Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aliz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Kis Szent Teréz
Boldog újévet
Jelképek
kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán
A kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán a 12. sz. óta a legkedveltebb Krisztus-szimbólumok egyike. A magyar református egyház is átvette és egyik leggyakrabban használt jelképévé tette.Az Úr is hasonló a magányos pelikánhoz, mivel "ez a madár csodálatos szeretetet tanúsít fiókái iránt. Fészkét sziklára és szirtekre rakja." Ott biztonságban vannak a fiókák. Ha a hím elrepül, a kígyó, mivel a fészket képtelen megközelíteni, figyeli a szélirányt, és úgy fújja a fiókákra mérgét, hogy azt belélegezzék, ami pusztulást okoz. A visszatérő hím madár azonnal tudja, mint kell életre kelteni fiait. A felhőkre tekint, égre száll, folyton a fészek fölött kering. Ütögeti szárnyával az oldalát, ahonnan vércseppek hullnak a felhőkön át a holt fiókákra. A vér harmatozása életre kelti azokat.
A pelikán Krisztust jelképezi, fiai az ősszülőket, a fészek a Paradicsom kertjét, a kígyó pedig az Ős gonoszt. Ő mérgezte meg az ősszülőket és halálba vitte. Az egyháztudós minderre gondolva fejezi be elmélkedését: "Krisztus irántunk érzett szeretettől vezetve, a kereszten felmagasztalva - miután lándzsával átdöfték oldalát, éltető vérét harmatozta ránk, megholtakra, és Szentlelke harmatával életre keltett minket."
"Így nyitotta meg Jézus Krisztus oldalát is a lándzsa, ahonnan azonnal vér és víz folyt ki. A vér Ádámra és Évára hullott, a prófétákra és minden megholtra. Megvilágosította a földkerekséget. A sírban nyugovás és a harmadnapi feltámadás életre támasztotta a holtakat. Ezért mondta a próféta: Hasonlítok a pusztában lakó pelikánhoz."
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép