Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem -
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Arnold, Levente napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mikor
Hideg rideg
Szentek és Boldogok

Szent I. Anaklét ( Szent Klétusz )
Keresztény Magyarország Portál - Nap Szentje - 2018. Április 26.


Nap szentje: Szent I. Anaklét ( Szent Klétusz )

Szent I. Anaklét (Anaklétosz vagy ritkábban Anenklétosz; latinosan: Anacletus / Anencletus) (79? – 88?) volt a harmadik római egyházvezető Szent Péter és Szent Linus után (nem a mai értelemben vett római pápa).
Valószínűleg Cletus-szal azonos személy, Caesariai Euszebiosz, Szent Ireneus, Szent Ágoston és Optatus egyhangúlag azt állítják, hogy ez a két név egy embert takar.
A Liber Pontificalis viszont cáfolja az azonosságot.

Anaklétot a hagyomány római polgárként tartja számon, aki 12 évig birtokolta a római püspök címet, amikor mártírhalált halt. Földi maradványait a Vatikánban őrzik, a Szent Linus Templomban. Április 26-án tartják ünnepét

Szent Kilit


Április 26-án Szent Kilit vértanúra emlékezik a katolikus egyház. Kilit Szent Péter apostol tanítványa volt.

A Kilit név a latin Cletus vagy Anaclet középkori magyar változata. Kilit (†91), más elnevezéssel Szent I. Anaklét (Anaklétosz, latinosan Anacletus) a hagyomány szerint Szent Péter második utóda volt a római püspöki székben az I. század vége felé, körülbelül 76 és 88 között. A harmadik római egyházfő volt tehát Szent Péter és Szent Linus után. Valószínűleg Cletus-szal azonos személy; Szent Ireneus és Szent Ágoston egyhangúlag azt állítják, hogy ez a két név egy embert takar. Alakját sem a legendairodalom, sem középkori szakrális művészet nem tartja számon, ünnepét azonban megtaláljuk a régi misekönyveinkben – olvasható Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában.

Anaclet athéni születésű lehetett, a hagyomány római polgárként tartja számon. Az első római keresztények közé tartozott. Domitianus császár keresztényüldözése idején szenvedett vértanúságot. Földi maradványait Szent Péter sírja mellett temették el; az ő sírja is a Szent Péter-bazilika alatt lehet. Ünnepe április 26-ára került a római naptárban.

Magyarországi tiszteletére néhány helységnév utal: Kiliti (Somogy 1334, Moson), azaz Kilité, vagyis Kilit oltalmába ajánlott falu; Dunakiliti. Siófok-Kiliti katolikus templomának és plébániájának védőszentje, egyúttal a városrész névadója is. Hazánkban egyedül a kiliti templom őrzi a szent emlékét; a főoltárkép az ő megdicsőülését ábrázolja.

forrás: Magyar Kurír
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép