Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Lelki útravaló és mai nap ige. Evangélikus - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Abigél, Alex napja
15 felhasználó online
0 tag, 15 vendég

Képek a galériából

Szent Kinga (1224-1292)
Kékvirág
Fórum

Oldalak: Első...34 [5] 67...Utolsó
614. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-11 20:37
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.11. Kedd

A mai nap igéi az evangélikus Útmutató szerint:

Ki irányította az Úr lelkét, ki volt tanácsadója, aki oktatta? (Ézs 40,13)

Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai!
(Róm 11,33)

A mai nap bibliai olvasmányai:

ApCsel 21,8-14 - Mt 21,18-22

------------------------------------------------------------

Lelki útravaló a mai napra

A szombat lőn az emberért. Nem az ember a szombatért. Márk 2,27

Uram!

Aki a hetenként megismétlődő ünnepen nem sóvárgó lélekkel, hanem csak Isten felé bókoló udvariasságból keresi föl a templomot megbántja Istent. Aki templomlátogatása fejében jutalmat keres önmagát csalja meg. Aki az elvilágiasodott világban templombajárásával csak másokat akar kegyes életre szoktatni, pöffeszkedve fölfuvalkodik és lenézi embertársát. Tévedés ez: azt hiszi a szombatnak van szüksége az emberre.

Uram!

Neked más véleményed volt: az ember szorul rá az ünnepre. Taníts meg úgy közelítenem az istentisztelet helyéhez, amint Te mentél oda. Isten elé. Emberi hiúság sok tikkasztó szava után az élet Igéjével csillapítani lelkem éhségét és szomjúságát. Veled találkozni. Föltámadásod tényén örvendeznem. Hívásodnak engednem és nálad letennem minden terhemet. Bűnbocsátó irgalmad bizonyosságával megújult erőhöz jutnom. Orvosló kezed alól gyógyultan tovább mennem. A száguldó időben az időtlen örökkévalóságból merítenem. Szükségem van az ünnepre. Taníts meg vele élnem.

Lelki útravalónk Ordass Lajos: Útravaló c. könyvéből való.
613. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-10 17:22
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.10. Hétfő

Istened, az Úr, tudta, hogy itt jársz e nagy pusztában. (5Móz 2,7)

Krisztus mondja: "Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok a mannát ették a pusztában, mégis meghaltak. De ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le,
hogy aki eszik belőle, meg ne haljon." (Jn 6,48-50)

Róm 6,18-23 - Mt 21,12-17

Ha körülmetélhető az ember szombaton, hogy Mózes törvénye meg ne romoljon, énrám haragusztok-e, hogy egy embert egészen meggyógyítottam szombaton? János 7,23

Uram!

Betesda-tavi gyógyításodra utalsz. Azt a meggyógyított embert természetesen nem ismerem. De az ott látott kép nagyon kifejező. Az ember bajjal megvert ember. Ki saját vétke, ki szülei bűne miatt, ki pedig kideríthetetlen ok miatt cipeli az eredendő bűn mellett különleges baját. Ki születésétől fogva, ki harmincnyolc éve, ki a tegnapi nap óta. Segítségre szoruló, szánandó ember. A szívtelen világban az irgalom Ura Te vagy. Te, az erős, a bűntelen, az egészséges, a gyógyító ember, Isten Fia. Az ember irányodban kétféleképpen viselkedik. Vagy úgy, mint az a Betesda-tavi ember. Elfogadja adományodat: a bűnbocsánatot, a gyógyulást. Vagy úgy, mint ezek a fölbőszült ellenfeleid, akik vallásgyalázónak, ördögfiának és mindennek elmondtak és eközben életedre törtek.

Uram!

Ünnepi gyógyításodat sérelmezték azok, akik az ünnep szentségét féltették tőled. Elhatárolom magamat tőlük. Te hűséges társam vagy a hétköznapokban. Az ünnepnek pedig Ura vagy, aki a legtöbb áldást akkor adod a lelkemnek, amikor az ünnep istentiszteletén rád és éltető Igédre várok.

612. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-09 21:28
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.9. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 16. vasárnap

Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr dicsősége. (Ézs 60,1)

Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok, nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Akkor ne is aludjunk, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok. (1Thessz 5,5-6)

Jn 11,1(2)3.17-27(41-45) - 2Tim 1,7-10 - Zsolt 114

Az ünnep igéi:

Krisztus Jézus megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet. (2Tim 1,10)

Lekció: Ef 3,13-21

Igehirdetési ige: Mt 6,1-6

Mindenki, aki magát fölmagasztalja, megaláztatik és aki magát megalázza, fölmagasztaltatik. Lukács 14,11

Uram!

Félreértett szavaid közé tartozik az "alázatosság"-ról mondott tanításod is.
A főfarizeus lakomáján egybegyülekezett vendégek kereken elutasították maguktól. És mindazok, akik magukat erőseknek gondolják, máig sem akarnak tudni az alázatos szívről. Mondják: puhányoknak való az. Mondják, mert teljességgel félreértenek téged. Tarka embervilágunkból rád nézek. Te alázatos életformára hívogattad az embereket. Pedig igazán nem gerinctelen embereket óhajtottál magad körül látni. Saját életed egyik legszembeszökőbb vonása volt az alázatosság. Alázatos voltál, de semmiképpen sem erőtlen. Ennek éppen az ellenkezője az igazság. Nem élt még a földön senki, akinek a hatalma olyan nyomot hagyott az emberiség történetében, mint a Te alázatos erőd.

Uram!

Taníts meg engem is helyesen értelmezni az alázatosságot. Te nem az emberek előtti, meggyőződés nélküli hajbókolást értetted alázatosságon. Csak egyet értettél ezen: alázatosan és mindenben igazodni a mennyei Atya akaratához. Ez volt a Te mindenekfölött győzedelmeskedő erőd titka. És ez tesz engem is erőssé.

611. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-08 21:59
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.8. Szombat

Ábrahám szolgája némán figyelt, hogy megtudja,
szerencséssé tette-e útját az Úr, vagy sem. (1Móz 24,21)

Egy éjjel látomás jelent meg Pálnak: egy macedón férfi állt előtte, és ezekkel a szavakkal kérlelte őt: "Jöjj át Macedóniába, légy segítségünkre!" A látomás után nyomban igyekeztünk elmenni Macedóniába, mert megértettük: oda hívott minket az Isten, hogy hirdessük nekik az evangéliumot. (ApCsel 16,9-10)

Lk 6,20-26 - Mt 21,1-11

Ülj le az utolsó helyre, hogy amikor eljő az, aki téged meghívott,
ezt mondja néked: "Barátom! Ülj följebb!" Lukács 14,10

Uram!

Ha a körülöttem folyó életet vizsgálom: a versengést, az udvariatlanságot, a könyökharcot, a nyers erőszakot, a parancsuralmat, akkor meg kell állapítanom: a Te tanácsodat bizony még a keresztyén emberek sem tették magukévá. Tudom jól: - szavad nem illemszabály, hanem a szeretetnek az az új útja, amelyet Te hirdettél. Elsősorban nem szóval hirdetted. Így valósítottad meg életedben. Nem másokat állítottál szolgálatodba, hanem magad szolgáltál. A magad számára az "utolsó" helyet választottad: a gyalázatos bitófát!

Uram!

Az élet megfigyeléséről szóltam. Meg kell állapítanom ezt is: az élet nagyon sok betegségének nincsen más gyógyszere, csak a Te alázatos szereteted. Nemzetek, egyházak, társadalmak és egyének egymáshoz való viszonyába megnyugtató megoldást csak ez hozhat. Ha rád hallgatna az egész világ - varázsütésre megváltoznék. Nincsen hatalmam másokat különösen az egész világot kényszeríteni a Te tanácsod megfogadására. De úgy érzem, mintha most tőlem kérdeznéd: mi volna, ha ezen a mai napon én megfogadnám?

610. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-07 19:20
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.7. Péntek

Dávid ezt mondta az Úrnak: Nagyot vétettem azzal, hogy ezt tettem!
Most azért bocsásd meg, Uram, a te szolgád bűnét! (2Sám 24,10)

Krisztus mondja: "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra,
hanem a betegeknek." (Mt 9,12)

Lk 22,35-38 - Mt 20,29-34

Ki az közületek, akinek szamara vagy ökre a kútba esik,
és nem vonja ki azt azonnal, szombatnapon? Lukács 14,5

Uram!

Olyan emberekre gondolok mostani szavaid nyomán, akik megértették akaratodat. Minden földi vagyonnál és annak rettegő lélekkel való féltésénél fontosabbnak ítélték az emberélet védelmezését, amikor azt veszedelemben látták. Ezek az emberek írták a földi történelem legszebb lapjait. Egyházad virágzását az ő tevékenységük tárta a világ elé, és hódító erejét ők képviselték. Az én életemben pedig ezek az embereik jelentettek meghálálhatatlan áldást. E vallomásom után fölösleges dolog, sőt oktalanság volna bírói székbe ülnöm emberek fölött, akik szeretnék magukat vallásos embereknek mondani és mutatni, de közben csak a törvény írott betűjére meredtek, azonban az élet Istenét meg nem értették és idegenek maradtak számodra, aki a tieidet Szentlelkeddel szólítgatod példád követésére.

Uram!

Új napot toldott földi életem idejéhez kegyelmed. A kényelem csábítgató szava azoknak a táborába hívogat engem, akik elégségesnek tartják a kegyes szót. De a szívem Neked ad igazat, és úgy kíván élni, amint Te várod tőlem. Sohase engedd latolgatnom: nappal van-e, vagy éjszaka, ünnepnap-e, vagy munkanap, hanem indíts követségedben járnom, ha segíteni kell valakin haladék nélkül.

609. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-06 20:30
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.6. Csütörtök

Kevéssel tetted őt kisebbé Istennél, dicsőséggel és méltósággal koronáztad meg. (Zsolt 8,6)

A ti mennyei Atyátok nem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.
(Mt 18,14)

Lk 10,38-42 - Mt 20,17-28

Szabad-é szombatnapon jót, vagy rosszat tenni?
Lelket menteni, vagy kioltani?
Márk 3,4

Uram!

Ezt kellett kérdezned! "Szabad-e szombatnapon jót... tenni?" A farizeusok ajka mélyen hallgatott. De sanda tekintettel nézték gyógyító munkádat. Ez válasz volt. A vallásos élet csődje az, ha ünneplés közben elfeledkezik a könyörülő szeretetről, sőt bűnnek tartja azt. De kérdésednek volt egy másik tagja is: "...vagy rosszat"... szabad-e tenni? Erre a Te idődben néped vezetői félreérthetetlen "nem"-mel válaszoltak volna. Én azonban más kor gyermeke ezt a határozott "nem"-et nem hallom. A vallásos élet csődje az is sőt fokozottabban az, ha a rendelkezésünkre adott ünnep idején gátlás nélkül lehet lelkeket tönkretenni. Ma sok nehéz panaszt emelünk az élet ellen. Ilyen árat kell fizetnünk a vasárnap megüresítéséért.

Uram!

Az élet egészséges irányítására adott szent tízparancsolat között ott van harmadiknak az ünnepnap megszentelésének parancsa is. Ennek megszegése éppen úgy megbosszulja magát az életünkben, mint bármely más parancsolat megszegése. Valahányszor küzdelmes hétköznapjaim között ünnepet ajándékozol, Szentlelkeddel légy segítségemre azt a magam és mások lelkének gyógyítására, megerősítésére használnom.

608. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-06 01:14
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.5. Szerda

Az emberek igaz uralkodója, az istenfélő uralkodó olyan, mint a fölkelő nap reggeli fénye. (2Sám 23,3-4)

Krisztus mondja: "Aki a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!" (Mt 23,22)

ApCsel 27,33-44 - Mt 20,1-16

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek! Higgyetek Istenben és higgyetek Énbennem!
János 14,1

Uram!

A szívnek sok a nyugtalanító ellensége. Gyógyítója, erősítője, megtartója egy van: a hit. Most Te nagyon gyöngéden a nyugtalanságból a hit oldalára hívogatsz. Szeretnék neked engedelmeskedni, s ezért vallomást teszek előtted. Nyugtalanítanak engem a külső viharok, veszélyek, a kifürkészhetetlen hatalmak, amelyek körülvesznek. Képzelt és valóságosan fönnálló fenyegetések. Magamban pedig nyugtalanságot szülnek kísértetéseim és lelki nehézségeim. Nyugtalan a szívem, mert balgatagon elveszítem az arányérzékemet. A veszélyeket sokszor nagyobbaknak látom, mint Istent.

Uram!

Belső nyugtalanságomnak fő okozója és ezt igen jól tudom a saját feledékeny, hálátlan szívem. Te életemben olyan sokszor bizonyítottad hatalmadat. Ígéreted igazságát is megtapasztaltam: "Veletek vagyok minden napon!" Kérlek azért: engedj a hit szemével mindig látnom téged. Annak lássalak, aki vagy. Akinek adatott minden hatalom mennyen és földön. Így tölt el itt bent a szívemben a békesség. Ezt is megtapasztaltam boldogan.

607. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-06 01:09
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.4. Kedd

Istenünk ereje mindazoknak a javára van, akik őt keresik, de hatalma és haragja fordul mindazok ellen, akik őt elhagyják. (Ezsd 8,22)

Jézus így szólt az asszonyhoz: "Nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod!"
És meggyógyult a leánya még abban az órában. (Mt 15,28)

1Tim 6,(3-5)6-11a - Mt 19,16-30

Aki énbennem hisz, örök élete van annak. János 6,47

Uram!

Nekem szól ez az ígéreted. Ilyen általános formában csak azért mondtad, mert amint azt a helyzetképből látom sok ember volt körülötted. Ígéretedet pedig hallgatóid mindegyikére érvényesíteni akartad. Abból kevés áldás fakad számodra, ha ezt a szavadat csak másoknak szóló üzenetnek tartom. Azért, ha magányos bibliaolvasásomban helyesen akarom megérteni szavadat, akkor szabad így olvasnom, sőt így kell olvasnom: "Ha hiszel énbennem, örök életed van." Így szól nekem. Általában Igédet mindig is így kell olvasnom. Akkor is, amikor a bűn fájó pontjára tapintasz. De ilyenkor is szabad így olvasnom, amikor ilyen kimondhatatlanul drága ígéretet adsz nekem.

Uram!

Tudom: itt a földön, e testben mulandó az életem, mint előttem minden emberé volt és utánam minden emberé lesz. A hitemben rád építő bizalmamban adsz nekem örök életet, amint azt minden benned hívő embernek is megadod. Meg tudod adni, mert Te vagy az Élet!

606. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-03 21:47
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.3. Hétfő

Mind boldog, aki hozzá menekül! (Zsolt 2,12)

Jézus azt mondta Péternek: "Én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited." (Lk 22,32)

Fil 4,8-14 - Mt 19,13-15

A Fiú semmit sem tehet önmagától, hanem ha látja cselekedni az Atyát. Mert amiket az cselekszik, ugyanazokat hasonlatosképpen a Fiú is cselekszi.
János 5,19

Uram!

Ha valakinek valahol valakivel sikerül egy kis jót tennie, akkor olyan szívesen eldicsekszik vele. Örül, ha tettét észrevették. Vagy ha nem, hát legalább tetszeleg önelégülten. Szemforgató volnék, ha ezt magamról le akarnám tagadni. Te a Betesda-tavánál egy 38 év óta önmagával tehetetlen, roncs embert állítottál talpra. Nagy körben nagy föltűnést keltett ez a csodád. De Te nem dicsekvésre használtad föl ezt, hanem dicsőítésre. Az emberek tekintetét magadról Atyádra irányítottad. A szeretetnek ezt a jótettét azért végezted el így mondod, mert Atyád adta meg véghezviteléhez a képességet és a fölhatalmazást is.

Uram!

Életedet ez az egyetlen cél fogta össze: Isten dicsőségére élni. Ezért lett fiatal életed olyan tökéletesen egész élet. Amennyire ez a cél hiányzik az ember életéből, annyira válik az széthullóvá. Az emberek nem tudnak eligazodni az ilyen életen. Lehetetlen is rajta eligazodni, ha az ember maga sem tudja, miért él? De amennyire megtanulom tőled: abból élni, amit Istentől kapok, annyira válik az életem mások számára áldássá, a magam számára pedig bolldogsággá.

605. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-02 20:29
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.2. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 15. (Hálaadó) vasárnap

Diadalra jut még a jog, és azt követi minden tiszta szívű ember. (Zsolt 94,15)

Az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. (Jak 1,20)

Mt 6,25-34 - 1Pt 5,5-11 - Zsolt 104

Az ünnep igéi:

Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok. (1Pt 5,7)

Lekció: Gal 5,25-6,10

Igehirdetési ige: Mt 6,19-21

Lázár! Jöjj ki! János 11,43

Uram!

Ha Lázár szólító szavad után sírjában maradt volna, akkor dühödt ellenfeleid újjongó diadallal mutattak volna rád. Ők téged hitetőnek és csalónak mondtak. Így tehát minden vádaskodásukat igazoltnak látták volna. De Lázár tudomásul vette akaratod parancsát, és engedelmeskedett neki. A Te hatalmadat a halál fölött ettől fogva a puszta életével hirdette. Bibliám következő fejezetében értesülök róla, milyen sokan hittek benned azért, mert Lázárt életben látták.

Uram!

Te Úr vagy a halál fölött. Ezt hittel vallom. Reménységgel tekintek halálom napja felé is, mert haló porom fölött engem is néven szólítasz majd. De hitem engedelmességével ne hagyj a végső időkig várnom. Már itt, földi életemben tedd hitem ismertetőjelévé az engedelmességet. Nemcsak a sír tarthatja fogva az embert. Önző akaratom idegen utakra szólítgat. Bűnöm megkötöz. Kételkedések közelségedből ki akarnak vonni. Te Igéddel ugyan naponként magadhoz hívogatsz, de én nem mindig engedek szavadnak. Pedig számtalan ellenséged él ma is a világban. Ők az én engedetlenségemből a Te erőtlenségedre következtetnek. Engedelmes hozzádtérésem hirdesse ma is az embereknek a Te életformáló hatalmadat.

604. hozzászólás
Létrehozva: 2011-10-01 21:00
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Október.1. Szombat

Csak nevemért tűrtem ilyen sokáig, dicsőségemért fékeztem magam,
és nem pusztítottalak el. (Ézs 48,9)

Isten, gazdag lévén irgalomban, az ő nagy szeretetéért, amellyel minket szeretett, minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett a Krisztussal együtt. (Ef 2,4-5)

Jel 14,67(13-16) -- Mt 19,1-12

Nem megmondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod majd Isten dicsőségét?
János 11,40

Uram!

Halott barátod - Lázár - sírja előtt mondtad ezt testvérének: Mártának. Az az asszony is csak ugyanazt látta ott a temetőben, mit mindenki más is lát: az elmúlást. A halál kegyetlen valóságát. A remények összeomlását. Csak amikor bizakodó hittel megfogózott benned, akkor nyílt meg előtte teljes gazdagságában Isten dicsősége. Tündöklőbben, mint eddigi életében valaha is. Ennek a dicsőségnek a hordozója Te voltál. Márta eddig csak a csöndes szavú tanítómestert látta meg benned. A családi otthon melegszívű barátját, akit eddig is szerettek a bethániai otthonban. De most ébredt rá, mennyire nem tudta, ki vagy! Ott a gyász örömben oldódott föl.

Uram!

Isten dicsősége! Bele van ugyan írva az egész világba. De talán soha semmi nem ragyogtatja föl olyan fényesen, mintha valaki benned való hittel teljes békességben tudja a halál álmára hajtani a fejét, vagy amikor a halál látogatásakor megsebzett keresztyén szív egészen csöndes tud maradni, mert a halálnál erősebbnek bizonyul a keresztyén szív rád építő hite. Isten dicsősége a halál hátteréből a legszínesebb.

603. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-30 21:08
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.30. Péntek

Én, én vagyok az Úr, rajtam kívül nincs szabadító. (Ézs 43,11)

Minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.
(Fil 2,11)

Mt 26,51-54 - Mt 18,21-35

Ifjú! Néked mondom: Kelj föl! Lukács 7,14

Uram!

Megindult lélekkel olvasom mindig ezt a történetet, amely halottat föltámasztó és gyászt föloldozó páratlan hatalmadról beszél. Nainban - ez a meggyőződésem - egy megcsöndesedett szívű anya azok közé az asszonyok közé szegődött, akik "szolgáltak néked" (Márk 15,41). Egy fiatal ember pedig megértette, miért hívtad vissza a halál országából. Új élete más lett, mint az volt, amikor téged még nem ismert. Azok sorába állt, akik téged vallottak Uruknak. Szereteted példáját követve szolgált, mert ebben ismerte föl élete értelmét, és ez tette boldoggá.

Uram!

Szeretetednek ez a hatalma nem fogyatkozott el. Tanúsítják ezt azok a szép életű fiatalok, akik nyílt tekintettel, életörömmel ragaszkodnak ma is hozzád. És tanúsítják a szülők, akik gyermekeiket másodszor is ajándékul kapták tőled. Sokukat ismerem. Amilyen mély hálával köszönök meg neked minden megújított életet és elcsitított bánatot, olyan mélyről fakad a könyörgésem azokért, akik még nem hallgattak királyi szavadra: "Ifjú! Néked mondom! Kelj föl!" És könyörgök szüleikért is.

602. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-29 15:45
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.29. Csütörtök

Jaj a pásztoroknak, akik magukat legeltették!
Hát nem a nyájat kell legeltetniük a pásztoroknak?
(Ez 34,2)

Pál írja: A hatalom Isten szolgája a te javadra. (Róm 13,4)

Lk 10,17-20 - Mt 18,15-20

Ne sírj! Lukács 7,13

Uram!

Jó a könny. Sok bánatot megenyhít vagy fölold. Isten ajándéka a könny is.
Az evangéliumok szerint Te is legalább két ízben sírtál. Lázár halálakor és Jeruzsálem jövője láttán. A szeretet könnyeit hullattad. A naini asszonyhoz intézett szavad: "Ne sírj!" - tehát nem tilalom. Megértetted őt. Özvegy volt. Most pedig egyetlen gyermekét ragadta el tőle a halál. Vigasztaló szavaddal azt akartad tudomására adni: nincs már szükség a könnyeire. Mert ő ezt még nem tudta. Hiszen ember volt, és a következő perc előle is el volt rejtve. Csak Te - Isten áldott Fia - tudtad, mi történik Nain kapujában. Ezért neked jogod volt a könnyek árját megállítanod.

Uram!

Hadd éljek könnyeimmel szívem megkönnyebbedésére, amikor azoknak szabad folyást engedsz. Sőt kérek tőled olyan könnyet is, mely ritkán akar előtörni belőlem: a bűnbánat könnyeit. De ha a halál látogatásakor képtelen vagyok a könnyeimtől meglátni téged, akkor mondjad nekem is: "Ne sírj!" - és ezzel a vigasztaló szavaddal együtt ültesd bele a szívembe a föltámadáshitet is.

601. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-28 22:34
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.28. Szerda

Uram, Istenem, igen nagy vagy, fenségbe és méltóságba öltöztél,
világosságot vettél magadra, mint egy köpenyt. (Zsolt 104,1b-2)

A sokaság csodálkozott, amikor látta, hogy a némák beszélnek, a nyomorékok épek lesznek, a bénák járnak, a vakok pedig látnak, és dicsőítette Izráel Istenét. (Mt 15,31)

Filem 1-16(17-22) - Mt 18,1-14

Ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is. Máté 6,21

Uram!

Lépten-nyomon megfigyelhető ennek a megállapításnak az igazsága. A kisgyermek szíve ottragadhat a vásári bódé színes golyóján, vagy a cukrászda kirakat egy édes falatján. Más a játékához tapad. Szerelmes szív a párjánál időzik. A fukar ember szívét a vagyonához ragasztja. És sok szívet bilincsel magához a siker vágya is. Ha a kincsről csak ráismerni lehetne a szívre, az még nem volna baj. Azonban a kincs meghatározza az ember életfolytatását is. A földi kincsek hajszolása közben a bűnök egész sora kel életre. Lop az egyik. Hazugságot beszél a másik. Becsületét bocsátja áruba, övéi boldogságát tiporja lába alá, a saját és környezete életét teheti sivárrá, aki minden árat kész megfizetni dédelgetett földi kincséért. Azt nem is merem végiggondolni, ami az egyesek életén túl a népek között történik a kincs birtoklásáért folyó harcban.

Uram!

Te egy törekvést tartottál érdemesnek: Istenben gazdagnak lenni. Kérlek: az én szívemet fordítsd mindig ehhez a legfőbb kincsemhez. Mert ha erre törekszem, akkor sem az én lelkem, sem mások élete nem szenved kárt. Meggazdagodik. Ha kegyelmesen megengednéd, hogy az én szívemet az emberek Istenhez vonzó vágyáról ismernék meg boldog lennék.

600. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-27 20:39
Lelki útravaló
Napi igék, 2011.Szeptember.27. Kedd

Gondolj rám, Uram, amikor megkegyelmezel népednek, gondoskodj rólam,
amikor megszabadítod! (Zsolt 106,4)

Az én Istenem be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban. (Fil 4,19)

Jn 9,24-38(39-41) - Mt 17,22-27

Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a rozsda,
sem a moly meg nem emészti, és ahol a tolvajok ki nem ássák,
sem el nem lopják. Máté 6,20

Uram!

Általában szegény emberek hallgattak téged. Nem jelentett számukra kísértést a meglévő pénz. A kincs utáni vágy azonban élt bennük, hiszen emberek voltak. Elsiklástól óvod őket, s ezért mondod az előző versben: "Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön" most pedig mennyei kincsek gyűjtésére sarkalod őket. Engedj józan értelemmel elgondolkoznom. Pénzért lehet nyugalmat venni,
de békességet nem.

Pénzért lehet szórakozást venni, de örömöt nem.
Pénzért lehet cicomát venni, de szépséget nem.
Pénzért lehet szolgát venni, de barátot nem.
Pénzért lehet engedelmességet venni, de hűséget nem.
Pénzért lehet kacagást venni, de boldogságot nem.
Pénzzel ajtót lehet nyitni, de a menny ajtaját nem.

Uram!

Nem szükséges világidegen álmodozónak lennem, ha a két oszlopban fölsoroltak közül arra vágyódom, amit a pénz nem tud megvenni. Ezeket csak az Istenben gazdag, a mennyei kincseket gyűjtő ember kaphatja meg. Szegény híved vagyok. Segíts ilyen kincsekhez jutnom, és azokat hű szívben meg is őriznem.

599. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-26 14:40
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.26. Hétfő

Mily nagyok alkotásaid, Uram! Igen mélyek gondolataid! (Zsolt 92,6)

Nincs-e hatalma a fazekasnak az agyagon, hogy ugyanabból az agyagból az egyik edényt díszessé, a másikat pedig közönségessé formálja? (Róm 9,21)

2Tim 1,1-6(7) - Mt 17,14-21

Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja. Máté 6,34

Uram!

Te igazán nem hirdetted a jövő iránti felelőtlenséget. Ha azt érezném ki a szavadból, teljességgel félreértenélek. Inkább megint csak az az igazság mint olyan sokszor, hogy a szokásos emberi gondolkozás erősen eltér a Te isteni bölcsességedtől. Fogj engem iskoládba. Én egyrészt elhordozhatatlan tehernek érzem a jövő sok gondját, mintha mind ma kellene viselnem, másrészt pedig olyan könnyelműen játszom a mai nappal, mintha napjaim nem volnának megszámlálva. Te viszont meg akarsz győzni arról, hogy a jövőt Isten nem teszi rám bénító teherként, hanem mindenestől a saját kezében tartja azt. Belőle mindig csak egy napra való gondot helyez reám. Ezzel részint szabaddá akarsz tenni, részint a máért való nagy felelősségemre ébresztesz.

Uram!

Ma ugyan erről nem beszélsz, de azt hiszem, akkor értelek meg legjobban, ha úgy élek a mai napommal, mintha ez volna az utolsó napom. Ez a meggondolás föloldoz a holnapi nap terhe alól, a mai napnak viszont megadja a komoly súlyát.

598. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-25 16:41
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.25. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 14. vasárnap

Napkelettől napnyugatig nagy az én nevem a népek között mondja az Úr. (Mal 1,11)

Minden nép között kedves Isten előtt, aki féli őt, és igazságot cselekszik. (ApCsel 10,35)

Lk 17,11-19 - Róm 8,(12-13)14-17 - Zsolt 78,56-72

Az ünnep igéi:

Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! (Zsolt 103,2)

Lekció: Lk 17,11-19

Igehirdetési ige: Zsolt 32,4-9

Keressétek először Isten országát és az Ő igazságát,
és ezek mind megadatnak néktek. Máté 6,33

Uram!

Megkíséreltem ezt a tanácsodat fordított sorrendben latolgatni magamban. Így: ha először minden mást kerestek, akkor még az Isten országa és az Ő igazsága is elvész számotokra. És közben ráismertem a korra, amelyben élek. De ráismertem saját életem számtalan kudarcának okára is. A megélhetésükért aggódó emberek riadt tekintete, az egymással szembeni bénító bizalmatlanság, az egyetemes aggodalom az egész emberiség jövőjéért ott éri el tetőfokát, amikor a tehetetlen ember már a mindenható Istent sem tudja maga fölött, és darabokra törve látja még az örök igazságot is.

Uram!

Ezzel a szavaddal kelted föl bennem keresztyén felelősségemet. Engedd jól meggondolnom ezt az igazságot: ha van még gyógyulása ennek a világnak, azt azokon az embereken keresztül találhatja meg, akik készek a Te szavadra építeni, és buzgó szívvel mindenekelőtt Isten országát keresni. Csak Isten igazságának érvényesülése segítheti ki őrlő gondjaiból a világot. Mert csak ennek nyomában járhat kiengesztelődés, egymás iránti nagyobb megértés, őszinte bizalom és nyugodtabb jövő. Használj föl engem célod szolgálatában, Uram!

597. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-24 22:35
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.24. Szombat

Most már fölkelek mondja az Úr a nyomorultak elnyomása, a szegények sóhajtása miatt, és szabadulást adok az arra vágyódónak. (Zsolt 12,6)

Jézus mondta példázatban: "A ház ura ezt mondta szolgájának:
Menj ki gyorsan a város útjaira és utcáira, és hozd be ide a szegényeket,
a nyomorékokat, a sántákat és a vakokat." (Lk 14,21)

Júd 1-2.20-25 - Mt 17,1-13

Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek. Nem munkálkodnak és nem fonnak. De mondom néktek: Salamon minden dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül egy. Máté 6,28-29

Uram!

A liliom egészen Istenre hagyatkozik. Szerinted ez szépségének titka. Isten áldásai nyomán azt hozza elő, amit Isten beléje helyezett. Nem változtat meg semmit. És a liliom gyönyörű! Te csak azért említetted ezt a virágot, mert éppen ez volt a szemed előtt, vagy mert ez jutott eszedbe. De beszélhettél volna bármely virágról a legegyszerűbbről is, annak is az Isten által teremtett és Isten keze alatt kibontakozó szépsége gyönyörű. Mindegyiké. Csak egyedül az ember gondolja: gazdag vagy szegényes kézzel hozzáadhat valamit élete szépségéhez. Salamon kincsesládájából, vagy verejtékes munkája árán szerzett és magától, vagy az övéitől megvont birtokából. Emiatt emészteti magát száz gonddal.

Uram!

Értesd meg velem: Atyám belém helyezte az Őhozzá való tartozandóságom tudatát. Minden áldásával ezt akarja ápolni bennem. Mindent megad nekem, ami szükséges, hogy úgy éljek, növekedjem, virágozzam, mint az Ő gyermeke, és megteremjem az istenfiúság gyümölcsét is. Ne engedj kontárkézzel fölösleges, oktalan, érthetetlen aggódással elrontanom, amit Isten belőlem csinálni akar. Életem akkor szép, ha Isten akarata szerint élem.

596. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-23 22:34
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.23. Péntek

Lelkem hozzád vágyódik éjjel, teljes szívből kereslek téged. (Ézs 26,9a)

Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: "Abbá, Atya!" (Gal 4,6)

Mt 26,47-50(55-56) - Mt 16,21-28

Tekintsétek meg a hollókat, hogy nem vetnek, sem nem aratnak.
Nincs tárházuk, sem csűrük. És Isten eltartja őket.
Mennyivel drágábbak vagytok ti a madaraknál!
Lukács 12,24

Uram!

Az a különös érzés fogott el, mintha biztató szavad elmondása előtt ugyanazokkal az emberekkel beszéltél volna, akikkel én találkoztam tegnap, és akikből hálátlanul valósággal dőlt az örök elégedetlenség szava. Ha egyik kívánságuk teljesedik, más kettőt állítanak a helyébe. Kielégíthetetlenül igényesek. Az az érzésem is volt megvallom, mintha az én szívem legtitkosabb gondolataiból is olvastál volna. Isten atyai gondviseléséről tanítottál. Ezt valóban inkább lehet megtanulni a károgó hollótól, mint a magasabb értelemmel fölruházott embertől. A madár jobban rá tud hagyatkozni Teremtőjére, mint a telhetetlen vágyakkal élő, mindig hálátlan ember. Mint sok keresztyén ember.

Uram!

Találkoztam ugyan olyan emberekkel is, akik az ég madarairól és a mezők liliomairól szóló tanításodat meg is értették és el is fogadták. Rendszerint nem voltak gazdagok. De boldogok voltak. Boldoggá a hitük tette őket. Az a kérésem: mutasd meg nekem sokszor a hálás madarakat és a hálás keresztyén embereket.

595. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-22 15:50
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.22. Csütörtök

Az Úr igéjét dicsérem. (Zsolt 56,11)

A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.
(2Tim 1,14)

ApCsel 4,32-37 - Mt 16,13-20

Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és mammonnak. Máté 6,24

Uram!

Sok panaszomat hallottad már kétlelkű emberek miatt. Leginkább mások miatt voltam kétségbeesve. Kevesebbszer tártam eléd saját lelkem kettéhasadtságát. Legjobban te ismered az emberszívet. Mai szavadból megértem: a kétlelkű ember nem új megjelenés a földön. Embereket ismerek, akik keresztyéneknek vallják magukat. Isten gyermekeinek. De gondosan takargatnak egy bálványoltárt, melyet szívük valamelyik zugában pénzvágynak, élvezetnek, szenvedélynek, vagy engesztelhetetlen haragnak állítottak. Embereket ismerek, akik hangosan kérkednek hitetlenségükkel. Osztatlan életű embereknek mondják magukat. De sokszor riadt tekintettel elárulják Istentől való rettegésüket.

Uram!

Szívemből fakadó szóval kérlek; félreérthetetlenül mutasd meg nekem életem egyetlen Urát Istent. Aki, Uram hétköznapokban és ünnepnapokban. Emberek között és magánosságomban. Életben és halálban. Taníts meg egyedül Őt szolgálnom. Ma is.

594. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-22 00:03
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.21. Szerda

Mindenben azon az úton járjatok, amelyet megparancsolt Istenetek,
az Úr, hogy élhessetek. (5Móz 5,33)

Pál írja: Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára. (Fil 1,9-10)

5Móz 24,(10-15)17-22 - Mt 16,1-12

Boldog szemek, amelyek látják azokat, amelyeket ti láttatok!
Lukács 10,23

Uram!

Néha elragad az álmodozó vágy és fölsóhajtok: bárcsak láthattalak volna tanítványaidhoz hasonlóan földi napjaidban! Tudom: álom ez csupán. De nem haragszol érte. Ne engedd ezáltal csökkenni azt az örömömet, amelyet bibliaolvasásomkor mindig is érzek. Ha nem láttalak is, de tudok rólad. Ismerem tanításaidat és tetteidet. S mindezt gyermekségem ideje óta. Meghálálhatatlan ez az örömöm.

Uram!

Áldott munkádat nem zártad le akkor sem, amikor a földről dicsőségedbe visszatértél. Erre magam is tanú vagyok. Igaz: egyházad parancsaid végrehajtója sok fogyatkozásával igen megnehezíti a tiszta látást, de azért még így is minden napon okom van örvendezni azon, amit műveidből megláthatok. Mert látok embereket, akik Szentlelked hatása alatt élnek, és készek a Te országodért mindent az életet is odaadni. Mindennap látom ha gyönge világításban is irgalmasságod visszfényét az irgalmatlan világban. Ma is van sok szeretet a földön, amely a Te szeretetedből veszi a szolgálathoz a szükséges erőt. Boldognak vallom a szememet.

593. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-20 11:31
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.20. Kedd

Ezt mondta nekem az Úr: Szolgám vagy, Izráel, rajtad mutatom meg dicsőségemet! (Ézs 49,3)

Krisztus a mi örökségünk záloga, aki megváltja tulajdon népét az ő dicsőségének magasztalására. (Ef 1,14)

Ám 5,4-15 - Mt 15,29-39

Vegyétek föl magatokra az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok. És nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám gyönyörűséges és az én terhem könnyű. Máté 11,29-30

Uram!

Halálod után téged gyűlölködő ellenfeleid "hitető"-nek mondottak. Nem voltál az. Mai igéd is világosan megmutatja, mennyire nem voltál az. A bűn igájával ellentétül nem mondtad a keresztyén életet tehermentes létezésnek. Szerinted a különbség ez: a bűn igája vigasztalan és ezért elviselhetetlen teher. A Te igád gyönyörűséges és ezért könnyű. De ugyancsak teher.

Uram!

Tartsd előttem evangéliumod igazságát. A bűn igája azért vigasztalan, mert azt örökös, értelmetlen, céltalan körforgásban kell húznom. És azért elviselhetetlen, mert amíg húzom, állandóan rabtartóm a bűn szívtelen korbácsütése alatt állok. A Te igád minden terhe ellenére is azért gyönyörűséges, mert amíg engedelmesen húzom, minden lépéssel közelebb jutok életem igazi és szent céljához: az üdvösség nyugalmához, ahol Isten kegyelmes keze majd leveszi rólam ezt az áldott terhet. És azért könnyű a Te igád, mert Te nem versz hajcsár módján, hanem az iga ikernyílásába Te magad állsz be, és mindig akkor segítesz legerősebben húzni, amikor a legnehezebb útszakaszra jutok. Eddigi keresztyén életem sokszor szerzett tapasztalata ez: veled közösen vonni az élet igáját csakugyan gyönyörűséges és valóban könnyű.

592. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-19 18:04
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.19. Hétfő

Térjen meg mindenki a maga gonosz útjáról és gaztetteiből! (Jer 25,5a)

Keresztelő János mondta: "Teremjetek megtéréshez illő gyümölcsöt." (Mt 3,8)

5Móz 15,1-11 - Mt 15,21-28

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek és én megnyugosztlak titeket. Máté 11,28

Uram!

Nyugtalan világunkban sok a megfáradt és megterhelt ember. Volnának tehát elegen, akik kapva kaphatnának ígéreteden, ha külső nyugalmat ígérnél. Csöndes sarkot, ahová a viharzúgás elől meghúzódhatnának. De nem ezt ígéred. Te, az Igazság Királya, nem is ígérhetsz olyat, ami az igazsággal ellenkezik. Mert az igazság ez: a bűn világában biztosított külső nyugalom nincsen. Legfőképpen pedig a Te követőid számára nincsen. Csak egy bibliai verssel kell tovább olvasnom szavadat, máris világossá válik: nem külső nyugalmat ígérsz.
Iga alá hívogatsz.

Uram!

Azt a nyugalmat, amelyet minden esetben meg is adsz annak, aki kész azt tőled elfogadni jól ismerem. Szóval a hálámat ki sem tudom fejezni érte. Nem az élet terheitől, föladataitól, gondjaitól szabadítottál meg. Ezek bőségesen itt vannak rajtam most is. A magamrahagyatottságtól és a biztos csatavesztés tudatától szabadítottál meg. Mert velem vagy Te, aki minden küzdelmen győzelmesen átsegítesz. Nemcsak a kenyérharc küzdelmén. Hanem azon is, ami ennél nagyobb: a bűn és halál harcán. A hit nyugalmát adod. És ez elég.

591. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-18 17:15
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.18. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 13. vasárnap

Jöjj, Istenünk, légy bírája a földnek, mert minden nép a te örökséged!
(Zsolt 82,8)

Várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk,
Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését. (Tit 2,13)

Lk 10,25-37 - 1Jn 4,7-12 - Zsolt 78,32-55

Az ünnep igéi:

Krisztus mondja: "Amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg." (Mt 25,40)

Lekció: Lk 10,23-37

Igehirdetési ige: Ez 18,1-9.20b-23

Hálát adok Néked Atyám mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted!
Lukács 10,21

Uram!

Lukács leírása szerint örvendező lélekkel mondtad el ezt a dicsőítő imádságot. Megnéztem Bibliámban, minek örültél ennyire? És azt láttam: hetven tanítványt küldtél ki evangéliumod megszólaltatására. Ezek megtapasztalták hatalmadat. Neved hallatára még a gonosz lelkek is megjuhászodtak. Evangéliumod által egyszerű halászok, vámszedők, napszámos munkások győzelmet arattak. Veled ellentétben engem sokszor megzavar a tapasztalat, hogy a "bölcsek és értelmesek" akik az élet rejtélyét is tudásuk eszközeivel akarják megfejteni - ellened támadnak, evangéliumod terjedését gátolják, és egyházad falait rombolják. Efölötti keserűségemben elfelejtkeztem arról az örömről, amely téged eltöltött. Pedig a hitüknek őszinte szívvel örvendező egyszerű emberekkel én is sűrűn találkozom.

Uram!

Ha földi hivatásom föladatait kell teljesítenem, engedd értelmem, tudásom eszközeit bátran alkalmaznom és az emberek javát legjobb tehetségem szerint szolgálnom. De ha az élet rejtélyeivel, a halállal, a bűn valóságával találom szemközt magamat, akkor taníts meg a kisded egyszerű hitével arra építenem, amit mennyei Atyám jónak látott számomra is kinyilatkoztatni. És ezáltal adj életembe örömöt.

590. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-17 07:47
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.17. Szombat

Szolgáljatok az Úrnak teljes szívből, és ne térjetek el, hogy a semmiket kövessétek, amelyek tehetetlenek, és nem tudnak megmenteni. (1Sám 12,20-21)

Legyetek a szolgálatkészségben fáradhatatlanok,
a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. (Róm 12,11)

Ézs 57,15-19 - Mt 15,1-20

Ímé! Meggyógyultál!
Többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!
János 5,14

Uram!

Az újrakezdés kötelessége akkor áll az ember elé, amikor valamit jóvátehetetlenül elrontott. Ezért az újrakezdés hozzátartozik az ember sorsához. Sokszor megsiratott keserves sors ez. Az újrakezdés sűrűn ismétlődő kötelesség, mert a bűn szavára hallgatva minduntalan fájdalmasan rontjuk el az életünket. Ez a tapasztalat könnyen elcsüggeszt. Sokan is vannak, akik fölhagynak a kísérlettel. Pedig a szorgalmas újrakezdés jutalma el nem marad. Rágondolok az "emberek legjobbjaira, a tudomány munkásaira, emberszerető orvosokra, akik százszor, vagy sok ezerszer újra kezdik a kísérletüket, amíg valamely betegség kórokozóját föl nem derítik, és a baj gyógyszerét meg nem találják.

Uram!

El ne engedd felednem: az újrakezdés lehetősége kegyelem. Azt az embert, akit mai szavaddal útjára bocsátottál, 38 esztendős betegségéből gyógyítottad meg. Ilyen hosszú idő után is lehet újrakezdeni. Minden napon is lehet kezdeni. Mert az újrakezdés naponként fölkínált kegyelem. Mai napomon taníts meg ezzel élnem és szorgalmasan szívemben forgatnom a szót, melyet ma nem másnak, hanem nekem mondasz.

589. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-16 15:27
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.16. Péntek

Ki hitte volna el, amit hallottunk, ki előtt volt nyilvánvaló az Úr hatalma? (Ézs 53,1)

Ezt az üdvösséget keresték és kutatták a próféták,
akik a nektek szánt kegyelemről prófétáltak. (1Pt 1,10)

Lk 23,6-12 - Mt 14,22-36

Akarsz-e meggyógyulni? János 5,6

Uram!

Már harmincnyolc éve volt beteg ez az ember. Megpróbált életét odacipelte a tóhoz, mert azt mondták neki: a vize gyógyít. És Te mégis megkérded tőle: "Akarsz-e meggyógyulni?" Pedig fölöslegesen nem kérdezősködöl. Később - (a 14-ik versben) - azt mondtad ennek az embernek: "Ímé! Meggyógyultál! Többé ne vétkezzél, hogy rosszabbul ne legyen dolgod!" Megértem: a betegsége a bűnével függött össze. Ezért kérdezted: bűnéhez ragaszkodik-e, vagy gyógyulni akar? A bűn bajában szenvedők gyógyfürdője a Te éltető Igéd. Te magad. Ezt hirdeti egyházad. Sok ember reménységgel is fordul feléd. Több, mint ahány meggyógyul. Mert a gyógyulás vágya mellett sok ember görcsösen ragaszkodik dédelgetett bűnéhez. Te pedig csak azt tudod meggyógyítani, aki kész bűnével szakítani.

Uram!

Gyógyító irgalmadról bizonyságot teszek. De tudom: amíg itt élek a földön, a bűn fertőzésének állandóan ki vagyok téve sok csodás gyógyulás után is. Ahányszor fertőz, annyiszor add belém az akaratot is a vele való szakításhoz és annyiszor gyógyíts meg, hűséges orvosom!

588. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-15 15:29
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.15. Csütörtök

Látták a földön mindenütt Istenünk szabadítását. (Zsolt 98,3)

A rajtatok túl eső területeken is hirdetjük az evangéliumot,
de nem dicsekszünk olyan munkával, amelyet másutt már elvégeztek.
(2Kor 10,16)

Jak 5,13-16 -- Mt 14,13-21

Avagy nem tízen tisztulának-é meg? A kilence pedig hol van? Nem találkoztak, akik visszatértek volna dicsőséget adni Istennek, csak ez az idegen?
És mondá néki: Kelj föl, és menj el! A te hited téged megtartott!
Lukács 17,17-19

Uram!

Kérdésedre a válasz világos: mind a tíz bélpoklost megtisztítottad. Mindegyiket meggyógyítottad szörnyű, reménytelen betegségéből. Kilencnek ez is elég volt. Úgy viselkedtek, mint a ma élő keresztyén ember általában. Istentől kéri, el is fogadja a kenyeret, az öltözetet, az egészséget és sok egyebet. Urától azonban legtöbbször távol tartja magát. Az Atya javai kellenek neki. De maga az Atya nem. Az idegen samaritánusban támadt föl a vágy, hogy előtted, irgalmas orvosa előtt hálaadással leboruljon. Neki az adománynál többre volt szüksége. Te kellettél neki. Így kapta ő a tíz közül a legnagyobb kincset: áldó Igédet adtad neki további életútjára, és ebben az igében önmagadat.

Uram!

Ez a bibliai történet is arra tanít, amit az életben olyan sokszor megtapasztaltam és amit saját szívemből is gyakran kiolvastam: Isten áldásait nem mindig sőt ritkán követi nyomon az emberi hála. De világossá teszi előttem azt is, hogy az emberi hála nyomában mindig a Te áldásod jár. Eléd borulok, Uram. Mert nekem ezen a napon is mindennél inkább Tereád van szükségem. Áldj meg engem!

587. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-14 16:52
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.14. Szerda

Az Úr szeme látja az igazakat, füle meghallja kiáltásukat. (Zsolt 34,16)

Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle. (Mt 6,8)

Mt 17,14-20(21)- Mt 14,1-12

Boldogok a békességre igyekezők, mert ők Isten fiainak mondatnak.
Máté 5,9

Uram!

Kettőt világosan megérteni vélek a ma adott útravalóból. Az egyik ez: Isten gyermeke csak akkor lehetek, ha annyira békességben élek az emberekkel, amennyire az rajtam múlik. A másik megállapításodat ugyanilyen határozottnak érzem: békességük csak azoknak lehet, akik Isten fiai. Ezen az ablakon át, melyet most nyitottál meg előttem, meglátom a történelem véres háborúinak főokát. Mindig ez történik: az ember elszakítja magát teremtő Istene szent akaratától, sőt szembeszegül vele, és vérrel-vassal ő maga akar hatalmaskodni. A békét emberi szóhoz, érdekek hangoztatásához igyekszik kötni. Az emberi szó hitványnak bizonyul, az érdekek pedig inkább új összeütközéseket, nem pedig kiengesztelődést szülnek.

Uram!

Amit ebből a boldogság-ígéretedből eddigi keresztyén életemben szabad volt megtapasztalnom, azt most igen hálásan megköszönöm neked. Egyben bizalommal kérlek: mai utamon tégy békességed követévé. A civódó világhatalmak életére ugyan befolyásom nincsen, de a magam kis világában bizonyságot tehetek a Te Igé boldogító igazságáról.

586. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-14 00:04
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.13. Kedd

Adok majd nektek szívem szerint való pásztorokat,
akik hozzáértéssel és okosan legeltetnek benneteket.
(Jer 3,15)

Krisztus mondja: "Menjetek el, és hirdessétek:
elközelített a mennyek országa!" (Mt 10,7)

4Móz 12,1-15 - Mt 13,53-58

Ez a szegény özvegyasszony többet vetett, hogynem mind a többi, akik a perselybe vetettek. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből vetének.
Ez pedig szegénységéből, amije csak volt, mind beveté. Az egész vagyonát.
Márk 12,43-44

Uram!

Az istentisztelet végén az adakozás az Ótestamentumból a keresztyén egyházra átöröklődött szokás. Sokszor gondolkoztam már azon: van-e valami törvényszerű összefüggés az istentisztelet élménye és az adakozás között? Törvényszerűségét állítani nem merem, mert nehezen tudnám bizonyítani. De az összefüggést a tapasztalat igazolja. Ilyennek látom ennek a szürke kis özvegyasszonynak az esetét is, akit jóságos szemmel észrevettél. Odabent a templomban megtelt a lelke Istennel. Semmi más nem fért el benne. Sem otthonának a szegénysége,
sem a holnap gondja.

Uram!

A benned való hit akkor ült bennem diadalt, amikor szívemben mindenekfölött naggyá lett Isten. És különös vagy természetes? - ez kevesebbszer történt olyankor, ha új ruha volt rajtam és többször, amikor lekopóban volt testemről az öltözet. Ritkábban, ha tág határ nyílt előttem és többször, ha elzáródtak előlem az utak. A szegény szeme jobban látja a gazdag Istent.

585. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-12 22:16
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.12. Hétfő

Uram, hozzád emelkedem lélekben! Benned bízom,
Istenem, ne szégyenüljek meg! (Zsolt 25,1-2)

Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek. (Jak 1,12)

Mt 9,27-34 - Mt 13,47-52

Amikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a balkezed,
mit cselekszik a jobbkezed. Máté 6,3

Uram!

Amikor nehéz helyzetben mások segítségére szorultam és Te tudod, milyen sokszor szorultam rá, akkor szívesen vettem, ha erről lehetőleg hallgattak. De ha az is megtörtént, hogy én segítettem valakin azt is Te tudod, milyen kevésszer történt meg ez, akkor ezt fölöslegesen szerettem hangoztatni. Valóban szükségem van a mai figyelmeztetésedre.

Uram!

Segíts ma sorra vennem jótevőimet. Ha már nem tudom szeretetüket viszonozni, mert megelőztek engem az örökkévalóságba vezető úton, akkor indíts hálaadó imádkozásra Isten előtt. Legalább emléküket áldjam. Ha velem együtt élnek még s úgy lehet, nehezebb helyzetben, mint én, emlékeztess velük szemben fönnálló kötelezettségeimre. És segíts elfelejtenem minden olyan jótettemet, mely fölfuvalkodottá tehet. Főként ne engedj Isten előtt a hitelező szerepében tetszelegnem, hanem meglátnom igazi helyemet az adósok padján. Mert mindenért az Ő adósa vagyok, aki mindig csendben, külsőleg talán észrevétlenül meggazdagít minden napon.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép