Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Keresztény Magyarország Portál - Fórum - Lelki útravaló és mai nap ige. Evangélikus - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek Dezső napja
10 felhasználó online
0 tag, 10 vendég

Képek a galériából

Egérke
Könnyező Szűz Mária
Fórum

Oldalak: Első...2324 [25] 2627...Utolsó
119. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-07 14:11
Lelki útravaló
Napi igék, 2010.Június.7. Hétfő

A mai nap igéi az evangélikus Útmutató szerint:

Megszégyenülve mennek az Úrhoz mind, akik gyűlölték őt. (Ézs 45,24)

Tisztességesen éljetek a pogányok között, hogy ha valamivel rágalmaznak titeket, mint gonosztevőket, a ti jó cselekedeteiteket látva,
dicsőítsék Istent a meglátogatás napján. (1Pt 2,12)

A mai nap bibliai olvasmányai:

Lk 10,1-9(10-15) - Zsid 12,25-29

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Lelki útravaló a mai napra

Küldd el Lelkedet, hogy élhessek, Uram!

Vegyétek fel mindenképp a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek
kardját, amely az Isten beszéde. (Ef 6,16-17)

Hit! Ez az, ami nekem nincs. Olyan nehéz sokszor elhinni, hogy szeret az Isten. Igen, mert tüzes nyilak lesznek és vannak is. Annyi keresztény életében látom, hogy baj éri őket! Nem akarom elhinni, hogy nem hisznek. Akkor miért? Sokszor felteszem a kérdést, ha van valakinek hite, miért éri annyi szenvedés. Persze az én életemben is annyi a szenvedés, annyi gyötrelmet látok. Olyan nehéz. És itt ez az ige! Kiolthatjuk hittel a gonosz nyilait? Azt gondolom, itt nem a körülményekről van szó! Sokkal inkább arról, hogy ezeket a szenvedéseket, bajokat, hogyan éli meg az ember. Igen, tudni betegségben is, hogy velem van az Isten. Tudni akkor is, mikor csalódtam, hogy velem van az Isten. Tudni, hogy üdvösséget kínál, közösséget önmagával. Ő öltöztet, gondoskodik rólam. Olyan jó lenne észrevenni! Akkor is, mikor csupasznak érzem magam. Közelségével átmelegít. Hinni, hogy szeret. Tudni, hogy szeret. Hinni, hogy hisz bennünk.
Ez a tudatosság, mikor semmi racionális érv, bizonyíték nincsen, hogy védve vagyok, hogy segít az Isten. Nem érezni, nem látni. Mégis a hit az, ami megadhatja azt, minden bizonyíték nélkül: szeret az Isten. Ha az ember hiszi, hogy szereti az Isten, akkor már nem kell félnie. Nem kell félni a kísértésben, de talán akkor sem, ha elesem. Mert Isten akkor is szeret. Mások elvethetnek, nem érthetnek meg, de Isten felemel.

Salamon király palotájában aranyból vert díszes fegyverek lógtak, amelyeket senki nem használt. Isten fegyvertárában az ilyesminek nincsen helye.
(C. H. Spurgeon)

Elestem újra, Uram! Nem tudom, hogy szeretsz-e még?
Sokszor olyan távolinak érezlek téged.
Add nekem a hit pajzsát, hogy ne érjenek el a gonosz nyilai.
Ámen.

Lelki útravalónk a Nyitott ajtó 1-2. c. könyvből való.
118. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-06 17:18
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Június.6. Vasárnap

Szentháromság ünnepe után 1. vasárnap

Boldogok, akik megtartják a törvényt, akiknek tettei mindenkor igazak.
(Zsolt 106,3)

Jézus mondta:
"Aki vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt." (Mt 10,32)

Lk 16,19-31 - 1Jn 4,16b-21 - Zsolt 76

Az ünnep igéi:

Krisztus mondja:
"Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el." (Lk 10,16)

Lekció: Lk 16,19-31

Igehirdetési ige: Róm 10,12-17

Magasztallak, dicsőséges Szentháromság!

Jó az Úr mindenkihez, és irgalmas minden teremtményéhez.

Magasztallak téged, Istenem, és áldom nevedet örökkön örökké. Minden nap áldalak téged, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nemzedékről nemzedékre hirdetik műveidet, és én is csodatetteidről énekelek. Dicsér téged, Uram, minden teremtményed, és a te híveid áldanak téged.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben,
most és mindenkor, és mindörökkön-örökké. Ámen.

Jó az Úr mindenkihez, és irgalmas minden teremtményéhez. (Zsolt 145)

Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm.
(Ézs 42,1)

Az Úr szolgákat választ ki, munkásokat hív el, akik készek az ő országáért fáradozni. A lelkész, akit vasárnapról vasárnapra a szószéken látunk, nem csak egy Luther-kabátos férfi vagy nő. Nem szabad elfelejteni, hogy a lelkész Isten szolgája; az Ige hallgatásakor gondolj arra, hogy nem a lelkész, hanem Isten kéri a figyelmedet, maga Isten szól hozzád! Százféle irányba el tudnak szökni gondolataink. Vigyázni kell, hogy ne kalandozzunk el, mert akkor az Úr nem tud munkálkodni életünkben. Hiába ülünk a templomban, ha gondolataink nem teljesen az Isten Igéje körül forognak. Kapcsolj ki, és ne arra gondolj, hogy mi minden vár még rád otthon istentisztelet után! Az Úr vár rád a gyülekezeti közösségben, szerető Atyaként, kitárt karokkal, hogy magához öleljen, hogy megnyugtasson, kétségeidet eloszlassa. Akár fiatal a lelkészed, akár idősebb, akár hosszan prédikál, akár röviden, az Úr küldte őt a gyülekezetedbe, őt is Isten választotta ki! Szolgája az Úrnak, az Úr pedig így beszél választottjairól: akiben gyönyörködöm. Aki hűséges Krisztushoz, abban az Úr örömét leli, azt támogatja, Szentlelkével megerősíti. Ha az Úrnak tetsző életed, ha valóban a helyeden állsz, az Úr megáld bőséges áldással. Gyakran hallani kritikus megjegyzéseket a lelkész munkájával kapcsolatban. Kedves testvérem, előbb vizsgáld meg magad, ne ítélkezz! S a lelkész se feledje, ugyanolyan bűnös, mint a többi ember. Isten nagy kegyelme, hogy szolgálhatja őt! Kérjük ma a Szentháromságos Istent, árassza ki áldását minden szolgájára!

Te áldd meg, kiket küldesz jó hírrel szerteszét, hogy felemeljék bátran a szent kereszt jelét! És véred erejével te győzz bennük magad, hogy állják a nagy harcot, s meg ne fáradjanak. (K. V. Tamminen)

Hálatelt szívvel állok eléd, ó, Uram, hogy megőriztél az elmúlt napon!
Olyan jó, hogy te vagy pásztorunk, rád bízhatjuk gyülekezetünk minden tagját a legkisebbektől a legnagyobbakig. Lelkészeinket is hordozd kegyelmesen! Ámen.

117. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-05 23:03
Lelki útravaló
Napi igék, 2010.Június.5. Szombat

Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál. (Jób 42,2)

Jézus így felelt: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges."
(Lk 18,27)

Jn 14,7-14 - Zsid 12,18-24

Uram! Te megjelensz és szólsz! Köszönjük!

A tökéletes szépségű Sionon ragyogva jelenik meg Isten.
Jön a mi Istenünk, nem hallgat. (Zsolt 50,2-3)

Sok éve történt már, de azóta is úgy emlékszem rá, mint éltem legszebb napjára. Kirándulni volt kedvünk, és nekivágtunk az ismeretlennek. Elindultunk. Isten gondviselő kegyelme vezetett minket. Megadott mindent: napfényt, meleget, útszéli kutak vizét, erdei bokrok gyümölcsét, jószívű emberek friss pogácsáját, társakat, barátokat, szeretetet. Még ajkunkon sem volt a szó, ő már tudta és megadta. Mert Isten megjelent és néha jött velünk és szólt. Láttuk őt és éreztük a vakító napsugárban, a tisztító víz frissességében, képmása tükröződött a jámbor emberek vonásaiban. Velünk vándorolt és az ő lábnyomában lépkedtünk, amikor azt hittük eltévedtünk, pedig csak az ő útját jártuk és az út mentén megtaláltuk a folyót, ahol az élet vize áradt. Szólt a mi Istenünk. És akkor meghallottuk a simogató szélben, a kisgyermek önfeledt kacajában, a mezők zenéjében az ő hangját. Válaszoltunk a szavára. Mi énekeltünk neki, róla, érte, tőle. Mosolyogtunk és ő is visszamosolygott, mert tetszett neki, amit látott, hiszen szerettük egymást, egy szív voltunk és egy lélekkel dicsőítettük őt. Néha olyanok voltunk, mint akik nem e világból valók. Jött velünk a sötétben is, amikor csak a csillagai világítottak fölöttünk. Nem féltünk, mert tekintetünket gyakrabban emeltük felfelé. Éjjel volt már, mire hazaértünk és örömünkben megeredtek az ég könnyei. Valamit megérezhettünk a tökéletességből. Sokan nem értették, de az Úr tudta és mi is tudtuk, hogy az volt az a nap, amit az Úr szerzett. Mert az Isten ragyogva megjelent és szólt.

A föld tele van égi dolgokkal és minden közönséges csipkebokor lángol Istentől. (Browning)

Hála legyen a társakért és az istenes pillanatokért, amikkel megerősítesz,
és fényükkel világosságot gyújtasz a mindennapokban. Köszönjük. Ámen.

116. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-04 13:55
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Június.4. Péntek

Siess segítségünkre! Válts meg minket irgalmadból! (Zsolt 44,27)

Tudjátok, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem Krisztus drága vérén.
(1Pt 1,18-19)

Lk 23,44-49 - Zsid 12,12-17

Istenünk! Tedd szívünket jó talajjá igéd számára!

Jézus mondja: Akiknél a jó földbe hullott a mag: ezek hallgatják az igét, befogadják, és az egyik harmincszoros, a másik hatvanszoros és némelyik százszoros termést hoz. (Mk 4,20)

Elszomorító tapasztalni azt, mi történhet néha Isten igéjének magvával. Hogyan veszik kárba az Úr szava az útfélen, a sziklák és a tövisek között. Sokszor úgy érezzük, nem sok értelme van egy-egy igehirdetésnek, bibliaolvasásnak. Mintha egyszerűen csak kárba vesznének ezek az alkalmak. De nézzünk inkább a negyedik esetre. Amikor a jó földben a mag hamar meggyökeresedik és növekedésnek indul. Csodálatos fejlődésen megy keresztül. Milyen bámulatos, hogy akár százszoros termést is hozhat egyetlen kicsi mag. Ez az átváltozás annyira káprázatos, hogy elhomályosítja a sikertelenségeket. Hiszen tudjuk azt, hogy mennyi a külső akadály, az ördög mesterkedése, és a saját szívünk keménysége hogyan akadályozhatja Isten szavát. Éppen ezért kell igazán rácsodálkoznunk arra, hogy mégis van egyház, vannak, akiknél célba jut az ige. Ezért úgy kell tekintenünk minden alkalomra, amikor szembesülünk az igével, hogy talán most megtörténhet egy ilyen hatalmas csoda. Talán máris szárba szökken a szemünk előtt a friss vetés. Bár lehet, hogy egyelőre semmit nem látunk az eljövendő gazdag termésből. De ekkor is reménykedjünk bátran, hogy Isten igéje munkálkodik bennünk és másokban.

Isten igéje nem marad gyümölcs nélkül, hanem talál mindig jó talajt is, mint a mai evangéliumban is. Mert ahol az evangélium felhangzik, ott vannak keresztyének. "Az én beszédem? nem tér hozzám üresen." (Luther)

Urunk! Köszönjük igédet. Nem is vagyunk képesek igazán felfogni, micsoda ajándék ez. Add, hogy hálát tudjunk adni azért, hogy felhasználsz embereket
és szavakat a te örömhíred közvetítésére. Kérünk, juttasd el naponta minél többekhez a te szavadat, segíts, hogy mi is eszközöd lehessünk ebben. Ámen.

115. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-03 15:36
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Június.3. Csütörtök

Ne légy tőlem távol, mert közel van a baj, és nincs, aki segítsen! (Zsolt 22,12)

Krisztus mondja:
"A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot." (Jn 16,33)

Ef 4,1-7 - Zsid 12,1-11

Uram! Légy velem, mert szükségem van rád!

Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők! Zsolt 127,1

Diákéveim során fizikatanárunk nemegyszer kísérletekkel illusztrálta mondandóját. Egy alkalommal üveglapra vasreszeléket szórt. Rendezetlenül, összevissza terültek el a sötétszürke szemcsék a csillogó üvegen. Megpróbáltuk egy kupacba gyűjteni, de csak az ujjunk szántotta barázdák, ilyen-olyan minták árkai tünedeztek elő. Akkor a tanár úr egy mágnesrudat helyezett az üveglap alá - és láss csodát! - egy pillanat alatt elrendeződött a nehéz fémpor. Milyen sokszor kívánjuk mi is, hogy bárcsak rendeződne az életünk! Milyen sokszor megy el a kedvünk mindentől, nem akarunk tovább élni, hiszen csak azt látjuk, hogy kárba vész a sok-sok fáradozásunk; nem értékelik a munkánkat, nem értékelik azt, amit családunkért, gyermekeinkért, esetleg gyülekezetünkért teszünk. Vágyunk rá, hogy végre lássuk "az alagút végét", találjunk kiutat elkeseredésünkből, csüggedésünkből. Nehezen látjuk be, hogy a magunk erejéből ez nem megy, s csak úgy valósulhat meg életünknek ez a kívánsága, ha megpróbálunk Urunkra hagyatkozni, az ő erőterébe kerülni, és ott is maradni; akkor is, ha éppen nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogyan mi azt elképzeljük. Engedjük, hogy ő irányítsa életünket, ő építse - neki tetsző módon - "lelkünk templomát" és hagyjuk, hogy ő vezessen bennünket igéjével, Szentlelkével! Próbáljuk meg elhinni, vallani, hogy az a szituáció, amiben éppen vagyunk, az a lehető legjobb nekünk. Isten akarata és tudta nélkül ugyanis egy hajszál sem eshetik le a fejünkről.

Megáldasz jó kedvvel, s dicsérlek énekkel, Uram.
Múlik a dolgos nap: igazítsd sorsomat, Uram.
(Fazekas Lajos)

Uram! Köszönöm, hogy te nem hagysz magamra.
Kérlek, erősíts engem, hogy mindenkor meglássam feladatomat,
és azt az utat, amelyet te jelöltél ki nekem. Ámen.

114. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-03 15:26
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Június.2. Szerda

Bizony, ítél az Úr népe ügyében, és megkönyörül szolgáin. (5Móz 32,36)

Vajon az Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá? És várakoztatja-e őket? (Lk 18,7)

ApCsel 17,(16)22-34 - Zsid 11,32-40

Csak téged kíván lelkem, Uram, téged!

Ha majd azt mondják nektek, hogy forduljatok a halottidézőkhöz és jövendőmondókhoz, akik suttognak és mormolnak, ezt feleljétek:
Nem Istenéhez kell fordulnia a népnek? (Ézs 8,19)

Mai modern világunk számtalan formáját kínálja a bálványoknak, okkultizmusnak. Mindezek a kis babonákkal, a jóslással együtt megfertőzik az emberek életét. A mi lelkünket is megterhelhetik, és meg is terhelik gyakran. Egy történet így szól: Egy kislány hirtelen elveszítette édesapját, aki baleset következtében halt meg. Árván maradt, mert édesanyja már korábban meghalt. A faluba, ahol lakott, egy vándorcirkusz-társulat érkezett: bűvészek, mutatványosok és egy jósnő, aki azt hirdette magáról, hogy kapcsolatba tud lépni az elhunytakkal.
A kislány azt remélte, hogy most beszélhet édesapjával. A jósnő becsapta a kislányt: trükk volt az egész a fényekkel és hangokkal; s nem is tudott beszélni halott apjával, csak látni vélte alakját. Amikor rájött a lányka, hogy csalás az egész, nagyon csalódott lett, még inkább elkeseredett. Később megvigasztalódott, mert több rokona még élt, s ők nagyon szerették, befogadták. Ne keressük a kapcsolatot a halottakkal! Hiszen a mi Megváltónk, a mi szerető Istenünk élő Isten! Mit keresitek a holtak között az élőt? - hangzott a kérdés húsvétkor az angyalok szájából. Ne a jósokra hallgass, ne a babonákban higgy, hiszen az egyedül élő jóságos Isten szeretne a szívednek, gondolataidnak ura lenni! Hívd be a szívedbe, ővele lépj kapcsolatba, méghozzá szoros kapcsolatba!

Ő él, Ő él, Úr Jézus ma is él.
Beszél velem és jár velem a keskeny ösvényen.
Ő él, Ő él, üdvöt hozott nekem.
Kérded, honnan tudom, hogy él:
Mert él a szívemben! (A. H. Ackley)

Kérlek, mennyei Atyám, őrizz meg attól, hogy másban keressek nyugtot, békét. Köszönöm, hogy értem haltál, de feltámadtál, s mindennap elkísérsz vándorutamon, míg a mennybe fel nem viszel. Örökké légy áldott! Ámen.

113. hozzászólás
Létrehozva: 2010-06-01 10:03
Lelki útravaló
Napi igék, 2010.Június.1. Kedd

Légy óvatos, maradj nyugton! Ne félj, ne lágyuljon meg a szíved. (Ézs 7,4)

Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!
(1Kor 16,13)

Ézs 43,8-13 - Zsid 11,23-31

Uram! Add, hogy megelégíttessem!

Jézus mondja: Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra,
mert ők megelégíttetnek. (Mt 5,6)

Mi az igazság? Nemcsak Pilátust, hanem az egész emberiséget öröktől fogva foglalkoztató kérdés ez, és időről időre megpróbálnak választ adni rá.
Az igazság odaát van, tehát nincs igazság a földön. De hogyha van, és ami van, az néha fáj. Mert egyetlen igazság van, hogy születünk és meg kell halnunk.
Ez pedig fáj. A világban születnek és meghalnak, birodalmak támadnak és hanyatlanak, emberek szeretnek és gyűlölnek, felkel és lenyugszik a nap, a kőzetlemezek mozognak. Annyi mindenről gondolta már az ember, hogy állandó és örök.

De a kimondott tételeket megdöntötték, az elsüllyeszthetetlen hajók elsüllyedtek, az ígéreteket visszavonták, az öröknek hitt érzelmek elmúltak, hatalmas birodalmak megbuktak, a tornyok ledőltek. Van hát valami igaz, biztos pont az életünkben? Mert az igazságnak nem szabad változnia, elferdülnie, leomlania, megbuknia, elmúlnia. Hol van az igazság? Jézus mondja: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Ő öröktől fogva volt, és feltámadt a halálból.
Nem fordított hátat a küldetésének, nem ingadozott, ment egyenesen az útján, a kereszt felé. Az egyetlen igazságot hozta el életével a földre. És bár emberek születnek és meghalnak, szeretnek és gyűlölnek, birodalmak támadnak és hanyatlanak, hajók süllyednek el, és tornyok dőlnek le, Jézus és az örök igazság mindig megmarad.

Minél többet iszom a tudás poharából, annál világosabban látom a pohár alján Istent. (Albert Einstein)

Uram Jézus, boldogok azok, akik téged keresnek, akiknek te vagy az életük, a mindennapi kenyerük, akik a te testedre éheznek és a te véredre szomjaznak. Boldogok, akik sóvárognak utánad, mint egy csepp víz után, akik úgy kapkodnak utánad, mint a víz alatti ember levegő után. Boldogok, akik megtalálnak téged, mert ők megtalálják benned az igazságot. Ámen.

112. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-31 22:19
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.31. Hétfő

Az Úr irányítja az embernek a lépteit. Ha elesik is, nem marad fekve,
mert az Úr kézen fogja. (Zsolt 37,23-24)

Krisztus mondja: "Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből." (Jn 10,27-28)

Jer 10,6-12 - Zsid 11,8-22

Ments meg, Uram!

Nincs már annyi erőm, hogy megmentselek? (Ézs 50,2d)

Sokszor vagyunk úgy, hogy valami oknál fogva nem halljuk Isten hangját. Isten hallgat - mondjuk. Ingmar Bergman: Úrvacsora című filmjének folytonosan visszatérő motívuma, az Isten csendje. Ennek lényege, hogy az Úr egyedül hagyta a benne bízókat, mintha nem érdekelnék tovább teremtményei, megváltottai.
A filmbeli szereplők legalábbis ettől az érzéstől szenvednek, az egyedül maradottságtól, feloldás nélküli lelki problémáiktól, az élet kilátástalanságától. Aztán, ha az ember a kezdeti pesszimista érzésein felülemelkedik és megnézi még néhányszor a filmet, megérti az írói-rendezői koncepciót: az ember fordult el Isten hangja elől. Az ember az, akinek nincs füle a hallásra. Az Úr számon kéri népén ezt a "süketséget". Azt kérdezi, hogy talán úgy érzik, eladta őket? Megkérdezi, miért nem volt otthon senki, mikor meglátogatta őket, miért nem válaszolt senki, amikor szólította őket? A minket mentő isteni szabadításban nem könnyű reménykedni. Hiszen csak úgy válik az élet részévé, ha átéljük ennek a szabadításnak naponkénti csodáját. Ha távol tartjuk magunktól, ha süketek vagyunk hangjának meghallására, nem számolunk vele. Pedig a körülöttünk levő sok-sok hatalom, erő között egyedül az ő hatalma és ereje szabadított meg, emel fel kétségeink közül naponként. Krisztus szabadságra szabadított meg minket. (Gal 5,1)

Szentlélek, öröm Lelke, te vigaszul jöttél, hogy a bút úgy űzd szerte, mint felleget a szél. Megvigasztal szavad, letörli könnyeinket, új örömre hív minket, új reménységet ad. (EÉ 238,1)

Egyedül erőtlen vagyok, de ha te támogatsz, Uram, szárnyra kelek! Ámen.

111. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-30 14:31
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.30. Vasárnap

Szentháromság ünnepe

Józsué arccal a földre borult előtte, és ezt mondta neki:
Mit akar mondani szolgájának az én Uram? (Józs 5,14)

Krisztus mondja:
"Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok,
ott lesz az én szolgám is." (Jn 12,26)

Jn 3,1-8(9-15) - Róm 11,(32)33-36 - Zsolt 145

Az ünnep igéi:

Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet!
(Ézs 6,3)

Lekció: Róm 11,33-36

Igehirdetési ige: Jn 17,1-10

Jöjj, Szentlélek Isten, jöjj!
Áraszd ki a mennyekből fényességed sugarát!
Jöjj, és töltsd be híveid legtitkosabb szíveit, boldogító égi tűz!
Semmi, semmi nélküled az emberben nem lehet semmi tiszta, semmi szűz.
Mosd, amit a szenny belep! Öntözd, ami eleped! Seb fájását csillapítsd!

Isten szeretete kiáradt szívünkbe a Szentlélek által, aki adatott nékünk.
(Róm 5,5)

Ezt a napot az Úristen arra rendelte, hogy vigadozzunk és örvendezzünk.
Ó, Uram, kérünk, segíts meg, add, Uram, hogy szerencsével járjunk!
Az Úr az Isten, aki megvilágosít minket, magasztallak téged én Istenem!
Adjatok hálát az Úrnak, mert jóságos, és szeretete örökkévaló. (Zsolt 118)

Isten szeretete kiáradt szívünkbe A Szentlélek által, aki adatott nékünk.

Krisztus mondja: A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek. (Jn 14,26)

Ha az ember nem számol Isten jelenlétével, akkor szánalmassá válik minden vallásos cselekedet. Ha megelégszik önmaga erejével, hatalmával, kudarcra van ítélve. Hányszor kell önkritikusan megvallanunk: Uram, nem számoltam jelenléteddel, "egy istenségként" kezeltelek. Bocsáss meg. Az embernek, akitől ennyi telik, aki ennél többre nem képes, Pártfogóra van szüksége Isten előtt, és Pártfogóra van szüksége önmaga előtt. A Lélek vigasztal, amikor tehetetlen önmagunkkal, önmagukban tehetetlen közösségeinkkel kell szembenéznünk. Nem egy távoli, és elérhetetlen képet mutat arról, milyennek kellene lennie; a Lélek belülről formálja az embert, és formálja újra és újra az Egyházat is. Mert a Lélek erőssé, és élővé tesz. Nemcsak tanít. A Lélek képessé tesz a megértésre.

Emlékezzél meg, Urunk, egyházadról! Szabadítsd meg minden gonosztól, tedd tökéletessé a szeretetben. Gyűjtsd egybe a neked szentelteket a négy világtájról a te országodba, amelyet nekik készítettél. (A 12 apostol tanítása)

Úgy szerette Isten a világot, hogy Fiát adta nékünk, hogy aki hittel fordul hozzá, az vele örökké éljen. Aki hiszi, hogy Jézus újjászülte, az nem vész el soha.Mivel Isten és Jézus szereti, a fájdalom nem vehet erőt rajta. Ujjongj, dalolj, örvendj hívő szívem, Jézusod van itt! El véled, jajgatás és panasz! Halld szavam, Jézus közel! Úgy, mint Péter, én sem bízom el magam (
ApCsel 10,26 és 47)

Csak az örömöm forrása és vigaszom forrása, hogy Jézus nem felejt el soha.
Ő nem azért jött csupán, hogy a világot ítélje. Ó nem! Közbenjáróként Isten és ember között bűnt és adósságot jött törölni ő. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, az már ítélet alatt van, mert nem hitt az Istenegyszülött Fiának nevében. (Jn 3,18) (Bach: 68. kantáta, 1., 3-5. tétel)

Élő Isten! Jöjj, tedd lelkünket Lelked templomává. Kereszteld meg tűzzel egész egyházadat, hogy megszűnjön benne minden megoszlás, és úgy jelenjék meg a világ előtt, mint igazságod oszlopa és alapja. Add, mindnyájunknak Szentlelked gyümölcseként a testvéri szeretetet, az örömöt, a békét, a türelmet, a jóakaratot, a hűséget. Szentlelked szóljon szolgáid ajkával, amikor igédet hirdetik itt és mindenütt.Teremts Lelked erejével egyetértést. Szentlélek, élet Ura és forrása. Bölcsesség és értelem Lelke. Tanács és erő Lelke. Tudás és kegyelem Lelke. Az Úr félelmének Lelke. Ámen.

110. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-29 07:56
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.29. Szombat

Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek. (Ez 36,27)

Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által. (Róm 5,5)

ApCsel 18,1-11 - Zsid 11,1-7

Magasztallak téged, Atyám, hogy kegyelmedben vigyáztál eddig is reám!

Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted! (Zsolt 143,2)

Ismerek egy idős asszonyt. Egy faluban él, ahol egyszer hosszabb időt töltöttem. Akármit tett, vagy mondott, mély bölcsesség volt. Ahogyan az életéről beszélt nekem, azt gondoltam, milyen kevés ilyen ember van. Megtanult szeretni, érezni, adni és kapni. Szólni, ha kell és tudni, mikor kell hallgatni. Istenről úgy beszélt és úgy hallgatott, hogy többet adott akkor nekem, mint addigi életem összes nevelése, hittana vagy ifis tábora. Mesterem lett, ha rövid időre is. Angyal, hírnök, igaz ember. Már nem él. Vannak mondatai, amiket ma is fejből tudok, és irányt mutatnak. És jön ez az ige, és azt állítja, hogy nincs egy igaz ember sem, hogy amit ez az idős ember adott, nem volt semmi. Lázad bennem ez a gondolat. Ez nem lehet így.
Ha valaki, hát ő...
Csendesülök. Mert hát mihez képest? Kinek volt ő hírnöke az én életemben?
Ki előtt kellett igaznak lennie? És kinek kellett, hogy példát mutasson? Minden viszonyítás kérdése. Nekem volt igaz, de Istenhez képest olyan kicsiny és hiányos. Mind azok vagyunk, de vannak ilyen útjelző emberek, akik által Isten megmutatja, merre kell felé menni, jobbá lenni, igazabbá.

A kevésbé rosszra való törekvés nem tesz kevésbé rosszá.
Csak a tökéletesre való törekvés tesz kevésbe rosszá.
(Hamvas Béla)

Istenem, kérlek, ne perelj velem. Ne nézd, milyen sok dolog hiányzik még belőlem. Áldd meg az életemet, hogy amíg eljuthat, veled jusson el. Ámen.

109. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-28 17:54
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.28. Péntek

Figyeljetek rám, ti népek, hallgassatok rám, nemzetek! Mert tanítás származik tőlem, és törvényemet a népek világosságává teszem hamarosan. (Ézs 51,4)

Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot,
hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. (Jn 3,17)

ApCsel 11,19-26 - Zsid 10,32-39

Uram, taníts imádkozni! Ámen.

Szüntelenül imádkozzatok! (1Thessz 5,17)

Imádkozzunk: Hálával dicsérlek, örök Isten, naponként megújuló kegyelmedért. Napról napra meghosszabbítottad életemet. Napról napra megbocsátottad vétkeimet. Napról napra menedékem voltál. Nálad keresek most is menedéket, megfáradt testtel és megterhelt lélekkel. Megfáradtam a múló világ rohanásában. Megfáradtam bűneim terhe alatt. Megfáradtam a jó cselekvésében.
Mert megfogyatkozott a hitem, és megfogyatkozott a szeretetem. Nálad keresek menedéket, örök Isten. Te nem fáradsz el a megbocsátásban. Te nem fáradsz el kegyelmed megújításában. Hadd tegyem le nálad bűneim terhét.

Hadd pihenjen meg nálad a lelkem.
Hadd merítsek nálad új erőt.

Könyörgök hozzád, örök Isten, magamért.
Ments meg a gonosz hatalmától.
Ments meg a halál rémétől.
Ments meg az örök haláltól.
Könyörülj rajtam egyetlen fiadért.
Könyörgök hozzád, örök Istenem, minden emberért, azokért akik gonoszul cselekszenek, azokért, akik a gonoszságtól szenvednek, azokért akik a halállal vívódnak. Könyörülj rajtuk egyetlen Fiadért.

Könyörgök hozzád, örök Isten, az egész világért. Vess véget a gonosz rontásának, és állítsd fel országodat. Teremts új eget és földet, hogy minden térd meghajoljon előtted, és minden nyelv dicsérjen téged. Könyörülj a világon egyetlen Fiadért. Ámen. (EÉ 728.o.)

Légy velünk ígéreted szerint mindenkor! Ámen.

108. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-27 16:07
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.27. Csütörtök

Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit! (Zsolt 118,17)

Többé nem én élek, hanem Krisztus él bennem. (Gal 2,20)

ApCsel 11,1-18 - Zsid 10,26-31

Szólíts meg, Uram, Lelked által, tölts el Szentlelkeddel, halljam,
hogy beszélsz hozzám, segíts talpra állnom és elindulnom feléd!
Hívj el engem is örök életedre! Ámen.

Miközben beszélt az Úr, lélek áradt belém, talpra állított,
én pedig hallottam, hogy beszél hozzám. (Ez 2,2)

Mért születtem erre a világra? Mit keresek pont itt, pont ilyen anyagi helyzetben, ilyen fizikai állapotban? Mért pont ezek az emberek vesznek engem körül? Véletlen vagy szándékos baleset? Hatmilliárd másik élethelyzetben élhetnék, és nekem ez jutott! Nem értem! Honnan jövök és hová tartok? A jövőről már nem is merlek kérdezni, Uram, hiszen a múltra sem kaptam még választ. Mondjon valaki csak egy értelmes okot, amiért nem kellene feladnom! És Isten válaszol: - Én mondok akár több okot is neked! Szerettelek annyira, hogy megteremtettelek, és így ismerem minden egyes mozzanatodat, és most szeretlek annyira, hogy nem hagylak hánykódni életedben egyedül, amibe belehelyeztelek. Adtam választ múltadra Fiamon keresztül - az ő áldozata révén megbocsátottam minden bűnödet, hogy ha "megfogod az eke szarvát, ne kelljen hátranézned". Feladatot is adtam neked, mégpedig azt, hogy "legyetek emberhalászokká". Lelkemet adom, mert egyedül képtelen leszel rá. De vajon van-e füled arra, hogy meghalld a halk szellő suhogását?

Mit ér az ember, mit a vágy meg az önvád,
mit ér törékeny szavam az őrült viharban??
Ne félj, fiam az a kín, az a vágy, az az önvád
téged tisztít örök-kék égbolttá a viharban!

(Szabó Lőrinc)

Uram, átadom magam a te erős vezetésednek. Tudom, őrködő szemed rajtam van, füled figyelemmel hallgat, oltalmazó kezed fölém borul. Szót emelsz értem, bölcsességed egyszerű utakon vezet engem, oltalmaz és megvéd hatalmas erejével. Hadd halljam meg hát, hívó hangodat! Ámen.

107. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-26 10:43
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.26. Szerda

Az ég szétfoszlik, mint a füst, és a föld szétmállik, mint a ruha, lakói pedig úgy elhullnak, mint a legyek. De az én szabadításom örökre megmarad. (Ézs 51,6)

Ha megmarad bennetek az, amit kezdettől fogva hallottatok, akkor megmaradtok ti is a Fiúban és az Atyában. (1Jn 2,24b)

ApCsel 8,(9-11)12-25 - Zsid 10,19-25

Kérek, Uram, vezess kegyelmeddel a mai napon is!

Uram, ha megnyertem jóindulatodat, kérlek, ne kerüld el szolgádat! (1Móz 18,3)

Valóban meg kell nyerni az Úr jóindulatát? Talán igen. Persze nem biztos,
hogy ez a cselekedeteken múlik, hiszen milyen aljas módon bánt el Jákób Ézsauval, Dávid Úriással, de mégis mindketten az Úr jóindulatát élvezték,
még akkor is, ha megbüntette őket. Kiválasztotta őket és velük is maradt egész életükben.Nem ismerjük az Úr gondolatait, nem tudhatjuk, kit kedvel és kit nem, de megpróbálhatunk úgy élni, hogy kedveljen minket, hogy érdemesnek tartson a kiválasztásra. Ahogy Noét vagy Ábrahámot érdemesnek találta. Próbáljunk meg úgy élni, hogy áldás legyünk mások számára, hogy szentek legyünk, akiket nem kerül az Isten.

Az értelem nem elég ahhoz, hogy megértsük önmagunkat vagy a világ tüneményeit: a lényeges, a csalhatatlan megértéséhez és érzékeléséhez valami más is kell, több mint az értelem. (Márai Sándor)

Uram, te megsegítettél, s kivezettél abból a zűrzavarból, amelybe lelki éhségem sodort, amikor siker és megértés után sóvárogtam. Te embereket vezettél hozzám, akiknek segíthetek, akikkel törődhetem. Így most már nem üresek óráim, melyek hivatali elfoglaltságom után fennmaradnak. Uram, köszönöm, hogy velem vesződsz, s hogy szelíden kivezetsz az önmagam körül való forgás bűvköréből. Annyira örülök, hogy megnyitottad szemeimet, és vágyat ébresztettél bennem, hogy nekem ajándékozott szeretetedet és örömödet másoknak továbbadjam. Ámen.
(Frauen im Gebet című imakönyv)

106. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-25 09:56
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.25. Kedd

Az Úr mennyei kenyérrel tartotta jól őket. Megnyitotta a kősziklát, és ömlött a víz, folyó áradt a szomjú földön. Mert emlékezett szent ígéretére.
(Zsolt 105,40-42)

Ne aggódjatok a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért. (Mt 6,34)

ApCsel 4,23-31 - Zsid 10,1-18

Légy velem, Uram, ha elcsüggednék!

Isten engem kivált a holtak hazájából, és magához fog venni. (Zsolt 49,16)

Teljes bizonyosság. Ez az, amit kihallunk a zsoltáros szavaiból. A zsoltár többi versében arról hallhatunk, hogy mindegy, milyen gazdag és áldott volt a földi életed, ezt a holtak hazájába nem viheted magaddal. Nem számít semmi. Nincs senki, aki váltságot tudna adni önnön életéért. Így kezdtem: teljes bizonyosság. Megdöbbentő a zsoltárostól, de ma így elfogadandó, hiszen idestova kétezer éve egy lázadó zsidó férfi, Jézus Krisztus, ezt a zálogcédulát kifizette és széttépte értem. Semmit nem tehetek érte, és éppígy semmit ellene. Sokszor így gondolkodunk: ki kérte? Miért tette? Most milyen nehéz terhet tett rám, és tessék, a világon sem látszik különösképpen a dolog. Képzeljük el, mi lenne nélküle. Mi lett volna velünk, akiknek a tartozása olyan sok, és nincs, aki fizessen helyettünk. Ezért nem tudunk mást tenni, mint elfogadni. Elfogadni ajándékként és életet átíró erőként Jézus urunk kiváltó művét, aki majd minket is magához fog venni.

Szívednek terhét s röptét bízva bízd rá egy lenge fűz-ágra.
(Macuo Basó: Haiku)

Ne engedj elfordulnom, Uram. Add, hogy képes legyek elfogadni ezt az ajándékot, ami nagyobb annál, semmint csak megpróbálhatnám viszonozni. De paradox módon arra is kérlek, adj erőt, hogy mégis megpróbáljam... Ámen.

105. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-24 22:09
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.24. Hétfő

Pünkösd 2. napja

Megszáll téged is az Úr lelke, és más emberré leszel.(1Sám 10,6)

Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek. (ApCsel 1,8)

Mt 16,13-19 - 1Kor 12,4-11 - Zsolt 81

Az ünnep igéi:

Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. (Mt 16,16)

Lekció: Jn 3,16-21

Igehirdetési ige: ApCsel 2,42-47

Uram! Hozzád fordulok. Szükségem van rád!

A sokaság ezt mondta: "Mindent helyesen cselekedett: a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé." Mk 7,37

Süketeket hallóvá, némákat beszélővé? Miféle csodagyógyszerrel? Mégis, hogyan lehetséges ez?! Ha ma az orvosoknak a kezében lenne ez a csodaszer? Márpedig a kezükben van! És nem csupán az orvosoknak. Mindenkinek! Minden embernek, akinek hite van Jézus Krisztusban. Mert ő az orvosság. Hit által. Ez nem holmi szemfényvesztés, mint napjainkban annyi más! Nem! Ez nem olyan gyógyszer, amelyet ha beveszünk, elmúlik ugyan a fejfájásunk, de ha allergiásak vagyunk rá, kiütésesek leszünk tőle. Nem olyasfajta megoldás testi-lelki bajainkra, mint amilyen részmegoldásokat világunk kínál! Ez nem kuruzslás, nem varázslat, nem természetgyógyászat, hanem a hit ereje. Hitünk ereje Jézusban. A süket hallott, a néma beszélt. Velünk is megtörténhet ez. Kigyógyulhatunk minden nyomorúságunkból. De csakis hit által. Mert Urunk az egyetlen igaz orvosság. Az egyetlen hatásos gyógyír. Neki semmi sem lehetetlen. Forduljunk hát bátran őhozzá, ha testi-lelki bajok gyötörnek.

A hit az az aranyszál, amely gyógyuláshoz vezet, és amelyen a szív az égbe emelkedik. (Josef Berger)

Őszinte hitért könyörgök hozzád, Istenem!
Hitért, amely minden akadályt legyőz.
Hitért, mert hit által minden lehetséges.
Ajándékozz meg! Segíts meg! Csak tebenned bízhatok. Ámen.

104. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-23 10:48
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.23. Vasárnap

Pünkösd ünnepe

Úgy örülök beszédednek, mint aki nagy zsákmányra talál. (Zsolt 119,162)

Pál írja: Szüntelenül hálát adunk az Istennek, hogy amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban az, és annak ereje munkálkodik is bennetek, akik hisztek. (1Thessz 2,13)

Jn 14,23-27 - ApCsel 2,1-18 - Zsolt 99

Az ünnep igéi:

Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel!
- mondja a Seregek Ura. (Zak 4,6)

Lekció: Jn 14,23-31

Igehirdetési ige: ApCsel 2,36-41

Uram, halld meg kiáltásomat!

Világosságom és segítségem az Úr.
Ugyan kitől félnék?
Életemnek ereje az Úr.
Ugyan kitől rettegnék?

Egy dolgot kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy az Úr házában lakhassam egész életemben? Láthassam, milyen jóságos az Úr, és gyönyörködhessem templomában. Megóv engem hajlékában a veszedelem napján. Elrejt sátra mélyén, és (magas) kősziklára helyez engem. Halld meg Uram, hívó hangomat! Könyörülj rajtam, hallgass meg engem. Ne rejtsd el előlem orcádat, ne utasítsd el haraggal szolgádat! Te vagy az én segítségem, ne vess el, ne hagyj el, szabadító Istenem!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, most és mindenkor, és mindörökkön-örökké. Ámen.

Világosságom és segítségem az Úr.
Ugyan kitől félnék?
Életemnek ereje az Úr.
Ugyan kitől rettegnék? (Zsolt 27)

Mivel ő, a Szent hívott el titeket, magatok is szentek
legyetek egész magatartásotokban. (1Pt 1,15)

Hogyan lehetnénk szentek, hogyan lehetnék szent? Nem a tennivalókat kérdezem, hanem a lehetőséget. Szerintem ez lehetetlen. Bármit csinálok, ha megszakadok, akkor is ember vagyok, bűnös ember. Egyedül csak ő Szent. Szent az Isten, szent, szent, szent csak ő, maga - még az ének is így szól. Vagy Péter apostol egy elérhetetlen célt tűzött ki elénk? Amit ugyan megvalósítani nem lehet, de legalább egy kicsit jobbak leszünk. Á, elég ebből a moralizálásból? Attól leszek szent, ha hozzá tartozom. Hiszen ő szent. Minden szent, ami az övé. Én az övéjének mondom magam, hiszem, hogy ő is így gondolja, ezért hozzá tartozom. Szent vagyok? De mit jelent az, hogy hozzá tartozom? Megkereszteltek. Ez Luthernek is igen fontos volt. Ettől vagyok az ő gyermeke, ettől vagyok keresztyén, és ettől szól nekem Jézus váltsághalála és feltámadása. Az ő hatalma alatt állok, az ő kegyelmében. Az ő szavát hallom, őt követem. Ezért vagyok az övé, ezért lehetek szent. Péter erre figyelmeztet, tanít minket.

Ha az egész világ hinne Isten törvényének és engedne neki, mindnyájan egyek lehetnénk Krisztusban, mert ez arra vezeti a sokaságot, hogy egyenlőségben legyenek egymással és szeressék egymást, mint önmagukat, egymás terhét hordják, s amit magának akar másoktól, azt tegye meg nekik. S ez a dolog ezernyi világból egy sokaságot, egy szívet és egy lelket tehetne.
(Petr Chelcicky, huszita író)

Uram, kérlek, segíts, hogy a te utadon járva elsősorban ne magamban, hanem benned bízzam. Állj mellém, ha csüggedek, ha önző vagyok, ha nem látom meg a másikat, akihez küldesz. Kérlek, add békességedet. Ámen.

103. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-22 12:57
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.22. Szombat

De ki bírja majd ki eljövetele napját, és ki állhat meg, amikor megjelenik? (Mal 3,2a)

Van pártfogónk az Atyánál: az igaz Jézus Krisztus. (1Jn 2,1)

Zak 4,1-14 - Zsid 9,16-28

Mindenható mennyei Atyánk, szereteted segítsen abban, hogy betöltsük ezt a parancsolatot: Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ámen.

Vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. (Ef 4,25)

A hazugság felforgatja az életet, és pont úgy forgat, hogy a szeretet kihulljon abból a világból, amiben élünk. Ki tenné fel életét olyasvalamire, ami hazugságra épül? Nem a legnagyobb önbecsapás az is, ha nem akarjuk a felforgató elemeket észrevenni? Szeretet és hazugság - értelme a létezésnek és becsvágy. Mert mi másból állna a hazugság, mint önzésből, saját érdekünk védelméből.
A hazugság sírva fakaszt, megkeserít. Az a gyanta, ami hosszú időn keresztül képződik, majd kegyetlenül megkövül, lehúzza a szívet, a lelket. Az az ember már nem mer más szemébe nézni. De ha csak magának ártana! ?Segítség! Kiáltja a mellette álló másik. Többszörös seb a hazugság a másiknak. Amit előtte a szeretet kapcsolt össze, a hazugság sebet ejt azon. Sebet ejtesz a másikon a hazugsággal, a legnagyobb seb pedig az, ahogy ezzel megfosztod őszinte önmagad a másiktól, az őszinte embert, aki szeretni tudna. Tagjai vagyunk egymásnak, nem tehetünk semmit felelőtlenül. Az óember hazugságai, az önző (becs)vágyak hazugságai, a hazug szemek vaksága? Krisztus erre kínálja fel: tessék itt van az út az élethez, a szeretethez, mely összerakja a hazugságok miatt darabjaira hullott embert. Vessétek le a régi élet szerint való óembert (?), újuljatok meg lelketekben és elmétekben. (Ef 4,22-23)

Együtt sírunk és együtt öleljük át egymást, a teremtő Isten boldogságában, aki azért jött el, hogy barátunk legyen és megmentsen bennünket. (Bruno Ferrero)

Uram, Jézus, add meg nekünk azt a kegyelmet, hogy meglássuk az utat,
melyet te kínálsz nekünk óemberünk levetéséhez. A hazugság rombol,
de te rakj össze és újíts meg minket. Ámen.

102. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-21 10:52
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.21. Péntek

Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet! (Ézs 6,3)

Uralkodik az Úr, a mi Istenünk, a Mindenható!
Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt.
(Jel 19,6-7)

Jn 19,25-27 - Zsid 9,11-15

Vigasztalj, Uram, hogy békességünk legyen!

Isten megvigasztal minket minden nyomorúságunkban,
hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban,
azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket. (2Kor 1,4)

Kiket kell vigasztalni? Mindazokat, akik sírnak, szomorúak, meggyötörtek, csüggedtek. Akiknek az élete valami miatt nem úgy alakult, ahogyan szerették volna. Akikkel olyan dolgok történtek, melyekről nem is tehetnek. Olyan élethelyzetekre gondolok, amelyeket nem lehet megválasztani: hova születünk, minek születünk, milyen betegségeink lesznek, vagy mikor halunk meg. Mindezt nem választjuk, hanem kapjuk. Ez a sorsunk, amellyel együtt kell élnünk. Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy vigasztalásra szorultunk, sőt mindannyian folyamatos vigasztalásra szorulunk, hiszen tört, kettős létünkben
- ahogy Pál apostol fogalmaz az előző versben - csak az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene segíthet, vigasztal meg minket. Ezzel az erővel vigasztaljunk másokat mi is, akik megtapasztaltuk az Evangéliumot, az Örömhírt, hogy van a vigasz és ez az adomány csak egyre gyarapodik, minél többeket vigasztalunk.

Megismerve Istent a magamévá teszem. Szeretve Istent beléhatolok.
(Eckhardt mester)

Köszönöm, Uram, hogy képes vagyok vigasztalni, és képes vagyok elfogadni vigasztalásodat. Add meg az embereknek az ő vigaszukat más emberekben, hogy minél jobban gyarapodjanak a benned bízók! Ámen.

101. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-20 17:42
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.20. Csütörtök

Isten mondja: Mostantól fogva új dolgokat hirdetek neked,
rejtett dolgokat, melyekről még nem tudsz. (Ézs 48,6)

Úgy tetszett Istennek, hogy megismertesse velünk az ő akaratának titkát, amelyet kijelentett Krisztusban az idők teljességének rendjéről. (Ef 1,9-10)

ApCsel 1,12-26 - Zsid 9,1-10

Uram! Adj most figyelmet, hogy ha szólsz, meghalljam hangodat!

Ti népek, mind tapsoljatok, harsogó hangon ujjongjatok az Úr előtt!

Felvonul Isten ujjongás közben, kürtzengéssel jön az Úr. Zengjetek Istennek, zengjetek! Zengjetek királyunknak, zengjetek! Mert az egész föld királya Isten, zengjetek neki éneket! Isten uralkodik a népeken, szent trónusán ül az Isten. Összejöttek a népek fejedelmei, Ábrahám Istenéhez, mert Istené a föld minden uralkodója, igen magasztos ő!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, most és mindenkor, és mindörökkön-örökké. Ámen.

Ti népek, mind tapsoljatok, harsogó hangon ujjongjatok az Úr előtt! (Zsolt 47)

Csak a te intelmeidben gyönyörködöm, azok az én tanácsadóim. (Zsolt 119,24)

Semmitmondó emberi szavak. Üres, céltalan, feleslegesen kimondott szavak. Szavaink, melyek a valóság torz képét rajzolják. Töredékes és hazug szavak.
Az ember sértő szava, amely sebeket okoz és megaláz. Isten szava, amely rend és igazság. Szó, amelyhez igazodni lehet. Megváltoztathatatlan szó, amely mértéket és alapot jelent. Tanácsadó szó. Isten szava, amely ígér. Isten szava, amely felemel és gyógyít. Isten szava, amely gyönyörködtet. Isten szava, amely örömöt ad.

A vékony, rossz minőségű papír könnyen magába szívja a tintát, és az átitatja. Milyen művelettel lehet ezt a foltot eltávolítani? Hiába próbálom kivakarni az elrontott betűket, a papír hamarabb szakad ki, a hiba megmarad. A felejtés elmoshatja az emléket oly módon is, hogy eltompult agyam már nem emlékszik arra, amit elkövettem. De hogyan marad az emlékezetem épen úgy, hogy a foltjai eltűnnek? Milyen eszköz lenne hatékony erre a feladatra? Egyedül csak az eleven és átható szó, mely élesebb minden kétélű kardnál: Bocsánatot nyertek a bűneid. (Clairvaux-i Bernát)

Áldjátok Istent birodalmában, dicsérjétek fenségét, magasztaljátok dicső voltát! Méltóképpen dicsőítsétek, amikor egyesült karokkal nagyságát zengitek! És a mi Urunk Jézus "felemelte a kezét, és megáldotta őket. És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe". (Lk 24, 50b-51)

Ó, Jézusom, ily közeli már eltávozásod? Eljött már az óra, mikor tőled el kell válnunk? Nézd forró könnyeinket, amint sápadt arcunkon peregnek. Lásd, mennyire vágyódunk utánad. Nem segít rajtunk a vigasztaló szó sem. Ne hagyj még el minket!

"Szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. Felemeltetett a mennybe és az Isten jobbjára ült." (ApCsel 1,9; Mk 16,19)
Ó, mikor jön el? Mikor lesz itt a várva várt idő, amikor megláthatom őt dicsőségében? Ó, nap, mikor virradsz már fel? Hogy köszönthessük a Megváltót, hogy csókkal üdvözölhessük a Megváltót. Bárcsak itt lenne már! (Bach: 11 kantáta, 1-3., 5., 11. tétel)

Én Uram, és én Istenem! Legyen most bennem feléd forduló szavak helyett, feléd forduló csend. Csend, amelyben meghallom az ajkadon formálódó szót. A szót, amely hozzád emel! Ámen.

100. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-19 14:29
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.19. Szerda

Van-e valami lehetetlen az Úr számára? (1Móz 18,14a)

Ne veszítsétek el bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. (Zsid 10,35)

Lk 12,8-12 - Zsid 8,1-13

Add, hogy ne csak hallgatói, de cselekvői is legyünk akaratodnak. Ámen.

Hogy mered emlegetni rendelkezéseimet, és szádra venni szövetségemet?
Hiszen te gyűlölöd a feddést, és elveted igéimet. (Zsolt 50,16-17)

Bűnös, mert gyilkolt, mert más házastársát elcsábította, mert hazudott, mert rágalmazott - Krisztus szabadítása nélkül egyenes az út a kárhozat felé. Vannak bűnösök, akik akkor is ezen az úton maradnak, ha "szájukra veszik Isten szövetségét", vagyis Istenről, az ő akaratáról beszélnek, mert csak beszélnek.
A bél és a sárkány című régi héber szöveg elbeszéli, hogy Dániel próféta hogyan bizonyította be a királynak, hogy a bálvány, amit a király imád, hamis: hatalmas, kézzel faragott bálvány állt egy annak felállított szentélyben.
A király abban a hiszemben volt, hogy azt a rengeteg ételt, amit a szobor elé tesznek áldozati ajándékul, azt mind a szobor eszi meg, mintha élő lenne. Nem kételkedtek abban, hogy a szobor egy élő isten, mely képes enni, meghallgatja imádságukat, emberi vagy akár isteni tettekre képes. Dániel próféta elrendelte, hogy tegyenek minden ételt a szobor elé, szórják fel a templom padlóját liszttel, majd zárják le pecséttel. Másnap nem volt étel a szobor előtt, de rengeteg apró lábnyom látszott a lisztben. A bálvány papjai lopták el az éj leple alatt, hogy ne derüljön ki csalásuk a szoborral kapcsolatban. Dániel tehát bebizonyította, hiába imádják istenként a szobrot, az csak élettelen tárgy marad, ami képtelen bármit is tenni. Az olyan embert, aki csak beszélni képes Istenről, anélkül, hogy értené és megélné azok értelmét, és tettekkel is Isten szolgálatába állna, a fent elbeszélt bálványhoz hasonló élettelen szobornak látom - nem tud mit kezdeni Isten igéjével. Kemény feddés ez nekünk. Mit kezdenénk azonban Isten feddése nélkül, melyben féltő szeretete nyilvánul meg? "Vigyázz, gyermek, ne tévedj el, de ha már eltévedtél, megmutatom a hozzám visszavezető utat!"

Szavakat hangoztatnak, de lelket nem adnak. (Kempis Tamás)

Uram, segíts, hogy ne csak bábok legyünk, hanem élő gyermekeid. Ámen.

99. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-18 07:58
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.18. Kedd

A népek szeme láttára bebizonyítom rajtatok, hogy szent vagyok. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. (Ez 20,41-42)

A királyi tisztviselő szolgái mondták: Tegnap délután egy órakor hagyta el fiadat a láz. Megállapította tehát az apa, hogy éppen abban az órában, amelyben ezt mondta neki Jézus: "A te fiad él." És hitt ő, valamint egész háza népe. (Jn 4,52-53)

Lk 21,12-19 - Zsid 7,23-28

Add, Uram, hogy ne csak olvassam igédet, de értsem is,
és eljusson hozzám üzenete! Ámen.

Nézz nyitott szemmel szolgád könyörgésére és népednek, Izráelnek a könyörgésére; hallgasd meg őket, valahányszor hozzád kiáltanak! (1Kir 8,52)

Sokszor úgy gondolkodunk Istenről, mintha ő is ember lenne. Ember, akinek ha éppen nincsen kedve, akkor nem hallgatja meg mások panaszait. Ember, aki csak fél füllel figyel oda ránk, mert saját gondolatai és dolgai foglalkoztatják őt, hiszen az sokkal fontosabb számára, mint más baja. Embernek tekintjük, aki számtalanszor, ha meg is hallgat minket, nem siet, hogy feltétlen nyakát törje a mi megsegítésünkre. Embernek, aki talán kényszeredetten simítja el problémáinkat.

Nem! Ő nem ilyen! Ő a mi Atyánk, aki szeretettel figyeli minden lépésünket. Figyel minden cselekedetünkre, és nem mulaszt el meghallgatni egyetlen kérő szót sem! Nagyon fontos számára az, hogy gyermekei életének útját - a mi utunkat - egyengesse. Nem fáradt odafigyelni ránk, és nem untatják segélykiáltásaink! Nem tagadja meg tőlünk segítségét. S nem csupán a kiáltást hallja meg, hanem a halkan elsuttogott panaszt is, a bennünk gyötrődő, kiszabadulni nem tudó elfojtott hangot is, a ki nem mondott szót is. Ne aggodalmaskodjunk tehát, mert mindenki, aki az Úrhoz fordul, meghallgatásra lel!

Éppen a legegyszerűbb igazságokat érti meg a legkésőbb az ember.
(Ludwig Feuerbach)

Megváltó Urunk! Ne hagyd, hogy a ránk váró terhek alatt összeroskadjunk!
Add, hogy hozzád tudjunk kiáltani segítségért, és ne a magunk erejében bízzunk!
Ámen.

98. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-17 21:00
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.17. Hétfő

Bizonyosan megkegyelmez az Úr, ha hozzá kiáltasz.
Mihelyt meghallja, válaszol neked. (Ézs 30,19)

Ezt mondja a Szent, az Igaz: Íme, nyitott ajtót adtam eléd,
amelyet senki sem zárhat be. (Jel 3,7-8)

Ez 11,14-20 - Zsid 7,11-22

Nyisd fel a szemem hálaadásra, Uram!

Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel:
Rejtve van a sorsom az Úr előtt, nem kerül ügyem Isten elé.
(Ézs 40,27)

Olvastam egy könyvet a hangyák életéről. A kutató, aki a témával foglalkozik, életéből addig 30 évet töltött e kis lények vizsgálatával. Gyermekként már figyelte őket, feladatokat adott nekik, mérte a reakció-idejüket, a problémamegoldó képességüket. Felnőttként sem tudta másként elképzelni az életét, a hangyák kutatója, ismerője lett. Mikor ennyi idő után megkérdezték tőle: mégis mi az oka ennek a különös, kitartó érdeklődésnek, elgondolkodott.
A riporter azt várta, hogy valami olyan megdöbbentő tudományos felfedezésről hall majd a válaszban, ami továbbvezetheti a szakmai beszélgetést. A felelet azonban megdöbbentő volt: sokszor gondolok arra, hogy ők (mármint a hangyák), mit látnak belőlem, hogyan érzékelik a világot. Kicsit mi is időnként ebből a "hangyaperspektívából" vizsgáljuk Istenünket. Időnként, mintha mi is tornyot építenénk Urunk vizsgálatára, mint Bábel tornyának építői. Ha így teszünk, rossz úton járunk. Urunk nem kutató, akit szórakoztat életünk, aki mint valami idomár, azzal foglalkozik, hogy felülről, biztonságos távolból ugráltat minket. Szerető Atyánk ő, akiben bízva, benne reménykedve járhatjuk életünk "hangya-útjait", tudjuk, megsegít minden bajban, hiszen annyira szeret, hogy Fiát adta értünk.

Isten mindig készséges, de mi nem. Isten közel van hozzánk, de mi távol vagyunk tőle. Isten belül van, mi kívül. Isten otthon van bennünk, és mi idegenek vagyunk. (Eckhardt mester)

Úristen, mennyei Atyánk! Tőled kapunk szüntelenül mindenféle jót bőséggel,
és te őrizel meg minket kegyelmesen naponként minden gonosztól.
Kérünk téged, add nekünk Szentlelkedet, hogy mindezt teljes szívünkkel,
igaz hitben felismerjük, és kegyes jóságodért s irgalmadért hálát adjunk
most és örökké. Jézus Krisztusért, a te Fiadért, ami Urunkért. Ámen.

(Luther)

97. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-16 10:34
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.16. Vasárnap

Húsvét ünnepe után 6. vasárnap (Exaudi)

Abrám elment, ahogyan azt az Úr mondta neki. (1Móz 12,4)

A hitből élők nyernek áldást a hívő Ábrahámmal. (Gal 3,9)

Jn 15,26-16,4 - Ef 3,14-21 - Zsolt 68,25-36

Az ünnep igéi:

Halld meg, Uram, hívó hangomat! (Zsolt 27,7)

Krisztus mondja: "Ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket."
(Jn 12,32)

Lekció: Jn 15,26-16,4

Igehirdetési ige: Józs 23,14-16

A mélységből kiáltok hozzád, Uram, Uram halld meg hangomat!

Örömmel mondjátok és hirdessétek: az Úr megváltotta népét! (Ézs 48,20)

Dicsőítsétek és mondjátok neki: milyen félelmetesek tetteid!
Halljátok mindnyájan, ti istenfélők, hadd mondjam el, mit tett velem!
Hozzá kiáltottam, és ő meghallgatott, meghallgatta imádságomat.
Az Úr nem tagadta meg kérésemet, kegyelmét nem vonta meg tőlem.
(Zsolt 66)

Örömmel mondjátok és hirdessétek: az Úr megváltotta népét!

Krisztus mondja: Most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek.
(Jn 16,22)

János evangéliumának ezen részében már elközelgett Jézus Krisztus passiója és halála, de a tanítványok még mindig nem értik, hogy miről is van szó.
Értetlenkedve hallgatják Jézus profetikus szavait, aki itt saját halálára és feltámadására utal. Azt hangsúlyozza, hogy ezt az örömöt, a feltámadás örömét senki sem veheti el tőlük. Annak biztos tudatát, hogy nem a halálé az utolsó szó, hanem Krisztus megváltása által legyőzhetővé vált a halál számunkra is.
Ez az öröm nem vehető el senkitől, aki egyszer meghallotta. Ez az evangélium, örömhír átformálta a történelmet és az emberiség további jövőjét. Erről az örömhírről tettek tanúbizonyságot a mártírok, amikor az evangélium igazságáért, Krisztus nevéért vállalták a halált, hiszen tudták, hogy az ő életüket így nem lehet elvenni.

Istenem, te végtelenül nagy vagy és minden dicséretre méltó. Hatalmad és bölcsességed is végtelen. Mégis dicsérni merünk téged, mi porszememberek. Teremtésed kicsiny lénye az ember, aki a halállal van eljegyezve, és mégis tudja, hogy téged bánt meg, ha bűnt követ el, noha azt is tudja, hogy te minden kevélységnek ellenállsz. Te azt akarod, hogy boldog szívvel dicsérjünk téged; hisz magadnak teremtettél minket. Ezért nyugtalan a szívünk, míg meg nem nyugszik benned. (Augustinus)

Uram, ígéreted hatalmas és emberi ésszel fel sem fogható, kegyelmed viszonozhatatlan. Köszönöm, hogy részesülhetek belőle még akkor is, ha nem mindig értem. Add, hogy ennek az örömhírnek a tudatában tudjam élni az életemet, és mások felé is az evangéliumok igazságát sugározzam! Ámen.

96. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-15 19:03
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.15. Szombat

Ő az Úr. Tegye azt, amit jónak lát. (1Sám 3,18)

Jézus mondta: "Az én Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen." (Jn 6,40)

Ef 6,18-20 (21-22)23-24 - Zsid 7,1-10

Köszönjük, hogy gyermekeid lehetünk!

Most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában. (1Jn 3,2)

Isten gyermekei és Isten szolgái. Két különböző kategória és minőség. A vallástörténelem folyamán minden istenségnek megvolt a saját szolgai rendszere, akiknek célja az istenség teljes kiszolgálása. Egész életüket ez az ügy töltötte ki. A gyermek-lét más, hiszen nem az embertől indul a szeretet, az odaadás indulata, hanem van egy megelőző szeretet, ami által érthetővé lesz a gyermekség. Megdöbbenve állapíthatjuk meg, mennyi gyermek él szolgaként, szolgasorban. Elvárások alapján élik életüket úgy, hogy a megelőző szeretetből, a kísérő szeretetből semmit vagy alig valamit kapnak. Nem nehéz kitalálni, hogy milyen felnőtté fognak válni a szeretet-tapasztalat nélkül felnövekedők, és milyen minta alapján nevelik majd saját gyermekeiket. Isten országában pedig a vén is lehet gyermek, ha az a szeretet vezeti életét, amit Atyánk hozzánk lehajló kegyelmében, a kereszten függő és harmadnapon feltámadó Jézusban ismer fel. Bár gazdagítja vagy terheli életét a sok tapasztalat, ami élete folyamán fokozatosan rárakódott, a gyermekség szeretet-kritériuma végigkíséri. Öregkora ellenére átéli a "gondtalan" gyermekség állapotát, és abban a tudatban mehet el minden földi halandók útján, hogy az őérte minden áldozatot meghozó Atyja kezébe kerül. Ez a biztonság erőt adhat a küldetés lankadatlan teljesítésére, a hitben való megállásra, míg a szolgai feladatteljesítés csak felőrli az embert, önértékelési zavarokat okoz, és végül egyedülléthez vezet. Csodálkozzunk rá arra a szeretetre, mely minket előbb szeretett, mintsem mi ezt felfoghattuk volna.

A fénybe nézz / A vaksötét a szolga menedéke, / Te fényben állhatsz, ép vagy és egész. (Fazekas L.)

Uram, szereteteddel teremts békét bennem, mely beborítja életem. Ámen.

95. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-15 01:55
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.14. Péntek

Vesztegetésre szánt ajándékot ne fogadj el, mert az ilyen ajándék vakká teszi a világosan látókat, és az igaz beszédet is elcsavarja. (2Móz 23,8)

Aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. (1Jn 4,16)

Jn 18,33-38 - Zsid 6,9-20

Halld meg, Uram, a hangomat és szabadíts meg!

Hálát adok neked, hogy meghallgattál és megszabadítottál. (Zsolt 118,21)

Megszabadítani valakit valamitől, valakitől. Esetleg saját magától, vagy a saját negatívumaitól, rossz tulajdonságaitól. Terheit levenni a válláról. Megszabadítlak. Ez a mondat egészen mást jelent, mint az, hogy felszabadítlak. Nem valamely kívülről jövő elnyomás alól szabadít fel, hanem megszabadít terheidtől, amelyeket önnön hibádból, saját bűnösségedből eredően hordozol életedben. A bűn terhétől szabadít meg. De ahhoz, hogy megszabadíthassanak, előbb fel kell mérned, fel kell ismerned önnön megterheltségedet. Hiszen csak akkor tudsz kiáltani, miután felismerted saját megterheltségedet.Csak miután kiáltottál, miután segítséget kértél, csak azután tudja bárki is meghallani, meghallgatni a szavadat. És csak miután meghallotta kiáltásodat, tud csak segíteni. Segítség pedig nem jelent mást, mint ellenszolgáltatás nélküli, pusztán szeretetből történő cselekedetet. Segítek neked, mert nem vagy számomra idegen, mert ismerlek, és nem hagysz érintetlenül. Közöm van hozzád, szeretlek. Ezért segítek. Az utolsó mozzanat pedig a hálaadás. Meghálálom. Köszönöm. Mást nem tehetsz, de ezt meg kell tenned, mert bár nem tudod megfizetni, de megköszönni igen. Felismerni, kiáltani, meghallgatni, megszabadítani, meghálálni. Ha csak az egyik hiányzik, már nem teljes a folyamat. Legalább a felismerésig el kéne jutni, hogy továbbléphess.

Akarod, hogy értelmed alkalmas legyen legyőzni szenvedélyeidet? Rendeld alá a nagyobbnak, és legyőzi az alacsonyabbat: és béke lesz benned, valóságos, biztos, rendezett. Mi ennek a békének a rendje? Isten parancsol az értelemnek, az értelem a testnek: nagyobb rend nem lehet. (Augustinus)

Uram, hálát adok neked, hogy felismerhetem saját gyengeségemet, hibáimat, bűneimet. Köszönöm, hogy tudok kiáltani. Köszönöm, hogy meghallgatsz és meg is akarsz szabadítani. Hálát adok, hogy meg tudom köszönni. Ámen.

94. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-13 09:23
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.13. Csütörtök

Mennybemenetel ünnepe

Nem örökké perlek, és nem vég nélkül haragszom - így szól az Úr. (Ézs 57,16)

A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van,
esedezik értünk. (Róm 8,34)

Lk 24,(44-49)50-53 - ApCsel 1,3-4(5-7)8-11 - Zsolt 68,1-21

Az ünnep igéi:

Krisztus mondja: "Ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket."
(Jn 12,32)

Lekció: ApCsel 1,1-11

Igehirdetési ige: Jn 20,16-18

Uram, legyen meg rajtunk a te akaratod!

Tartsátok meg parancsolataimat és éljetek azok szerint.
Én vagyok az Úr! (3Móz 22,31)

Kérés vagy utasítás az előbbi ige? Kérés és utasítás?! Van-e egyáltalán arra szavunk, ahogy Isten megszólít minket? Egyenként elhívott, nevünkön szólított minket, rátette kezét az életünkre, megadta a szabadulás útját Jézus Krisztusban, és célt tűzött elénk: Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket. (Mk 1,17) ?És kaptunk mellé egy nagy köteg parancsolatot, melynek - úgy tűnhet - se szeri, se száma. Szinte zsong a fejem, amikor azokat olvasom. Nem, én ezt képtelen vagyok mind betartani, megtenni! Egyáltalán mi értelmük, ha képtelen vagyok a tökéletességre? Először szerető kéréssel fordul hozzánk, hogy legyünk gyermekei. Majd terhet rak ránk utasításaival, és azt mondja, tartsátok meg őket, mert Én vagyok az Úr. Valahol mégis el van rejtve a titok: Szeresd az Urat, a te Istenedet (?) Ez az első és nagy parancsolat. A szeretet az élet sója, az értelme, a lényege. Isten szeretete pedig legelső feladatunk. Az ember viszont önmaga erejéből képtelen erre a szeretetre. Szeretni pedig nem lehet rosszindulatú kihágásokkal, megbánás nélküli bűnökkel. Isten parancsolatai tükröt állítanak bűneink számára. De az "első és nagy parancsolat" tesz minket képesekké arra Krisztus szabadítása által, hogy meg tudjuk tartani az összes többit.

Minden ügyben a végre figyelj: hogyan állsz majd meg szigorú bírád előtt, aki előtt semmi sem titok, akit ajándék meg nem veszteget, mentegetőzés nem enyhít, hanem igazság szerint ítél. (Kempis Tamás)

Uram, Krisztusom! Hálás vagyok neked azért, hogy megváltásod által képessé tettél engem arra, hogy szeretni tudjalak téged, az Atyát, minden embertársamat és azt a feladatot, amit elém célul kitűztél. Tudom, hogy a magam erejéből még a legkisebb parancsolatot sem tudnám megtartani. Add, Uram, a te végtelen és kegyelmes szeretetedet! Ámen.

93. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-12 20:54
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.12. Szerda

Bárcsak az Úr egész népe próféta volna, és nekik is adná lelkét az Úr!
(4Móz 11,29)

Ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.
(Róm 12,4-5)

Lk 11,1-4 - Zsid 5,11-6,8

Jézusom! Köszönöm, hogy te vagy az én Pásztorom, és óvod a nyájat,
aminek én is tagja vagyok. Ámen.

Mi pedig, a te néped, legelődnek nyája, örökké magasztalunk téged.
Nemzedékről nemzedékre mondunk dicséretet neked. (Zsolt 79,13)

A nyájnak van gazdája. A bárányokra mindig vigyáz a pásztoruk. Vezetés alatt vannak a juhok. Terelik őket oda, ahová menniük kell. A sötétségben is védve vannak. Pásztoruk, a jó pásztor, mindet számon tartja, megismeri bármelyiket ezer közül is. Mi, keresztyének az ő nyája vagyunk. Az ő legelőin, hiszen ő biztosítja nekünk a lelki és testi eledelünket is. Vezet minket. Ő adja az utat. Nem akarja, hogy akár egy is elvesszen közülünk, mindenki külön-külön fontos neki, de az egy nyáj tagja mind. Pásztorbotjával szelíden, de határozottan az ösvényen tart. Azon az ösvényen, amely a végső, örök szállásra vezet, a földi vándorlás végén. Ezért hálát adunk neki, és dicsőítjük az ő nevét, hiszen övéi vagyunk, az ő drága vérén szerzett nyáj tagjai.

Lásd meg magadban a jót, a számtalan értéket, melyet szolgálatra kaptál. Elevenítsd fel lelkedben, hogy Jézus által Isten gyermeke vagy. Az ő végtelen szeretetének vagy eszköze, s az ő gondviselő oltalma alatt állsz. Az Úr pedig sohasem hagyja cserben, hanem valahogy mindig győzelemre segíti övéit.
(Simon András)

Istenem! Hadd áldjalak téged, hogy pásztorbotoddal vezetsz. Tudom, hogy a dorgálás is javamra van, nem engedi, hogy letérjek ösvényedről. Köszönöm,
hogy sohasem hagysz magamra, mert te tudod, én vezetésed nélkül rögtön eltévednék. Ámen.

92. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-12 00:45
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.11. Kedd

Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként. (Ézs 50,4b)

Jézus így szólt tanítványaihoz: "Nektek megadatott, hogy értsétek az Isten országa titkait." (Lk 8,10)

2Móz 17,8-13 - Zsid 4,14-5,10

Mit Isten ad énnekem, mind jó az nékem!

Réz helyett aranyat hozatok, vas helyett ezüstöt, fa helyett rezet hozatok, és kő helyett vasat. Békét adok, hogy irányítson, és igazságot, hogy az parancsoljon. (Ézs 60,17)

Mindig mást ad. Arra, amit én akartam tenni vele, nem lesz jó. A rezet eresznek akartam, aranyból csak nem csinálom. Vasból ácskapcsot, ezüst arra nem jó. Fából akartam kifaragni a kedvesem arcát. A réz megmunkálásához nem értek. Követ akartam a sziklakertembe, vas ott nem fog jól mutatni. Miért teszi ezt? Miért akarja, hogy mást csináljak? Mindig mást, mint amire szerintem szükségem van. Isten így folytatja: békét adok, hogy irányítson, igazságot, hogy az parancsoljon. Ezért lenne tehát? Hogy rájöjjek? Másra is lehet szükségem, mint amit én kitaláltam, és amit Isten ad a kezembe, az nem arra való, amit én terveztem vele tenni. Önismeret és alázat Isten előtt. Megtanít rá, néha lágy szóval, néha pedig azzal, hogy valami egészen mást ad, mint amit kértem, akartam, hogy a fontos nem én vagyok. A célom csak akkor ér valamit, ha meg akartam érteni Isten szándékát az életemben. Akkor a béke nem válik bombává a kezemben, hanem irányítani lesz képes és az igazság nem fájdalmas újdonság lesz, amivel még soha nem kellett szembesülnöm, hanem parancsoló, útmutató erő.

Ha belátod, hogy nem vagy olyan bölcs, mint tegnap vélted magadról, akkor ma már bölcsebb vagy. (Anthony de Mello)

Add, Uram, hogy le tudjak mondani vasról és fáról azért, hogy meg tudd nekem mutatni, mire jó az arany és ezüst. Ámen.

91. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-12 00:40
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.10. Hétfő

Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását.
(Péld 16,9)

Keresztelő János így válaszolt: "Semmit sem szerezhet az ember, ha nem a mennyből adatott meg neki." (Jn 3,27)

1Kir 3,5-15 - Zsid 4,1-13

Mutass utat az élet rengetegében, Istenem!

A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd,
ha meg nem lankadunk. (Gal 6,9)

Ki mint vet, úgy arat? Ez a sokat koptatott szólás mindenkinek ismerős. A föld gazdájának meg kell dolgoznia a bő termésért. Nem hullanak csak úgy az ölébe a búzamezőről az érett kalászok! Ahhoz, hogy a termést betakaríthassa, tennie is kell valamit. És ez nem mindig egyszerű. Le kell küzdenie az elemeket: a tomboló szelet, a tűző napsugarat, az ömlő esőt. Óvnia kell földjének kincsét a kártevőktől. De ez sok esetben még a könnyebbik oldala a dolognak. Mindenekelőtt ugyanis le kell győznie saját kényelmét, lustaságát és megfogni a munka végét! Nekünk is így kell legyőznünk a bennünk szunnyadó, fel-felébredő kényelemszeretetet. Önmagunk szeretetét. Igényeink előtérbe helyezését. Hiszen ha az igének engedelmeskedni akarunk, félre kell tennünk minden mást, és a jó cselekvésére kell összpontosítanunk. Le kell küzdenünk önmagunkat, és a külső fenyegetettséget is, ami minduntalan el akar téríteni bennünket a helyes útról. Ami meg akarja akadályozni, hogy a jót cselekedjük. A bennünket körülvevő világ is sokszor ilyen, minket hátráltató, akadályozó úttorlasz. Mindenfelé vonz és csábít, csak a szeretetből fakadó jócselekedetektől igyekszik távol tartani. Olykor ki is gúnyolja a világ azt, aki az ige szerint cselekszik. Baleknak, bolondnak tartja. De bennünket ez ne hátráltasson! Minket ne ez vezéreljen! Hanem az, hogy bármilyen küzdelmes is az utunk, soha ne fáradjunk el, mert meglesz a jutalmunk! Meg kell tanulni élni a kínálkozó lehetőséggel, megtalálni azt, ami segíthet paradox világunkban. Miképpen a jó gazdát bő terméssel árasztja el a gondozott föld, úgy mi is bőven fogjuk aratni jóságunk gyümölcseit. Mert az Úr megjutalmazza azokat, akik az ő útmutatása szerint a jót cselekszik?

A szeretet az egyetlen dolog, amely tékozlás útján gyarapodik. (R. Huch)

Egyedül erőtlen vagyok, de ha te támogatsz, Uram, szárnyra kelek! Ámen.

90. hozzászólás
Létrehozva: 2010-05-09 19:20
Lelki útravaló
Napi igék, 2010. Május.9. Vasárnap

Húsvét ünnepe után 5. vasárnap (Rogate)

A mai nap igéi az evangélikus Útmutató szerint: Ne ölj! (2Móz 20,13)

Az az üzenet, amelyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást.
Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos. (1Jn 3,11.15)

Jn 16,23b-28(29-32)33 - 1Tim 2,1-6a - Zsolt 95

Az ünnep igéi:

Szüntelenül imádkozzatok! (1Thessz 5,17)

Áldott legyen Isten, mert nem utasította el imádságomat,
szeretetét nem vonta meg tőlem. (Zsolt 66,20)

Lekció: Jn 16,23b-27

Igehirdetési ige: Zsolt 130,1-8

Énekeljetek az Úrnak új éneket!

Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodadolgokat cselekedett!
Szabadulást szerzett az ő jobb keze, az ő szentséges karja.

Megmutatta szabadító erejét az Úr, a népek előtt nyilvánvalóvá tette igazságát. Hűséggel és szeretettel gondolt Izrael házára, és látták a földön mindenütt Istenünk szabadítását. Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Örvendezve vigadjatok, zsoltárt énekeljetek! Énekeljetek az Úrnak hárfával, hárfával és zengő énekléssel, harsonákkal, és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt! Zúgjon a tenger a benne levőkkel, a földkerekség és a rajta lakók! Tapsoljanak a folyamok, a hegyek mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön, hogy ítélkezzék a földön. Igazságosan ítéli a világot, a népeket méltányossággal.

Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodadolgokat cselekedett!
Szabadulást szerzett az ő jobb keze, az ő szentséges karja. (Zsolt 98)

Isten meg is erősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján. (1Kor 1,8)

A korinthusiak köszöntése után Pál apostol rögtön a kegyelemről kezd beszélni, valamint a Krisztusban való közösségről, ami által mindenki gazdagabb lett.
De ennek a gazdag lelki közösségnek ki is kell tartania Krisztus második eljöveteléig, a várakozás beteljesítéséig, amelyet az első keresztény gyülekezetek, mint a korinthusi is, a közeljövőben várt.

A 7. versben ezt írja Pál:

Azért nincs hiányotok semmiféle kegyelmi ajándékban, miközben a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenését várjátok. Ebből is érződik, hogy a mindennapok része lehetett Krisztus eljövetelének várása. Milyen más lehet úgy élni, hogy valaki biztos benne, hogy még életében eljön a világ vége és véget ér a földi valóság, és Krisztus eljön. Aki ezt hitte, az eladta vagyonát és közösségbe lépett, odaadta a közösségnek javait, anyagi és szellemi értelemben egyaránt. Ezek az emberek a szeretet közösségében egymásra utaltan éltek. Mit gondolnánk ma az ehhez hasonló emberekről? Valószínűleg őrülteknek tartanánk őket. Hiszékeny, manipulálható szerencsétleneknek, akiket mindenbe bele lehet rángatni. Mégis egyvalamit tanulhatunk tőlük: hitet. Olyan hitet, ami képessé tesz arra, hogy átformáljuk az életünket, hogy életmódot váltsunk. Hiten alapuló életmódváltás? Micsoda megalapozatlan, irracionális képzelgés. Majd, ha valami kézzelfogható történik, akkor esetleg megváltoztatom az életem - mondanák sokan. De hogyan válhat a hit kézzelfoghatóvá? Hogyan lesz az absztrakt hitből megélt hit, életmódváltás? Aligha látszik rajtunk, keresztényeken, hogy Krisztus követői vagyunk. Mégis valami ilyesmi lenne az elérendő cél, hogy Krisztust az életünkön keresztül láthatóvá tegyük mások számára is, hogy ő formálja át az életünket. Aki meg is erősít titeket mindvégig - írja Pál apostol. És ez nekünk szól, mert nem hiszem, hogy közelebb vagy távolabb lennénk Krisztus eljövetelétől, mint az őskeresztények. Jézus Krisztus napja ma sincs közelebb vagy távolabb. Itt van. Úgy kell élni, mint ha itt lenne. Nincs jövő és múlt, csak a most van. A most-ban kell így élni. Hiszen maga Krisztus mondja: Mert az Isten országa már közöttetek van. (Lk 17,21) Tehát úgy kell élni, hogy valóban köztünk legyen.

A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek. Csak azok lesznek igazán boldogok, akik megkeresték és megtalálták a mások szolgálatához vezető utat. (Albert Schweitzer)

Uram! Add, hogy úgy élhessek, hogy te látszódj minden cselekedetemben! Kérlek, tedd magad láthatóvá az életemben, hogy minden pillanatban úgy éljek, hogy kész legyek téged fogadni! Ámen.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép