Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk!
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - A Mi Szakácskönyvünk! - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendég



Képek a galériából

Kiállítás képei
XVI. Benedek
Fórum

Oldalak: Első...23 [4] 56...Utolsó
114. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-15 18:50
Ili
Hozzászólások: 729

Székely sertésköröm


10-15 dkg apróra vágott hagymát 5-10 dkg zsírban halványan megpirítunk, megszórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, pár szem őrölt köménymagot, kevés sót, és az előfőzött 1 kg sertéskörmöt levével együtt fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd a pörköltlét 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával, paradicsommal ízesítjük és még egyszer felforraljuk. Az így készített körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát teszünk és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjük és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Amikor a káposzta puhára főtt, 2 dl tejfölből és 2 dkg lisztből habarást készítünk, majd ráöntjük. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott kaporral megszórjuk.
113. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-12 23:32
Ati
Hozzászólások: 160

Erdélyi rakottas


10 dkg füstölt szalonnát vékonyra szeletelünk és egy edény aljára téve kisütjük. A sült szalonnaszeleteket 8 szelet kipotyolt sertéshúsra fektetjük, meghintjük borssal, majoránnával és befedjük gombával. Erre hagymaszeleteket teszünk és így folytatjuk a rétegezést. A tetejére füstölt szalonna kerül. Puhára pároljuk, pityókával körítjük.

112. hozzászólás
Létrehozva: 2011-01-10 21:52
Marika
Hozzászólások: 213

Farsangi fánk


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük. Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral.
111. hozzászólás
Létrehozva: 2010-12-14 21:07
Ili
Hozzászólások: 729



MÁKOS-MEGGYES MUFFIN

Hozzávalók:

10 dkg magozott meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1/2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg mák
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

Elkészítés:

A vajat elkeverem a cukorral, a vanília aromával majd egyenként hozzáadagolom a tojásokat. A liszthez hozzákeverem a mákot a sütőport és a fahéjat majd ebbe a cukros-tojásos egyvelegbe belekeverem a lisztes dolgokat.

A tésztába belereszelem a citrom héját.

Utána fellazítom kevés tejjel majd hozzáadom a lecsöpögtetett meggyszemeket.

Kb. 20 perc alatt sül meg 200 fokon.

Jó étvágyat!:-)
110. hozzászólás
Létrehozva: 2010-12-12 23:04
Ili
Hozzászólások: 729

Székely házikocsonya


Hozzávalók: 1 db húsos csülök, 2 db köröm, ½ kg leperzselt bőr, ½ kg soványabb disznóhús, 1 kávéskanál szemes bors, 1 fej fehér hagyma, 1 fej fokhagyma, murok, fehérrépa, 2 babérlevél, só, őrölt pirospaprika.
Elkészítés:Az előkészített, jól megmosott anyagokat lassú tűzön főzzük, majd, amikor először fellobban, a habot és a vizet leöntjük és meleg vízzel pótoljuk. A sót, hagymát, fokhagymát és borsot a második vízbe tesszük, és lassú tűzön 5-6 órát főzzük. Akkor jó, ha a csontról lejön a hús. Tányérokba rakjuk és hideg helyen hagyjuk megdermedni. Tálaláskor paprikázzuk. Ecetes vöröshagyma illik mellé.

109. hozzászólás
Létrehozva: 2010-11-25 23:18
Marika
Hozzászólások: 213



Kati tészta

Hozzávalók:


Lapok:

50dkg liszt,
15dkg cukor,
15dkg zsír,
3 dbtojás sárgája,
1 csomag sütőpor,
kevés tej

Összegyúrjuk a hozzávalókat, annyi tejet öntünk hozzá, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjunk,és 3 lapot sütünk belőle.

Krém:

2ek kakaó(cukrozatlan),
2ek baracklekvár,
15dkg cukor,
10dkg vaj,
kevés rum,
az egyik lap vaníliás tejbe áztatva

Kiválasztjuk azt a lapot amelyik legkevésbé tetszik és morzsává zúzzuk,meleg vaníliás tejjel meglocsoljuk, kicsit villával is összetörjük. Ebbe mehet a kakaó, baracklekvár, cukor és a puha vaj. A rumot ízlés szerint adagoljuk.

Ezzel a krémmel megkenjük az egyik-már kihűlt-lapot, a másikkal lefedjük majd egy súlyt helyezünk a tetejére.

Máz:

3tojás fehérje,
15dkg porcukor,
csoki reszelék/csokimáz

A tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk (elvileg gőz fölött,de szerintem ez fölösleges)és a sütire kenjük. Csoki reszelékkel , olvasztott csokival,vagy kakaómázzal(3/4bögre porcukor,2 tk kakaó,löttyintésnyi olaj,pár csepp ecet,és1-2 kanál forró víz) díszítjük.

A Kati tésztát érdemes hamarabb elkészíteni, mert kell egy kis idő amíg megpuhul.
108. hozzászólás
Létrehozva: 2010-11-18 21:12
Ili
Hozzászólások: 729
Forralt borok



Forralt bor receptek

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes
szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.

A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy-két receptet, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

A pikáns és gyógyító forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt
gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Az igazán alkoholos (rumos) forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).
107. hozzászólás
Létrehozva: 2010-11-18 20:48
Ili
Hozzászólások: 729
Kakaós csiga



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,
5 dkg vaj,
egy tojás
5 dkg cukor,
kb 3 dl tej,
csipet só,
2 dkg élesztő


A kakaós tölteléknek:

10 dkg olvasztott vaj,
3 púpozott evőkanál cukor,
3 púpozott evőkanál kakaópor


A tészta hozzávalóiból 20 perces dagasztással fényes, ruganyos tésztát gyúrok. Egy óra alatt duplájára kelesztem.

Nyújtófával kb fél cm vastag téglalap alakúra nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a cukorral és a kakaópórral.

Feltekerem, 2 centis szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem kellő távolságra egymástól.

Kb 15 perc pihenés után beteszem a hideg sütőbe, így amíg melegszik a sütő, kelnek a csigák is.

150 fokon sütöm kb 25 percig.

Ekkor kiveszem és mindegyik csigára csurgatok 1 ek langyos vaníliás-cukros tejet , majd visszatolom a sütőbe még 5 percre. (Ez el is maradhat)
106. hozzászólás
Létrehozva: 2010-11-02 21:16
Ati
Hozzászólások: 160



Szezámbundás csirkemell

Sokkal finomabb, mint egy natúr csirkemell és nem egy nagy dolog az elkészíteni. (Még nekünk férfiaknak sem, igaz a legügyesebb szakácsok férfiak. Húúú ezért engem megköveznek a hölgyek.) Attól a pillanattól, hogy hazaérkezvén belépek az ajtón, 20 perc múlva vígan falatozzuk.

Hozzávalók:

fejenként fél csirkemell filé,
2-2 ek fehér és fekete szezámmag,
1 ek vaj, só, bors, granulált fokhagyma

A csirkemell filéket elfelezem, megmosom, konyhai papírtörlővel megszárítom, sózom, borsozom és meghintem granulált fokhagymával, majd meghempergetem az összekevert, kétféle szezámmagba.

A vastagaljú serpenyőmet felhevítem, dobok bele egy evőkanál vajat és oldalanként 3-4 perc alatt megsütöm a csirkemellet.

Elzárom a tüzet, lefedem a serpenyőt, megterítek és friss salátával megágyazok a csirkének. Szeletelve tálalom.

A rövid sütési időnek, illetve a pár perces pihentetésnek köszönhetően mennyeien puha, szaftos a végeredmény.

Jó étvágyat!!!
105. hozzászólás
Létrehozva: 2010-10-15 20:27
Ili
Hozzászólások: 729


Töltött krumplis fánk recept

Hozzávalók:

25 dkg főtt áttört krumpli
50 dkg liszt
1ek. zsír
2 dkg élesztő
só, ek. cukor

Töltelék
40 dkg-os darált hús
gulyáskrém
reszelt hagyma
fűszerek ízlés szerint


olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókból elkészítjük a tésztát,és megkelesztjük.

Közben a darált húst dinszteljük,és fűszerezzük.Gulyáskrém,hagyma, stb ízlés szerint.

(Egy sűrűre lefőzött pörkölttel is finom)

A megkelt tésztát átgyúrjuk,kinyújtjuk, kb. 1cm vastagra, de inkább kevesebb legyen.

Köröket vágunk ki, a közepén elosztjuk a tölteléket,összehajtjuk, (félkör alakúra) a széleit össze nyomkodjuk,és bő olajban megsütjük.

Friss salátával is tálalható.

Ha csak a tésztát készíted el, egy pár karika kolbász és egy karika kemény tojás is nagyon finom tölteléknek.
104. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-26 14:49
Lotti
Hozzászólások: 68
Egy diabetikus finomság receptjét szeretném megosztani veletek, különösen azoknak ajánlom, akik szeretik a gesztenyét - liszt nélkül készül!

Gesztenyés muffin


Hozzávalók:

* 20 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
* 4 tojás
* 3 evőkanál fruktóz vagy nyírfacukor
* pár szem meggy
* kevés rum
* 1/2 sütőpor
* cukormentes tejszínhab

Elkészítése:

A tojásokat szét kell választani, és a fehérjét habbá verni.
A gesztenyemasszát összekeverni a tojások sárgájával, az édesítővel, sütőporral és a rummal, majd óvatosan beleforgatni a tojáshabba.
Ezzel meg kell tölteni a muffinformákat, kb. 3/4 részig, és mindegyik közepébe egy szem meggyet teszünk.
180 fokos sütőben 15 percig kell sütni, majd lassan hagyjuk kihűlni. Mikor kihűl egy picit összeesik, így a mélyedést tejszínhabbal töltjük fel.
103. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-23 23:19
Ili
Hozzászólások: 729
Barack



Hozzávalók:

25 dkg vaj,
20 dkg cukor,
3 tojás,
60 dkg liszt,
pici só,
pici szódapor.

A töltelékhez:

¼ kg vaj,
15 dkg cukor,
2 kanál kakaó,
rum.

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk, kis kerek gombócokat formálunk, úgy rakjuk a tepsibe, hogy az alja lapos legyen, s megsütjük. Mikor kihűlt a tészta, a közepét kivájjuk. A töltelékhez valókat a kivájt masszával összekavarjuk, s ezzel töltjük meg a gombócokat, de úgy, hogy minden kettőt összeragasztunk. Az egyik felét piros ételszínezékbe vagy málnaszörpbe mártjuk, a másikat meg sárgába. Örökzöldet szúrunk bele.

A székelyföldi lakodalmak elmaradhatatlan süteménye.
102. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-15 21:07
Linda
Hozzászólások: 197
Kókuszos csiga



Hozzávalók

Tésztához:


400 g liszt
250 g margarin
20 g élesztő
50 ml tej
4 tojássárgája
csipet cukor


Töltelékhez:

4 tojásfehérje
400 g porcukor
100 g kókuszreszelék

Elkészítés

1. Az élesztőt langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk.

2. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, olvasztott margarint, és a tojások sárgáját.

3. Jól összedolgozzuk, majd 3 cipót formálunk belőle, félretesszük.

4. Elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett habbá verjük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket.

5. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd egy spatula segítségével a tölteléket a tészta tetejére kenjük és egyenletesen eloszlatjuk.

6. Feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy köztük maradjon hely jócskán.

7. Előmelegített sütőben (először alacsonyabb, majd kb. 5 perc után magasabb hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük.
101. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-15 19:44
Ili
Hozzászólások: 729


Ferdinánd

Hozzávalók

Tésztához


1/2 kg liszt
5 dkg margarin
2 db tojássárga
3 dkg cukor
2 dkg élesztő
1,5 dkg só
tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez

15 dkg puha margarin
13 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
citromhéjreszelék
mazsola

Locsoláshoz

1 dl tej
8 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor

Elkészítés

1. Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk.

2. Majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. Lágyra kell gyúrni!

3. Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

4. Téglalap alakúra fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)

5. Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.

6. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.

7. Kikenünk olajjal egy kuglófformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.

8. Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tésztadarabokat a formába.
Ismét kelesztjük 1/2 órát.

9. Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.

10. Félidőben a langyos cukros tejes keverékkel meglocsoljuk.

11. Ha megsült, kifordítjuk a formából.


A Ferdinánd és a Darázsfészek nem ugyanaz a sütemény! A Ferdinándba nem kell dió viszont a Darázsfészekbe igen! A Ferdinándot mindig formákban kell sütni a Darázsfészket meg egyenként rakva a tepsire kell sütni! Én így láttam a nagymamámtól. Persze lehet, hogy nem mindenütt csinálták így.
100. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-11 19:34
Marika
Hozzászólások: 213
Mignon házilag



Hozzávalók

Piskóta

6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
10 dkg vaj vagy sütőmargarin
1 citrom reszelt héja

Töltelék

20 dkg vaj vagy sütőmargarin
15 dkg porcukor
1-2 evk. kakaó

Bevonat

ízlés szerint ételszínezék
50 dkg porcukor
6 evk. víz

Elkészítés

Megsütjük a 6 tojásos piskótát. Ha megsült 10-15 percet pihentetjük, majd ha kihűlt, a piskótát körben, és lapjában is félbe vágjuk. A krémhez habosra keverjük a vajat vagy sütőmargarint a porcukorral, majd kivesszük a harmadrészét, és abba belekeverjük a kakaóport. A félbevágott piskótalap kétharmadát megkenjük fehér krémmel, a maradék részt a kakaóssal, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot! 3x3-as darabokra vágjuk. A mázhoz kikeverjük a porcukrot 6 kanál vízzel, és az ételszínezékkel. A kapott mázzal bevonjuk a felkockázott sütit. Pihentetjük amíg a máz megszilárdul.

Én csokisan szeretem és minimum három adagot kell készíteni egyszerre.

Bambusz-pálcára szúrva belemártom a házi csokiba és egy rácson hagyom szikkadni. Utána díszítem csorgatott csokival, gyönggyel vagy fél dióval.
99. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-10 20:14
Ili
Hozzászólások: 729
Ordás táska



Hozzávalók:

a tésztához:

0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
5-6 dkg vaj vagy margarin
reszelt citromhéj
1 kiskanál só
3 evőkanál cukor
tej

a töltelékhez :

50 dkg orda
2 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola(finomabb ha azelőtt megáztatjuk egy kis rumban)

Elkészítése:

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük egy kis langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi nyersanyagot, és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos zsiradékot. Letakarva kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat jól összedolgozzuk.

Kelés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és kisebb négyzetekre vágjuk.
Minden darabra egy kiskanál tölteléket teszünk.

Tepsibe rakjuk, 2 cm távolságra egymástól, és letakarva újra kelesztjük, majd vajjal megkenve megsütjük.

Vaníliás porcukorral megszórjuk.

Ha nincs orda én tehéntúróval is elszoktam készíteni.
98. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-09 15:51
Ili
Hozzászólások: 729
Csirkemell csíkok aszalt szilvás mártással



A megtisztított csirkemellet felcsíkozom, olajon megpárolom, ha megpuhult és a leve is lefőtt, félre teszem. A mártáshoz 2 fej hagymát apróra vágok és egy kis olajon megdinsztelem, majd egy bögre vízzel felöntöm. Egy nagyobb, édes almát meghámozok és lereszelek, hozzá adom a hagymához. Egy maréknyi aszalt szilvát feldarabolok, leforrázom, ha lecsöpögött, hozzáadom a szószhoz. Ízlés szerint fűszerezem (gyömbér, chili, curry, cukor vagy méz, csipet só, pár csepp ecet). Ha jól összefőtt, kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítem. A szószt hozzáöntöm a csirkemellhez, és összeforralom. Párolt rizzsel tálalom.

A családom nagy kedvence, eddig még nem sikerült annyit készíteni, hogy maradjon másnapra.
97. hozzászólás
Létrehozva: 2010-09-09 15:41
Ili
Hozzászólások: 729
Csokoládéforgácsos sajttorta (Chocolate Chip Cheesecake)

(Ez tulajdonképpen nem csokiforgács, hanem kis félgömböcskék.)


Hozzávalók:
1 1/2 csésze graham kekszmorzsa
1/3 csésze fehér cukor
1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
1/3 csésze olvasztott vaj
25 dkg natúr krémsajt
40 dkg cukrozott sűrített tej
3 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
1 csésze mini félédes csokoládé forgács
1 teáskanál liszt

Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 150 C fokra. Keverjük össze a graham morzsát cukorral, az olvasztott vajjal és a kakaóval. Nyomkodjuk a masszát egy normál méretű tortaformába.

2. Verjük fel a krémsajtot simára. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrozott sűrített tejet. Adjuk hozzá a vaníliát és tojást, és verjük közepes sebességgel simára. A csokoládé forgács 1/3 részét keverjük össze az 1 teáskanál liszttel, így nem süllyed le a csoki a torta aljára. Keverjük bele a sajtkrémbe, öntsük az előkészített tortaformába. A tetejét még megszórjuk csokiforgáccsal.

3. Süssük 150 C fokon 1 órán keresztül, majd kapcsoljuk ki a sütőt, de ne nyissuk ki egy órán át, így hagyjuk kihűlni. Utána vegyük ki a sütőből, és hűtőben hagyjuk tálalásig.
96. hozzászólás
Létrehozva: 2010-08-13 17:46
Évi
Hozzászólások: 79
Csirkecomb székely módra



Hozzávalók

4 csirkecomb,
1 kg hagyma (nem tévedés!),
10 dkg kolozsvári füstölt szalonna,
75 dkg pityóka,
3 dl tejszín,
1 teáskanál citromfű,
1 csokor friss tárkonylevél (vagy 1 púpozott mokkáskanál szárított tárkony),
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág,
1 evőkanál olaj,
ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítés

A pityókát megmosom és héjában puhára főzöm. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágom, és jól megsózom, majd a felforrósított olajon erős lángon lepirítom és félreteszem. A hagymát megtisztítom, és karikákra vágom, a füstölt szalonnát vékony csíkokra metélem. A főtt, hámozott pityókát almareszelőn lereszelem és hagyom kihűlni. Ezután hozzákeverek 1 dl tejszínt, sót, szerecsendió-virágot és kiolajozott tűzálló tálba öntöm. Betakarom a hagyma-karika felével, rászórom a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé ráteszem az elősütött csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt hagyma és a füstölt szalonna. A maradék tejszínnel elkeverem a nagyon finomra metélt tárkonyt, a citromfüvet, a borsot, kevés sót teszek bele, és az ételre locsolom. A tálat lefedem és 40 percre előmelegített, forró sütőbe tolom, majd a fedőt levéve pirítom.
95. hozzászólás
Létrehozva: 2010-08-09 22:45
Ati
Hozzászólások: 160
Sült hagyma

Hozzávalók

60 dkg hagyma
5 dkg vaj
2 ek tárkonyecet
fél dl olaj
fél dl bor
só, bors
fél kávéskanál majoránna

Elkészítése

A hagymát vastagon felszeletelem, majd leöntöm a többi hozzávalóból készült keverékkel.

Egy órára hűvös helyre teszem, majd egy tűzálló tálban világosbarnára sütöm.

Húsok köreteként tálalom
94. hozzászólás
Létrehozva: 2010-08-04 15:14
Ati
Hozzászólások: 160
Vadászkáposzta

Hozzávalók

1,5 kg fejes káposzta
12 dkg kenyérszalonna
25 dkg száraz füstölt kolbász
3 dl tejföl
só, pirospaprika

Elkészítés

A káposztát legyaluljuk, vagy szép vékonyra leszeljük. Besózzuk. Állni hagyjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kiolvasztjuk. Rárakjuk a kicsavart káposztát, és együtt megpároljuk. Mielőtt teljesen puha, hozzáadjuk a felszeletelt kolbászt és befejezzük a párolást, a végén a tejfölbe belekeverjük a pirospaprikát, leöntjük vele a káposztát, összekeverjük és épp csak egyet forralunk rajta.

Bográcsban elkészítve is finom.
93. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-27 16:10
Jakab
Hozzászólások: 171
Vadnyúl pástétom



Hozzávalók:

fél kiló vadnyúl gerinc, vagy comb
15 dkg szalonna
1 tojás
2 kis salotta hagyma
1 ágacska friss kakukkfű
10 deka vékonyra szeletelt, füstölt sonka
a nyúl mája
fél deci brandy
6-8 db apró savanyú uborka (cornichon)
só, pár szem natúr pisztácia és egész rózsabors

A pástétom fűszerhez:

4 g koriander
4 g szárított bazsalikom
4 g szegfűszeg
2 g szerecsendió (reszelve)
2 babérlevél
3 g vargányapor
4 g fehérbors

A tésztához:

300 g liszt
75 g vaj
60 g sertés zsír
1 tojás
2 tojássárgája
fél dl hideg víz


A pástétomtésztához a lisztet a vajjal és zsírral összemorzsoljuk, majd az egész tojással, a tojások sárgájával, kevés sóval és a hideg vízzel összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A nyúlhúst kicsontozzuk, hártyáit lefejtjük, a húst a szalonnával együtt ledaráljuk.

A pástétom fűszerkeverékhez a hozzávalókat fűszermalomba finomra őröljük és összekeverjük a darált szalonnás nyúlhússal, a tojással, brandyvel, a nagyon apróra vágott salottával és a kakukkfű leveleivel.

A tésztát pihentetés után fél cm vastagra kinyújtjuk és kétharmadával kibélelünk egy terrine, vagy más hosszúkás formát, de készíthetünk egyszemélyes adagokat szuflé formákban is. Ujjainkkal kissé benyomjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját és a tésztával bélelt formát „kitapétázzuk” vékony sonka szeletekkel.

Ezután a forma aljára simítunk egy adag húspürét, erre fektetünk csíkban apró uborkát, majd újra húspép következik, erre a csíkokra vágott nyúlmáj, köré pisztácia és rózsabors, majd megint húspép. Tetejére ráhajtjuk a sonkaszeletek lelógó részét, majd a maradék kinyújtott nyers tésztával befedjük, a széleket összedolgozzuk, közepébe kis kerek nyílást vágunk, hogy legyen hol távozni sülés közben a keletkezett gőznek.

A pástétom tetejét tojással megkenjük, különböző alakúra vágott pástétomtésztával díszítjük, majd az egészet ismét megkenjük. Előmelegített sütőbe toljuk, 190 fokon sütjük 10 percig, majd 170 fokon még 50 percig. Ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni. Közvetlen a tálalás előtt a formából kiborítjuk és felszeleteljük, zöld salátalevelekkel díszítjük. Tálaláskor ribizke- vagy áfonyadzsemet adhatunk hozzá.

Előfordul, hogy a pástétom tésztája sütés után elválik a tölteléktől. Ezt megelőzendő, a kihűlt pástétom tetején lévő nyíláson, olvasztott és lehűtött, redukált húslevessel készített aszpikot tölthetünk be, közben kissé az asztalhoz ütögetve, hogy a beöntött aszpik mindenütt betöltse a sütés közben keletkezett réseket. Ilyenkor célszerű pár órát hűteni tálalás előtt.
92. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-27 15:53
Linda
Hozzászólások: 197
Borzas Kata



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
4 tojássárgája
150 g vaj
10 dkg cukor
50 g tejföl
csipet só

A töltelékhez:

5 tojásfehérje
250 g cukor
egy citrom lereszelt héja
2-3 ek baracklekvár
250 g darált dió
fél dl rum
továbbá vaníliás porcukor a tálaláshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd elfelezem. Az egyik felét kinyújtom és kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem. A töltelékhez habbá verem a tojásfehérjét a cukorral, majd óvatosan belekeverem a töltelék többi hozzávalóját, a masszát rásimítom a tésztára, majd a tészta félretett részét a reszelő nagylyukú oldalán egyenletesen ráreszelem. 160 fokra előmelegített sütőbe megsütöm (szeretem, ha a teteje is kevés színt kap), még melegen megszórom vaníliás porcukorral. Négyzetekre vágva tálalom.
91. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-27 15:49
Linda
Hozzászólások: 197
Nutellás - Diós szelet



Édesanyám minden évben többször készít.

Egyenként hozzáad 6 tojássárgáját a 120 g cukorral habbá vert fehérjékhez, belekever 140 g darált diót és másfél ek lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe önti, majd 160 fokon kb 45 percig (tűpróbáig) süti.

Ha kihűlt, 250 g (márványos) nutellát habosra kever 2 tojássárgájával, 2 ek erős presszó kávéval és 50 g darált (előzőleg száraz serpenyőben pirított) dióval. A krémet a kihűlt tésztalapra keni és csokimázzal vonja be. Még meleg késsel is nehéz szépen szeletelni amiatt, hogy a csokimáz a krémen van, de így szoktuk meg, számunkra nem lenne ugyanaz a sütemény, ha a könnyebb (szebb) szeletelhetőség érdekében középre kerülne a krém.
90. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-27 15:43
Linda
Hozzászólások: 197
Húsmentes rakott karfiol



Húsvét után készült, maradék főtt tojás felhasználására. Annyira szeretjük, még így, húsmentesen is, hogy bármikor megfőzök érte pár tojást.

Hozzávalók:

1-2 fej karfiol,
2 ek vaj,
6-8 ek zsemlemorzsa,
fél liter 20 %-os tejföl,
4-5 keményre főtt tojás,
2 nyers tojás,
só, frissen őrölt bors,
reszelt sajt a tetejére

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm (kb 15 perc alatt), közben kivajazok egy sütőtálat, a maradék vajon a házi zsemlemorzsát világos barnára pirítom és beleszórom a harmadát a kivajazott sütőtál aljára. Soknak tűnhet a zsemlemorzsa, de mi úgy szeretjük, ha nagyon morzsás:-).

A főtt tojásokat felszeletelem, majdnem az egész tejfölt elkeverem a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés tejfölt félre teszek a tálaláshoz.

A karfiolt leszűröm, felét rárakosgatom a zsemlemorzsára, betakarom főtt tojás szeletekkel, sózom, borsozom, megszórom a zsemlemorzsa második harmadával, majd ráteszem a többi karfiolt, meglocsolom a tojással elkevert tejföllel, rászórom a maradék zsemlemorzsát, kevés reszelt sajtot és rátördelek egy kevés vajat, ami majd beleolvad a rakottasba.

Előmelegített sütőben 200 C°-on szép pirosra sütöm, kockára vágva, tejföllel tálalom
89. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-20 00:55
Marika
Hozzászólások: 213


Cappuccino szelet

Hozzávalók:


A tésztához:

6 db tojás
30 dkg porcukor
7 evőkanál forró víz
20 dkg liszt
1 púpos evőkanál kakaó
fél csomag sütőpor


A krémhez:

2 csomag tejszín ízű pudingpor
6,5 dl tej
25 dkg sütőmargarin
25 dkg porcukor
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál főzött kávé


A tetejére:

csokimáz

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval berakom a hűtőbe. A sárgájákat a vízzel és a porcukorral, 5 percig kavarom. A lisztbe keverem a kakaót és a sütőport. A lisztes keveréket belekavarom a sárgájákhoz.

A 36x23 cm-es tepsimet kibélelem sütőpapírral, és a sütőmet bekapcsolom 175 fokra. A tojásfehérjéket kemény habbá - szinte túróssá - verem fel, és egy lapát segítségével belekeverem a tésztába. A tepsibe öntöm, és elegyengetem. Berakom sülni, de 10 perc után leveszem a hőt 160 fokra. Így sütöm még 20 percig, ami alatt nekem készen is lett, de mindig ellenőrzöm!

A krémhez a pudingokat sűrű krémmé főzöm a tejben. A puha margarint összekeverem a porcukorral, és a kihűlt pudingot apránként belekeverem. A kisült és kihűlt piskótámra kenem egyenletesen a fehér krém felét. A maradék krémbe keverem a kávét és a kakaót, és ezt kenem a fehér krém tetejére.

Beraktam a hűtőbe, hogy jól megszilárduljon, és csak ezután tettem rá a csokimázat.

88. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-05 00:39
Marika
Hozzászólások: 213


Ribizlis lepény

Hozzávalók:

1 kg piros ribizli
20 dkg puha vaj
25 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
22,5 dkg liszt
15 dkg étkezési keményítő
2 teáskanál sütőpor
5 tojás
2 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral és a citromhéjjal habosra verjük. Összekeverünk 20 dkg lisztet 10 dkg keményítővel és a sütőporral. A 3 tojást és a lisztes keveréket kanalanként a vajas keverékhez adjuk. A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tepsit jól kivajazzuk, a tésztát beleöntjük, és a tetejét elsimítjuk.

A ribizlit rászórjuk. A süteményt a sütő középső részére téve 30 percig sütjük.

A megmaradt tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A tojás sárgákat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral krémmé keverjük.
A megmaradt keményítőt a maradék liszttel a tojáshabhoz keverjük, majd beleforgatjuk a kikevert tojássárgáját. A piskóta tésztát rákenjük a sütemény tetejére, és további 15 perc alatt készre sütjük.

A megsült tésztát porcukorral meghintjük, és 20 darabra vágjuk.
87. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-03 00:49
Jakab
Hozzászólások: 171


Vörösboros málnakrémleves

Hozzávalók:

45 dkg málna,
4 tojássárgája,
2 dl tejszín,
2 dl vörösbor,
2 kanál konyak,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
2 ek. porcukor.

Elkészítés:

A málnából kiveszek egy maréknyit és behűtöm. A többit összeturmixolom, majd hozzámixelem a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtöm, majd csészékbe osztva elosztom a tetejére a málnaszemeket.
86. hozzászólás
Létrehozva: 2010-07-02 01:07
Ili
Hozzászólások: 729



Váradi diós lepény

Hozzávalók:

A tésztához:

27 dkg liszt,
20 dkg margarin,
10 dkg cukor,
2 tojás,
fél csomag sütőpor.

A habhoz:

4 tojás,
27 dkg cukor,
3 kanál kakaó,
vanília,
20 dkg darált dió.

savanykás lekvár

Elkészítés:

Az összegyúrt tésztát kisebb tepsibe nyújtjuk, megkenjük savanykás lekvárral. A tojásokat a cukorral, vaníliával nagyon habosra kikavarjuk, hozzáadjuk a kakaót és a diót, a keveréket rárakjuk a tésztára és közepes tűznél megsütjük.
85. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-23 22:45
Linda
Hozzászólások: 197


Gofri

Hozzávalók:

8 dkg olaj
8 dkg cukor
2 db tojás
16 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1,7 dl tej
vaníliás cukor
reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. Belekeverjük az olajat, a reszelt citromhéjat (ízlés szerint), majd rászórjuk a sütőporos lisztet, és a tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. A végén belekeverjük a felvert tojásfehérje habját. Gofrisütőben kisütjük őket.



Megjegyzés: ez a mennyiség 6db-ot jelent, szóval sokszorosát csináljátok.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép