Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Dezső napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Istentisztelet
Szent Félix gyermekereklye
Szentek és Boldogok

BERTONI SZENT GÁSPÁR áldozópap, rendalapító
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2017. Június 12.


Nap szentje: BERTONI SZENT GÁSPÁR áldozópap, rendalapító

Verona, Itália, 1777. október 9. † Verona, 1853. június 12.

A család mind apai, mind anyai ágon több városi jegyzőt is adott, ami aránylag jó anyagi körülményeket biztosított Gáspár mély hívő életet élő szüleinek. Nővére korán meghalt, s Gáspár egyetlen gyermekként nagyon jó nevelést kapott otthon. Iskoláit a jezsuitáknál kezdte, akiket 1773-ban föloszlattak ugyan, de Veronában tovább taníthattak, s vezethették a Máriakongregációt is. Gáspárra nagy hatással volt Luigi Fortis páter, aki később a helyreállított rend generálisa lett.
Tizenegy évesen járult elsőáldozáshoz, és tudatosan készült a papságra. Első éves teológus volt, amikor 1796. június 1-jén a franciák megszállták Veronát, s megkezdődött egy 20 éves keserves időszak a város számára. Gáspár teljes erővel a betegek és sebesültek ápolásának szentelte idejét egy újonnan alapított betegápoló társulatban. 1800. szeptember 20-án pappá szentelték. Káplánként az ifjúságot bízták rá, s mindjárt alapított is egy oratóriumot a fiatalság nevelésére, és Máriás csapatnak nevezte el őket. Kezdeményezését azonban egy időre megbénította az 1807-es napóleoni elnyomás. Ebben az időben mint gyóntató és lelkivezető több későbbi rendalapító nővérrel is kapcsolatban volt.
1810 szeptemberében püspöke kinevezte a veronai szeminárium spirituálisává.
VII. Pius pápa ekkor volt Napóleon fogságában, s Gáspár a szeminaristák nevelésében a szentélyből fakadó belső megújulást és az evangéliumhoz való visszatérést tűzte ki célul. A szeminárium, mely korábban gazdaságilag is, erkölcsileg is szétesett, rövid idő alatt megújult.

Napóleon bukása után Gáspár atya világosan látta, hogy a hit alapvető igazságainak hirdetésében és megmutatásában népmissziókkal kell az embereket visszavezetni Krisztushoz. 1817. december 20-án VII. Pius pápa erre kifejezett parancsot adott neki, fölruházva az apostoli misszionárius jogaival és feladataival.
Verona ekkor osztrák fennhatóság alatt volt, és a kormány megakadályozta ezt a sajátos küldetést, és lehetetlenné tették a többnapos népmissziók szervezését. Ezért Gáspár atya a hitoktatás és az alkalmankénti prédikáció felé fordult, s egyre inkább érlelődött benne egy rend alapításának a gondolata.

Még 1816. november 4-én két társával visszavonult egy bezárt Szent Ferenc Sebei templom mellé, s látszólag népiskolát nyitott, valójában kemény vezeklő közösségi életet kezdtek élni, mely a szemlélődésből az ifjúság nevelésére, a papság képzésére és népmisszióra ajánlotta föl magát a megyéspüspök igényei szerint. E kezdeményezésből bontakozott ki a stigmatinusok kongregációja, mely Itálián kívül Amerikában és Afrikában is elterjedt.
1812. május 30-án elragadtatása volt a feszület előtt. Másnap sörétes puskával meglőtték, majdnem belehalt. Csodaként életben maradt, de a hátralévő negyvenegy évet végig betegeskedte. Közel harmincszor operálták meg. Nagy fájdalmai voltak, de betegágyából is sokak lelkivezetője maradt. Kínjait az Egyházért és a lelkek javára ajánlotta föl. Amikor utolsó óráiban az ápolója megkérdezte: „Atyám, van valamire szüksége?” azt válaszolta: „Szenvedésre van szükségem.”
VI. Pál pápa 1975. november 1-jén boldoggá, II. János Pál pápa 1989. november 1-jén Rómában szentté avatta.
forrás: szentgellért.hu
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép