Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Bogyiszló róm. kat. templom
Szerzetesrendek

Maristák, Mária Iskolatestvérek F.M.S.
(Institutum Fratrum Maristarum a Scholis, Fréres Maristes)

Alapító: Boldog Marcelin Champagnat, Lyon, 1817.

Pápai jóváhagyás: 1863.

Egyszerű fogadalmas szerzetesekből álló kongregáció. A testvérek hivatása az iskolai nevelés és oktatás. Magukat, közösségüket és tanítványaikat a Szent Szűz anyai pártfogásába ajánlják.
Az alapító 1789-ben született a franciaországi Marlhes faluban. Édesapja molnárgazda, a forradalom idején a helyi forradalmi bizottság vezetője. Hatalmát arra is fölhasználta, hogy menekítse az üldözött szerzeteseket. Marcelin 15 éves korában lépett szemináriumba. Itt érlelődött meg benne a hivatás, hogy életét - társakkal együtt - a Szűzanya oltalma alatt szegény gyermekek nevelésére szenteli. Első plébániáján gyorsan talált társakat. 1817-ben egy falusi kis viskóban három fiatallal kezdte meg újoncévét. Maga az alapító oktatta őket az elemi ismeretekre, és mutatta be nekik a szerzetesi életet. Faszegeket gyártottak, abból tartották fenn a kis közösséget. A szentéletű alapító halálakor, 1840-ben a szerzetnek már húsz rendháza és 300 tagja volt. A lyoni egyházmegye majd minden falujában marista testvérek tanítottak. 1860 táján a tagok száma 1900 körül mozgott. Ekkor kezdtek külföldi misszióba indulni: Anglia és Belgium után a távoli Ausztráliába. A századfordulón Spanyolországból átjutottak Latin-Amerika országaiba, aztán Afrikában, Kínában, Törökországban és Szíriában nyitottak iskolákat Mária oltalma alatt.
Megtelepedtek Észak-Amerikában, Mexikóban és Kubában is.
A kongregáció eredetileg csak elemi iskolai oktatásra alakult. Az idők igényeinek megfelelően most már közép- és ipariskolákat is vezetnek.

Magyarországra először az athéni tartományból jöttek marista iskolatestvérek, 1909-ben Orsován nyitottak házat, de ezt a román előnyomulás miatt 1916-ban be kellett zárniuk. 1924-ben Kispestre érkeztek marista testvérek, ahol a Szent Lajos Fiúotthon vezetését bízták rájuk (Kisfaludy u. 32.). 1928-ban Budapesten telepedtek le (Hőgyes Endre u. 5.), itt francia és német nyelvtanítással egybekötött elemi iskolájuk és fiúinternátusuk volt 1948-ig.

1989-es adatok szerint 981 házban 5928 marista testvér működik.

Központi házuk:
Pazzale Marcellino Champagnat, 2
I-00144 Róma
Tel.: 06-592-4456
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép