Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
A Bazilika a Spanyol lépcső tetején
Szerzetesrendek

Szűz Mária Látogatásáról Nevezett Rend, másképp VIZITÁCIÓ
Alapította: Szent Ágoston Regulája szerint Szalézi Szent Ferenc (1567-1622) és Chantal Szent Franciska (1572-1641) 1610-ben, a franciaországi Annecyben.

Szigorú klauzúrás, szemlélődő rend, tagjai nem folytatnak külső apostoli tevékenységet. Az egyes kolostorok függetlenek egymástól, több országon belül azonban már federációt alkotnak.

Az alapítók célja azt volt, hogy Istennek olyan bensőséges, elmélkedő életet folytató szerzeteseket ajánljanak fel, akik lélekben és igazságban imádják és szolgálják Őt.

A vizitációs apácák életmódja Szalézi Szent Ferenc kiegyensúlyozott bölcsességét, szelíd mértéktartását tükrözi. Hiányzik a szemlélődő rendekre általában jellemző nagy külső szigor, a kemény vezeklés. A vizitációs apácának a szürke hétköznapok jobbára észre sem vett áldozataiban kell törekednie a tökéletes istenszeretetre. A rend legfőbb célja: Isten végtelen, megelőző szeretetének viszonzása. Ebből következik a mély alázat Istennel szemben és nagy-nagy szelíd szeretet a testvér iránt.

Szalézi Szent Ferenc kiváló tisztelője volt Jézus Szent Szívének. A rendi címer megalkotásakor ezt írta Chantal anyának: "Azt gondoltam - ha ugyan Ön is jónak találja -, hogy címerül egy töviskoronával övezett, két lándzsával átszúrt szívet választunk. E szegény Szívbe egy keresztet ékelünk és Jézus, valamint Mária szent nevét véssük". Tudjuk, hogy néhány évtized múlva a Vizitáció egyik nővérét, Alacoque Szent Margit Máriát (1647-1690) választotta ki az Úr, hogy megismertesse vele és általa a világgal szent Szíve olthatatlan szeretetét.

A szerzetesi kiképzés 6-12 hónap jelöltidőre, 2 év noviciátusra, 3 év ideiglenes fogadalomra oszlik. Ezt követi az örök fogadalom.
"Oly örömmel tölt el, hogy én egészen a léleké vagyok. Értük élek. És ha csak néhány megdermedt lélekbe tudnám a Szent Szív életadó melegét belopni az én elrejtett életem által, ez volna az én leggazdagabb jutalmam, akkor nem éltem hiába!" (Bogner Mária Margit)

Magyarországi cím:Őszi Valéria, M. Gertrúd
1158 Budapest, József A. u. 51.

Az első párizsi kolostorban élt II. Rákóczi Ferenc unokája, Charlotte Josephine Ragotskí nővér (1736. december 11. - 1780. július 3.), Rákóczi József (1700-1738) és Peravex bárónő törvénytelen leánya. A kolostor levéltárában őrzik Charlotte Josephine nővér 1755. június 11-én letett fogadalmának szövegét.

- Ugyancsak a párizsi Vizitációban töltötte utolsó éveit Hesseni Sarolta, II. Rákóczi Ferenc felesége. Meghalt 172-ben.

Az 1989-es Pápai Évkönyv szerint világszerte kb. 6500 vizitációs apáca él 190 kolostorban.

Magyarországon 1928. augusztus 26-án Érden nyílt meg az első vizitációs kolostor. Itt halt meg 1933. május 13-án, 28 éves korában Isten Szolgálója, Bogner Mária Margit nővér. Az érdi közösség 1940. június 15-én Polgárdiba költözött. Zárdájuk 1950-ben szűnt meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép