Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A Szent Mihály kapunál
Szent Erzsébet ereklye
Szerzetesrendek

Miasszonyun Női Kanonokrend, Ágostonos Kanonisszák N.D.
(Congregatio a Domina Nostra Canonissarum Regularium Ordinis Sancti Augustini)

Alapította Fourier Szent Péter (1565-1640) ágostonrendi kanonok, mattaincourt-i plébános és Boldog Alix Le Clerc (1570-1622) 1597 karácsony éjjelén Mattaincourt-ban, Szent Ágoston Regulája szerint A rend jóváhagyása 1628-ban történt meg. Az új közösség minden imájával, munkájával és vállalkozásával a szegény gyermekek nevelését akarta szolgálni.

"Mindig nagy ösztönzést éreztem arra, hogy valamennyi ügyünket a Boldogságos Szűz oltalma alá helyezzem."

"Sejtettem, hogy a hivatás, amelynek szentelem magam, sok üldöztetésnek lesz kitéve, de soha nem semmisül meg, mert Isten élteti."

Boldog Alix Le Clerc

A pápai klauzúrában élő ágostonos kanonisszák rendje rendkívül gyorsan elterjedt Európában; a leánynevelés és oktatás úttörőinek számítottak. 1792-ben már kereken 4000 apáca nevelte a leányifjúságot 90 kolostorban. Legtöbbjüket a francia forradalom semmisítette meg.

Az 1989-es adatok szerint a Notre Dame rendnek 85 házában 830 nővér él és végez nevelő munkát. Az egyes rendházak függetlenek egymástól, a zsinat óta alkotnak federációt. 1925-től a szigorú, pápai klauzúrát püspökivé alakították át.
Lelkiségüket a Megtestesülés titkának különös tisztelete jellemzi. Életeszményük és példaképük a Szent Szűz, Szent Ágoston szellemében ápolják a testvéri közösséget. Apostoli életük egybeesik nevelői hivatásukkal: teremtő készséggel akarják elősegíteni, hogy embertársaiknak minél teljesebb "életük legyen", ezért nemzetközi szinten figyelnek egyes országok, népek, korok igényeire.
Boldog Alix Le Clerc és Fourier Szent Péter tanítása szerint mindenütt a legszegényebbek felé fordulnak, nekik ajánlják fel az oktatás és a nevelés értékeit. Isten Szavának egyéni és közösségi hallgatása segíti őket, hogy felismerjék és teljesítsék küldetésüket; ez a legkülönfélébb feladatokat jelentheti. Pl. küzdelem az írástudatlanság felszámolásáért, iskolai nevelés oktatás, alapfokú tanítás és nevelés, egészségügyi felvilágosító munka, családpasztoráció stb.

Franciaországon kívül a Notre Dame nővérek a következő országokban működnek: Anglia, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Németország, Ausztria, Csehszlovákia, Olaszország, Vietnam, Hon-Kong, Algéria, Csád, Zaire, Brazília és Mexikó.

A Notre Dame nővérek magyar földön először Pozsonyban nyitottak iskolát 1747-ben. Következő alapításaik: Pécs (1851), Bölcske (1922), Zalaegerszeg (1929) és Nagykanizsa (1933).
1950-ben kereken 200 Miasszonyunk nővérnek kellett elhagynia kolostorát.

Az újjáalakult közösség több nővére hitoktatást végez Pécsett, ugyanitt óvodát és napközi otthont szerveznek.

Jelenlegi címük:
Maróthy Jolán (?)
7624 Pécs, Szent István tér 13.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép