepesen meleg sütőben sütjük. Ügyeljünk, hogy sütés közben ne csökkenjen a sütő hőmérséklete, mert csak így lesz a pogácsa leveles.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép