Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Albert, Lipót napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Régi magyar áldás (A)
A Bazilika
Szerzetesrendek

Mercedáriusok, Fogolykiváltó Boldogasszony Rendje O. de M.
(Ordo Beatae Mariae Virginis de Mercede)

Alapította: Nolaszkói Szent Péter (1182-1249 vagy 1256) 1218-ban Barcelonában.
Pápai jóváhagyás: 1235.

A szent alapító célkitűzése: a keresztény rabszolgák kiváltása. Rendje eredetileg lovagrendnek indult, később veszítette el katonai jellegét. A pápai jóváhagyás után ezt a hivatalos nevet kapta: Ordo Beatae Mariae de Mercede Redemptionis Captivorum.
1237-ben a rendi káptalan Szent Ágoston Reguláját, valamint a domonkos Pennaforti Szent Raymund (+1275) által írt Konstitúciókat fogadta el. A hármas szerzetesi fogadalomhoz egy negyediket csatoltak: a szerzeteseknek esetenként saját magukat is váltságul kell adniuk egy rab kiszabadításáért.

Az alapító Nolaszóki Szent Péter közel 900 rabot, társaival együtt 2700-at szabadított ki a spanyolországi és afrikai mórok fogságából. A XIV. században a közösség papi renddé alakult át, a lovageszményhez ragaszkodók az új montesai lovagrendbe léptek át. Ezekben az első századokban 70-100 ezerre teszik azoknak a raboknak számát, akiknek a mercedáriusok szerezték vissza szabadságukat, sokszor életük árán.

Az újkor kezdetén a rend működésének súlypontja Afrikából Amerikába tevődött át; Kolumbus Kristóf hívta őket először az új világba. Itt az indiánok között hirdették az evangéliumot. A XVII. században Közép- és Dél-Amerikában kereken harmadfélszáz mercedárius kolostor működött. Letelepedtek Európa több országában is. A XX. század elején 750 mercedárius apostolkodott 12 tartomány 63 kolostorában.

A mercedáriusok a megváltozott történelmi körülmények között is megtalálták a rendi karizma kamatoztatásának lehetőségeit, olyan területeken, mint a hitükért üldözöttek szolgálata, börtönapostolság, egyházközségi és nevelő tevékenység, missziós terület evangelizálása.

A rend 158 házában 790 mercedárius fáradozik a modern kor "rabszolgái" fölszabadításán (1989-es adat).

Köponti házuk:
Via Monte Carmelo, 3
I-00166 Róma
Tel.: 06-622-9791

A mercedárius rend női ágát 1265-ben Cervellói Szent Mária alapította meg.
Korunkban elsősorban a nevelés terén apostolkodnak (56 házban 510 nővér). Működik mercedárius harmadrend is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép