Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Lelki útravaló és mai nap ige. Evangélikus - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Abigél, Alex napja
10 felhasználó online
0 tag, 10 vendég

Képek a galériából

XVI. Benedek
Katolikus templom, Tiszaújváros
Fórum

Oldalak: Első...45 [6] 78...Utolsó
584. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-11 18:08
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.11. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 12. vasárnap

A mai nap igéi az evangélikus Útmutató szerint:

Megtudja mindenki, hogy én vagyok az Úr, a te szabadítód, és megváltód.
(Ézs 49,26b)

Amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek. (Mt 10,27)

A mai nap bibliai olvasmányai:

Mk 7,31-37 - ApCsel 9,1-9(10-20) - Zsolt 78,1-31

Az ünnep igéi:

A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el.
(Ézs 42,3)

Lekció: Mk 7,31-37

Igehirdetési ige: Ézs 54,7-10

------------------------------------------------------------

Lelki útravaló a mai napra

Legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes!
Máté 5,48

Uram!

Minden híved elé ezt a célt írod. A földön ezt még senki el nem érte. Aki lelki gőggel esetleg ezt merte hirdetni önmagáról, az esett legmesszebb tőled. Világos előttem: mennyei Atyámhoz hasonló tökéletességet én sem érek el, amíg itt küzdök kísértő, elbuktató bűnök között. Emiatt azonban nem kell kishitűen letennem a célról. Mert Te ígérted: egyszer elérhetem. Majd amikor az üdvösségben Te vezetsz Atyám elé, a Te tökéletes igazságodba öltözötten. Csak abban az egy esetben nem érhetem el ezt a tündöklő célt, még az örökkévalóságban sem - ha már itt a földön eleve leteszek róla. Ha vándor voltomról elfeledkezve itt rendezkedem be és itt tűzöm alacsonyan - a sírban - a célomat.

Uram!

Ezt a kívánságodat hegyi-beszédedben fejezted ki. Amelyben oly sok jó tanácsot, szeretetedből fakadó útmutatást és megcsúfolhatatlan parancsot adsz tudomásomra. Erőtlenségemben nem tudom valamennyit megtartani: de akaratod szavából segíts ma legalább egyet megtartanom. A célt ragyogtasd előttem, és ezáltal erősíts meg.

Lelki útravalónk Ordass Lajos: Útravaló c. könyvéből való.
583. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-10 21:46
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.10. Szombat

Tudom, hogy az Úr felkarolja a nyomorultak ügyét,
a szegények jogát. (Zsolt 140,13)

Krisztus mondja:
"Boldogok vagytok, szegények, mert tiétek az Isten országa."
(Lk 6,20)

Ézs 26,1-6 - Mt 13,44-46

Legyetek a ti Atyátoknak fiai, aki fölhozza napját mind a gonoszokra, mind a jókra és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak. Máté 5,45

Uram!

Sokszor gyönyörködtem el a föld szépségein. Nyíló virágon. Hullámzó búzatengerben. Erdő hangulatos részein. Vizek iramodásán. Nem azért olyan szép a föld, mert sok rajta a "jó" és az "igaz" ember. Hanem azért olyan szép, mert nagyon irgalmas, személyválogatást nem ismerő mennyei Atya van fölötte. Képzeletben sem tudom megrajzolni azt a sivárságot, amelyet a föld elém tárna, ha csak a jók földjére sütne Isten napja és csak az igazakét áztatná megtermékenyítő eső. A nagy világnak ezt az igazságát Te ma rávetíted kis embervilágomra. És elgondolkoztatsz rajta. Benne szép remények és színes álmok azért hullanak darabokra és foszlanak szét, mert nem mennyei Atyámhoz hasonlóan gondolkozom. Fukaron mérem nagy ritkán a jótéteményt és sűrűn, nagyon könnyen az önző elzárkózást. Aztán magam csodálkozom legjobban, miért van olyan kevés szépsége az emberi életnek.

Uram!

Úgy szeretnék mennyei Atyám igazi gyermeke lenni. Segíts akadályokon át is segíts valóban azzá lennem.

582. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-09 21:02
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.9. Péntek

Ezt mondom: Népem ő, és ő ezt mondja: Uram, Istenem! (Zak 13,9c)

Igyekezzetek még jobban megerősíteni elhívatásotokat és kiválasztásotokat,
mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani soha. (2Pt 1,10)

Lk 22,54-62 - Mt 13,31-35

Szeressétek ellenségeiteket. Áldjátok azokat, akik titeket átkoznak.
Jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek. Imádkozzatok azokért,
akik háborgatnak és kergetnek titeket. Máté 5,44

Uram!

Te ezt nemcsak mondtad, hanem cselekedted is. Ez a tény ad olyan nagy súlyt szavadnak. Nincs jogom vállrándítva meg nem hallottá tenni Igédet. Ilyen és ehhez hasonló követeléseid riasztottak el és riasztanak el embereket tőled. Azokat, akik csak a szív természetes indulatára hallgatnak. De én érzem: ezen áll, vagy bukik keresztyénségem. A magam erejéből képtelen vagyok követelésedet őszintén teljesíteni. Istent nem tudom olcsó, csak az ajkamról elhangzó és imádsághoz hasonló szóval kifizetni. Jó nekem, hogy evangéliumod nemcsak és nem is elsősorban követelés, hanem mindenekelőtt erő forrása. Van élettapasztalatom arról, hogy neked engedve és a Te erőiddel fölruházva szerettem a velem szembenálló embert, és szereteted lefegyverezte ellenségemet. Azóta áldott életviszonyban állok vele. A Te szavad igazolódása ez életemben.

Uram!

Szereteted kifogyhatatlan forrását nyisd meg előttem. Hadd meríthessek belőle erőt akaratod teljesítésére. Ha többre nem: legalább egy ember felé rendezzem, ami nyugtalanít. Legalább egy emberért tudjak őszintén imádkozni.

581. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-08 14:42
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.8. Csütörtök

Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.
(Péld 19,21)

Pál írja: Én ültettem, Apollós öntözte,
de a növekedést az Isten adta. (1Kor 3,6)

1Pt 5,1-5 - Mt 13,24-30.36-43

Eredj el, és te is aképpen cselekedjél!
Lukács 10,37

Uram!

Az irgalmas samaritánusról szóló tanításod nagyon szívhez szóló. Az egyház szószékein és bibliaolvasó óráin gyakran szól így a magyarázat: a rablók kezébe esett vándor "az ember", az irgalmas samaritánus pedig Te vagy. És ebben mély igazság van. Csak éppen nem ezért mondtad el ezt a tanításodat. Bár a történetben szereplő írástudó ezzel a kérdéssel fordult hozzád: "Ki az én felebarátom?" - mégsem elsősorban a felebarát fogalmát akartad tisztázni. Egész mondanivalód ebben a befejező sürgetésben fut össze: "Eredj el, és te is aképpen cselekedjél!" Erre volt szüksége az írástudónak. És erre van szükségem nekem is.

Uram!

Én magamra ismerek az írástudó kibúvót kereső kérdésében. Magamra ismerek a pap alakjában is, aki félelem miatt nem tette meg, amit a szíve bizonyára sürgetett. Magamra ismerek a lévitában, aki már olyan nagynak látta a bajt, hogy ennek láttán megbénult a tettereje: itt már úgy sem lehet segíteni! A mai napra útravalónak add ezt az erőteljes mondatodat: "Eredj el és te is aképpen cselekedjél!" Embert szeressek - Istenért.

580. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-07 20:35
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.7. Szerda

Saját szemeddel nézheted a király szépségét, láthatod tágas országodat.
(Ézs 33,17)

Olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában. Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát, mint ahogyan ő is tiszta. (1Jn 3,2-3)

Mk 7,24-30 - Mt 13,10-17

Legyen a ti beszédetek:
"Úgy, úgy",
"Nem, nem",
ami ezeken felül van, a gonosztól van.
Máté 5,37

Uram!

Nem töltök időt azzal a fölösleges kérdéssel: vajon a parancsoddal el akarod-e némítani az ember ajkán a beszédet, Istennek ezt a kitüntető ajándékát? Ez csak a legnagyobb fokú meg nem értésemet bizonyítaná. Nem a beszéd, hanem az esküdözés ellen fordulsz. Olyanoknak akarod látni a tieidet, akiknek a megfelelő helyen "úgy" válaszuk van és ugyancsak a megfelelő helyen ki tudják mondani a "nem" szócskát. Isten felé az engedelmes "igen"-t, a bűn felé az elzárkózó "nem"-et.

Uram!

Szavad olvasása közben egy apróság ragadta meg figyelmemet. Bizonyára nem akaratod nélkül. Te ezt a két szócskát megismételed. Tudom: nem fölöslegesen. Ezzel keresztyén élettitkot világítasz meg. Nekem Isten akaratára "úgy" választ kell adnom. Utána nem kezdhetek alkudozást a lelkiismeretemmel és nem kereshetek kibúvót. Az már a gonosztól volna. Hanem életemmel meg kell ismételnem az engedelmesség szavát. És nekem a bűnnek "nem"-mel kell válaszolnom. Ha ennél egyebet is mondanék alkudozó szívvel, az már a gonosztól volna. Az egyszer kimondott "nem"-et is az élet folytatásommal kell megismételnem.

579. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-06 12:16
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.6. Kedd

Ne félj, mert én veled vagyok, megáldalak téged! (1Móz 26,24b)

Azt tudom, hogy amikor hozzátok megyek,
Krisztus áldásának teljességével érkezem meg. (Róm 15,29)

1Móz 19,15-26 - Mt 13,1-9.18-23

A te beszédedből ismertetel igaznak és a te beszédedből ismertetel hamisnak.
Máté 12,37

Uram!

Élénk ellenmondást is el tudok képzelni ezzel az igéddel szemben. Az emberi beszédben nem válik el egymástól az igaz és a hamis olyan határozottan, mint a színek között a fehér és a fekete. Inkább igen sok csalódás fűződik az emberi szóhoz. Igaznak tételeztük föl, amit hamis számítással mondottak nekünk. S néha - nagyon ritkán - megérhetjük a fordítottját is. Mi bizony az embert tettei alapján jobban meg tudjuk ismerni, mint a szavaiból. Ezért tudok elképzelni embereket, akik mondatodat fönntartással fogadják.

Uram!

Megbizonyosodásom érdekéből megnéztem szavad összefüggését. Így világosság támadt előttem. Nem nekünk embereknek adod ismertetőjelül a beszédet, amelynek alapján megláthatjuk: ki az igaz és ki a hamis ember. Az Isten előtti számadásról beszélsz. Ő szavainkon csalhatatlanul meglátja a fehéret és a feketét. Nem ismertető jelet adsz tehát, hanem nagyon komoly intést: meg kell gondolnunk a szót, mert Isten számon tartja. Az Ő színe előtt egyszer minden szavunkkal találkozunk.

578. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-05 15:48
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.5. Hétfő

Hiszen az ég, sőt az egeknek egei sem fogadhatnak magukba téged,
hát még ez a ház, amelyet én építettem! (1Kir 8,27b)

A Magasságos nem emberkéz alkotásaiban lakik. (ApCsel 7,48)

Ez 17,1-6.22-24 - Mt 12,46-50

Minden hivalkodó beszédért, amit beszélnek az emberek,
számot adnak majd az ítélet napján. Máté 12,36

Uram!

Voltak emberek, akik megijedtek ettől a szavadtól, és egész életükre némaságot fogadtak. Pedig nem tiltottad el Isten adományát a szót az embertől. És vannak emberek, keresztyén emberek is, sokan, akik ügyet sem vetnek intésedre, és nyelvük forrásából az áldott szó mellett ontják az istenkáromlás, a viszály, a felelőtlen szó áradatát, pedig Te ezt igen komoly figyelmeztetéssel tiltod. Mindkettő szélsőség. Az ember könnyen szélsőséges.

Uram!

Szeretnék ma reád figyelni. Neked olyan jó szavad volt. Bibliám sokat őriz meg közülük. Nemcsak szép, simogató szavad volt. Az is. Sok. De volt kemény igéd, mely Isten ítéletét hirdette. Ez nem volt hivalkodó, fölösleges szó. Szükséges mindegyik az üdvösségre. A szót nem magánosságaim óráin használom, hanem amikor emberekkel beszélek, vagy velük írásban érintkezem. Tehát mindig összeköt más emberrel. Embertársam életének szavammal hasznára lehetek, de súlyosan árthatok is. Az előbbiben légy segítségemre, az utóbbitól oltalmazz meg. Írd a szívembe ma: felelős vagyok a kimondott rossz szóért. De felelős vagyok az elhallgatott jó szóért is. Te taníts meg engem beszélni.

577. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-04 15:52
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.4. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 11. vasárnap

Vajon lakhatik-e Isten a földön? (1Kir 8,27a)

Krisztus mondja: "Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek
az én nevemben: ott vagyok közöttük." (Mt 18,20)

Lk 18,9-14 - Ef 2,4-10 - Zsolt 113

Az ünnep igéi:

Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. (1Pt 5,5)

Lekció: Lk 18,9-14

Igehirdetési ige: Jer 9,22-23

A szív teljességéből szól a száj. Máté 12,34

Uram!

Olyan ténymegállapítás ez, amelynek igen sok köze van hozzád és evangéliumod ügyéhez. Megfigyelem az emberek beszédét. Mindenről beszélnek. Mert sok mindennel van teli a szívük. És megkérdezem: hol látszik meg a sok beszéden az irántad való szeretet? Nemcsak a tőled elidegenedetteknél van ilyen megfigyelésem. Azoknál is, akik néha emlegetnek téged. Igaz: papok művészien elkészített ünnepi beszéde, vagy a híveknek egy bibliaórányi társalgása során szóba kerülsz. De itt is gyötör, ha többi - hasonlíthatatlanul több - idejükben más szó folyik ezeknek az ajkáról is, mert ajkukat mással táplálja a szívük. Nincsen viszont lebilincselőbb, mint amikor nem a szépet mondás kedvéért beszél valaki rólad, vagy hite áldásairól, hanem azért, mert nem tud másról beszélni. Veled van tele a szíve és ezért rólad szól otthon az övéi között, rólad a munkaidőben társainak, sőt akkor is, amikor a haragosával van találkozása.

Uram!

Néhány verssel odébb olvasom: "A te beszédedből ismertetel igaznak és a te beszédedből ismertetel hamisnak." Segíts ehhez tartanom magamat!

576. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-03 23:56
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.3. Szombat

Jaj azoknak, akik jogtalan rendeleteket hoznak, mert elnyújtják a nincstelenek perét, megfosztják jogaiktól a nyomorultakat. (Ézs 10,1-2)

Senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. (Fil 2,4)

5Móz 4,27-35(36-40) - Mt 12,43-45

Gyümölcséről ismerik meg a fát. Máté 12,33b

Uram!

E sorok megírása előtt gyümölcsöskertben jártam, és ott közvetlen közelről éltem át ennek a nagyon egyszerű tőmondatodnak igen mély igazságát. A fák köszöntöttek, és a legérthetőbb nyelven gyümölcseik útján mutatkoztak be. Valóban fölösleges volt ezt megtenniök. Bárki más emberrel együtt én is értettem a beszédüket. Amint mondtad: "Gyümölcséről ismerik meg a fát." Gyümölcs nélkül ez bajosabb. Tavaszi lombfakadáskor is sok tévedés eshetik. De különösen a fa téli kopársága idején jelenthet rejtélyt sok embernek ez a kérdés: hová is sorolja az előtte lévő fát? Ezzel a szavaddal el akarsz minket igazítani az emberek között. S a mai napra szóló ezt a tanításodat köszönöm is.

Uram!

Tégy azonban ennél többet. Írd be a szívembe: az én életem fáját is azokról a gyümölcsökről ismerik meg az emberek, amelyeket megtermek. Nem külső megjelenésemről, hanem a szavaimból; legfőképpen pedig a cselekedeteimről ismernek rám igazán. Bibliám beszél a Lélek áldott gyümölcseiről. Ezeket segíts megteremnem.

575. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-02 10:45
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.2. Péntek

Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk. (Zsolt 103,14)

Pál írja: Nem fogunk ugyan mindnyájan elhunyni,
de mindnyájan el fogunk változni. (1Kor 15,51)

Lk 23,27-31 - Mt 12,38-42

Minden bűn és káromlás megbocsáttatik az embernek.
De a Lélek káromlása nem bocsáttatik meg az embereknek.
Máté 12,31

Uram!

Általános kegyelmet hoztál. Ezt meg is hirdetted. Mielőtt mai igéd nagyon nehéz mondanivalóján - sok keresztyén társamhoz hasonlóan - fönnakadnék, tedd világossá előttem első mondatodat, és segíts azt teljes hangsúlyával megértenem: "Minden bűn és káromlás megbocsáttatik az embereknek." A bűnbocsánatom tehát készen van. A Te kezedben. Nekem azt csak el kell fogadnom. Elfogadni akkor tudom, ha van a szívemben bűnbánat. A bűnbánatot a Szentlélek kelti föl szívemben. A Szentlélek csak akkor tudja azt fölkelteni, ha Őt szívembe fogadom. A fölkeltett bűnbánat az a kulcs, amellyel Isten elől konokul elzárt szívemet kinyithatom, és így hitem kezével elfogadhatom tőled bűneim bocsánatát.

Uram!

Ha gondolatmenetem eddig egyezik Bibliám tanításával, akkor a folytatást értem: "A Szentlélek káromlása nem bocsáttatik meg az embereknek." Mert ha a Szentlelket káromlással illetem, de munkálkodni a Szívemben nem engedem, akkor saját magam hajítom el magamtól azt a kulcsot, amellyel szívemet megnyithatnám előtted és tőled a bűnbocsánatot elfogadhatnám. De akkor nincs is bocsánatom semmiféle bűnömre.

574. hozzászólás
Létrehozva: 2011-09-01 22:19
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Szeptember.1. Csütörtök

Csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak.
Ezért visszavonok mindent, bűnbánatot tartok porban és hamuban.
(Jób 42,5-6)

Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. (Lk 18,13)

Róm 11,13-24 - Mt 12,33-37

Effata! - Nyilatkozzál meg! Márk 7,34

Uram!

Amíg a süketnéma meggyógyításának történetét olvasva, várakozó lélekkel néztem rád és részvéttel arra a szerencsétlenre, sajátságos kérdés mozdult meg bennem. Ez: vajon találkozott volna-e veled ez az ember, ha rendesen hallott és beszélt volna? Ezt a kérdést persze lehetetlenség eldöntenem. Föltevésnél messzebb nem jutok. Viszont a legteljesebb bizonyossággal meg szabad állapítanom a tényt: ez az ember a baja miatt jutott eléd és talált nálad segítséget. Más szóval: élete áldásává a szerencsétlen sorsa lett.

Uram!

Milyen sokat mond nekem ez a tény! Milyen másképpen kellene néznem életemben azt, ami nehéz, mint ahogyan nézni szoktam! Mennyi hiábavaló kérdezősködés hallgatna el bennem! Ezt az embert kivitted a sokaság közül, és így ajándékoztad meg szereteted csodájával. A veled való együttlét csöndjét add meg nekem is, és úgy értesd meg velem Isten rejtélyes végzéseit. Hadd szakadjon ki az én szívemből is a téged magasztaló szó: "Mindent jól cselekedett!"

573. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-31 17:16
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.31. Szerda

Isten kezében vannak a föld mélységei, a hegyek ormai is az övéi. (Zsolt 95,4)

Egy ember harmincnyolc éve szenvedett betegségében. Jézus azt mondta neki: "Kelj fel, vedd az ágyadat és járj!" És azonnal egészséges lett ez az ember.
(Jn 5,5.8-9)

Jn 4,19-26 - Mt 12,22-32

Néki sok bűne bocsáttatott meg, mert igen szeretett. Lukács 7,47

Uram!

Kettőtök szeme nézte ugyanazt az asszonyt. A tiéd és Simon farizeusé. Mást és mást láttatok. Ez a különbség csak a néző szemén fordult meg. Többször szóltál a szemről. Vigyázni kell a tisztaságára ez volt a nézeted. És el kell távolítani belőle a látást megzavaró gerendát ez volt a tanácsod. Simon mindezt nem tette meg. Ezért ennek az asszonynak az életén még mindig eddigi bűneit látta. Saját bűnét nem érzékelte. Téged pedig teljesen félreismert. A világon az egyetlen egészen tisztán megőrzött szempár a tiéd volt. Te az asszonyt már bűneitől teljesen szabadultan láttad. Láttad ezt nagy szeretetéből. Mert téged az az ember szeret igazán és mélyen, aki bűnbocsánatot kapott.

Uram!

Érintsd meg és gyógyítsd meg a szememet. Hadd lásson egészen világosan téged. Lássam magamat valóságos mivoltomban. Másokra pedig úgy nézzek, amint a Te szemed látja őket. Főként pedig kérlek: olyan nagy szeretetet kelts föl szívemben irányodban, amennyi bűnömet már kegyelmesen megbocsátottad.

572. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-30 16:24
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.30. Kedd

Ezt mondta Isten: Legyen világosság!
És lett világosság. (1Móz 1,3)

Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről,
a világosság Atyjától száll alá. (Jak 1,17)

Lk 21,5-6.20-24 - Mt 12,15-21

Ez a nép ajkaival tisztel engem, a szívök pedig távol van tőlem.
Márk 7,6

Uram!

Szétnéztél korod emberei között és megfigyelted vallásosságukat. Ésaiás prófétának ezt a szavát találtad legkifejezőbbnek arra, amit láttál. Ha én nézek rá nemzetem életére, egy nagyon aggasztó változást kell megállapítanom. Nagyon megnőtt benne azoknak a száma, akik nem látják szükségesnek még az ajkukkal sem dicsőíteni Istent. És az egyház népe? Félek: jellemzésed nem vesztette érvényét nála sem. Vannak ma is, akik templomba járnak ugyan, imádkoznak is, a szentségekkel is élnek, de bűnük nem nyugtalanítja őket és kegyelmed széke elé sietni nem éreznek kényszerítést.

Uram!

Nem mások fölött akarok bíráskodni. Szavad hallatán inkább a saját szívemet vizsgálom meg. Az ajkam körül talán nincsen túlságosan nagy hiba. Mert szívesen beszélek Istenről tisztelettel és rólad is. De most megkérdezem: mit jelent ez a szó az embereknek? Érzelmeimben, cselekedeteimben, egész életfolytatásomban fedezetét találják-e ennek a szónak? Itt van aggodalmam. És ebben milyennek lát engem a Te szemed?

571. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-29 14:58
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.29. Hétfő

Vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban,
hogy inni adjak választott népemnek. (Ézs 43,20)

Jézus Krisztus mondja: "Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék!"
(Jn 7,37)

Róm 11,1-2 - Mt 12,1-14

Jaj néktek, képmutató írástudók és farizeusok! Mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt. Mivelhogy ti nem mentek be, akik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be! Máté 23,13

Uram!

Híveid üdvösségét nem látod kockáztatva azáltal, ha hitetlenek gúnyolják őket. Mert ilyen gúnyolódással nem zárhatják el előlük a mennyet. Tanításod szerint még azok sem foszthatják meg a tieidet a menny örömétől, akik őket bármily szenvedélyesen üldözőbe fogják. Még azok sem, akik megölik őket. Sok hívedet azonban megállította már hazafelé vezető útján a magát keresztyénnek mondó ember képmutatása. A vizet prédikáló, de bort ivó pap. A hit szólamait ajkán hordozó, de a megtérést életével nem igazoló egyháztag. Az erényt követelő szülő, aki azonban a mennyei szeretetből nem éreztet meg a gyermekével semmit sem. A keskeny utat, amely tanításod szerint az életre visz, elállják és járhatatlanná tudják tenni azok, akik csak színből híveid.

Uram!

Engedd megértenem szavad szigorát. Ne akkor, amikor másokra néz szemem. Hanem akkor értesd meg velem, amikor önvizsgálatot tartok. Ajkamra add a hitelesen csengő szeretet szavát, és életem példájával segíts a velem élő embereket ha csak egy lépéssel is közelebb vezetni a Te országod felé.

569. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-28 17:19
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.28. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 10. (Jeruzsálem) vasárnap

Istenem, elcsügged a lelkem, azért terád gondolok. (Zsolt 42,7)

Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! (Jak 5,13)

Lk 19,41-48 - Róm 9,1-8.14-16 - Zsolt 101

Az ünnep igéi:

Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr,
az a nép, amelyet örökségül választott. (Zsolt 33,12)

Lekció: Lk 19,41-48

Igehirdetési ige: Róm 4,1-8

Szeretik a lakomákon a főhelyet és a gyülekezeteken az elölülést. És a piacokon való köszöntéseket és hogy az emberek így hívják őket: "Mester! Mester!" Máté 23,6-7

Uram!

Ez a kifogásolt magatartás mind a mai napig is egyházad nyomorúságai közé tartozik. Még kis, helyi gyülekezeti közösségekben is ki tudja fejteni káros hatását a föltünési viszketegség. Ott, ahol egyedül neked kellene előtérben állnod, emberek mozognak, hangoskodnak, fontoskodnak és sok ember szeme rajtuk feledkezik, mintha azokból állna az egyház. Ki tudna számot adni arról a kárról, amely ilyen módon az evangélium ügyét érte már?! Álkegyesség végzi romboló művét közöttünk is.

Uram!

Könyörülj egyházadon és adj gyülekezeteidbe olyan embereket, akik nem akadályozói az evangélium ügyének, hanem csöndesen félre tudnak állni. Akiknek egészséges kegyessége akkor tűnik ki, amikor kicsikké válnak, és nem takarják el a Te nagyságodat. Egy szó cseng a fülemben, amelyet a puszta prófétája mondott: "Annak növekednie kell, nékem pedig alább szállanom." Szeretném, ha ezt igazolná az én életem is.

568. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-27 13:16
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.27. Szombat

Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között,
mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen.
Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba. (Mik 5,1)

A pásztorok így szóltak egymáshoz: "Menjünk el egészen Betlehemig, és nézzük meg: hogyan is történt mindaz, amiről üzent nekünk az Úr." (Lk 2,15)

Lk 12,42-48 - Mt 11,25-30

Mondják, de nem cselekszik! Máté 23,3b

Uram!

Hiszen ha az ember istenes élete a szavain múlnék! Akkor nem véreztél volna el a keresztfán. Akkor a keresztyénség alighanem virágkorát élné ma is. Mert a papok szépen tudják mondani. Szülők is szorgalmasan idézgetnek a Bibliából gyermekeik felé. És bajban lévő társának még az utca járókelője is tud egy-egy szót idézni a Te ajkadról. De itt van előttem Máté egész 23-ik fejezete. Szinte nehéz rád ismernem, olyan csattogó élességgel ítéled meg azokat, akik Isten iránti kötelességüket teljesítettnek vélték, ha fecsegtek róla. A szót a tett igazolja. Legtündöklőbben a Te életedben. Az én életemnek is annyi lesz a fénye, amennyire ebben követni tudlak.

Uram!

Én tudom, mert láttam, mennyire megcsömörlöttek az emberek a szemforgatással kísért kegyes szótól és mennyire éhezik az egészséges keresztyén tettet. Azért ezt kérem tőled: vagy engedj némán cselekednem Isten akaratát, vagy ami ennél sokkal jobb bizonyságot tennem a szavammal, és ezt életemmel igazolnom.

567. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-26 18:56
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.26. Péntek

Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen. (Ézs 53,5)

Jézus halálra adatott bűneinkért, és feltámasztatott megigazulásunkért.
(Róm 4,25)

Jn 19,9-16a - Mt 11,20-24

Vala egy embernek két fia és odamenvén az elsőhöz, mondá: "Eredj, fiam, munkálkodjál ma az én szőlőmben!" Az pedig felelvén, mondá: "Nem megyek!" De azután meggondolván magát, elméne. A másikhoz is odamenvén, hasonlóképpen szóla. Az pedig felelvén mondá: "Én elmegyek, Uram!" De nem ment el. E kettő közül melyik teljesítette az atyja akaratát? Máté 21,28-31

Uram!

A fiúnak az atyjához való viszonyában az eszményi állapot az volna, ha a fiú az atya akaratára igent mondana és ezt be is váltaná. Erről nem szólsz, mert ehhez az embernek angyallá kellene lennie. A másik szélső eset az, ha a fiú szóval és tettel egyaránt megtagadja atyja akaratát. Erről sem szólsz, mert ilyen esetben az ember már megölte magában az embert. A leggyakoribb az a két eset, amelyet szóvá tettél.

Uram!

Ábrándtól és reménytelen kétségbeeséstől tarts távol engem. Inkább taníts nyitott szemmel Igéd igaz tükrébe tekintenem ma is. Állhatatlanságomtól, mely fölbuzdulásaim nyomában szokott járni, segíts megszabadulnom. És adj bűnbánatot a szívembe, ha szóval, vagy gondolattal megbántom mennyei Atyámat. S a bűnbánat útján vezess engedelmes szolgálatra.

566. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-25 12:17
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.25. Csütörtök

Mint repdeső madársereg, úgy oltalmazza a Seregek Ura Jeruzsálemet:
oltalmazza és megmenti, megvédi és megtartja. (Ézs 31,5)

Ha már most megigazított minket az ő vére által,
még inkább meg fog menteni minket a haragtól Krisztus által.
(Róm 5,9)

Ef 5,15-20 - Mt 11,1-19

Ez megigazulva méne alá az ő házához, inkább, hogy nem amaz.
Lukács 18,14a

Uram!

A templomban imádkozó két ember közül az, akit így jelölsz meg: "ez" a vámszedő. "Amaz" a farizeus. Túlságosan megszoktam már ezt a kis példát, és ezért nem hökkent meg annyira, mint egykor elsősorban a farizeusokat, de minden más hallgatódat is. Más következményt azonban azok sem vonhattak le mondanivalódból, mint amit Te magad levontál. Tanításod a lélek mélyébe világított. Isten, akihez imádkozunk, nem adósunk. Nem szolgánk. Nem kötelessége jutalmazni, ha itt-ott valami jót teszünk. Isten egyáltalában csak azért áll velünk szóba, mert szeret. Egyetlen sóhajtás a bűnbánó szív mélyéből közelebb ér hozzá, mint a jócselekedeteinkre való büszke hivatkozás.

Uram!

Érdemeim és másoknál különb voltom mögé kérdőjelet kell tennem. Mindegyik mögé. Ha pedig nem emberek szeme elé rakom őket, hanem eléd, aki jól ismersz, akkor nemcsak kérdőjelek maradnak mögöttük, hanem teljesen meg is semmisülnek. Isten előtt az én helyem nem a megjutalmazandónak a helye. A büntetést érdemlőnek a helyén állok. Csak erről a helyről látom meg a szeretet Istenét aki irgalmasságot gyakorol.

565. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-24 21:49
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.24. Szerda

József vigasztalta testvéreit, és szívhez szólóan beszélt velük. (1Móz 50,21b)

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok,
ami minden ember szemében jó. (Róm 12,17)

Mt 19,(4-7)8-12(13-15) - Mt 10,40-42

Ne tegyétek az én Atyám házát kalmárság házává! János 2,16

Uram!

Heves volt ez az összeütközésed ellenfeleiddel a jeruzsálemi templomban. Tanítványaid megpróbálták arcodról leolvasni, ami benned égett. Egy zsoltáridézet fejezte ki ezt a legjobban: "A Te házadhoz való féltő szeretet emészt engem!" Ez, ez a féltő szeretet volt az oka annak, amit tettél. Bár tudtad: ez az összeütközés halálos ítéleted kimondásához nagyban hozzájárul.

Uram!

Az Isten házához való féltő szeretetet igen sok szívbe elplántáltad. Az enyémbe is. Milyen kedvesek nekem templomaink! Az Atya imádásának helyei. Rágondolok: mindegyiknek a megalkotásához mennyi Istenhez kívánkozó vágy fűződik, és mennyi áldozatról tanúskodik mindegyik. Kellettek ezek a templomok a változó idők nehéz küzdelmei között. Egymást váltogató nemzedékek találtak bennük vigaszt és erőt. Jó szavaddal, ha kell, büntető haraggal, de segítsd őket rendeltetésüknek megfelelően megtartanunk. Jövőnk felé vezető utunkra reményt bennük meríthetünk. Templomaink megmaradásáért is imádkozom és azokért a testvéreimért is, akiket ezek a templomok az Atya imádására várnak. Legyenek valóban megújulásunk szent helyei!

564. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-23 23:44
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.23. Kedd

Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket!
Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk!
(Zsolt 80,20)

A mi Urunk Jézus Krisztus és az Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben. (2Thessz 2,16-17)

Ez 3,16-21 - Mt 10,34-39

Nincs próféta tisztesség nélkül, csak a maga hazájában
és a rokonai között és a maga házában. Márk 6,4

Uram!

Mély fájdalom cseng ebben a szavadban. Az ember általában sok fájdalmat okozott neked. Áldottá akartad tenni hazádnak, városainak, falvainak, otthonainak életét, de legjobb szándékaidat sietve félremagyarázták, szeretetedet elutasították. Az állhatatlan és hálátlan emberi szív olyan könnyen tudja átokra fordítani az áldást is. Ez fájt neked. Prófétasorsnak mondod ezt. Teljes igazsággal és egyetlen értelemben azonban csak rólad áll ez így. Ha mint tanítványod e tekintetben is osztoznám sorsodban, akkor engedd ezt megtiszteltetésnek éreznem. De nagyon kérlek: semmi esetre se engedd magamat örökké ennek az igédnek tükrében nézegetnem. Mert ez a tükör még egyszer mondom, csak téged mutat. Nem engem.

Uram!

Ha csak azok vélik meglátni keresztyén tanítványságom komolyságát, akikkel csak hébe-korba találkozom, azonban azok, akikkel naponként együtt élek, és akik ismerik gondolkozásomat és tetteimet, csak külső máznak látják kegyességemet, akkor indíts komoly önvizsgálatra. Mert keresztyénségemnek ki kell bírnia a legközelebb állók tekintetét is.

563. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-22 23:38
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.22. Hétfő

Megpróbáltalak a nyomorúság kohójában. (Ézs 48,10)

Odament egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz." Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: "Akarom. Tisztulj meg!" És a lepra azonnal letisztult róla. (Mt 8,2-3)

1Kir 3,16-28 - Mt 10,26b-33

Jeruzsálem leányai!
Ne sírjatok énrajtam! Hanem magatokon sírjatok és magzataitokon!
Lukács 23,28

Uram!

Érzelgős odaadást a magad irányában soha sem kerestél az embereknél. Bár keresztutadon alig hagyta el szó az ajkadat, a kevés szó között mégis ott volt ez a tilalmad: "Ne sírjatok rajtam!" Ennyire nem akartad az érzelgősséget. A keresztyén történelemnek voltak korszakai és bennük kegyességi irányzatok, amelyeknek figyelmét vagy elkerülte ez a szavad, vagy egyszerűen nem vették azt tudomásul. Az ember részvétkönnyeivel nem tisztel meg téged. Inkább megbánt azokkal. Hiszen Te egészen halálig lenyűgözően erős voltál.

Uram!

Megtiltottad a könnyet, mely téged akart siratni. De mindenestől nem száműzted a könnyet a keresztyén életből. Sőt szükségesnek mondtad azt a könnyet, amelyet magunk miatt hullatunk. A bűnbánat könnyének helye van az életünkben. Attól tartok: ezt a könnyet viszont a kelleténél ritkábban látod közöttünk. Pedig most félelmetes komolysággal fordult hozzánk az az idő, amelyről a Golgotára vezető utadon az asszonyoknak beszéltél. Amikor az emberek az életnél jobban kívánják a halált. Vezess bűnbánatra mielőtt késő bánattal sírnék!

562. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-21 13:19
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.21. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 9. vasárnap

Megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal
és lándzsával szabadít meg az Úr. (1Sám 17,47)

Krisztus mondja: "Én olyan vagyok közöttetek, mint aki szolgál." (Lk 22,27)

Mt 25,14-30 - Fil 3,7-11(12-14) - Zsolt 70

Az ünnep igéi:

Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire
sokat bíztak, attól többet kérnek számon. (Lk 12,48b)

Lekció: 1Kor 10,1-13

Igehirdetési ige: Jn 15,1-5

Ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani. Lukács 19,40

Uram!

Jóslat volt ez a szavad akkor még, amikor mondtad. Megvalósulása később következett be, amikor tanítványaidat erőszakkal elhallgattatták. Akkor már nem evangéliumod hangzott Jeruzsálemben, hanem a kövek beszéde. A kövek pedig nem a szabadító kegyelemről, hanem a szörnyű ítéletről beszéltek. Jeruzsálemről írtam. De írhattam volna helyette számtalan más város vagy ország nevét, mert a történelem folyamán ennék a jóslatodnak valóra válása nagyon sokszor megismétlődött. Ahol elfojtották az evangéliumot, ott a pusztulás állott be.

Uram!

Ellenfeleidnek mondtad ezt, idejekorán való figyelmeztetésül. De szavad nemcsak ellenfeleidnek szól, akik legtöbbször úgysem hallgatnak rád. Ma élő tanítványaidnak is mondod ezt. Ha nem úgy hallgattatják el őket, hanem ők maguktól hallgatnak el, mert lelkükből kiveszett az irántad való szeretet, akkor is csak a templomromok beszéde marad meg. Tartsd meg bennem elevenen a hozzád és a házadhoz való szeretetemet.

561. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-20 19:46
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.20. Szombat

Még a föld mélyéből is újra fölhozol engem. Igen naggyá teszel,
hozzám fordulsz, és megvigasztalsz. (Zsolt 71,20-21)

Ha meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy vele együtt élni is fogunk. (Róm 6,8)

Fil 2,12-18 -- Mt 10,16-26a

Te, Kapernaum, mely mind az égig fölmagasztaltattál,
a pokolig fogsz lealáztatni! Lukács 10,15

Uram!

Azokban a városokban, amelyekben legtöbb csodádat vitted véghez, de mégsem tértek meg, utolsó kísérletként megszólaltattad Isten ítéletének jóslatát
(Máté 11,20-24). Köztük volt Kapernaum is. Evangéliumodra nem hallgattak, tehát szükségszerűen az ítélet lett a sorsuk. Mert az egyes ember, a család, kis vagy nagy közösség, nemzet, vagy világ sorsa mindig a Te evangéliumodhoz való viszonyán fordul meg. Aki nem akarja meghallgatni idejében, amit Te mondasz, annak - elkésetten - a történelem sűrűn teleírt lapjairól kell megtudnia a megcsúfolhatatlan igazságot: a hitetlenség pusztulásba vezet.

Uram!

Szívesebben hirdetted Isten atyai szeretetének üzenetét, mint kemény bírói ítéletét. De mindkettőt meg kellett szólaltatnod, mert így volt teljes az igazság. Szívesebben hallgatom azokat a szavaidat, amelyekből mennyei Atyám simogató kezét érzem, mint az ostorcsapáshoz hasonlókat. De ne engedd felednem: Atyámnak csak akkor vagyok igazán odaadó, engedelmes gyermeke, ha minden üzenetére hű szívvel figyelek.

560. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-19 21:56
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.19. Péntek

Te vetettél hajdan alapot a földnek, az ég a te kezed alkotása. (Zsolt 102,26)

Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta,
úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható. (Zsid 11,3)

Jn 18,19-24 - Mt 10,5-15

Jeruzsálem! Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, akik tehozzád küldettek! Hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképpen a tyúk egybegyűjti kis csirkéit szárnya alá és te nem akartad! Lukács 13,34

Uram!

Ha a tenger viharának csöndet parancsoltál engedelmeskedett neked. Egy szóval megfeddetted a gonosz lelket és az áldozatát elhagyva elkotródott. Kérő szavad nyomán megsokasodott a kenyér. Szótlanul teljesítette parancsodat a halál is. Mert mindent hatalmad alá vetett mennyei Atyád. Szereteted mennyei erejével csak az ellenszegülő emberi akarat szállhatott szembe. Érthetetlenül és sokszor szembe is szegült. A Golgotán szinte a diadal erejével támadt ellened.

Uram!

Szeretném ebből a tényből megérteni, amit a lelkembe akarsz írni. Mindenekelőtt: szereteted nem zsarnok. Olyan végtelen tiszta szeretet, hogy még a megaláztatást is elviseli. Aztán: ellenkező, a bűn szolgaságában járó gőgös akaratom nem gátolhat meg téged abban, hogy más ember, más város, más nép életében elvégezzed üdvözítő szerelmed csodáit. Ezt a tényt máig is látom. És végül: az én lázongó akaratom egyet érhet el: önmagamra zúdíthat átkot. Szereld le - Uram - ezt az ellenkezésemet, és vonj szereteted védelmének melengető szárnya alá. Ne engedj bűnöm átka alatt megkeményednem, hanem segítsd teljesedésre szívem vágyát, mely feléd vonz.

559. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-18 22:11
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.18. Csütörtök

Ne bízzatok ilyen hazug szavakban: az Úr temploma van itt;
hanem jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket! (Jer 7,4-5)

Ítéljétek meg, mi kedves az Úrnak. (Ef 5,10)

Lk 11,33-36(37-41a) - Mt 9,35-10,4

Vajha megismerted volna te is, csak e te mostani napodon is,
amik néked a te békességedre valók! Lukács 19,42

Uram!

Még most sem késő? Bennem sokszor él ilyen aggodalom. Amikor ezt mondtad, hazád sorsa terhelte szívedet. Most, amikor nekem mondod, hasonló gond tölt el engemet. Félek: nem ismerjük föl, ami békességünkre szolgál. Mert ugyan mit teszünk ma? Mindent, ami alkalmas a külső és belső harc föllobbantására. Dicsekvéssel erőt mutatunk. Fenyegetőzünk. Egymáson tipródunk. A hatalmaskodás nagy hangját használjuk. És olyan halkká lett a szolgáló egyház szava! Pedig a Te útmutatásodat kellene megszólaltatnia. És mégis ha jól értelek, még ma sem késő!

Uram!

Még ma segítségül hívhatlak téged, aki az Úr nevében jössz. Még ma engedelmesen odaadhatom magamat eszközül a Te céljaidra. Még ma bizonyságot tehetek embertársaim előtt rólad, aki egyedül mentheted meg jövendőnket. Még ma megszólaltathatom üdvözítő akaratod szavát. Még ma szembeszállhatok a magam bűneivel és mások bűnével. Még ma áldozatul dobhatom magamat népem jövőjéért. Így szolgálhatom a békességet - ma - amíg kezed még nem az ítéletet nyújtja.

558. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-17 16:36
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.17. Szerda

Akit szeret az Úr, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel.
(Péld 3,12)

Isten üdvözítő kegyelme arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan, és kegyesen éljünk a világban. (Tit 2,12)

Jak 3,13-18 - Mt 9,27-34

A Szentlélek azon órában megtanít titeket, mit kell mondanotok.
Lukács 12,12

Uram!

A szorongattatás idejére adod ezt az ígéretet. Az üldöztetés napjaira. Ismered az emberszívet. Tudod: fél - ha bajokkal találja magát szemközt. Félelmében alkudozásba kezd. Legdrágább értékeit hamis mérlegen méricskéli. Félreismeri helyzetét. Jobban fél sérelmet elviselni, mint mennyei Atyjának büntetlenül át nem hágható akaratát megszegni. Ilyenkor nyúl az ember a hazug szóhoz. Kitalált mesékhez. Ezeken ellenfelei természetesen átlátnak, és ezért még szenvedélyesebben megszorongatják.

Uram!

Szorongattatásaim esetére a Szentlélek segítségétígéred. Ő nem a kibúvó keresésében segít. Az igazság megvallására tanít. A bajokban ez a Szentlélek legfőbb áldása. Az igazság tanújává avat. Akármi legyen is ennek a tanúságnak az ára. És erőt ád minden következmény csöndes elhordozására. A mai nap is ismeretlenül áll előttem. Nem tudom, békességben érem-e meg estéjét, vagy küzdelmek szakadnak-e rám. Rád bízom - Uram -, mi történjék velem. Csak Szentlelkedet ne vond meg tőlem.

557. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-16 22:24
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.16. Kedd

Aranyból csináltak istent maguknak. Mégis, bocsásd meg vétküket! (2Móz 32,31-32)

Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak. (Mt 6,24)

2Kor 6,11-18(7,1) - Mt 9,18-26

Míg a világosságotok megvan, higgyetek a világosságban,
hogy a világosság fiai legyetek! János 12,36

Uram!

Az est árnyainak közeledtén a vándorúton lévő gyermek szívét olyan aggódások szorongatják, amelyeket nappal nem ismert. Indokolt aggodalmak. Mert az est árnyai az éjszaka hírnökei. Mostanában sokszor érzem magamban a gyermeknek ezt a szorongását. Nemcsak én érzem. Szót váltok másokkal, akik ugyanilyen érzésüknek adnak kifejezést. Máskor nem szóból hallom ezt, hanem a szemekből olvasom ki. Mi vár a világra és benne az emberekre, ha kialszik a keresztyén hit fénye, és helyét elfoglalja az a sötétség, amely az Isten nélkül élő ember belsejéből tör utat magának? Ma ez még csak kérdés. Azonban a választ az élet sok jeléből már most is ki lehet olvasni.

Uram!

A világosság Te vagy. S a benned hívőket nevezted a világosság fiainak. Ma még a miénk vagy és ma még sokan vallják magukat a tieidnek. Evangéliomod sugarai még rávilágítanak sok híved életére. Egyszer szóltál okos szüzekről, akik lámpásuk lángjának ápolására olajat vittek magukkal. Segíts a hitünk olajára vigyáznunk. Hadd ragyogjon lámpásunk fénye a fenyegető sötétségben.

556. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-15 15:22
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.15. Hétfő

Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt. (Zsolt 19,8b)

Krisztusban van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve. (Kol 2,3)

Jak 2,14-26 -- Mt 9,14-17

Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek! Ingyen vettétek, ingyen adjátok! Máté 10,8

Uram!

Tévesen olvassa a Bibliáját, aki egy-egy mondatodat kiszakítja az összefüggéséből. És mert sokan tesznek így, azért értik félre sokan végzetesen a keresztyénséget. Elgondolkoztam ezen: ugyan mit gondolt volna az a tizenkét ember, ha veled való találkozásukkor az első, amit ajkadról hallottak, ezek a pattogó parancsok lettek volna? Eszükbe sem jutott volna elindulni. Nem tehetik magukat nevetségesekké! Dehát a dolog nem itt kezdődik. Nem a parancsnál. Befejező mondatod: "Ingyen vettétek, ingyen adjátok!" - valami előzményre mutat. E fejezet első versében olvasom: "Előszólítván tizenkét tanítványát, hatalmat ada nékik a tisztátalan lelkek fölött, hogy kiűzzék azokat és gyógyítsanak minden betegséget és minden erőtlenséget." Ez volt az előzmény. Így eredmény reményével lehetett elindulni, a küldetésre.

Uram!

Vallom: keresztyén hitem engem sohasem szipolyozott ki. Ellenkezőleg: gazdagon halmozott el mindennel. Csak úgy tudtam elfogadni a hit kezével a gazdag ajándékokat, ha a szeretet kezével azokat tovább osztogattam.

555. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-14 22:05
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.14. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 8. vasárnap

Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van! (Préd 9,10)

Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak. (Jak 4,17)

Mt 5,13-16 - Ef 5,8b-14 - Zsolt 4

Az ünnep igéi:

Éljetek úgy, mint a világosság gyermekei.
A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség.
(Ef 5,8-9)

Lekció: Róm 8,12-17

Igehirdetési ige: Mt 5,43-48

Isten ismeri a ti szíveteket. Lukács 16,15

Uram!

Az ember nem lát bele más ember szívébe. A saját szívét sem ismeri egészen. Egészen csak Isten ismeri. Farizeus ellenfeleidnek ezt a szót igen komoly figyelmeztetésül szántad. Gúnyosan nevettek rajtad, amikor a mammon ellen beszéltél. Mert ők "pénzszeretők" voltak. Most előtted van az én sokszor lázadozó szívem. Talán nem a pénz szeretetét látod benne. És nem ezt ítéled meg. De láthatsz ehelyett száz más szenvedélyt, amely ütközik Isten világosan kifejezett akaratával. Egészen a bűnbánat töredelméig vezess el a szavaddal:
"Isten ismeri a ti szíveteket."

Uram!

Nehéz érzés tölt el most engemet. De Te nemcsak ezzel bocsátasz utamra. Nemcsak intő hangodat, hanem szereteted hangját is hallani vélem. Isten ismeri a szívemet. Azt is látja tehát, mennyi vágy ég benne más élet után. Vágy, amelynek megvalósítására nincsen erőm. Amelyből valóság csak akkor lehet, ha "Te áldott Uram" megkönyörülsz rajtam. Tudom: azért veszed ma is gondozásodba szívemet, mert kegyelmeddel diadalra akarsz segíteni.

554. hozzászólás
Létrehozva: 2011-08-13 19:11
Lelki útravaló
Napi igék, 2011. Augusztus.13. Szombat

Azok, akik ragaszkodnak Istenükhöz, bátor tetteket visznek véghez. (Dán 11,32b)

Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő,
a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim 1,7)

Jel 19,4-9 - Mt 9,9-13

Aki hű a kevesen, a sokon is hű az.
És aki kevesen hamis, a sokon is hamis az.
Lukács 16,10

Uram!

Találkoztam lelkesedő keresztyénekkel, akik lángoló szóval beszéltek az egész világ misszionálásáról, de a saját gyülekezetükben a legelemibb keresztyén szolgálatok elvégezetlenül maradtak. Találkoztam pappal, aki képességeit valamely nagy gyülekezet irányításában szerette volna hasznosítani, és ezért a rábízott kis gyülekezetben nem ismerte föl lelkipásztori szolgálatának értelmét. Találkoztam olyan emberrel, aki addig, amíg az emberek érdeklődésének középpontjában állónak érezte magát, ragyogó lelkesedéssel tudott vallást tenni a hitéről, szolgálatáról és terveiről, de amikor szűk családi körében maradt, megnémult az ajka, és a keze nem mozdult meg a legegyszerűbb szeretetszolgálatra sem. Bár ilyeneket láttam, nem volt erőm őket megítélni, mert lelkiismeretem tükrében magamat is láttam már ilyennek.

Uram!

Megtanulni való leckét adsz. Nem elsősorban az eszemnek. A bibliai összefüggés szerint akkor a pénzről beszéltél. De intésed nemcsak és nem elsősorban a pénzre vonatkozik. Taníts meg életem apró ügyeiben akaratod szerint hűnek lennem.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép