Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

portré
A tó.  Topor M.
Szerzetesrendek

Egyházközségi Nővérek Társasága
Az alapítás 1939-ben jött létre Kalocsán.

Az egyházi jóváhagyást Grősz József érsek adta meg 1949-ben.
A közösség apostoli célját abban látja, hogy az egyházközségi - esetleg egyházmegyei - élet szolgálatában a lelkipásztoroknak képzett és hivatásos munkatársakat bocsásson rendelkezésre, hogy a nővérek esetleges világi munkakörben és életkörülmények között életmódjukkal Krisztus szellemét sugározzák.
Apostoli munkaterületük tehát elsősorban a plébánia, az egyházközség, ahol énekkart vezetnek, irodalmi munkát végeznek, hittant tanítanak, karitász munkát szerveznek, családlátogatásra mennek stb.

Feladataiktól függően laknak közösségben, egyenruhát általában nem viselnek.
Jelmondatuk: Mindenkinek élek, mindenkinek szolgálok, hogy mindenkit Krisztushoz vezessek. - Krisztus szeretete sürget minket! Az evangéliumi tanácsokra évenként tesznek fogadalmat. A II. Vatikáni zsinat szellemében megújított szabályzatuk szerint a közösségnek társulat tagjai is lehetnek. Ezek nem tesznek fogadalmat, de igyekeznek annak szellemében élni.
Az egyházközségi nővérek azokra a szent asszonyokra tekintenek példaként, akik földi életében Jézust szolgálták. Így kívánják ők is szolgálni Krisztust, az Egyházban.
950-ig működtek többek között Budapesten, Rákosszentmihályon és Sükösdön. A fogadalmas nővérek száma a szétszóratáskor 18 volt. Az elmúlt évtizedekben is folytatták egyházközségi szolgálatukat. Jelenlegi működési helyeik: Esztergom, Baja és Pilisliget. (1989-es adat)

Címük:
Egyházközségi Nővérek:
2501 Esztergom, Pfl. 25. Prímási
Székház. tel.: 33-11-288 , 33-13-69
6500 Baja, Tinusz A. u. 4.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép