Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Murillo: Szent András mártírhalála
IX. Kelemen
Szerzetesrendek

Keresztény Iskolatestvérek F.S.C.
(Institutum Fratrum Scholarum Christianarum, Fréres des Écoles Chrétiennes)

De la Salle szent János (1651-1719) 1680-ban Reimsben hozta létre kizárólag testvérekből álló kongregációját azzal a céllal, hogy tagjai az iskolában és az élet más területén magukat egészen az ifjú nemzedék nevelésének szenteljék. A testvéreknek magas színvonalú oktató munkával kellett fölkészíteniük a fiatalokat arra, hogy mindegyikük megállja helyét a maga élethivatásában.

Az intézményt a szentszék 1725-ben hagyta jóvá.
A szent alapító elsősorban a szegén gyermekek nevelését tartotta hivatásának, előszeretettel foglalkozott ő maga is munkások, kézművesek és parasztok gyermekeivel. Szükség esetén külön is bajlódott egy-egy gyermekkel, hogy az alkalmassá váljék az iskolai oktatásban való részvételre. Tanítóképzőket létesített, hogy megfelelő oktató és nevelő gárdát biztosítson, maga pedig számos írásában fejtegette a keresztény nevelés örökérvényű alapelveit. Tanonciskolákat és továbbképző tanfolyamokat szervezett, árva, elhagyatott gyermekeket gyűjtött össze, as adott nekik otthont, tudást és világnézetet. Sokirányú nevelő munkájára határtalan Isten-szeretete képesítette. Az iskolatestvéreknek ezt a jelszót hagyta örökül: Éljen Jézus szívünkben!

XII. Pius 1950-ben a keresztény tanítók és nevelők védőszentjének nyilvánította De la Salle Szent Jánost.

A laikus szerzetes kongregáció tagjainak száma (1989-ben): 1202 intézményben 8832 testvére.

Rendi központ:
Via aurelia, 476
I-00165 Róma
Tel.: 06-622-1591
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép