Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Közeli fényben
Lourdes és a fények
Szerzetesrendek

Irgalmas Nővérek, Páli Szent Vince Szeretetleányai
(Filles de la Charité de Saint-Vincent de Paul)

A Társulatot Páli Szent Vinde (1589-1660) és Marillac Szent Lujza (+1660) alapították 1633-ban Párizsban.

Szent Vince, létrehozva az első klauzóra nélküli női közösséget, így határozta meg a "szeretetleányok", az irgalmas nővérek élethivatását:
"Szeressék és kövessék Urunkat, Jézus Krisztust, a szeretet forrását és példaképét, s szolgáljanak neki testileg és lelkileg a szegények személyében, legyenek azok akár betegek, akár gyermekek, akár foglyok vagy olyanok, akik szégyenlik megvallani szegénységüket".

Az irgalmas nővérek életkerete: "....kolostoruk a betegek háza, cellájuk egy bérlakás, kápolnájuk a plébániatemplom, kolostorfolyosójuk a város utcái és a kórházak betegszobái, klauzúrájuk az engedelmesség."

Mottójuk: "Krisztus szeretete sürget minket!" (2Kor 5,14)

Az irgalmas nővérek minden évben, március 25-én tesznek fogadalmat egy esztendőre. Negyedik fogadalmukkal a szegények szolgálatára kötelezik el magukat.
A szegények világában készen állnak minden szolgálatra. Főbb munkaterületeik: betegápolás, szegénygondozás, árvák nevelése, börtönpasztoráció, szegény gyermekek tanítása, hajléktalanok gondozása. Szinte kezdettől jelen voltak missziós országokban is.

A társulat mindmáig a legnagyobb létszámú női szerzetesközösség. 74 országban kereken 32 000 irgalmas nővér szolgálja a szegényeket kb. 3300 intézményben. Közel 6000 nővér missziós országokban tevékenykedik.
Az Egyház szentjei, illetve boldogai között tiszteljük Laborué Katalint (1806-1876), a csodás érem alázatos szentjét, valamint a francia forradalom idején kivégzett arras-i és angers-i vértanú nővéreket.

Az irgalmas nővérek a grazi tartományból érkeztek először magyar földre; első házukat Széchenyi Franciska alapította Pinkafőn 1852-ben. 1853-ban Pesten, a Terézvárosban is megkezdték szolgálatukat. Az önálló magyar rendtartomány központi háza 1905-ben nyílt meg Budán a Ménesi úton. A magyar irgalmas nővérek elsősorban a betegápolás és szegénygondozás területén működtek, de egyre nagyobb számban vettek részt a tanítás és nevelés munkájában. Betegszolgálatot végeztek pl. az angyalföldi és a lipótmezei elmegyógyintézetben, a gyógyíthatatlan betegek Irgalomházában, a Vakok Intézetében, a Honvéd- a MÁV-, a Rendőr- és a Szent János-kórházban, a Stefánia gyermekkórházban, az Üllői úti klinikákon, valamint kilenc vidéki kórházban. Egri kórházukat a társulat építette és szerelte föl.
Sajátos gondozó és nevelő-tanító szolgálatot végeztek a márianosztrai női fegyintézetben: házi-, kézi- és kerti munkára tanították a foglyokat, írni-olvasni az írástudatlanokat, nem utolsósorban lelki segítséget nyújtottak a börtönlakóknak.
Iskoláik voltak az ország minden részén: tanítóképző Budapesten és Pápán, óvónőképző és Ipari Leányközépiskola Budapesten, továbbá 10 polgári iskola és 48 elemi iskola, végül több árvaház.

Ranolder János (+1875) veszprémi püspök a Dunántúlon 5 iskolát létesített, és Szent Vince leányait bízta eg a tanítással (Kaposvár, Keszthely, Pápa, Tapolca, Veszprém). Legnagyobb hírnévnek azonban a budapesti Ranolder Intézet örvendett. A püspök a "város peremére", a IX. kerületbe helyezte az iskolát azzal a meghagyással, hogy a nővérek magyar szóra tanítsák, háziasságra és a család szeretetére neveljék a "franzstadti" leányokat. A budapesti Ranolder Intézet énekkultúrája - Csorda Romána nővér és a Kodály-tanítvány Andor Ilona révén - országos és európai szintű elismerésnek örvendett.
A magyar irgalmas nővérek összesen 94 helyen működtek. A nagyváradi tartományhoz 15 helység intézményei tartoztak.
1950-ben, a feloszlatáskor 1421 irgalmas nővér alkotta a magyar rendtartományt. Négy évtized múltán létszámuk 340, 1990-ben 5 nővér betegápoló szolgálatot kezdett a budapesti ORFI-ban.

"Késedelem nélkül mindenben elsőbbséget kell adni a szegények szolgálatának! Ha imádság idején egy szűkölködőnek gyógyszert vagy segítséget kell nyújtani, nyugodt lélekkel lássatok hozzá a teendőhöz, s tevékenységteket imaként ajánljátok fel Istennek. Ne nyugtalankodjatok agy ne legen bűntudatotok, ha a szegények szolgálatát részesítitek előnyben. Nem hanyagoljátok el Istent, amikor Istenért távoztok el Tőle, megszakítjátok az istendicséretet, hogy ugyanolyan módon valami mást vigyetek végbe."
Páli Szent Vince
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép