Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Szerzetesrendek
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Szerzetesrendek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vendel napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Havas
Naplemente (A)
Szerzetesrendek

TRAPPISTA, másképp REFORMÁLT CISZTERCI APÁCÁK O.C.S.O.
A franciaországi La Trappe ciszterci apátja, Armand Rancé (+ 1700), az 1662-es citeaux-i nagykáptalanon sürgette a Rend eredeti fegyelmének visszaállítását. Sok követőre talált. A Szigorúbb fegyelmű ciszterci közösség szabályait XI. Ince pápa hagyta jóvá 1678-ban. A Reformált Ciszterciek - Trappisták - 1892-ben váltak el teljesen az eredeti Ciszterci Rendtől.

A trappista monachusok és apácák élete alig tér el egymástól. Állandó hallgatásban, rendkívül szigorú életkörülmények között, szüntelen imában és kemény fizikai munkát végezve élnek. Úgy, mint annak idején Szent Bernát és társi.

A trappista apácák átlagos napirendje:
- hajnali fél négykor elimádkozzák a matutinumot, ezt a ledtio divina követi,
- 6 óra körül eléneklik a ludest, majd közös szentmisén vesznek részt,
- ezután az apátnő kapitulumot tart; a Regulát magyarázza, oktatást ad, illetve a közösség ügyeivel foglalkozik,
- 9-kor elimádkozzák a tertiát, utána ki-ki az engedelmesség által megszabott munkáját végzi,
- 12-kor sexta, majd ebéd,
- rövid pihenő után fél 3-kor nona,
- aztán ismét munka az 5-kor kezdődő vesperásig,
- lectio divina, elmélkedés majd böjtös vacsora után a közösség ismét a templomba vonul, hogy elimádkozza a completoriumot és elénekelje a hagyományos Salve Rginát,
- lefekvés 8 ára körül.

A trappista apácák konstitúciójából: " Rend apácái egészen Istennek adják magukat, egyedül Hozzá ragaszkodnak, monasztikus, szemlélődő életet élnek" (2).
"A monasztikus életnek igen fontos eleme és az állandó ima iskolája az óraliturgia" (19).
"Az apátnő okosan ügyeljen arra, hogy a nővéreknek mindennap elegendő idejük legyen a belső imára" (22).
"Az apácáknak a közösségben és egyénileg állandóan tovább kell képezniük magukat. Ennek eszköze a liturgia, az apátnővel való kapcsolat, a közösségben meghallgatott előadások, valamint a monostori könyvtár" (58).
"A munka, főleg kétkezi munka, mindig nagy tiszteletnek örvendett a ciszterci hagyományban. A kemény, megváltó munka megszerzi a szükségeset az apácáknak és másoknak, különösen a szegényeknek, és bizonyítja a dolgozó emberekkel való sorsközösség-vállalásukat. Ugyanakkor alkalmat ad az aszkézisre, s hozzájárul a közösség építéséhez" (26).
"A trappista apácák tisztelettel és alázattal fogadnak minden vendéget, akiket a gondviselés a monostorba vezet" (30). Az 1989-es Pápai Évkönyv szerint 1825 trappista apáca él az öt kontinensen található 53 monostorban. Egyedül Franciaországban 14 a trappista apácamonostorok száma. A zsinat után egy-egy országon belül a monostorok federációt alkotnak.
Magyarországon nem volt trappista apácamonostor.

Egy cím a sok közül:

Notre Dame d'Igny F-51170 Fismes

Boldog Mária Gebriella Sagheddu (1914-1939) szárd trappista apáca életét a keresztények egységéért ajánlotta fel. A grottaferratai (Róma) trappista kolostorban halt meg, Jó Pásztor vasárnapján.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép