Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jenő napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Szeretet és könny
Róma.  Krisztus (Michelangelo korai szobra).  Topor Márta
Szerzetesrendek

Minoriták O.F.M.CONV.
(Ordo Fratrum Minorum Conventualium)

A minoriták a barna ruhás ferencesekkel és kapucinosokkal együtt Assisi Szent Ferenc (1181 vagy 1182-12269 első rendjét alkotják.
A Poveerello egyetlen szabályra építette rendje életét: az evangéliumra. Két maga fogalmazta regulája, valamint életeszményének összefoglalása, végrendelete nem más, mint az evangéliumi élet ferences foglalata. Már Ferenc életében megmutatkozott az eszme és a gyakorlati megvalósítás közötti feszültség.

Az alapító - aki különben soha nem gondolt rendalapításra - a teljes, radikális szegénység híve volt, ő maga és az első testvére is szívesen töltöttek akár hosszabb időt is remeteségben. A kisebb testvérek egy másik csoportja viszont inkább a közösségi életet tartotta fontosnak, nagyobb közösség pedig nem élhet csupán koldulásból, szervezett és biztos keretre van szüksége. E kétféle irányzat szinte kezdettől fogva föllelhető Szent Ferenc rendi családjában. Obszervánsok (Szt. Ferenc eredeti eszményéhez szigorúan ragaszkodók) és konventuálisok (nagyobb közösségben élők) néven különbözteti meg őket a rendtörténet. X. Leó 1517-ben általános káptalant hirdetett meg, s megkísérelte az egység megteremtését. A konventuálisok, vagy ahogy ma mondjuk, a minoriták, csak a soraikból kikerült V. Sixtus pápa (1585-1590) idején alakultak külön renddé. 1619-ben elnyerték teljes függetlenségüket, s ettől kezdve tért hódítottak egész Európában.

Magyar földön két évvel korábban, 1617-ben jelentek meg. Elsősorban az ország keleti részén és Erdélyben alapítottak házakat, 1750-ig 18-at; Arad (plébánia), Csütörtökhely (plébánia), Eger (hitoktatás), Gödöllő 8fiúgimnázium és kollégium), Imreg (plébánia), Kézdivásárhely (plébánia, gimnázium), Kolozsvár (tanárintézet), Miskolc (fiúkollégium), Nagybánya (plébánia), Nyírbátor (plébánia és gimnázium), Pancsova (plébánia), Szeged (plébánia), Szilágysomlyó (főgimnázium), és Giródtótfalu (plébánia), 1702-ben választották meg az első agyar tartományi főnököt. 1744 óta a minoriták töltötték be a római Szent Péter bazilikában az apostoli gyóntató tisztét. Trianon után a minorita rendnek mindössze 4 rendháza maradt: az egri, a miskolci, a nyírbátori és a szegedi. A nyírbátori és a miskolci kolostort a szentéletű tartományfőnök, Kelemen Didák (1683-1744) alapította.

A rend célkitűzése: evangéliumi élet a hármas fogadalom szerint, apostoli szolgálat hívők és nem hívők között.

A minorita rend két legismertebb szentje:
Copertinói Szent József (1603-1663), aki - életrajzírója szerint - egész életét a szenvedő szeretet elragadtatásában töltötte, valamint modern korunk vértanúja, Maximilián Kolbe (1894-1941).
Legújabb kanonizált tagja: Boldog Antonio Lucci (1682-1752), Bovino püspöke, akit II. János Pál pápa 1989. június 18-án iktatott a boldogok sorába.

A minoriták készen állnak minden lelkipásztori szolgálatra. A ferences karizma szellemében működnek plébániákon, kórházakban, hittant tanítanak fiataloknak és felnőtteknek, képviselik a keresztények egységének ügyét, s az ősi rendi hagyományoknak megfelelően előszeretettel indulnak missziós területekre is.

Belépéskor a papságra készülőknek érettségivel, a testvérhivatást választóknak pedig legalább egy szakma ismeretével kell rendelkezniük.

Pax et Bonum! Béke és Áldás! - ez az ősi ferences köszöntés hallatszik mindenütt, ahol Asisi Szent Ferenc minorita fiai élik és hirdetik az evangéliumot.
1950-ben 35 magyar minorita élt hazánkban, 7 pedig külföldön. Az erdélyi minoriták működését 1947-ben tiltották be.
Az 5 világrészben 1989-es adatok szerint a minorita rendnek 63 rendháza van, ezekben 4182 minorita él.

Központi házuk:
Pazza SS. Apostoli, 51
I-00187 Róma
Tel.: 06-679-4178

Az újjászerveződő magyar minorita rendtartomány Miskolcon kezdte meg a lelkipásztori szolgálatot. Terveikben szerepel egy kollégium létesítése. (1990-es adat).
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép