Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Arnold, Levente napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Kinyitható medál
XIV. Kelemen
Szentek és Boldogok

Lateráni bazilika felszentelésének ünnepe
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2016. November 9.

A Lateráni bazilika felszentelésének ünnepe

A lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, az Üdvözítő temploma, a pápa székesegyháza, Róma főtemploma, az ókori Róma és a kereszténység első nyilvános temploma, ezért a Város és a világ minden templomának anyja és feje. Ünnepét november 9-én tartjuk. A XII. sz. óta él az a hagyomány, amely ezen a napon tartja a Nagy Konstantin által épített bazilika ünnepét. Ez a nap eleinte Róma saját ünnepe volt, majd a bazilika iránti tisztelet az ünnepet az egész Egyházra kiterjesztette.

A nyugati egyházban a Péter katedrája iránti szeretet és a benne való egység jele lett az ünnep. I. (Nagy) Konstantin császár (306-337) építtette, I. Szilveszter pápa szentelte fel 324-ben az Üdvözítő tiszteletére. II. Sergius pápa (844-47) Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa (1144-45) Szent János apostolt is védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika. A lateráni név egy ősi római család emlékét őrzi, mert ezen a helyen állt a Lateranus család palotája.

Az 5 hajós, 56 márványoszlopos, félkörű apszisában mozaikképpel ékesített templomot a nép (márvány- és mozaikpompája, arany, ezüst, drágaköves kincstára miatt) basilica aureának, ‘aranybazilikának’ hívta. A bronz főkapu egykor a Forum Romanumon a szenátus, a Curia Hostilia épületét díszítette; VII. Sándor pápa (1655-67) hozatta a bazilikába, és megnagyobbíttatta.
A félköralakú apszis XIII. század végi mozaikképe az ősi, IV. sz. mozaikot utánozva, sőt annak egyes darabjait és IX. századi részleteket is felhasználva készült. A kép középpontjában a drágaköves kereszt (crux gemmata) áll. Fölötte, felhők és angyalok között az Atyaisten keze, a Fiúisten mellképe és lebegő galamb alakjában a Szentlélek. A kereszt tövében a négy paradicsomi folyó, melyből a hitigazságokra szomjazó embereket jelképező szarvasok, juhok és bárányok isznak. A kép alatt a Jordán folyóban vízi szörnyetegek, delfinek, hattyúk, játszadozó gyermekek, halászbárkák és halászok. A városkaput őrző Szent Mihály főangyal az Egyház védőszentje, a falakon lévő apostolfejek a római Egyház oszlopai, a fán ülő főnix az Egyház halhatatlanságának jelképe. A keresztség gyümölcsei: a kegyelmek és erények a Jordán partján pompázó virágok.
Forrás: Magyar Kurír
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép