Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Dezső napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kálvária, Bátaszék (szya)
Szent István zászlaja
Szentek és Boldogok

Boldog Maria Restituta
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2016. Október 29.


Nap Szentje: Boldog Maria Restituta

1894. Bécs + 1943. március 30. Bécs

Helen Kafka 1894-ben született; apja cipészmester volt. Bécsben nőtt fel. Húszéves korában belépett egy ferences női közösségbe; a negyedik századi keresztény vértanú emlékére a Maria Restituta nevet vette fel. 1919-től a mödlingi kórház sebészeti osztályán dolgozott.
Helen Kafka, vagyis Boldog Maria Restituta emléknapját. Az 1940-es években ápolónőként dolgozó nővért halálra ítélték, amiért nem engedelmeskedett a Gestapo parancsának, hogy távolítsa el a kórtermek falán elhelyezett feszületeket.

A német hatalomátvételt követően a Gestapo utasította, hogy távolítsa el a feszületeket, amelyeket maga helyezett el a kórház új szárnyának kórtermeiben. Maria Restituta nővér nem engedelmeskedett. 1942 hamvazószerdáján, amikor éppen a műtőből jött ki, a Gestapo letartóztatta, majd „az ellenséggel való szövetkezés és hazaárulás céljából történő szervezkedés" vádjával fővesztés általi halálra ítélte.

Hátralévő napjait börtönben töltötte, ahol szeretettel gondoskodott rabtársairól. A nácik felajánlották neki, hogy szabadon engedik, amennyiben elhagyja a ferences rendet, de ő elutasította az ajánlatot. 1943. március 30-án Bécsben lefejezték. Maria Restituta nővért 1998. június 21-én avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Október 29-én ünnepli az egyház Helen Kafka, vagyis Boldog Maria Restituta emléknapját.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép