Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Fa feszület
Jelképek
gyertyatartó
„Jézus, mint a világ világossága”
A zsidó hagyományban a hétágú gyertyatartó, a menóra az Isten jelenlétét, ill. Jeruzsálem templomát szimbolizálja. A gyertyatartó szárát a világfával, a világtengellyel azonosítják. Hét ága a Nap, a Hold és a planéták, de megjelenítheti a hét napjait, a Nagymedve csillagait vagy a világ hét körét. A hetvenágú gyertyatartó a deszánumot, azaz a hét bolygó tízesekbe történő állatövi beosztását jelentette. Philón szerint a menóra az isteni kegyelem megnyilvánulása. A Titus-diadalív belső domborművén a zsidó háborút követően Rómába vitt templomi kincsek között szerepel.
Az Újtestamentumban, a Jelenések könyvében az Emberfia hét arany gyertyatartó között jelenik meg; „a hét gyertyatartó meg a hét egyház”, az ázsiai egyházak. A római katolikus szertartások során a nagyheti zsolozsmánál a gyertyatartón égve hagynak egy gyertyát, a legfölsőt, amelyet az ima után oltanak el. Ezzel utalnak arra, hogy elfogatásakor az apostolok sorra megtagadták Jézust. A gyertyatartót, a Krisztust, a Fény gyertyáját tartó Szűzanya szimbólumaként is értelmezték. Motívumai révén különböző jelentéseket hordozott, pl. az élet fája-, ill. főnix-díszítéssel Krisztus feltámadásának a jelképe is lehetett.
A protestáns egyházi művészetben az egyágú gyertyatartó Jézusnak, mint a világ világosságának jelképe szerepel.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép