Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Orsolya napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet A
Konfetti
Szerzetesrendek

Bencés Apácák O.S.B.
(Monsche Benedettine)

Nursiai Szent Benedek (480-547) és húga, Szent Skolasztika (+547) alapítása. A hagyomány szerint Skolasztika és társai 532-ben a Subiaco melletti Roccabotte monostorában kezdték meg a közös szerzetesi életet. Más forrás szerint mindez Montecassino mellett, Piumarolában történt.
A VII. században terjedtek el Európában: először Itália területén, majd a frankok földjén. Szent Itta (+562) Németalföldön alapított monostort, majd 700 körül Adelgunde apátnő fennhatósága alatt létrejött a maubeuge-i kettős monostor.

A VII. és VIII. században spanyol földön egész sor hasonló kettős monostor keletkezett; virágkorukat a IX-X. században élték. Angolszász területen nagy hírnévre tett szert a Hilda apátnő (+680) által vezetett Whitby, valamint a Szent Tetta (+746) által irányított Wimborn monostora. Szent Bonifác nagy missziós művének olyan szent bencés apácák voltak segítői, mint Tekla, Waldburga és Lioba. A német nyelvterület legősibb monostorát, a Salzburg melletti Nonnberget 700 körül Rupert és unokahúga, Erentrud alapították. Gandersheim monostorában élt a német irodalom első ismert nő-írója, Hroswitha (?935-?1000). A monostorok mellett az egész középkoron át virágzott az inclusa-intézmény. (Az apáca egy befalazott házikóban élte le egész életét.)
Ismertebb képviselőik: Boldog Szalome és Boldog Judit a XI. században, Niederaltaich monostora mellett.
A XIII. században csak francia és angol földön több mint 30 független apátságot vezettek a bencés apátnők.
Fontevrault monostorában még a XVII. században is 230 bencés apáca élt. A középkor legismertebb bencés apáca szentjei: Matild, Kunigunda, Bingeni Hildegárd (+1179) és Elisabeth von Schönau (+1165). Passauban élte le utolsó éveit Szent István hitvese, Boldog Gizella, bencés apátnő.
A XIV-XVII. század a rend hanyatlásának korát jelentette. Megújulást a tridenti zsinat hozott. Ekkor az apácamonostorok lelki gondozását a bencés apátokra bízták. A XVI-XVII. században új alapítások jöttek létre, többek között Lengyelországban, Itáliában, Franciaországban és Belgiumban. A francia forradalom után keletkezett, s mindmáig virágzó bencés apácamonostorok: St. Cecile, Kergonan, Wisques, Dourgne, a holland Oosterhout és az osztrák Bertholdstein. 1926-ban az európai bencés apácák száma meghaladta a húszezret.

1989-es adatok szerint az 5 világrész 227 független monostorában 7534 bencés apáca "imádkozik és dolgozik". Szemlélődők, szigorú klauzúrában, külső apostoli tevékenységet nem folytatnak. Napjukat az istentisztelet és a fizikai-szellemi munka egyenletes ritmusa szabályozza.

Magyar földünkön már szent István korában megtelepedtek (Esztergom, Somlyóvásárhely..), az egész középkoron keresztül mindig csak néhány monostorunk volt, s ezek is gyakran vagy ciszterci vagy premontrei közösséggé váltak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép