Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Klaudia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mécsesek
Szintén a termálban.  Topor M.
Szerzetesrendek

Klarissza Apácák
(Monache Clarisse)

Szent Ferenc II. Rendje, nevét Assisi Szent Kláráról kapta: a nagy ferences család kontemplatív ága.

Szent Klára (1194-1253) Ferenc testvér életeszményétől lelkesítve szintén "szegénységben és alázatban akarta követni az Urat". A rendkívüli szegénységben és ferences örömben élő apácák kolostoruk rejtettségében (szigorú klauzúra) imájukkal akarták segíteni Szent Ferenc fiainak apostoli szolgálatát. Ez volt és maradt mindmáig a klarisszák apostoli tevékenysége.

A történelem folyamán többféle irányzat alakult kis a klarisszák nagy családjában. Corbie Szent Colette (1381-1447) reformját számos németalföldi és francia kolostor fogadta el; ezek a klarisszák ma 94 kolostorban élnek (1989-es adat), számuk 1900.
A kapucinus megújulást követő időkben alakult kapucinus klarissza kolostorok száma 137, ezekben kb. 2800 apáca él. Az "eredeti" klarissza apácák száma 11 300, közel félezer kolostorban. Valamennyi kolostor független. Országonként már megalakult egy-egy federáció. Ilyen pl. a francia és az olasz.

Magyarországon már korán megjelentek a klarisszák. Első kolostoruk Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére épült Nagyszombaton. A következő Pozsonyban nyílt meg 1297-ben. Az óbudai kolostort Nagy Lajos anyja, Erzsébet alapította 1346-ban. A klarisszák itt részben fiatal leányok nevelésével is foglalkoztak. Ezeket, valamint a zágrábi, sárospataki, nagyváradi, kolozsvári kolostorokat II. József szüntette meg. Erre a sorsra jutott végül a pesti klarissza kolostor is, ahonnan 1782. szeptember 9-én feloszlató bizottság 21 apácát utasított ki. Templomukat lebontották, kolostorukból szeminárium, majd zálogház lett.

Ismertebb klarissza szentek: Árpádházi Kinga (+1292), Árpádházi Jolánta (+1298), Csehországi Égnes (+1282), Colette (+1447) és Bolognai Katalin (+1463), valamint a kapucinus Giuliani Veronika (+1727).

A jelentkezőnek először egyéves jelöltidőt kell letöltenie. Ezt kétéves noviciátus követi, majd három évre szóló ideiglenes fogadalom. A szerzetesi kiképzést az ünnepélyes örök fogadalom zárja le.
A felvételi alsó korhatára a betöltött 18. év.

"Én, a jelentéktelen Ferenc testvér, követni akarom a mi legfőbb Urunknak, Jézus Krisztusnak és az Ő szentséges Anyjának életét és szegénységét, s ebben a szándékomban végig ki akarok tartani. És kérlek benneteket, úrnőimet, s ezt tanácsolom nektek: éljetek ti is mindig ebben a szentséges életmódban és szegénységben. És nagyon vigyázzatok, nehogy valakinek szavára vagy tanácsára valaha is eltérjetek tőle."

Assisi Szent Ferencnek Assisi Szent Klárához intézett Végakarata

"Indulj békében, mert jó utat követtél. Indulj félelem nélkül, mert aki teremtett, az meg is szentelt téged, és úgy szeret, mint egy anya. Áldott légy Istenem, hogy megteremtettél!"

Assisi Szent Klára utolsó, mintegy önmagának mondott szavai
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép