Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Albert, Lipót napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kalazanci Szent József
Zarándokok vég nélkül.  sgy
Jelképek
könyv-irattekercs
"sors, a méltóság és törvény"
A vallásos tartalmú kanonizált szent könyvek különleges jelentőséggel bírnak valamennyi kultúrában. Közös vonásuk, hogy az égi sorsszerűség manifesztációját látják bennük.
Az Ószövetségben a sors, a méltóság és a törvény szimbóluma. A zsidókat a muszlimok „a könyv népének” nevezik (Heine a zsidó nép hazájaként egy könyvet nevez meg: a Bibliát).
A keresztény ikonográfiában az Ószövetségre irattekercs, az Újszövetségre pedig könyv utal. A zsidó és keresztény hagyomány szent könyvét, a Bibliát isteni alkotásként tisztelik; ez Isten Igéjének megtestesülése, az isteni tudás jelképe. Különösen nagy szerepet kap az apokalipszis jeleneteiben: a Krisztus ölében fekvő hétpecsétes könyv, s mellette az élet könyve a reveláció letéteményese. Az élet könyvébe van feljegyezve az igazak neve: „A győztest fehér ruhába öltöztetik; nevét nem törlöm ki az élet könyvéből, hanem megvallom majd Atyám és az angyalok előtt”. Az ábrázolásokon a lepecsételt könyvet Krisztus általában a bal kezében tartja, s a fedőlapon az alpha és ómega betűk láthatók a kezdet és a vég szimbólumaiként.
A tanítás, a tanulás, az írás szimbólumaként a könyv elsősorban az apostolok, a négy evangélista, a próféták és az egyházatyák attribútuma. A próféták többnyire irattekercset tartanak kezükben. A próféták sorozatában a nyitott könyv az isteni jelenlét közvetett megnyilatkozására utal, míg a csukott könyv a közvetlen isteni jelenlét, a theophania lehetősége.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép