Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Albert, Lipót napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Michelangelo: Delphoi szibília
Szerzetesrendek

Az Isteni Szeretet Leányai F.D.C.
(Societas Filiarum Divinae Caritatis)

A Társulatot Lechner Mária Franciska (1833-1894) bajor tanítónő alapította Bécsben 1868-ban. Egyházi jóváhagyása: 1891.
A Szabályok Szent Ágoston Regulájára épülnek.

Franciska anyának az volt az eszménye, hogy leányai közösségi életének a három Isteni Személy kölcsönös szeretetáramlása legyen az alapja és példaképe.
Ezért nevezte el a Társulatot az isteni szeretetről. Az Isteni Szeretet Leányainak szívükben ezzel az isteni szeretettel kell minden ember, különösen a szenvedők felé fordulniuk. Jézust követve az Isteni Szeretet Leányai is kimennek a világba, hogy továbbadják azt a szeretetet, hogy tanúi legyenek ennek a háromságos szeretetnek az emberek között.

Az alapító jelmondata: "Mindent Istenért, a szegényekért és kongregációnkért!"

A Társulat lelkiségének sajátos vonásai:
- tevékeny apostoli szolgálat,
- készség a változásokra, mozgathatóság,
- apostoli ima mint tipikus imaforma,
- képesség arra, hogy a tevékenységben Istent találják meg, Vele legyenek és Őt szolgálják
-a szív és lélek egysége.

Lechner Mária Franciska figyelme először a faluról a nagyvárosba felkerült és ott kiszolgáltatottan kallódó cselédlányok felé fordult. 1869-ben Bécsben nyitotta meg számukra az első "Mária Intézetet". Troppau és Brünn (Opava, Brno) után Pesten a Ráday utcában alapított újabb intézetet. 1875-ben Toponáron nyitottak a nővérek óvodát és kézimunka-iskolát. Meghívást kaptak Győrszentivánba és Celldömölkre is.

Az Alapító halálakor az Isteni Szeretet Leányai már 15 intézményben működtek. Magyarországon 1871 óta a következő helyeken tevékenykedtek: Budapest (Ráday u., Knézich u., Bokréta u.), Győrszentiván, Celldömölk, Toponár, Berzence, Zirc, Marcali, Albertirsa, Verőce (Migazzi), Rákospalota, Debrecen, Nyergesújfalu, Karád, Tab, Tápiószele, Szőlősgyörök, Mátyásföld, Balatonfüred.
Tartományi házak is Budapesten épült fel (Farkasvölgyi őt).

Az Isteni Szeretet Leányai Európa országi után megtelepedtek Észak- és Latin-Amerikában is. Az 1989-es Pápai Évkönyv szerint világszerte 1685 nővér apostolkodik 190 alapításban.

Apostoli munkaterületek: iskolák (főképp elemi és polgári), szemináriumi háztartásvezetés, betegápolás, plébániák vezetése, szerzetesi közösségek gondozása, karitász-munka, hitoktatás, lelkipásztori munka, lelkigyakorlatok, lelkinapok a leányifjúság számára, munkavállalás kisegítő iskolákban.

Magyarországon 1950-ben 278 nővérnek kellett abbahagynia apostoli szolgálatát. 1989-ben a nővérek száma 81. A Szeretetszolgálat keretében Ipolytölgyesen kezdik meg ismét a közös életet.
A szerzetesi képzés 6-12 hónap jelöltidővel kezdődik, ezt kétéves noviciátus követi, majd öt évre szóló ideiglenes fogadalom. Ezután tesz örök fogadalmat a szerzetes.

Magyarországi jelenlegi elérhetőségük:
Scheuring M. Krisztina nővér FDC
1094 Budapest, Viola u. 32.
06 1 217 66 16
fdcviola@interware.hu

Menyhárt M. Teréz nővér FDC
1163 Budapest, Sasvár u. 25.
06 1 403 57 79
sr.terez@gmail.com
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép