Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jenő napja
12 felhasználó online
0 tag, 12 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Útban Circus Maximus felé
I. János Pál
Szerzetesrendek

Segítőnővérek Kongregációja
(Auxiliatrices des Ames de Purgatorie)

Eugenie Smet, a Gondviselésről nevezett Boldog Mária (1825-1871) alapította 1856-ban Párizsban.
Az alapító, megtapasztalva Isten gondviselő szeretetét és magát teljesen az isteni jóságra bízva, a segítő szeretet révén akarta környezete számára láthatóvá tenni a gondviselő Isten szeretetét. Különösen azoknak akart segítséget nyújtani, akik erre a leginkább rászorulnak: a tisztuló lelkeknek, és szolgálatára állni mindazoknak, akik az üdvösség útját keresik. Mindent Istentől várt és mindent egyedül Őérte tett. Elkötelezettségének nem szabott határokat, ő és hamarosan köréje gyűlő társai készen álltak minden jóra. Az alapítás után mindössze egy jó évtizeddel - 1868-ban - a segítő nővérek már elindultak Kína felé.

A kongregáció lelkisége Loyolai Szent Ignác Szabályára épül. A nővérek évente elvégzik a Szent Ignác-i lelkigyakorlatokat, a noviciátusi évben pedig magát a 30 napos nagy lelkigyakorlatot.
Első apostoli munkaterületeik: házi betegápolás a szegények szolgálatában, gyermeknevelés, felnőttek vallásoktatása és missziós evangelizálás.
A zsinati szellemben radikálisan megújult közösség tagjai ma lelkigyakorlatokat tartanak csoportoknak és egyeseknek, lelkivezetést nyújtanak, orvosként és egészségügyi szakemberként gyógyító szolgálatot vállalnak, magán-, és állami iskolákban tanítanak, szociális-karitatív munkát végeznek, missziós országokban szolgálják a helyi egyházat.

Rendszerint ki közösségekben élnek, ahol tág tere nyílik az egyéni és közös imának, közösségi reflexiónak és párbeszédnek, valamint a kölcsönös szolgálatnak. A szerzetesi kiképzés menete az ismert szakaszokból áll: ismerkedés, jelöltség, egyéves noviciátus, ideiglenes, majd örök fogadalom. Négy világrész 26 országában, közel másfélszáz közösségben kereken 1000 segítőnővér teljesít apostoli szolgálatot. (1989-es adat)

Anyaházuk címe:
"La Barouillére"
Rue st. Jean-Baptiste de la Salle, 16
F-75006 Paris
Tel.: 1-47-83-43-04

Magyarországi címük:
Segítőnővérek, 1147 Budapest, Cinka Panna u. 8.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép