Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Antal, Antónia napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Septimus Severus-é
Szent Simon
Jelképek
főnix
"örök élet és feltámadás"
A keresztény kultúrában az időszakos megjelenés és a korszakos újjászületés, az örök élet és feltámadás jelképe. Krisztus-szimbólum, az „igazságosság Napja”. A hellenisztikus zsidó drámaíró, Ezekielosz Exodosz c. tragédiája leírja az Elim oázisban megjelenő madarat, csodálatos színes, hatalmas lénynek ábrázolva. Ez a madár-jelenés feltehetően a Bibliában elbeszélt fürj-csoda átírása. A leírást átvette és újabb elemekkel gazdagította, amelyek részben megvoltak már a zsidó pszeudoepigráfiában (Báruk apokalipszise), ahol a főnix a Nap és a földi világ között kiterjeszti szárnyát, hogy megvédje az emberiséget a Nap bosszújától, amely méltatlankodásában sugaraival el akarja pusztítani az embereket bűneik miatt.
A számos csodás tulajdonsággal leírt madár szerepe Isten irgalmasságának képviselete. Az 1. Kelemen-levél (25) közli a főnix mítoszának legkorábbi keresztény változatát, amelyben a feltámadás és Krisztus jelképe.
Az ókeresztény művészet alkotásain ábrázolták emblémaszerűen, vagy a vértanúk sora mögött pálmafán ülve, ahol a vértanúk tanúságtétel általi újjászületésének szimbóluma. A teológiai erények közül a Remény allegorikus alakjának attribútuma. A középkortól kezdődően szerepel Debrecen címerében, majd 1909-től a magyar református egyházéban is; az Istenhez való vágyódás jelképeként.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép