Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Jézus életre kelti Jairusz leányát
Szerzetesrendek

Szaléziak S.D.B.
(Salesiani di Don Bosco, Societas S. Francisci Salesii)

1841. december 8-án Giovanni Bosco Torino egy külvárosában otthonába fogadott egy munka nélkül lézengő kőművesinast. Az elsőt sok fiatal követte. Don Bosco senkit sem utasított el. Így született meg az a mű, amely azóta több százezer fiatalnak lett családi, szellemi és lelki otthona.

Az alapító jelszava: Da mihi animas, cetera tolle! - Adj nekem lelkeket, végy el minden mást!


Don Bosconak hamarosan akadtak segítőtársai (az első édesanyja volt), így rövidesen kettős szerzetescsalád jött létre. Az elsőt, akik az elhagyott, szegény, veszélyeztetett fiúkkal foglalkoztak, Szalézi Szent Ferencről nevezte el. A másodikat a lányok megmentésére és nevelésére Mazzarello Máriával együtt alapította; ez lett a Segítő Szűz Mária leányai kongregáció.
A szaléziak és a szalézi nővérek mellett létrejött a szalézi munkatársak széles hálózata is. Don Bosco e hármas hadseregének ma több tízezer tagja van.

A Szalézi Társaság apostoli célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben; nem hívők evangelizálása.

Don Bosco maga szervezte meg az első otthonokat, vasárnapi iskolákat (oratóriumokat), közben - a nincstelen káplán - gondoskodott élelemről, ruháról, házról, iskolaszerekről. Fiaiért mindenre hajlandó volt, szeretete nem ismert lehetetlent.
Azt sem titkolta: teljes értékű keresztényeket, szenteket akar nevelni belőlük. Szent élete ragadós volt: egyik 15 éves korában meghalt tanítványát, Savio Domonkost (142-1857) már a szentek sorában tiszteljük.

Don Bosco első munkatársainak Társasága hivatalosan 1859-ben alakult meg, 1869-ben elnyerte az ideiglenes, 1874-ben pedig a végleges pápai jóváhagyást.

Don Bosco 1875-ben küldte a szaléziakat Dél-Amerikába, Tűzföldre. Az első csapatot azóta több ezren követték. Ma a szeléziak megtalálhatók mind az öt világrészben: 1536 intézményen 17 000 szalézi neveli a kenyérre, szellemi és lelki táplálékra éhező fiatalok százezreit.

A szalézi családot papok és testvérek alkotják. 1572 házban 17 180 szerzetes. A közösségek életét az egyszerűség, derűs légkör, evangéliumi merészség, az alkotókedv, a mély lelki élet és az ebből fakadó öröm jellemzi.
Megelőzés, szilárd világnézet, biztos értékrend kibontakoztatása alkotják a szalézi nevelés módszerét és célját.

Magyar földre a századfordulón jutott el a Társaság. Az első tag 1901-ben tette le a hármas fogadalmat. Az első szalézi intézet 1913-ban az Esztergom megyei Bajót mellett Péliföldszentkereszten nyílt meg. A további alapítások: Nyergesújfalu, gimnázium (1919), Óbuda, árvaház (1920), Rákospalota, fiúnevelő intézet, nyomda (1924), Esztergomtábor, rendi tanulmányi ház, fiúnevelő intézet, ipariskola (1925), Újpest és Visegrád, fiúnevelő otthonok (1927), Gyula, középiskolai otthon (1932) és még néhány plébánia. A magyar szaléziek 1926 óta alkotnak önálló tartományt. Az elszakított területeken 6 szalézi intézmény működött.
A magyar szaléziek is a szegény sorsú fúknak igyekeztek otthont nyújtani, lehetőséget adtak a tanulásra, illetve szakmai képesítésre. Az oratóriumok hitbeli továbbképzését, kulturális rendezvényeket, szórakozási lehetőséget, meleg emberi kapcsolatokat biztosítottak. A szelézi diákokat, öregdiákokat, munkatársakat a Szalézi Értesítő tartotta egységben. A rákospalotai Don Bosco Nyomda olcsó és színvonalas kiadványok ezreivel szolgálta a fiatalok és a többi korosztály szellemi-lelki életét.

1950-ben a magyar rendtartománynak 250 tagja volt. Többen működtek külföldi missziókban is: Ecuadorban, Hongkongban, Indiában, Japánban, Kubában, Kínában és Venezuelában.

Az alapító Don Boscot (1815-1888) 1934-ben avatta szentté az Egyház. Tanítványát és lelki gyermekét, Savio Domonkost 1954-ben. Don Bosco tanítványát és első utódát, Don Michele Ruát (1837-1910) VI. Pál 1973-ban avatta boldoggá.
Folyamatban van egy egyetemi hallgató boldoggá avatási ügye is. A Társaság szentjei között tiszteli két püspök vértanúját, valamint azokat a szaléziakat, akik a leprások szolgálatában adták életüket Krisztusért.

A Társaság központi háza;
Via della Pisana, 1111
I-00163 Róma
Tel: 06-693-1341

Az újjáalakuló agyar tartomány címe:
Pásztor János S.D.B. (?)
1045 Budapest, Dhinoin u. 15.

1989 őszén a szalézi szerzetesek Orosházán, Balassagyarmaton, Szombathelyen és Újpesten kezdték meg újra működésüket. Megnyílt noviciátusuk is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép