Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Jelképek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Jelképek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Antal, Antónia napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Kakukkfű  si.
Régi kereszt  si.
Jelképek
rózsa
„Szűz Mária”
A Bibliában az Isten törvényei szerint élő ember boldogsága hasonlatos a rózsa virulásához. A Paradicsom is rózsakert, a misztikus egyesülés helye.
A kereszténység fontos növényi szimbóluma. A középkorban Szűz Mária volt a rosa mystica, a tüske nélküli (pünkösdi) rózsa, vagyis az a virág, amely megőrizte eredeti, paradicsombeli ártatlan – tövis/tüske nélküli – állapotát (rosa preciosa).
A Mária-imádságoknál használatos rózsafüzér eredetileg összepréselt rózsaszirmokból készült. A rózsáknak csak az ember bűnbeesése óta nőtt tüskéjük, s Mária a szeplőtelen fogantatás révén mentesül az eredendő bűn alól. Emiatt gyakoriak a rózsakertben ülő, kezében rózsát tartó, vagy csipke-, ill. rózsabokor mellett látható Mária ábrázolásai. A középkor Mária-kultuszával kapcsolatos a gótikus katedrálisok nyugati, a szentéllyel szemközti falán a rózsaablak, amelynek közepén gyakran Mária látható Jézussal. Árpád-házi Szt. Erzsébet legendájában a piros rózsává változó kenyerek a szeretetet, a részvétet jelképezik, akárcsak a rózsákkal körülvett feszület Szt. Erzsébet ágyán, a beteg ember helyén.A vörös rózsát Krisztus stigmáival is összefüggésbe hozták (seb); öt piros rózsa a keresztet jelképezi, s a megváltásra, a feltámadásra, a halhatatlanságra utal.
A vörös rózsakoszorú a keresztényüldözés korában elhunyt mártírokat, a fehér koszorú pedig a jó cselekedeteik által békében győzedelmeskedőket jelzi. Az arany rózsa a Megváltó Krisztus jelképe, a teljesség, a tökéletesség, valamint az egyházi, vallási öröm; Nagy Szt. Gergely óta a pápa és a pápai kegyelem emblémája.
A kereszt közepére rajzolt rózsa a mindenség középpontját jelenti, hiszen a rózsa a mindenség teljessége, Krisztus szíve, lelkének lenyomata. Az ún. Luther-rózsa Luther címere, amelyen egy ötszirmú rózsán szív, és egy abból kinövő kereszt látható. Jelmondata: „Rózsákon jár Krisztus híve, ha keresztet hordoz szíve.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép