Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
György napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

amerikai látogatás
Zarándokok.  sgy
Szentek és Boldogok

FOLIGNOI BOLDOG ANGÉLA ÖZVEGY
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2018. Január 4.

Nap szentje: FOLIGNOI BOLDOG ANGÉLA özvegy III. r.

1248-1309

Jómódú családból származott. Anyjáról úgy emlékezik meg, hogy nagy
akadálya volt Isten felé vezető útján. Fiatalon férjhez ment, négy gyermek anyja lett. Világias életet élt, habár végezte vallási kötelességeit is. 37 éves, amikor Isten a tökéletesebb életre hívja. Bűnei megismerése a kárhozat félelmével tölti el. Elmegy gyónni, de több bűnét elhallgatja. Lelkiismeret furdalásai közepette Assisi Szent Ferenchez fordul. Hallva a ferences Arnold atya prédikációját, jó gyónást végez s most már egészen Istent választja.


Kéri, mutassa meg a hozzá vezető utat. Nehéz áldozatokat kell hoznia. Egymás után halnak meg anyja, férje, gyermekei. 40 éves ekkor. Egészen búcsút mond a világi életnek. Beöltözik a ferences III. rend ruhájába, s Wadding ferences történész szerint kolostort is alapít, amikor már lelki leányai száma megnövekszik. Kezdődnek a látomások, kinyilatkoztatások. Legmélyebb nyomot a megfeszített Krisztus látomása hagy lelkében. Krisztus mondja neki: „Mindezt érted szenvedtem. Mit tudsz viszonzásul adni, ami elég volna?” Angéla írástudatlan. Látomásait, tanításait, leveleit Arnold atya írja le, ezek az írások könyv alakjában is megjelennek „Folignoi Angéla könyve” címen, s még életében sokan olvassák. Misztikus tanítások bőven találhatók benne. Egyszer megmutatta neki az Úr szent Szívét, mint a viharban legbiztosabb menedéket. Angéla sokszor menekült oda, mert több éven keresztül mindenféle kísértést szenvedett. Az Úr ezekkel tisztította meg őt minden tökéletlenségtől s készítette elő a vele való egyesülésre. Élete utolsó 12 évében földi táplálékra nem volt szüksége: csak az Oltáriszentséggel táplálkozott. A szemlélődő életet összekötötte a felebaráti
szeretet gyakorlásával, betegek gondozásával, mások tanításával. Tanításai miatt a „‘teológusok mesternője” néven emlegették. 1309-ben, 61 éves korában halt meg. XII. Ince pápa (1691-1700) avatta boldoggá.

Boldog Angéla testamentuma lelki leányaihoz:

„Hőn szeretett leányaim, törekedjetek arra, hogy igazán kicsinyek és alázatosak maradjatok, nemcsak külsőleg, hanem szívetek mélyéből. Más végrendeletet nem hagyok hátra, csak a kölcsönös szeretetet és a mély alázatot. És átadom mint egész hagyatékomat azt, ami Jézus Krisztusnak is a hagyatéka volt, ti. a szegénységet, a szenvedést, a megvettetést, mert ez volt Jézus élete.”

Imádság:
Istenünk, te Boldog Angélát azzal tüntetted ki, hogy Szent Fiad titkaiba be tudjon hatolni. Érdemeiért és közbenjárására nekünk is add meg, hogy részesei lehessünk misztériumaidnak itt a földön, és dicsőséged kinyilatkoztatásán ujjongva örvendezhessünk. A mi Urunk Jézus Krisztus által.

forrás: Kovács Kalliszt OFM
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép