Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Zsinatok
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Zsinatok - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Henrik, Roland napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szűz Mária
José de Ribera festménye
Zsinatok

869. október 5. - 870. február 2.
Katolikus-Ortodox
IV konstantinápolyi zsinat
A 8. egyetemes zsinat. I. Baszileiosz császár (ur. 867-886) hívta össze a Photiosz-féle szakadás megszüntetésére. I. Miklós pápa (ur. 858-867) 863-ban Photiosz pátriát kiközösítette, mert jogtalanul bitorolta Ignatiosz pátria székét. Válaszként 867-ban Photiosz közösítette ki Miklóst. Kevéssel ezután a Photioszt támogató III. Mihály császárt (ur. 842-867) megölték, I. Baszileiosz lépett trónra, s hamarosan kérte II. Adorján pápát (ur. 867-872), hogy egyetemes zsinaton oldják meg az ügyet. Adorján 869 júniusában, Rómában zsinatot tartott, melyen megerősítette Miklós pápa intézkedéseit, ugyanakkor kinevezett 3 legátust a zsinat elnökeiül, s megbízta őket, hogy a résztvevőkkel írassák alá a pápai primátust elismerő nyilatkozatot. A zsinat a Hagia Szofia székesegyházban ülésezett és Photiosz ügyét tárgyalta. Október 20. és 29. maga Photiosz is megjelent a zsinat előtt, de vétkességét nem ismerte be, sőt tagadta a pápai legátusok bíráskodási illetékességét. Ezért a zsinat (követőivel együtt) kiközösítette. A záróülésen 27 kánont fogadtak el, melyekkel ki akarták zárni a Photiosz-féle eset megismétlődésének lehetőségét, újra megerősítették a képtiszteletet és meghatározták a pátriárka székek rangsorát:

1. Róma,

2. Konstantinápoly,

3. Alexandria,

4. Antiochia,

5. Jeruzsálem.

E zsinatot a K-i egyház nem fogadta el egyetemes zsinatnak, hanem rehabilitálták Photioszt, s amint Ignatiosz meghalt, visszaültették a pátriárka székbe. 879-880- zsinatot tartott, mely elvetette a zsinat határozatait. A keletieknél ez számít a 8. egyetemes zsinatnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép