Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aliz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Csengők
Szerzetesrendek

Szerviták O.S.M.
(Ordo Servorum Mariae)

Alapította: hét előkelő firenzei nemes, 1233. augusztus 15-én. Önsanyargató remeteéletük fő foglalkozása az ima, a Szent Szűz dicsérete volt. firenzei püspök a Szent Szűz fájdalmának emlékére fekete szerzetesi ruhát adott mindannyiukra és szent Ágoston Regulájának megtartására kötelezte őket.
Az új rendet 1304-ben XI. Benedek hagyta jóvá. 1310-ben Falconieri Szent Elek, a hét szent alapító közül az utolsó halálakor a szervita rendnek közöl 10 000 tagja volt, nem számolva a közben megalakult női rend és a harmadrend tagjait. V. Márton és VIII. Ince a szervitákat a kolduló rendek közé sorolta.

A reforáció idején a rend legtöbb kolostora megszűnt, ugyanakkor több reform ága is született. A remete szerviták vagy másképp a Szent Szűz Monte Seranói szolgái az 1600-as években ismét benépesítették Itália, Németország és Lengyelország kolostorait.

Apostoli célkitűzésük: lelkipásztori szolgálat és evangelizálás, életpéldájuk és igehirdetésük által a Fájdalmas Szűz tiszteletének terjesztése.
A rendtagok ünnepélyes örök fogadalmat tesznek.
A szervita rend női ága szigorú szemlélődő közösség.
A szervita harmadrend szabálya alapján több szerzetes kongregáció is létesült.
A rend 7 alapítóját 1888-ban avatták szentté.
Az evangélium szellemében a szerviták a következő területeken építik Isten országát:

- búcsújáróhelyeken végzik a zarándokok lelkipásztori szolgálatát,
- a harmadik világban küzdenek a társadalmi igazságosság követelményeinek megvalósításáért, evangelizálják a szegényeket,
- prédikálnak, lelkigyakorlatokat tartanak, imaköröket vezetnek, lelkivezetést nyújtanak,
- tanítanak saját iskoláikban és állami iskolákban,
- elősegítik rendtagjaik és mások művészi, alkotó adottságainak kibontakozását (irodalom, zene, színház, festészet, szobrászat stb.),
- előszeretettel tevékenykednek a munka világában, segítenek a munkások lelki életének elmélyítésében,
- bárhol élnek, igyekeznek előmozdítani a keresztények egységét,
- előítéletek nélkül dolgoznak minden ember üdvösségéért.

Magyar földön a szerviták a nyugat-magyarországi Loretomban építettek kolostort (ma Burgenland, keresett Mária-búcsújáróhely) 1649-ben. 1689-ben Pesten és Egerben alapítottak házat, 1928-tól ők gondozták a Máriaremete-i kegyhelyet, 1938-tól pedig Makkor Mária templomát. A lorettomi kolostort II. József szüntette meg, a pesti és az egri 1950-ig működött. 1940-től fiúinternátust vezettek Makón, lelkipásztori szolgálatot teljesítettek a csatkai Szentkút kegyhelyen, 1947-ben plébániát vettek át Törökszentmiklóson.

1950-ben a magyar szervita rendtartománynak 41 fogadalmas tagja volt. Világszerte a rend 201 házában 1103 szervita él. (1989-es adat). A rendi kalendárium 10 szentet és számos boldoggá avatottat tart számon.

Központi házuk:
Piazza Marcello al Corso, 5
I-00187 Róma

Magyarországi cím:
Csete József ÁGOSTON O.S.M.(?)
2081 Piliscsaba, Szabadság tér 12.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép