Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Történelem - Zsinatok
Keresztény Magyarország Portál - Történelem - Zsinatok - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Bükkzsérc Római katolikus templom
Ha egy nap
Zsinatok

1414 november 5. -1418
Katolikus
Konstanzi zsinat
A konstanzi zsinat 1414-től 1418-ig ülésezett. A bécsi kongresszusig ez volt Európa legnagyobb diplomáciai tárgyalása.

A zsinatot azért hívták össze, hogy megszüntesse a nyugati egyházszakadást (szkizmát), javítsa a meglazult egyházi fegyelmet és hogy a helyreállítsa a hitegységet. A zsinatot kölcsönös megegyezéssel a legtekintélyesebb párttal rendelkező XXIII. János ellenpápa és Zsigmond császár hívta össze 1414. november elejére Konstanzba. A megnyitás november 5-én, az első nyilvános ülés november 16-án zajlott.

Husz a zsinat előtt

Zsigmond Husz Jánost császári menlevéllel meghívta Konstanzba. Itt azonban, mivel nem tartotta magát az egyházi parancshoz, hogy ne mondjon misét, Huszt menlevele ellenére börtönbe vetették. 1415 júniusában a zsinat által kiküldött bizottság kihallgatta. Július 6-án hirdették ki az ítéletet és még aznap máglyán megégették. Ugyanerre a sorsra jutott az őt támogató Jeromos, Prága püspöke is.

Az egyházszakadás felszámolása

A zsinat kijelentette, hogy nem oszlatható fel, amíg a szakadás teljesen meg nem szűnik, még akkor sem, ha a pápa vagy több főpap is távozik. XXIII. János a zsinatot titokban elhagyta. Az 1415. március 30-i ülésen a következő végzéseket hirdették ki: 1. a zsinat törvényesen gyűlt össze, hatalma Krisztustól származik, azért mindenki (maga a pápa is) engedelmeskedni köteles neki mindenben, ami a hitre és a szakadás megszüntetésére vonatkozik; 2. a pápa nem távolíthatja el a Szentszék hivatalnokait Konstanzból, az ellenszegülők esetleges pápai büntetése érvénytelen; 3. a pápa Konstanzból való távolléte alatt nem nevezhet ki bíborosokat. XXIII. Jánost a zsinat felfüggesztette, elvette tőle a pápai pecsétet és a halászgyűrűt, és megfosztotta méltóságától. XII. Gergely 1415. május 13-án önként lemondott a pápai méltóságról. XIII. Benedek a spanyolok és a skótok védelmében bízva vonakodott lemondani, de 1417 nyarán a zsinat a pápai trónt üresnek nyilvánította és pápaválasztást írt ki. 1417. november 11-én egyhangúlag megválasztották Colonna Ottó bíborost, aki pápaként az V. Márton nevet vette föl. Egyházjavítási bizottságot nevezett ki és reformjavaslatokat terjesztett elő. 1418. március 10-én megtiltotta az egyetemes zsinatra való hivatkozást, annak ellenére, hogy korábban kimondták, a zsinat följebbvaló a pápánál. Végül V. Márton Paviát jelölte ki a legközelebbi zsinat helyszínéül és 25. ülésén a konstanzi zsinatot berekesztette.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép