Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Albert, Lipót napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

pápa
Szerzetesrendek

Szegénygondozó Nővérek
(Congregatio Sororum Pauperibus Succurentium)

Alapítója Oslay Oszwald O.F.M. tartományfőnök Egerben, 1927-ben két fiatal ferences harmadrendi, Páhók Mária Franciska és Krumann Mária Magdolna közreműködésével, Szmrecsányi Lajos egri érsek védnöksége alatt. Az új magyar ferences kongregáció szabályát XI. Pius pápa hagyta jóvá.

Az alapítók az Evangélium szellemében az akkori magyar társadalom legszegényebbjeit akarták szolgálni. A szervezett szegénygondozás, az ún. "Egri norma" a szegénygondozó nővérek által vált országos normává.

A nővérek a három evangéliumi tanács mellé egy negyediket is csatolnak: az áldozatos szegénygondozás fogadalmát.

Példaképük az Úr alázatos szolgálója, a Boldogságos Szűz Mária. Sajátos karizmájuk: a ferences szellemű evangéliumi élet, az Eucharisztia bensőséges tisztelete és a szegények szegényként való szolgálata.

A városi, majd országos vezetés egyre több feladatot bízott a fiatal közösségre. Elhanyagolt intézményeket, aggok házát, szegényházakat, menhelyeket vettek át, s alakították rövid idő alatt a szeretet meleg otthonává. Azonban szívesebben végeztek "külső gondozást", vagyis otthonukban keresték fel a rászorulókat, körülményeiket emberivé téve igyekeztek fölkelteni emberi méltóságtudatukat, sőt őket is bevonták a még szerencsétlenebbek gondozásába. Pezsgett körülöttük az élet, felizzott a szeretet. Húsz év alatt 43 városban kereken 300 szegénygondozó nővér gyógyította a magyar társadalom mély szociális sebeit.

Az első csoport tagjai 1943. szeptember 12-én tették le az örök fogadalmat. Ugyanebben az évben terjesztették fel Rómába a fiatal kongregáció áldolgozott Konstitúcióit.

A világháború éveiben a szegénygondozó nővérek mind a helyükön maradtak. 1948-ban megtartották az anyaházban, Ludányban első általános káptalanjukat.
1950-ben több mint 300 szegénygondozó nővérnek kellett hivatalosan beszüntetnie tevékenységét. Ahol és ahogyan lehetett, folytatták karizmatikus szolgálatukat. Pl. a ludányi anyaházban, ami megyei ideg- és elmegyógyintézet lett.

Franciska anya római engedéllyel 1972-ben új alapítást hozott létre Bécsben.
A nővérek itt beteggondozást végeznek. (Endresstr. 59 A-1238 Wien-Maurer.)

Az újjászerveződő közösség 1990 elején Esztergomban nyitotta meg első zárdáját (Kossuth Lajos u. 50.). Budapesten hajléktalan öregek gondozását kezdik meg.

Címük:
Ambrus Margit M. Konstancia (?)
1088 Budapest, Krúdy Gyula u. 4.
Tel.: 06-1-138-0880

Külföldi központjuk:
Weisses Kreutz Nr.2. A-2851 Krumbach
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép