Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Márk napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Boldog IV. (Habsburg) Károly (1887-1922)
Karácsonyi üdvözlet (A)
Szentek és Boldogok

BOLDOG MAILLÉ JANKA-MÁRIA III. r
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2018. Március 28.

Nap szentje: BOLDOG MAILLÉ JANKA-MÁRIA III. r

1331 április 14. - Tours 1414 március 28.

Jeanne-Marie de Maillé főrangú francia családból származott. 6 éves korában
karácsony éjszakáján a Szűzanya megmutatta neki a Kisded Jézust. 12
éves korában szüzességet fogadott. Szülei és egyik nagybátyja ekkor már kiszemelték számra a leendő férjet: Robert de Sillé bárót. Ő azzal a föltétellel fogadta a házasság tervét, ha vőlegénye megígéri, hogy önmegtartóztatásban fog élni vele. Robert, aki gyermekkori pajtása volt, ebbe bele is egyezett. 1348-ban volt meg az esküvő. Békében, megértésben éltek, s mindketten buzgó segítői voltak a betegeknek s egyéb rászorulónak. Janka ekkoriban lépett be a ferences III. rendbe.
Közben a francia-angol háborúban Sillé báró súlyos sebesülést szenvedett, fogságba került és meghalt. A 31 éves özvegytől férje rokonai elvettek mindent, ami a házasság előtt férjéé volt, így Janka anyjához volt kénytelen költözni. Övéi újból férjhez akarták adni, de õ ellenállt. Tours-ba,
Szent Márton városába költözött, s közel a ferencesek kolostorához egy szűk
lakásban húzta meg magát. Életét ezentúl Isten és felebarátai szolgálatának szentelte. Szegényesen élt, vezekelt a bűnösökért. A Szent Márton kórházban látogatta a betegeket, beszélt nekik Jézus tanításáról, erényekről, a szentek példájáról. Egyesek mindezt nem jó szemmel nézték, bolondnak tartották, s valósággal elüldözték a kórházból. Egyszer valaki az utcán úgy hátbadobta egy kővel, hogy mozgássérült lett. Ferences lelkiatyja meg volt róla győződve, hogy Janka imádságos, misztikus lélek, talán csodatevő is, de független főúri hölgy, aki tartja a kapcsolatot rokonaival; tehát hagyta, hogy szabadon látogassa rokonait s eleget tegyen zarándok vágyának. Tours városa volt továbbra is a fix pont, ahova újra meg újra visszatért azalatt a 27 év alatt, ameddig özvegyként Tours-ban élt.
Nagy gondja volt az Egyház egysége. Sok zarándokútja ezt a célt szolgálta. Beszélt VI. Károly királlyal is ez ügyben. Tours városban halt meg 82 éves korában.
Halálakor arca visszanyerte fiatalos szépségét. Klarissza ruhában temették
el a ferencesek templomában. IX. Piusz pápa 1871-ben avatta boldoggá.

II. János Pál pápa tanítása a kereszténység egységéről:

„A Szentlélekhez való hűség belső megtérést és buzgó imádságot követel.
Imádkozzunk azért is, hogy a jogos türelem, mellyel várjuk Isten idejének eljövetelét, ne változzon tétlen belenyugvássá a hitbeli szakadás fennálló helyzetébe.”

Imádság:
Istenünk, te Boldog Jankát arra késztetted, hogy szüzességét a házasságban is megőrizze, özvegyen pedig az imának, jócselekedeteknek, zarándoklatoknak szentelje életét. Közbenjárására segíts bennünket, hogy földi zarándokságunk után a mennyei hazába jussunk. Krisztus, a mi Urunk által.

forrás: Kovács Kalliszt OFM
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép