Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Eucharistikus Procession  2002
Rembrandt festménye
Szerzetesrendek

Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek
(Congregatio Sororum Caritatis de Szatmár)

Isten Szolgája, Hám János (1781-1857) szatmári püspök, miután külföldön megismerkedett a Páli szent Vincéről nevezett gumpendorfi (Bécs) irgalmas nővérekkel -akik egy strasbourg-i kongregációból származtak -, magyar leányokat küldött hozzájuk szerzetesi kiképzésre. A hazatért kis csoporttal alapította meg 1842-ben a szatmári irgalmas nővérek kongregációját. Az új szerzetesközösség szellemi atyja Páli Szent Vince.

Az alapító elgondolása szerint a Társulat célja: nőnevelés, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek gyakorlása, de nem csupán kórházakban és intézményekben, hanem mindenütt megkeresve a szegényeket, elhagyatottakat és betegeket. Az irgalmas nővérek az Úr Jézust szolgálják minden embertestvérükben.
Az irgalmas nővéreket az őszinte alázat, a közvetlen egyszerűség és a segítő, nagylelkű szeretet hatja át. Kihasználják a mindennapi élet apró lehetőségeit, hogy egymásnak örömet szerezzenek. Osztoznak egymás örömeiben és szenvedésében. A közös hivatás és a közös cél egy családdá forrasztja őket.

A kongregáció gyorsan növekedett. A szatmári irgalmas nővérek egymás után nyitottak iskolákat, szerveztek árvaházakat, szociális otthonokat, építettek kórházakat. Megtalálták az utat a börtönök foglyaihoz, s elindultak a távoli kínai misszió felé is...

Idővel a kongregáció már négy tartományt foglalt magában. Az anyaház Szatmárnémetiben volt, a magyarországi tartományi központ Esztergomban, az erdélyi Gyulafehérvárott (ahol 1858 óta működtek), a szlovákiai tartományé Rózsahegy, végül Kyna Paoking nevű városa. A négy tartományban összesen 80 házban és intézményben szolgálták a legszegényebbeket.
A magyarországi tartományban l950-ig kereken 600 szatmári irgalmas nővér végezte áldozatos szolgálatát 23 intézményben. Közéjük tartozott a szentség hírében elhunyt Gamauf M. Chrysostoma (1891-1977) nővér.

A szerzetesi képzés 1 év jelöltidővel kezdődik. Ezt követi 2 év noviciátus, 6 év ideiglenes fogadalom, végül örök fogadalom.

"Ne felejtsük el: ha hivatásunkban hűek maradunk, ezt csak az imának köszönhetjük. Ha eredményeket érünk el munkánkban, az imának köszönhetjük. Ha kitartunk a szeretetben, az imának köszönhetjük" (Páli Szent Vince)

Magyarországi cím:
Csatári Mária (?)
1024 Budapest, Keleti K. u. 9. VI.8.
Tel.: 06-1-121-2839

Az újjászerveződő közösség Pusztaszabolcs és Diósd plébániáján kezdi meg ismét működését.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép