Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jenő napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Almáshidai fatemplom
Spanyol lépcső éjjel
Szerzetesrendek

Szociális Missziótársulat S.M.
(Societas Missionos Socialis)

Alapította 1908-ban Farkas Edit (3 1942), ihlette és támogatta Prohászka Ottokár.

"A társulat tagjai Istenből induljanak ki szociális működésükben: mivel szeretik Istent, azért akarnak segíteni a társadalom bajain, segíteni legalább valamiképp a sok szenvedőn, neveletlen, züllő emberen. Életük útja nem a gondtalan utasé, hanem az irgalmas szamaritánusé". (Konst. 87.).

"Sajátos tisztelettel kell kezelniük a gyermeket, a könnyelmű fiút és leányt, az erkölcsi érzéseiben ronggyá tépett nőt, a meghasonlott és elkeseredett férfit. Hisszük ugyanis, hogy halhatatlan lelkük van, veszélyben forog örök életük, s Isten országát vissza lehet bennük állítani" (Konst.88.).

A társulat apostoli célkitűzése: Isten, a haza és az embertestvérek szolgálata, Krisztus szociális uralmának megvalósítása.

A Társulat apostoli tevékenységi köre rendkívül tág és sokirányú:
Szociális munka: családvédelem, missziós házak, kórházmisszió, börtönmisszió, gyármisszió, szegénygondozás, gyermekvédelem; liturgikus apostolkodás: lelkigyakorlatok szervezése, könyvkiadás, egyházi ruhák készítése, családfelajánlások; katolikus nőmozgalom: családanyák és leányok vallási, szociális és karitatív kiképzése, asszonyszövetségek, kulturális rendezvények, nőmozgalmi és ifjúsági lapok kiadás; ifjúsági mozgalom: leányklubok, leányegyesületek, kistestvérmozgalom.

Mindezeket a munkákat a missziós nővérek a következő helységekben folytatták:
Budapest, Csobánka, Szikszó, Balatonboglár, Nagykanizsa, Dunaföldvár, Pécs, Győr, Tiszaszalka, Komárom, Békéscsaba, Debrecen, Zalaegerszeg és Csepel.

1950-ben a társulatnak kereken 200 nővére és kiterjedt külső munkatársi köre volt.

A Szociális Missziótársulat az idők jeleit értelmezve különös figyelmet fordít a családok szolgálatára (óvoda, napközi otthon gyermekeknek, családlátogatás és kisegítés), valamint az időseb nemzedék szolgálatára (otthonok, nappali foglalkozás, családi betegápolás, szociális gondozás). Sajátos hivatásának tekinti a nők érdekeinek védelmét, a kórházmissziót, a veszélyeztetett gyermekek és fiatalok mentését. Ezeket és az ehhez hasonló munkákat nemcsak intézményekben végzik, hanem plébániákon, állami és városi hivatalokban, gyárakban, egyesületekben stb.

"Erre az intézményre a magyar katolicizmus méltán büszke lehet, mert magában véve olyan eredeti és tőről metszett alakulat, melyben fölsírt a társadalmi bajok fölött érzett nagy szánalom, s mely gyakorlati hozzáértéssel párosulva, krisztusi érzések lángjaiban csapott föl a magyar égre " (Prohászka).

Címük:
Mogyorósi Erzsébet, Józsa (?)
1125 Budapest, Tusnádi u. 18.

1989-ben a Missziótársulat megkezdte közösségi élete és apostoli szolgálata újjászervezését.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép