Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jenő napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

Korona
Szép napot
Szerzetesrendek

A Jó Pásztor Szeretetéről Nevezett Miasszonyunk Nővérek
(Congregatio Filiarum Beatae Mariae Virginis a Caritate Boni Pastoris)

Alapította: Pelletier Szent Mária Eufrázia (1796-1868) 1835-ben a franciaországi Anger városban Szent Ágoston Regulája és Eudes Szent János (1601-1680) szellemében.
Eudes Szent János, kora híres népszónoka, Jézus és Mária Szívének buzgó apostola, már 1641-ben létrehozott egy francia szerzetesközösséget azzal a sajátos céllal, hogy a Szeretet Miasszonyának nővérei szükséget szenvedő nőket szolgáljanak.
"Többet ér egy lélek, mint az egész világ!" - szerette ismételni. A francia forradalom után egy ilyen kolostorba lépett be a fiatal Pelletier Mária Eufrázia. A lelkek iránti határtalan buzgósága megfertőzte nővértársait; vezetése alatt az angers-i kolostor anyaházzá vált, ahonnan egyre újabb csoportok indultak el nemcsak Európa, hanem más világrészek felé is.

"Jézus Krisztus, a Jó Pásztor a mi egyetlen igazi példaképünk. Őt kell követnünk. Az imádandó Mester szellemében kell átalakulnunk, az Ő életét kell élnünk.
Kongregációnk alapítása kizárólag az emberek iránti szeretetből történt, s csak ezen szeretet alapján élhet tovább.
Soha nem köthet le minket egyetlen föld. Ami engem illet, szeretném, ha nem neveznének franciának. Itáliai, angol, német, spanyol, amerikai, indiai...vagyok.
Tagja minden nemzetnek, ahol segíthetem a szükséget szenvedőket és vezethetem őket az örök cél felé.
Drága nővéreim, végrendeletként a lelkek üdvössége iránti szeretetet hagyom rátok!"
Palletier Szent Mária Eufrázia

A Jó Pásztor nővérek sajátos apostoli munkaterülete elsősorban a nők világa, a veszélyben forgó vagy megtévedt fiatal lányok, illetve nők szolgálata. A modern társadalom legveszélyeztetettebb területein működnek: megkeresik a kallódó, csavargó, senkinek sem kellő fiatalokat, segítik a gyermeküket nevelő magányos nőket, vendégmunkások és menekültek problémáival foglalkoznak, családi tanácsadó szolgálatot tartanak, börtönpasztorációt folytatnak, jogfosztott, a társadalom peremén élő csoportok érdekeit képviselik, mentik a kábítószer és az alkohol áldozatait. Bárhol működnek is, élharcosai az evangéliumi női egyenjogúságnak.

Apostoli kiképzésük rendkívül alapos, sokoldalú és folytatólagos.

Jelmondatuk: "A Jó Pásztor életét adja juhaiért!" (Jn 10,11)

A három szerzetesi fogadalomhoz a Jó Pásztor nővérek egy negyediket is csatolnak: a lelkek üdvössége iránti buzgóságát. Kötelezik magukat arra, hogy Isten tevékeny, kereső szeretetét közvetítik tévelygő és szenvedő testvéreiknek. Azokért akarnak élni és dolgozni, akik a legjobban rászorulnak a Jó Pásztor irgalmas szeretetére.

Pelletier Mária Eufrázia anyát XII. Pius 1940-ben a szentek sorába iktatta.
Mária Droste zu Vischering nővér (1863-1899) sürgetésére szentelte XIII. Leó pápa a világot Jézus Szent Szívének. Az Isten- és emberszeretetben fiatalon elemésztett Jó Pásztor nővért VI. Pál pápa 1975-ben boldoggá avatta.

"Isten mindig itt van! Egyszerűen csak felé kell fordulnunk...
Mindig a legszegényebbeket és a legelhagyatottabbakat szeretem a legjobban!"
Boldog Mária Droste zu Vischering

Az 1989-es Pápai Évkönyv szerint az öt világrész 58 országában, 660 intézményben kereken 7600 Jó Pásztor nővér apostolkodik.

Központi házuk:

Via Raffaello Sardiello, 20
I-00165 Róma
Tel.: 06-622-9241

Magyarországon az első Jó Pásztor nővérek 1892-ben telepedtek meg a fővárosban. Később Ikervárott és Kecskeméten nyitottak házat. Mindhárom helyen működött elemi és ipariskola. Ebben az utóbbiban a leányok három év alatt szakmunkás bizonyítványt szerezhettek.Pesten és Kecskeméten leánynevelő (javító) intézetet is vezettek. 1950-ben a nővérek száma 238 volt.

Az újjáalakuló magyar rendtartomány címe:
Jó Pásztor Nővérek: 1032 Budapest, Szőlő u. 56.
Tel.: 06-1-188-3938

A Jó Pásztor nővérek nagy szerzetes családján belül létezik egy kontemplatív ág is. A klauzúra magányában élő szemlélődő nővérek imájukkal és áldozataikkal közvetítik a veszélyben forgó lelkek felé a Jó Pásztor irgalmas szeretetét. Isten előtt állva képviselik a társadalmi igazságosság ügyét, imájukkal jelen akarnak lenni mindenütt, ahol veszélyeztetik az életet és az ember méltóságát, ahol egyeseket és csoportokat a társadalom peremére szorítanak, kihasználnak és elnyomnak. Munkájuk szerény jövedelmét is megosztják szükséget szenvedő testvéreikkel.

Címük:
Suore Contemplative Del Buon Pstore
Via Carlo Bosio, 14.
I-16145 Genova
Tel.: 010-310-565
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép