Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Antal, Antónia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Angyal zöld ruhában (A)
Feszület
Jelképek
oltár
"Isten jelenléte"
Jelképezheti Isten jelenlétét, az istenséggel való újraegyesülést. Az oltárra helyezett áldozat elfogadásával vagy elutasításával nyilvánul meg Isten szándéka. A sírra emlékeztető oltártípus az élet és halál közötti átjárásra, az örökkévalóságra utal. A kőoltárok az istenség létezésének örökkévalóságát és elpusztíthatatlanságát szimbolizálják.
A kereszténységben Jézus Krisztus eucharisztikus áldozatának bemutatására szolgál. Az Utolsó vacsora emlékére eredetileg egyszerű asztal, amelyen a rkenyér és a rbor a szentmise liturgiája során lényegül át Jézus Krisztus áldozati testévé és vérévé: „Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön”. Alkotóelemei szintén jelentést hordoznak: a fa a kereszt, a kőlap a szenvedés keménységének kifejezője, terítője a szemfedő.
Az oltár a sírra és a feltámadásra egyaránt utal: a halál életté való átváltoztatását jelképezi.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép