Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Márk napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Mélykúti Szt. Erzsébet templom
Topor Márta:  A Szt. Péter tér
Szentek és Boldogok

Szent Arnold
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2017. Június 18.


Nap szentje: Szent Arnold

Szent Arnold Janssen (1837 - 1909) olyan korban indította el a verbita rendet, amelyben Európának is komoly lelki válsággal kellett szembenéznie. Egyfajta második missziós hullám kezdődött, melyben oroszlánrésze volt az újonnan megalakult rendnek is.


Arnold Janssen 1875-ben alapította a rendet. Érdekesség, hogy ő maga soha nem volt misszióban, mint Lisieux-i Szent Teréz. A Szentlélektől kapott sugalmazás alapján döntött a rendalapítás mellett. Mivel Németországban nem volt lehetősége elindítani a szerzetesrendet, ezért a szomszédos Hollandiában található Steyl-ben egy kocsmából kialakított épületben alapította meg az első missziósházat, melynek megnyitására 1875. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján került sor. Néhány évvel később megalapította a rend női ágát is, a Szentlélek Szolgálóleányai, illetve az Örökimádó Nővérek rendjét. Ez utóbbiakat ruházatukról rózsaszín nővéreknek is hívták.

Az első misszionárius egy dél-tiroli egyházmegyés papból lett verbita, Josef Freinademetz volt (őt 2003. október 5-én avatta szentté II. János Pál pápa Szent Arnolddal együtt), aki Kínába ment. A jezsuitákhoz hasonlóan kezdtek terjeszkedni a verbiták is: eleinte Kína és Afrika voltak az irányok, majd Argentína és a többi dél-amerikai állam következett. Céljuk is hasonló volt: ahol még nem ismerik Jézus Krisztust, oda elvinni az örömhírét; illetve ahol gyenge a helyi egyház, azt megerősíteni.

Magyarországra 1929-ben jöttek a verbiták. Osztrákok, lengyelek voltak az első szerzetesek. Máriakéménden volt egy kis rendházuk, majd Kőszegen építtették meg a Szent Imre missziósházat, mely aztán 1950-ig mindig tele volt verbita jelöltekkel, növendékekkel, testvérekkel és szeminaristákkal egyaránt. A rendek feloszlatásakor sikerült néhány verbitának átszöknie a közeli határon át Ausztriába. Ott befejezték tanulmányaikat, örökfogadalmat tettek, majd kijutottak Paraguayba, Pápua-Új Guineába, a Fülöp-szigetekre, Argentínába és Indonéziába. Ma a „visszaevangelizálás” korát éljük, azaz sokan érkeznek hozzánk távoli területekről. Például Francis atya, aki jelenleg Budapesten a kispapjaink prefektusa, az Indonéziában már 46 éve dolgozó Mészáros Ferenc atyától kapta egykor a keresztség szentségét. Amikor belépett hozzánk, elhatározta, hogy itt szeretne működni, mert Magyarország újraevangelizálásra szorul. Miután megkapta kinevezését, megtanult magyarul, de rajta kívül az idők folyamán még jöttek négyen. Mostanra már teljesen nemzetközi a magyarországi rendtartományunk, vannak itt indonéziaiak, indiaiak, fülöp-szigetekiek, vietnámiak, lengyelek, és két ghánai testvér. A közös nyelvünk a magyar. Aki idekerül, akár papként, akár szeminaristaként, az első évben csak a magyar nyelvet tanulja.
forrás:magyarkurir.hu
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép